datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Candida: goed of slecht?
15 maart 2013 
3 min. leestijd

Candida: goed of slecht?

Je hebt vast wel eens gehoord van het woord candida. Veel mensen denken dat candida altijd schadelijk is en dat je geen candida in je darmen zou mogen hebben.

Niets is minder waar! We hebben allemaal een candida in onze darmflora. Candida is een gistcel die van nature bij iedereen in de darmen voorkomt en normaal gesproken geen kwaad kan. Hij is onderdeel van de darmflora.  Echter, als de hoeveelheid candida hoger wordt dan de norm, dan spreken we pas van een candida- overgroei of het candida-syndroom.

Wat is een candida?

In jouw darmflora heerst een evenwicht tussen goedaardige bacterieen en minder goede organismen. Bij verstoring van dit evenwicht kan een candida gaan overheersen. Deze gistcel gaat dan woekeren en kan gaan veranderen in een schimmel. Schimmeldraden kunnen door het darmslijmvlies heen groeien, waardoor de darm doorlaatbaar wordt. Candida kleeft aan de darmslijmvliescellen. Hij maakt nissen in de ‘tight- junctions’ (verbindingscellen) van de  slijmlaag van je darmen. Hierdoor kunnen allerlei stoffen, zoals onafgewerkte eiwitmoleculen vanuit de voeding, in de bloedbaan terecht komen. Ook voor candida is dan de weg vrij naar de bloedbaan, de organen en de weefsels.

Wat zijn de oorzaken van een candida overgroei?

Er zijn veel factoren die een invloed kunnen hebben op het ontstaan van candida overgroei. Ik noem er een aantal:

  • Langdurig gebruik van (breedspectrum) antibiotica
  • Langdurig gebruik van corticosteroiden (prednison)
  • Chemotherapie en bestraling
  • Parasieten in de darm
  • Zwangerschap(pen)
  • Langdurig gebruik van de anticonceptiepil
  • Langdurig gebruik van onvolwaardige voeding (met name het veelvuldig gebruik van geraffineerde producten, zoals suiker en suikerhoudende producten, fastfood, kant- en klare producten)
  • Tekorten aan voedingsstoffen (vitamines en mineralen)
  • Verzwakte vertering
  • Langdurige blootstelling aan in- en uitwendige gifstoffen (kwik, lood, alcohol)
  • Langdurige blootstelling aan (negatieve) stress

Wat zijn de klachten?

Veel van de klachten die bij een candida-overgroei kunnen optreden, zijn het gevolg van een verminderde afweer en/of een verstoorde darmflora, maar de candida zelf kan ook veel narigheid veroorzaken. Candida scheidt namelijk een aantal stofwisselingsproducten uit die in je bloed terecht komen, waardoor je je goed beroerd kunt voelen. Zo produceert candida acetaldehyde en carbondioxide. Carbondioxide is verantwoordelijk voor winderigheid en gasvorming, waar mensen met candida vaak last van hebben. Acetaldehyde is een afbraakproduct van alcohol en geeft onder andere het gevoel dat je doorlopend een kater hebt (watten in je hoofd/niet helder kunnen denken). Doordat het immuunsysteem steeds verder ontregeld raakt, kunnen er ook voedselallergieen of –intoleranties voorkomen.

Je kunt last hebben van je spijsvertering. Vaak merk je dat aan een opgeblazen buik, misselijkheid, winderigheid, anale jeuk, vaak afgewisseld met diarree, darmkrampen of slijm in de ontlasting. Ook je immuunsysteem kan slechter worden, wat zich kan uiten in vaker blaasontstekingen, bijholteontstekingen, vaginale infecties, en allergieënVrouwen kunnen bovendien meer last krijgen van de hormonen: menstruatiestoornissen, wisselende bloedsuikerspiegel, hypoglykemie (lage bloedsuiker).

Waar je niet zo snel aan zult denken is dat een candida ook psychische klachten kan veroorzaken. We weten dat er een direct verband is tussen je darmen en de psyche! Dit kan zich dan bijvoorbeeld uiten in concentratiestoornissen, angsten, wisselende stemmingen en depressies.

Je kunt je voorstellen: met een candida overgroei ben je in het algemeen niet heel energiek, zal je energiehuishouding een stuk slechter zijn, kun je in- en doorslaapproblemen hebben en ook ‘zware’ armen en benen of spierpijnen (ook zonder inspanning).

Hoe weet ik of ik een candida heb?

Heel simpel! Een candida kan gemakkelijk getest worden in je ontlasting. Je vangt een monster van je ontlasting op, stuurt dit naar het lab en binnen 2 weken weten wij hoe je darmflora eruit ziet en of je een candida (of andere gist of schimmel) overgroei hebt.

Candida: hoe kom ik ervan af?

Bingo! Je ontlasting test heeft (helaas) aangetoond dat je een candida overgroei hebt. Wat je dan moet doen is in ieder geval je eigen immuunsysteem versterken. Dat betekent dat je dus moet gaan proberen de candida kwijt te raken en je goede darmflora weer op te bouwen. Omdat een candida dol is op suiker, is een suikervrij en koolhydraat/zetmeel beperkt dieet onontbeerlijk.

Voor het afdoden van een candida zijn talrijke (reguliere) middelen bekend, zoals Nystatine. Maar ook bepaalde kruiden als oregano, caprylzuur en olijfbladextract kunnen ervoor zorgen dat de candida wordt afgedood of zich niet hecht.

Heb jij last van candida-overgroei (gehad)? Wat doe je eraan?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Debbie
Door

Debbie

op 18 Mar 2013

Ik lees net het artikel over candida-overgroei. Er wordt gesproken over een test van de ontlasting. Hebben jullie de informatie van een lab waar dit gedaan wordt of moet ik dat via de huisarts regelen?

Saskia
Door

Saskia

op 18 Mar 2013

Ik zou graag hetzelfde willen weten als Debbie. Ik herken namelijk wel een aantal symptonen.

Kelly
Door

Kelly

op 19 Mar 2013

Ik heb zon test laten doen bij het lab RP vitamino. Je moet dan wel een (orthomoleculair)therapeut vinden om het onderzoek aan te vragen. Bij mij kwam er gelukkig geen candida overgroei uit, maar wel diverse voedselintolleranties wat ongeveer dezelfde klachten geeft. Voedselintolleranties kun je daar apart laten onderzoeken. Veel succes!

Geiske de Ruig
Door

Geiske de Ruig

op 22 Mar 2013

Hallo Debbie en Bep, jullie hebben allebei dezelfde vraag. Je kunt je candida laten testen bij speciale labs waar ze gespecialiseerd zijn in ontlastingsanalyses. Huisartsen weten in het algemeen niet veel van candida en hebben ook niet de juiste testkits. Ik werk veel samen met RP Vitamino. Als je een test wilt aanvragen, kun je naar mijn website gaan (www.pgpraktijk.nl) en klik je op test jezelf (candida test). Ik stuur je dan de benodigdheden toe en krijg over een paar weken de uitslag en dan kun je aan de slag! Groet, Geiske de Ruig

Bep
Door

Bep

op 18 Mar 2013

Sluit mij aan bij bovengenoemde spreeksters. Ben met 40 dagen zonder suiker begonnen, omdat ik Candida overgroei vermoed.

Annelien
Door

Annelien

op 18 Mar 2013

Ongeveer 2 jaar geleden vertelde een vriendin dat ze candida had. De symptomen kwamen mij erg bekend voor en dus een aantal testen gedaan (speekseltest en korte en uitgebreide vragenlijsten). Ik had het ook! Nu at ik al jaren suikervrij (Montignac) maar massa's brood, suikervrije jam en fruit op nuchter maag. Het laatste brood (vol met gist) at ik meestal om 12 uur en 's middags om een uur of 15/16 ging ik, met name op warme dagen, bijna van mijn stokje. Winderig? Niet normaal!!! Dus ben ik over gestapt naar zuurdesembrood en ander beleg. Ook eet ik tegenwoordig regelmatig eigen gebakken amandel- en kokosbrood. Fruit heb ik (helaas) praktisch helemaal geschrapt. Het gaat stukken beter, maar de candida blijft aanwezig. Eet ik fruit, dan zit ik de dag erop onder de puisten rondom mijn mond en komt de winderigheid weer om de hoek kijken. Ik heb het dus redelijk onder controle, maar echt verdwijnen? Het is gewoon ongelooflijk moeilijk om je een half jaar lang helemaal strikt aan het dieet te houden.

Jolanda
Door

Jolanda

op 18 Mar 2013

Ik ben nu bezig met het bestrijden van Candida in de darmen. Inmiddels de afdodende fase gehad en ben nu bezig met de opbouwende fase. Morgen mijn eerste darmspoeling. via een natuurgeneeskundige heb ik een ontlastingsonderzoek gedaan. Zij begeleidt me nu ook.

Bep
Door

Bep

op 24 Mar 2013

Bedankt voor de reactie, ben inmiddels wel overtuigd van candida overgroei. Heb een hele lijst van voedingsmiddelen die ik beter kan laten staan. Zonder suiker is al een stap in de goede richting. vind het niet makkelijk om iets smakelijk te koken/maken. opnieuw leren koken met andere ingrediënten valt niet echt mee, maar is ook weer een uitdaging. voel mij af en toe niet lekker en kan niet altijd achterhalen wat er verkeerd ging. niets eten voelt meestal het prettigst. maar goed we hebben wat tijd nodig en al doende leert men.

Vera
Door

Vera

op 21 Sep 2013

Ik heb vorig jaar candida in mijn darmen gehad. Ik ben toen gestopt met suiker eten en alles waar gist in zit. Ook kreek ik het advies om caprylzuur (candiplex) te gebruiken. Hoewel ik het vroeger een beetje vaag vond en er niet echt in geloofde, is het niet normaal hoeveel fitter ik me nu voel. Ik leefde al jaren in een soort mist leek het wel. Als je denkt dat je het hebt zou ik dan ook echt aanraden om je te laten testen op candida.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 23 Sep 2013

Hoi Vera, bedankt voor het delen van jouw ervaring en goed dat je je fitter voelt door het stoppen met suiker eten.

an
Door

an

op 02 Oct 2013

Goede en duidelijke info. Dank daarvoor! ik heb mijn voeding ook aangepast en dat heeft zeker geholpen, het was ook nodig ook maar ben me daar nu pas bewust van. Het heeft mijn lichaam sterker gemaakt maar van de candida kwam ik pas echt af toen ik er ook nog supplementen bij ging gebruiken, toen ging het behoorlijk snel. Ik denk dat de combinatie van voeding en supplementen de beste is maar dat moet iedereen zelf maar ervaren, ik denk ook dat het bij iedereen anders ligt. Ik heb gedurende 1 maand de candiplex strong gebruikt en daarna nog een probioticum voor mijn darmflora (symbion forte capsules) gebruikt en die laatste neem ik nog steeds 1 per dag omdat ik daardoor merk dat mijn darmen rustig blijven. Ik moet goed blijven letten op mijn voeding want ik merk dat ik daar gevoelig voor ben maar de candida ellende ligt nu achter me. Groetjes van An

an
Door

an

op 17 Apr 2014

@annelien, ik herken je verhaal volledig. Wat ik zelf heb gedaan (heb het niet zelf verzonnen hoor, maar het is me aangeraden door een therapeute met veel verstand van candida) is de symbion forte te gaan gebruiken en sindsdien....ik moet echt afkloppen, ben ik klachtenvrij (al bijna 2 jaar) dus bij mij heeft dat goed geholpen. Nog steeds gebruik ik daarvan een onderhoudsdosering zodat het goed blijft gaan. Ik heb mijn lesje wel geleerd.

El
Door

El

op 27 May 2016

Weet iemand hoe lang je de candiplex strong moet gebruiken? Ik ben nu een kleine week bezig en merk dat er rust komt (heerlijk!!!) in mijn darmen maar vraag me af hoelang je hiermee door moet gaan

Maaike
Door

Maaike

op 14 Oct 2022

tot de klachten weg zijn, tenminste dat heb ik gedaan. Het heeft me ongeveer 2 maanden gekost El

Maaike
Door

Maaike

op 14 Oct 2022

ik ervaar veel baat bij de combinatie vn de candiplex strong en de symbion forte. Het heeft me echt geholpen, ik ben inmiddels vrijwel klachtenvrij en mijn jeuk zijn nagenoeg verdwenen. Ik voel me veeeeel beter!!

Moniek
Door

Moniek

op 13 Mar 2024

Venamed (venamed.nl) heeft hier m.i. ook goede oplossingen voor op natuurlijke basis. Voor mij geen chemische rommel meer. Ik heb ze overigens eerst gebeld. Mijn bestelling had ik vervolgens de volgende dag al weer in huis. En het helpt! Hoe fijn!

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine