10 Simpele en Smakelijke Tips om meer groente te eten

Tijdens de Groente Challenge dagen we je uit om elke dag meer groente te eten en wel 3 x per dag. In het begin zal dat even wennen zijn en soms ook best lastig. Graag geef ik je daarom vandaag 10 tips om op een simpele én bovendien smakelijke manier meer groente te eten.

1. Maak een smoothie

Een groene smoothie is gezond en makkelijk te maken. Bovendien is het een erg eenvoudige manier om de smaak van de groente te verbergen met zoet fruit. Groene smoothies vormen een zeer voedzame maaltijd: je hebt binnen een mum van tijd je dagelijkse portie groente en fruit binnen. En, ook niet onbelangrijk, het is ook nog eens hartstikke lekker!

Heerlijke smoothie met herfstgroente

Zo maak je groene smoothies drinken extra leuk

21 dagen Groene Smoothie Challenge

2. Gooi maar in de soep!

Maak elke week een soep van verse groente of restjes groente en vries teveel aan soep in. Soep is een makkelijke manier om meer groente binnen te krijgen, ook bij kinderen.

Lekkere gezonde en gemakkelijke soeprecepten

Rode bietensoep met verse gember

3. Pastasaus met 7 verschillende groente

Maak zelf een goed gevulde pastasaus met wel 7 verschillende groente. Zo lukt het zelfs om kinderen heel veel groente te laten eten, zonder dat ze het door hebben!

Ingrediënten
  • 1 courgette
  • 1 oranje paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 grote trostomaten
  • 1 venkel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • handje verse basilicum
  • zeezout en peper

Zo maak je zelf pastasaus

In deze video laat Claire van den Heuvel zien hoe je eenvoudig en snel een heerlijke pastasaus maakt.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de groenten en snijd in grove stukken. Doe alles in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en een beetje zout. Rooster ongeveer 20 minuten in de oven.
  2. Doe de groenten in een maatbeker, voeg de basilicum toe en pureer tot een saus. Je kunt de saus zo grof of fijn maken als je zelf wilt.
  3. De paprika geeft de saus een extra zoete bite daarnaast kun je zoveel verschillende groenten gebruiken als je zelf wilt. In een afgesloten pot blijft de saus minimaal 3 dagen goed als je iets over hebt (of vries het in).

4. Snack met groente

Zorg voor een voorraadje rauwkost wat je mee kan nemen naar je werk, dagje weg zoals komkommer, tomaat, wortel. Denk ook eens aan het zelf maken van groentespread en groentedip zoals hummus. Hummus is eenvoudig klaar te maken en het is bovendien erg lekker en natuurlijk gezond. Wil jij het ook eens proberen? Dan heb ik een heerlijk hummus recept voor je. Snacken maar!

5. Plan je groente

Maak een week planning qua eten zodat je bewust nadenkt wat je gaat eten en welke groente je nodig hebt. We noemen dit ook wel meal prepping. Lees er hier meer over;

Meal prepping zorgt voor een gezond eetpatroon

Meal prepping hoe te beginnen

Meal preppen voor een week

6. Ei met groente

Stop groente in een omelet of ei muffin. Met ei smaakt alles lekker! Jarenlang aten we eieren met mate. Geheel ten onrechte want een ei zit boordevol waardevolle voedingsstoffen: o.a. acht vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, E en K), de mineralen ijzer en fosfor en natuurlijk eiwit zelf als bouw- en brandstof. Groente als spinazie, champignons en ui verwerk je makkelijk in een omelet. Ook verse kruiden als bieslook en peterselie. In een ei muffin kan ook broccoli, courgette of prei.

7. Zeg vaker SLA!

Eet vaker een salade! En dan niet van sla, maar met als basis quinoa of linzen. Voeg daarbij tomaat, maïskorrels, tomaat, ui, boontjes of artisjok. Verwerk ook restjes groente die zijn overgebleven na de avondmaaltijd.

Recept voor linzensalade met pompoen

Recept voor linzensalade met avocado

8. Versier met groente

Beleg elke boterham of cracker met groente. Plakjes komkommer, tomaat, augurk, kiemen, avocado, bosui, paprika, etc. Beetje kruiden er op en je hebt een instant upgrade!

9. Groente binnen handbereik

Koop verschillende glazen potten met biologische groente. Zoals maïs, bietjes, linzen, boontjes, etc. Zo heb je altijd groente in huis om mee ter variëren in een salade als de verse groente die je gekocht hebt op zijn. Ook is het prettig om biologische diepvries groente op voorraad te hebben.

10. Neem een biologisch groente abonnement

Om het je makkelijk te maken verse groente te eten zijn er tegenwoordig heel veel leuk initiatieven. Zo kun je van Beebox een gezonde basis aan biologische groenten, fruit, brood, sap en eieren wekelijks thuis ontvangen. Direct van de boer! Ook Rechtstreex geeft je de mogelijkheid om lokaal bij jou in de buurt biologische groente en meer te laten bezorgen. Zelf heb ik de Vitatas met dagverse groente en fruit, zoveel mogelijk van het seizoen en uiteraard van gegarandeerd biologische teelt. Biologische groenten van het seizoen zijn niet alleen gezond, ze zijn ook vol van smaak!

Ik ben benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt om smakelijk meer groente te kunnen eten. Laat zeker even een reactie achter!

 

PS Doe mee met de Groente Challenge en ontvang dagelijks heerlijke recepten!