Aan het begin van een mensenleven is borstvoeding de meest natuurlijke voeding die je je baby kunt geven. Het is helemaal aangepast aan de behoefte van het kind en varieert zelfs mee met de leeftijd van de baby. Lijkt soms gelig als room, soms blauwig als aangelengde melk.
De antistoffen tegen ziekteverwekkers die de moeder al heeft, komen via de moedermelk bij de baby en zo heeft hij (of zij) een extra bescherming. Mooi hè?
Borstgevoede kinderen ontwikkelen later minder vaak overgewicht… waarschijnlijk omdat ze de hoeveelheid zelf kunnen variëren, naar hun behoefte. Jong geleerd is oud gedaan. Ook heb je borstvoeding altijd bij de hand, is het steeds op de juiste temperatuur en steriel. Het kan je veel tijd besparen (je hoeft geen flessen klaar en schoon te maken). En het is een stuk goedkoper dan kunstvoeding.
De voordelen van borstvoeding geven
Voor de moeder zijn er ook voordelen, ze is eerder de zwangerschapskilo’tjes kwijt. Het is overigens heel normaal dat je iets meer vetweefsel krijgt in de zwangerschap. Ga in die periode niet lijnen, maar eet vooral puur en gezond!
Een ander voordeel is dat bij borstvoeding de baarmoeder samentrekt, een natuurlijke reflex veroorzaakt door hormonen die vrijkomen door het contact met de baby. Door die samentrekking slinkt de baarmoeder sneller naar zijn oorspronkelijke vorm en blijft het nabloeden beperkter.
Een nadeel van het geven van borstvoeding
Een veel genoemd nadeel is dat je borsten groter worden en slapper na de voedingsperiode. Helaas gebeurt dit toch al door de zwangerschap. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Het helpt als je niet té veel aankomt en geen overgewicht hebt vóór de zwangerschap. Ook vinden veel vrouwen het ongemakkelijk om in het openbaar borstvoeding te geven, zoek een plek waar je je prettig voelt. En als Miss Natural mag je uitdragen dat je borstvoeding geeft en daar mag je trots op zijn!
Wat als borstvoeding niet lukt?
Dat is soms heel verdrietig en kan je het gevoel geven dat je faalt. Soms is echter een bevalling of zwangerschap zo zwaar geweest dat een moeder eenvoudig letterlijk niet meer de energie heeft om borstvoeding aan te maken of te geven. Ook in de periode erna of als een kindje in het ziekenhuis ligt kan het moeilijk zijn of worden. Borstvoeding is mooi, maar niet ten koste van alles! Weeg af wat kan en waar je eigen grens ligt. Of combineer fles- en borstvoeding. Gelukkig hebben we de alternatieven en is dat ook de goede kant van de voedingsmiddelenindustrie!
Borstvoeding moet eerst opgang komen
Het heeft meestal 3-4 dagen nodig voordat de borstvoeding echt goed op gang komt. In het begin ben je al blij met druppeltjes. Ook dat is natuurlijk en heeft de natuur mooi geregeld. De babydarmpjes moeten ook wennen aan de voeding en ook bij flesvoeding begin je met heel kleine beetjes. De eerste dagen vallen de meeste baby’s af, de verloskundige en kraamverzorgster bewaken of dit niet té veel wordt en grijpen anders in. En er is ook nog een lactatiekundige te consulteren. Extra aanleggen stimuleert de aanmaak van voeding en de moeder moet voldoende drinken en goed eten. Ook kunnen hulpmiddelen zoals een borstkolf en vingerfeeding ingezet worden.
Het is in het begin soms even gevoelig, maar mag geen pijn blijven doen. Goed aanleggen is belangrijk. Net als een goede hygiëne en goed voor jezelf zorgen.
Maar als het even kan, ik raad het zeker aan! Geniet van het samenzijn met je kindje en betrek ook de pappa bij de gehele zorg voor de baby!
Het is een cliché, maar zo’n periode is ook zó weer voorbij…
Heb jij borstvoeding gegeven?
Naziha
op 01 Mar 2012Eva de Beijer
op 01 Mar 2012Lisa Muis
op 01 Mar 2012Karin van Holland-Stapelveld
op 01 Mar 2012Eva
op 07 Mar 2012Melissa
op 31 Jul 2012Karin van Holland
op 11 Dec 2012