Vragen en antwoorden over Suiker en suikervervangers

Op jullie boodschappenlijstje staan dingen als dadels en rijstmelk. Deze dingen hebben echter wel een hele hoge GI index… Kan dat gewoon?


Dadels en rijstmelk doen je bloedsuikerspiegel inderdaad stijgen. Nu kun je dit beter niet nemen als je merkt dat je daar last van hebt, of wanneer je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel in het algemeen. Maar als je er prima tegen kan, zie ik geen bezwaar. Met name dadels zijn een heel natuurlijk product, daar is verder niets mis mee.

Hoe kan ik nu op een verpakking het verschil zien tussen geraffineerde en natuurlijke suikers? Is het zo dat als een van de namen op het lijstje in bovenstaand artikel op de ingrediëntenlijst staat, het om geraffineerde suikers gaat? En als er geen van die namen op de verpakking staat, dat er dan alleen nog maar natuurlijke suikers kunnen voorkomen in het product?


Dat klopt!

Ik was bezig met shakes en daar zit sucralose in mag ik dat wel hebben of is dat ook een soort van suiker en wat is dat precies.


Sucralose is een kunstmatige zoetstof. Het wordt gemaakt uit met chloor behandelde sacharose (gewone suiker). Ook al is de zoetstof goedgekeurd, is het erg twijfelachtig of deze zo gezond is. Genoemd worden beschadiging van lever en nieren. Om die reden zou ik deze stof zeker vermijden!
Daarnaast helpen kunstmatige zoetstoffen je niet om af te kicken van suiker, omdat het nog steeds zoet is en je kunt dan juist naar suiker gaan verlangen wanneer je het eet.

Mogen light producten of moet ik daar vanaf blijven?


Light producten kun je beter laten staan. Niet alleen maken ze het je moeilijk van suiker af te blijven, ook zijn het ongezonde stoffen! In de cursus komt dit onderwerp nog uitgebreid aan bod.

Hoe zit het met Isomalt?


Isomalt is in de natuur in kleine hoeveelheden aanwezig. In chocolade is dit in onnatuurlijke hoeveelheden, waardoor je vaak darmproblemen krijgt na het eten ervan. Om die reden vind ik het ook geen goed alternatief!

Mag ik suikervrije kauwgum?


Suikervrije kauwgom is ook met zoetstoffen, net zoals light producten. Kies liever voor laurierdrop.

Als er staat suiker op biologische wijze, mag dat wel?


Biologisch betekent dat het zonder bestrijdingsmiddelen is gegroeid. Dit betekent dat de suiker nog steeds net zo geraffineerd is als ‘normale’ suiker. En jouw lichaam reageert er net zo op als normale suiker. Niet doen dus.

Welke stevia moet ik nemen?


De stevia in de supermarkt is vaak ´nep´. Omdat je zoveel betaald voor ´vulstoffen´ betaal je uiteindelijk juist veel meer dan voor normale stevia. Daarbij zijn de vulstoffen die gebruikt worden helemaal niet gezond of suikervrij!

Mag je bloemenhoning?


Honing is prima, maar wel biologisch. Met ‘gewone’ honing wordt namelijk geknoeid met suikerwater en dit wordt niet vermeld op het etiket. Bij biologische honing mag dit niet.

Passen suikervrije Fisherman’s Friends nog in dit suikerloze bestaan? Ze zijn gezoet met sorbitol (93%), sucralose en asesulfaam-K.


Fishermans friends zijn gezoet met zoetstoffen. In cursusdeel 8 worden de ‘chemische’ zoetstoffen uitgebreid besproken. Dus er komt nog veel informatie over de zoetstoffen, maar alvast in het heel kort: ik ben zelf niet enorm fan van ‘chemische’ of synthetische stoffen, maar er bestaat wel onderscheid tussen de verschillende soorten. Met synthetische zoete stoffen hou je je lichaam een beetje voor de gek, waardoor je lichaam minder snel went aan minder zoet. Maar uiteindelijk kun je zelf kijken of je dat wilt of niet.

Appelstroop, het is zo ontzettend zoet, mag dat wel?


Bekijk de ingrediënten van de appelstroop. Als er geen suiker aan is toegevoegd dan kan het gewoon.

Is tagatesse goed?


Tagatose (ook wel eens tagatesse genoemd) is de nieuw uitgevonden suiker. Het schijnt te gaan om een natuurlijke suiker. Het wordt namelijk verkregen uit lactose. Eerst heb je melk. Dan haal je de lactose eruit. Met die lactose wordt van alles en nog wat gedaan, en dan heb je tagatose. Naar mijn idee is tagatose net zo natuurlijk als geraffineerde suiker!

Is Maltitol goed?


En maltitol is een kunstmatige zoetstof die erg gevoelig op de darmen kan liggen. Ik zou deze vermijden, niet alleen is het geen goede vervanging, je kunt je er ook best beroerd na voelen.

Is rijststroop goed?


Rijststroop is een natuurlijke suikervervanger, dus prima!

Ik heb bij de natuurwinkel ontbijtkoek gevonden met fructosestroop van granen. Is dat een goede of een slechte suiker?


Ik zou deze niet nemen, fructosestroop staat ook in het rijtje (glucose fructose stroop).

Ruwe rietsuiker. Is dat net zo slecht als gewone rietsuiker?


Dit is wel een minder bewerkte rietsuiker, maar het heeft wel enige bewerking ondergaan. Niet zo slecht als rietsuiker dus, maar ook niet perfect

Soms staat er niets van suikers in de ingrediëntenlijst, maar wel in het tabel. Zoals bij Calvé pindakaas. Kan ik er dan vanuit gaan dat dit geen geraffineerde suikers bevat?


Ja dat klopt!

Ik kan geen oerzoet vinden maar wel oersuiker. Is dat hetzelfde?


Ja

Kun je uitleggen om welke reden honing wel goede suikers bevat.


De cursus is gericht op het niet eten van geraffineerde suikers. Biologische honing is niet geraffineerd en wordt daarom wel eens gebruikt. Dit betekent niet dat het heel goed voor je is, met honing moet je voorzichtig zijn en maar met beperkte mate nemen. Je bloedsuikerspiegel schommelt er namelijk wel van en na het eten van iets met honing kun je zin krijgen in andere zoete producten.

Honing in de recepten kun je vervangen met alle andere stropen die er zijn, zoals ahornsiroop. Voor deze stropen geldt hetzelfde als voor honing.

Ik lees meerdere malen dat je beter geen zoetstoffen kunt gebruiken o.a. om ook van de zoete smaak af te kicken (behalve dat veel zoetstoffen uiteraard slecht voor je zijn), maar dan kan ik beter stevia als suikervervanger in bijvoorbeeld koffie of yoghurt, ook toch laten staan? Of staat dat het afwennen van zoet niet in de weg?


Het klopt helemaal. Gelukkig heeft Stevia geen andere ongezonde nadelen, maar uiteindelijk is het het beste wanneer je zo weinig mogelijk zoet binnenkrijgt, zoals bijvoorbeeld in de koffie. Koffie (yoghurt ook!) is een heel goed voorbeeld van gewoon 2 weken zonder drinken, en daarna is het prima, dan mis je het zoete niet eens meer. Chemische zoetstoffen moet je gewoon helemaal niet nemen, en natuurlijke zoetstoffen zijn voor af en toe. Om eens wat lekkers te maken zodat je toch nog kunt genieten, maar geen stapels elke dag.

Is maltitolstroop ook ‘verkeerde’ suiker?


Maltitol is een zoetstof, niet heel gevaarlijk, maar veel mensen krijgen kramp in hun darmen. Deze zoetstof is niet bedoeld voor grote consumptie. Daarom toch liever vermijden.. Ook kunnen zoetstoffen je lichaam voor de gek houden, waardoor je heel erg zin krijgt in suiker, en je bent natuurlijk juist aan het afkicken…

Mag ahornsiroop (maple syup)?


Ja!

Kan agavestroop (of agavesiroop)?


Agavestroop is een suikervervanger die je met mate kunt gebruiken, voor af en toe dus! In het deel Suikervervangers komt dit nog uitgebreider aan bod. De meesten hebben de voorkeur voor ahornsiroop, ook omdat agavestroop veel fructose bevat.

Ik vind gedroogd fruit lekker als ‘snoepje’, vb gedroogde aarbeien of ananas of mango. Ik koop ze bij een Turkse winkel of op de markt bij de notenkraam. Ik ben er vanuit gegaan dat die alleen natuurlijke suiker bevatten. Klopt dat wel? 


 

Gedroogde vruchten kunnen suiker bevatten (ze worden vaak in een suikerbadje gedaan). Je kunt het navragen in de winkel of het etiket lezen, maar het is soms moeilijk terug te vinden helaas.

Hoe zit het met gerstemoutstroop, tarwestroop, rijstemoutstroop, gerststroop? Is dit ook een vorm van suiker of valt dit onder de natuurlijke suikers? Of is dit ook een geraffineerde vorm van suiker omdathet onttrokken wordt uit tarwe, gerstemout en gerst?


 

En de suikervervangers die je noemt heb je goed, zelf vind ik de moutstropen (niet de tarwestroop en gerstestroop, maar tarwemoutstroop en gerstemoutstroop) goede vervangers voor suiker. Natuurlijk, dit geldt voor alle suikervervangers, moet je ook deze met mate nemen, maar af en toe kan best. Ik zou zorgen dat het niet in je dagelijkse eetpatroon zit, maar af en toe kan dus wel

Melksuiker (lactose), is dit ook suiker?


Lactose (melksuiker) in melk is ongeraffineerd. Echter, als dit uit de melk wordt gehaald en in voedingsmiddelen wordt gedaan, dan is dit toch een raffinageproces (en isolatie).

Kunnen vruchtensappen gewoon?


Vruchtensappen kunnen best een keertje. Zolang je niet alleen maar van dat soort sappen drinkt, maar weet dat water drinken en fruit eten gezonder is. Maar voor de afwisseling kan dit prima. Je moet het ook vol kunnen houden, en je eigen draai erin kunnen vinden. Let wel: een glas appelsap bevat ongeveer 4 appels. Dat eet je niet zomaar op, maar je giet het wel in een minuut achterover.

Kan erythritol?


Het wordt wel eens gebruikt als hulpstof en wordt inderdaad gewonnen uit sommige groente en fruit. Eigenlijk valt dit samen met de andere natuurlijke hulpstoffen zoals maltitol etc. Ik zou voorzichtig met de stof zijn, omdat deze natuurlijk gezien in zeer kleine concentraties aanwezig is in de fruit en groente. Natuurlijk gezien kun je er dus nooit veel van binnenkrijgen. Daarom zou ik het gebruik ervan ook erg beperken.
Celine
Door

Celine

op 01 Jun 2016

Ruwe rietsuiker is die dan gerafineerd of ongeeafineerd ? En sommige tonics zijn met rietsuiker . Is dit dan ongerafineerde ?

Carla
Door

Carla

op 23 Mar 2015

Stijgt je bloedsuikerspiegel ook van zoetstoffen ?

Anita
Door

Anita

op 23 Jan 2013

Ik lees in de tweede vraag over 'het lijstje in bovenstaand artikel', maar vind geen artikel. Ik zou het echter graag zien/lezen...

Wils
Door

Wils

op 10 Jan 2013

Hoi Eva, nog een vraag: Palmsuiker mag wel... maar die suiker zit toch niet meer in de palm? is 'ie dan niet geïsoleerd? Wils

Inge
Door

Inge

op 13 Mar 2013

Dag, Ik heb palmsuiker van Arenga in huis, zoals aanbevolen. Toch zie ik in het rijtje van de voedingstabel staan: 'sucrose/sacharose' 88.7 gram per 100 gram en 'andere suikers' 4.0 gram per 100 gram. Ik heb begrepen dat sacharose gewone suiker is. Dat is dan toch niet oké?

Reactie plaatsen