datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Recept: puur natuur crackers, vol met zaden en pitten
14 maart 2014 
1 min. leestijd

Recept: puur natuur crackers, vol met zaden en pitten

Steeds minder mensen eten brood van de bakker of supermarkt en kiezen voor alternatieven. Maar in de praktijk missen we ons vertrouwde sneetje bruinbrood met kaas soms best wel.

Daarom heb ik een recept voor je, voor een lekker alternatief. Namelijk een cracker vol met zaden en pitten. Lekker als ontbijt, maar ook als lunch. Met of zonder beleg een ware traktatie!

Dit heb je nodig voor deze puur natuur crackers:

  • 100 gram grof gemalen zonnebloempitten
  • 100 gram grof gemalen pompoenpitten
  • 40 gram grof gemalen pijnboompitten
  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 4 eetlepels hennepzaad
  • 75 gram sesam zaad
  • 80 ml warm water
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • Mespuntje zout
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie

Extra voor de hartige cracker:

  • 2 eetlepels gemengde kruiden (bieslook, basilicum, paprika, knoflook)
  • Geraspte kaas
  • Fijn gesneden zongedroogde tomaatjes

Extra voor de zoete cracker:

  • 2 eetlepels gesneden rozijnen
  • 2 eetlepels fijngesneden gedroogde appeltjes
  • Neem 2 eetlepels grof gemalen noten in plaats van de pijnboompitten
  • 1 eetlepel honing

Superfood cracker:

  • Neem amandelmelk in plaats van water
  • Vervang de pijnboompitten met goij- of inca bessen, of moerbeien
  • Vervang eventueel een deel van de zonnebloempitten door grof gemalen raw chocola

Zo maak je de krackers klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 150 – 160 graden.
  2. Meng alle droge ingrediënten in grote kom.
  3. Breek de eieren in een andere kom, giet het water erbij en de gesmolten kokosolie. Roer goed, maar niet te lang, tot een homogene massa.
  4. Roer vervolgens voorzichtig de droge ingrediënten erdoor en zet het even op een koele plek.
  5. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en stort de massa erop. Strijk met een spatel of achterkant van een lepel de massa over de hele bakplaat uit. De laag mag niet te dik worden anders worden de crackers  niet knapperig. Heb je teveel deeg, bak de crackers dan in 2 keer.
  6. Haal de crackers na circa 10 minuten bakken uit de oven.
  7. Snijd ze in de vorm van de crackers, hiermee voorkom je dat ze gaan breken als je ze eerst zou afbakken. Zet ze nog 15 minuten terug in de oven.
  8. Let op dat de oven niet te warm staat want kunnen snel verbranden. Blijf in de buurt van de oven en kijk regelmatig.
  9. Laat de crackers goed afkoelen alvorens ze in een luchtdichte doos te bewaren. Eet smakelijk!

Maak jij weleens je eigen crackers?

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Lot
Door

Lot

op 15 Mar 2014

Nou die boterham met kaas mis ik totaal niet, sterker nog ik heb hem vervloekt de afgelopen dagen. Lag een paar dagen in ziekenhuis en kon zowel als ontbijt als lunch er niet onderuit, onsmakelijk, droog en een inniemieni plakje kleffe kaas. Zo buiten mijn normale eetpatroon. Wat ik wel van de kar zou kunnen en willen eten, volle yoghurt bv was op, misschien zijn er veel mensen die het gewone patroon verfoeien en was het al op? Nu zit ik ook met obstipatie door deze ervaring. Volgende keer beter voorbereiden en niet ervan uitgaan dat het klopt van de opname assistente die ik mijn eetpatroon voorgelegd had zegt: er is keus voldoende voor elk dieet op de karren, duidelijk niet dus. Avondmaaltijd spreek ik maar niet over, wat was dat vies van smaak of geen smaak bij andere dingen alleen zout.

Susanne
Door

Susanne

op 18 Mar 2014

Ziet er lekker uit! Voor hoeveel crackers is dit recept ongeveer?

mariz
Door

mariz

op 18 Mar 2014

Jammer dat er geen vegan versie van het recept is.

Joelle
Door

Joelle

op 18 Mar 2014

Klinkt goed! Wat is een goed alternatief voor de amandelmeel? Zou kokosmeel een optie zijn? En in welke hoeveelheid?

Sandra
Door

Sandra

op 18 Mar 2014

Zonder de eieren en alleen met de zaden en water en zout gaat het ook! In het vzl kookboek staat zo'n recept. Ook heel lekker! Met de pulp uit de juicer, een paar eieren en boekweitmeel kun je overigens ook heerlijke crackers maken!

Anna
Door

Anna

op 18 Mar 2014

Beste Marjo, Hoe zit dat met fytinezuur bij dergelijke crackers? Hartelijke groet, Anna

Adriana
Door

Adriana

op 19 Mar 2014

Ik vind het erg jammer voor de mevr. Die in het ziekenhuis gelegen heb, met een slechte ervaring van het eten. Zelf heb ik 13 dagen erin gelegen en was erg ziek. Ik moest streng zoutloos, maar samen met de diëtiste heb ik goed en smakelijk gegeten. Misschien een idee om de volgende keer met een diëtiste te overleggen.

Gezonde lunch of tussendoortje: crackers met zaden en pitten
Door

Gezonde lunch of tussendoortje: crackers met zaden en pitten

op 01 Jun 2014

[…] Hier vind je het recept en de bereidingswijze. […]

Gerdien hogendorp
Door

Gerdien hogendorp

op 10 Jun 2014

Kan je dit recept ook nog versimpelen? Zoals een vervanger voor het amandelmeel, kokosolie en het hennepzaad?

Elma Schouten
Door

Elma Schouten

op 29 Dec 2020

Heerlijke crackers. Ik voeg er nog chiazaad, Green Juice poeder en parmezaanse kaas aan toe. Plus natuurlijk de kruiden voor de hartige variant. Ik laat ze wel tenminste 45 min in de oven, dan zijn ze lekker knapperig.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading