Hoewel de Aloë Vera plant niet bepaald de schoonheidsprijs verdient is het toch een plant die steeds vaker opduikt in de tuincentra.
De plant mag dan familie van de lelie zijn maar is met zijn cactusachtige uiterlijk niet echt de mooiste kamerplant.
Je zou dan op het eerste gezicht ook niet zeggen dat de Aloë Vera plant een zeer bijzonder plantje is met een “wonder” werking.
Medicinale werking
Meer dan 6.000 jaar geleden ontdekten de Egyptenaren dat de Aloë Vera plant meer was dan een gewone woestijnplant. Het geheim dat diep verborgen lag in de bladeren bleef dan ook niet langer bewaard en de plant werd gebruikt om zijn medicinale werking. In het oude Griekenland werd Aloë Vera al gebruikt door artsen en in Azië was de plant niet meer weg te denken uit gezondheidskuren. Een belangrijke eigenschap is de stimulerende werking op het immuunsysteem:
-
Ontstekingsremmende werking door de aanwezigheid van ontstekingsremmende vetzuren.
- Activatie van macrofagen (witte bloedcellen) waardoor het lichaam beter in staat is schadelijke bacteriën te verwijderen (activatie fagocytose).
Een andere belangrijke eigenschap van Aloë Vera is de gunstige invloed op de spijsvertering:
- Vermindering van maagzuur door een verhoging van de pH van het maagsap.
- Een evenwichtige darmflora door een verbeterde leefomgeving voor gunstige bacteriën.
- Verbetering van de stoelgang door een hoger vochtvasthoudend vermogen van de ontlasting.
Puur sap van de Aloë Vera plant bevat antrachinonen welke zorgen voor een sterk laxerend effect. Deze antrachinonen hebben niet alleen een prikkelende werking op de darmwand, maar kunnen ook de spieren van de baarmoeder prikkelen. Het is dan ook niet aan te raden tijdens een zwangerschap Aloë Vera sap te drinken!
Huidverzorging
De oude Egyptenaren gebruikten de plant niet alleen als medicijn maar ook voor de verzorging van de huid. Het is dan ook niet vreemd dat Aloë Vera gel in de jaren 50 op de markt werd gebracht als een belangrijk hydraterend ingrediënt in cosmetica.
Aloë Vera gel wordt ook gebruikt om de genezing van wonden te versnellen. Aloë Vera bevat polysachariden welke voornamelijk bestaat uit mannose (glucomannaan). Deze zorgen voor een versnelde groei en deling van fibroblast cellen in het bindweefsel van ons lichaam. De fibroblasten vormen o.a. collageen waardoor nieuw bindweefsel gevormd kan worden bij verwondingen. Daarnaast zorgen plantaardige hormonen (auxinen en gibberellinen) voor een betere celdeling waardoor de wondgenezing sneller verloopt.
Door deze helende werking op de huid kan de Aloë Vera gel gebruikt worden bij verschillende huidaandoeningen als acné, psoriasis en dermatitis. Ook bij zonnebrand en brandwonden wordt Aloë gebruikt ter verkoeling en genezing van de huid.
IASC-certificaat
Het IASC (International Aloe Science Council) is een organisatie die fabrieken en plantages van Aloë Vera controleert. De organisatie is opgericht omdat er met name in het verleden een slechte kwaliteit Aloë Vera gebruikt werd. Het eindproduct dat gemeten wordt door het IASC moet minimaal 15% pure Aloë Vera bevatten om een IASC-zegel te mogen dragen. Helaas bestaat het bestuur van de organistaie uit leidende Aloë fabrikanten waardoor er niet echt sprake is van onafhankelijkheid. Probeer je bij de aankoop van een product dan ook niet volledig te laten leiden door een IASC-certificaat.
Eigen ervaring
Zelf heb ik ook een Aloë Vera plant gehad. Bij een wondje sneed ik dan een blad open en gebruikte het sap als een natuurlijke pleister. Het plantje heeft mijn slechte verzorging helaas niet overleefd waardoor ik er nu geen gebruik meer van kan maken. Wel drink ik vaak een Aloë Vera sapje en ben ik dol op huidproducten met Aloë Vera. Ik gebruik dan ook vaak een body butter met Aloë Vera voor een baby zachte huid.
Wat zijn jouw Aloë Vera ervaringen?
rwrtpqkyfzl
op 11 Sep 2011Monique
op 23 Apr 2016