datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Stevia, de natuurlijke zoetstof
01 september 2011 
3 min. leestijd

Stevia, de natuurlijke zoetstof

Stevia, de natuurlijke zoetstofOndertussen is bijna iedereen wel op de hoogte van de nadelen van aspartaam dat aan veel light producten wordt toegevoegd.

Niet nieuw, maar wel minder bekend alternatief voor suiker is Stevia. Stevia Rebaudiana Bertoni, zoals de kruidachtige plant voluit heet, komt oorspronkelijk uit Paraguay.

De geschiedenis van Stevia

De Guarani-indianen gebruiken stevia al 1500 jaar om hun kruidenthee en voedsel te zoeten. In de zestiende eeuw maakten de Spaanse veroveraars als eerste Europeanen kennis met het zoete kruid. Pas aan het eind van de negentiende eeuw raakte de westerse wereld serieus geïnteresseerd en begon de wereldwijde opmars van stevia.

In Japan is men in de jaren ’60 begonnen Stevia toe te passen als alternatief voor suiker. Inmiddels beheerst Stevia de helft van de Japanse markt voor zoetstoffen en is de suikerconsumptie gestaag afgenomen. Hoewel allerlei andere factoren, zoals voeding en levensstijl, ook een rol spelen, is het aantal obesitaspatienten in Japan slechts 3 procent en heeft slechts 7 procent van de Japanners diabetes.

Positieve gezondheidseffecten

In Europa was Stevia tot 2012 niet vrij verkrijgbaar als voedingsmiddel, omdat de veiligheid niet bewezen zou zijn. Recente onderzoeken hebben echter niet alleen de veiligheid wetenschappelijk aangetoond, maar zelfs allerlei positieve gezondheidseffecten bewezen. Zo blijkt Stevia goed te zijn tegen tandplaque en heeft het een vochtinbrengende werking voor de huid. Geen wonder dus dat steeds meer mensen het eeuwenoude product gaan gebruiken. Het is tegenwoordig in webshops als voedingssupplement ruimschoots te koop en het plantje is in het voorjaar in sommige tuincentra te vinden onder de naam ‘honingkruid’.

De suikerindustrie

Suiker is niet goed voor ons, daarvan is iedereen zich tegenwoordig wel bewust. Helaas zijn we zo gewend aan zoet dat we moeilijk zonder kunnen. Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam lijken een uitkomst te bieden waar het calorieën betreft, maar zijn dat zeker niet vanwege negatieve gezondheidseffecten.

Hoe groot is eigenlijk de suikerindustrie in Nederland? Ik lees op de website suikerinfo.nl dat Suiker Unie Nederlands grootste producent van kristalsuiker en suikerspecialiteiten is. De onderneming is in hoofdzaak actief in Nederland en in een aantal andere landen van de Europese Unie. Suiker Unie produceert in de fabrieken in Dinteloord en Groningen 872.000 ton suiker uit 5,3 miljoen ton suikerbieten afkomstig van 82.200 hectare.

Verder wordt de suiker in de fabrieken in Roosendaal en Puttershoek verwerkt tot specialiteiten voor de consumenten en de levensmiddelenindustrie. Suikerunie is ook eigenaar van een alcoholfabriek: Koninklijke Nedalco. Deze fabriek distilleert alcohol uit onder meer de melasse die bij de suikerproductie ontstaat. Suikerunie is er volgens mij niets bij gebaat als stevia volop verkrijgbaar is en consumenten hiernaar gaan vragen bij de producenten van levensmiddelen.

Smaak van stevia

De zoete smaak zit in de bladeren van de plant. Een blad van goede kwaliteit is naar schatting 30 tot 45 maal zoeter dan suiker of sacharose. Het steviablad dankt haar zoete smaak aan de glycosiden. Dit zijn plantaardige stoffen met een suikerachtige component. Naast verse steviabladeren zijn gedroogde bladeren en ruw stevia-extract te gebruiken als zoetstof. Ook bestaat er geraffineerd stevia-extract maar dan is het niet natuurlijk meer.

Het probleem is dat wij gewend zijn om zoet te eten. Er zit zo veel suiker in alles wat we binnenkrijgen, dat we er aan verslaafd zijn geraakt. Het plantje stevia rebaudiana biedt mogelijk uitkomst: het is de bron van een koolhydraatloze zoetstof zonder calorieën die bijna driehonderd keer zoeter is dan suiker. Dit kwetsbare plantje wordt in Paraguay en omstreken al eeuwen gebruikt in voedsel en medicijnen.

De echte zoetekauwen onder ons klinkt het als muziek in de oren: stevia is het perfecte alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen als aspartaam. Het zou zelfs gezond voor ons zijn, doordat het hoge bloeddruk en een hoog bloedsuikergehalte kan verlagen, het immuunsysteem kan versterken en het zou ook nog eens ontstekingsremmend zijn.

Het ziet er dus naar uit dat wij nog veel van stevia zullen horen. Als we de gunstige effecten voor diabetici en het veiligheidsprofiel vergelijken met zoetstoffen als aspartaam, dan is dat alleen maar goed.

Tip: In de Miss Natural Shop kun je Stevia vinden!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Wendy Helde
Door

Wendy Helde

op 01 Sep 2011

Bedankt voor deze informatieve review. Ik ben al een tijdje gestopt met aspartaam, maar het is toch fijn om te lezen dat er een alternatief is voor mensen die toch het zoete smaakje niet kunnen missen.

karine
Door

karine

op 26 Mar 2012

hallo, ik vond het heel leuk om de test te doen maar stel me wel een vraag bij "stevia, als beste vervanger van suiker". Blijkbaar is het beter om ruwe suikers te eten ipv stevia omdat stevia je lichaam op een "verkeerd beentje" zet, doordat je lichaam het zoet smaakt, maar het je bloedsuikerspiegel niet omhoog doet gaan. Dit zou helemaal niet goed zijn voor het lichaam. Ik heb dit vernomen van een voedingsspecialist. Hij raadt aan om bvb oersuiker te nemen indien je iets wil zoeten. Wat is jouw mening hierover?

Gwendolyn Vullings
Door

Gwendolyn Vullings

op 13 May 2012

@Karine, ik heb dat ook is ergens gelezen. Ik vind stevia trouwens ook niet zo lekker. Ik gebruik liever koudgeslagen honing, soms gebruik ik het voor havermout koekjes of mijn bonbonnetjes gemaakt van rauwe cacao. Daar is t dan nie zo overheersend in.

Leny
Door

Leny

op 19 May 2012

Ik heb me laten foppen,ik dacht stevia te kopen,ik had niet gezien dat er maltodextrine inzat.een wit poeder had eigelijk al genoeg "alarmbellen"moeten laten rinkelen.Ik zoet nu mijn havermout met balsemien honing van de imker,puur natuur en een heerlijke lichte smaak. gr leny

Marieke
Marieke
Door

Marieke

op 03 Nov 2012

Beste Eva, Ik zie dat mijn reactie nog niet geplaatst is, is hier een reden voor, Met vriendelijke groet, Marieke

Marijke Bogaerts
Door

Marijke Bogaerts

op 02 Nov 2012

ik heb ook de zoetjes met Stevia geprobeerd. Helaas vind ik ze niet zo lekker in de thee.

Stef
Door

Stef

op 02 Apr 2013

Marijke, als je zegt: "ik heb ook de zoetjes met Stevia geprobeerd. Helaas vind ik ze niet zo lekker", over welk merk/product heb je het dan?Lees altijd de samenstelling, want sommige zoetstoffen doen een beetje stevia bij het product en verkopen het dan misleidend onder de naam Stevia.Bijvoorbeeld de "Stevia van Canderel" bevat ook melklactose en maltodextrine, dus wat je proeft is niet alleen Stevia.Natuurlijk zal het nooit als suiker smaken.

Velgersdijk, Sacha
Door

Velgersdijk, Sacha

op 08 Apr 2013

Aspartaam en al zijn suikerbroertjes zijn GIF!! Stevia is juist heilzaam.. Kokosbloesemsuiker bevalt mij momenteel ook uitstekend!!

Maria Joosten
Door

Maria Joosten

op 18 Aug 2013

Ik ken stevia al wat langer maar vind het echt niet lekker het heeft een bittere nasmaak. In verschillende recepten heb ik stevia al verwerkt maar nog nooit heeft het mij gesmaakt. ik gebruik wel agavesiroop. helaas heb ik daar nog geen recepten van ontdekt

willeke
Door

willeke

op 29 Sep 2013

Ik maak het zelf. 3 plantjes gekocht. Ben nu de poeder aan het verzamelen, dan kan je er vloeistof van maken om te zoeten. ENn echt, als je een miniscuul tipje van het poeder proeft dat is mierzoet en geen nasmaak. Het lost alleen niet op, dus vandaar dat ik het vloeibaar ga maken.

Linda
Door

Linda

op 16 Oct 2013

Hoi Willeke, ik heb ook stevia plantjes, maar heb geen idee wat ik ermee kan! Kan je mij uitleggen wat jij ermee doet? Hoe droog je het, hoe maak je het fijn en hoe maak je het vloeibaar? Alvast bedankt. Groetjes Linda

Jacolien
Door

Jacolien

op 15 Oct 2013

Stevia de groene is te koop bij: Stevia Bayon . Biologisch Stevia uit Europa!Groen stevia poeder, dit is vermalen steviablad (zon gedroogd) en biologisch geteeld. Onze kwekerij in Spanje staat in Bayon dit is buurtschap vlakbij het dorpje ... Zie facebook site!!!!

Marianne
Door

Marianne

op 15 Oct 2013

Misschien goed om te weten dat er biologische stevia te bestellen is via groenestevia.nl. Ik hoorde van iemand die stevia combineert met palmsuiker. Wellicht bruikbaar voor taarten enzo.Marianne

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading