datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Borstvoeding geven, ja natuurlijk!
03 oktober 2012 
2 min. leestijd

Borstvoeding geven, ja natuurlijk!

Aan het begin van een mensenleven is borstvoeding de meest natuurlijke voeding die je je baby kunt geven. Het is helemaal aangepast aan de behoefte van het kind en varieert zelfs mee met de leeftijd van de baby. Lijkt soms gelig als room, soms blauwig als aangelengde melk.

De antistoffen tegen ziekteverwekkers die de moeder al heeft, komen via de moedermelk bij de baby en zo heeft hij (of zij) een extra bescherming.  Mooi hè?

Borstgevoede kinderen ontwikkelen later minder vaak overgewicht… waarschijnlijk omdat ze de hoeveelheid zelf kunnen variëren, naar hun behoefte. Jong geleerd is oud gedaan. Ook heb je borstvoeding altijd bij de hand, is het steeds op de juiste temperatuur en steriel. Het kan je veel tijd besparen (je hoeft geen flessen klaar en schoon te maken). En het is een stuk goedkoper dan kunstvoeding.

De voordelen van borstvoeding geven

Voor de moeder zijn er ook voordelen, ze is eerder de zwangerschapskilo’tjes kwijt. Het is overigens heel normaal dat je iets meer vetweefsel krijgt in de zwangerschap. Ga in die periode niet lijnen, maar eet vooral puur en gezond!

Een ander voordeel is dat bij borstvoeding de baarmoeder samentrekt, een natuurlijke reflex veroorzaakt door hormonen die vrijkomen door het contact met de baby. Door die samentrekking slinkt de baarmoeder sneller naar zijn oorspronkelijke vorm en blijft het nabloeden beperkter.

Een nadeel van het geven van borstvoeding

Een veel genoemd nadeel is dat je borsten groter worden en slapper na de voedingsperiode. Helaas gebeurt dit toch al door de zwangerschap. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Het helpt als je niet té veel aankomt en geen overgewicht hebt vóór de zwangerschap. Ook vinden veel vrouwen het ongemakkelijk om in het openbaar borstvoeding te geven, zoek een plek waar je je prettig voelt. En als Miss Natural mag je uitdragen dat je borstvoeding geeft en daar mag je trots op zijn!

Wat als borstvoeding niet lukt?

Dat is soms heel verdrietig en kan je het gevoel geven dat je faalt. Soms is echter een bevalling of zwangerschap zo zwaar geweest dat een moeder eenvoudig letterlijk niet meer de energie heeft om borstvoeding aan te maken of te geven. Ook in de periode erna of als een kindje in het ziekenhuis ligt kan het  moeilijk zijn of worden. Borstvoeding is mooi, maar niet ten koste van alles! Weeg af wat kan en waar je eigen grens ligt. Of combineer fles- en borstvoeding. Gelukkig hebben we de alternatieven en is dat ook de goede kant van de voedingsmiddelenindustrie!

Borstvoeding moet eerst opgang komen

Het heeft meestal 3-4 dagen nodig voordat de borstvoeding echt goed op gang komt. In het begin ben je al blij met druppeltjes. Ook dat is natuurlijk en heeft de natuur mooi geregeld. De babydarmpjes moeten ook wennen aan de voeding en ook bij flesvoeding begin je met heel kleine beetjes. De eerste dagen vallen de meeste baby’s af, de verloskundige en kraamverzorgster bewaken of dit niet té veel wordt en grijpen anders in. En er is ook nog een lactatiekundige te consulteren. Extra aanleggen stimuleert de aanmaak van voeding en de moeder moet voldoende drinken en goed eten. Ook kunnen hulpmiddelen zoals een borstkolf en vingerfeeding ingezet worden.

Het is in het begin soms even gevoelig, maar mag geen pijn blijven doen. Goed aanleggen is belangrijk. Net als een goede hygiëne en goed voor jezelf zorgen.

Maar als het even kan, ik raad het zeker aan! Geniet van het samenzijn met je kindje en betrek ook de pappa bij de gehele zorg voor de baby!

Het is een cliché, maar zo’n periode is ook zó weer voorbij…

Heb jij borstvoeding gegeven?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Naziha
Door

Naziha

op 01 Mar 2012

Bedankt voor de info, heb ik hopelijk wat aan als ik straks beval van mjn eerste!

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 01 Mar 2012

Spannend! Tip; verdiep je ook even in het hoe en wat van flessenvoeding. Ik had dat namelijk niet gedaan en aangezien ik met een tweeling niet voldoende had voor borstvoeding, had ik geen idee! Dat geldt ook voor normale bevalling versus keizersnede, bij mij liep alles niet zoals ik het had gepland ; ) Is toch handig als je een beetje weet wat je kunt verwachten.

Lisa Muis
Door

Lisa Muis

op 01 Mar 2012

Mijn tip: volg een borstvoedingsavond via VBN of LLL. Dit zijn zeer gemotiveerde en goed opgeleide vrijwilligers die jou alles vertellen wat je moet weten. Na de bevalling kan je ze bij vragen altijd bellen. Zelf heb ik 40 maanden borstvoeding gegeven. Het begin was niet makkelijk, maar als je eenmaal gewend bent (en je baby ook) dan is het makkelijk volhouden. Langzaamaan werd het minder, tot mijn zoon niet meer de behoefte had.

Karin van Holland-Stapelveld
Door

Karin van Holland-Stapelveld

op 01 Mar 2012

Het gaat inderdaad niet altijd zoals je het verwacht. Zeker goed als je ook met andere scenario's rekening houdt en je informeert. Als iemand voor flesvoeding kiest is het ook wel iets om te overdenken wélke. In principe is alle in Nederland verkrijgbare goed, maar in ziekenhuizen werken ze vaak met een bepaald merk. (Overal anders).(Veel) wisselen van soort en merk kan babydarmpjes belasten.

Eva
Door

Eva

op 07 Mar 2012

Goede tip van Lisa! Een goede voorbereiding is het halve werk, en lukt het ondanks de voorbereidingen niet? Twijfel dan niet om contact op te nemen met een lactatiekundige. Ook bij mij was de start niet ideaal, maar door deskundig advies van een lactatiekundige heb ik toch 18 maanden mijn dochter kunnen voeden. Inmiddels ben ik zwanger van nummer 2 die vast en zeker ook weer borstvoeding gaat krijgen!

Melissa
Door

Melissa

op 31 Jul 2012

Mijn oudste heeft helaas maar 14 maanden borstvoeding gehad (kolfte fulltime en kon het emotioneel niet meer aan) Mijn jongste drinkt nu al 2,5 jaar en ik hoop dat hij nog even door drinkt, ik ben nu 7 weken zwanger en zou het erg jammer vinden dat de productie daardoor stopt , maar we zullen zien. Ik vind borstvoeding ook geen wondermiddel, het is de normale voeding voor baby's, en kunstvoeding is daar inferieur aan, handig dat het er is als je het echt nodig hebt. Maar meestal is er nog een ander alternatief voor handen. Als je echt niet genoeg melk hebt om wat voor reden dan ook kun je aankloppen (samen met je lactatiekundige) bij het moedermelknetwerk. Heb ik voor mijn oudste ook gedaan, die heeft bijna een jaar lang melk bijgekregen van een andere moeder (via fles)

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 11 Dec 2012

Er zijn ook (steeds meer denk ik) borstvoedingscafé's. Hier in Breda/Rijsbergen is er b.v. een op woensdagochtend en daar is ook een lactatiedeskundige aanwezig. En ervaringsdeskundigen natuurlijk...Verder regelmatig gasten die iets presenteren. Ik heb er een demonstratie van draagdoeken meegemaakt toen ik een kijkje ging nemen. (heb zelf geen baby meer, maar werk in de kraamzorg). Een moeder die ik laatst hielp bij haar 2e kindje was er erg enthousiast over! http://www.borstvoeding.com/zoekdskndgn/bv-cafes/

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading