datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

De avocado: vet gezond!
20 december 2012 
2 min. leestijd

De avocado: vet gezond!

Het groene wondertje uit Centraal-Amerika kent vele namen. De Azteken noemden de avocado ahuactl, wat testikel betekent. Deze naam heeft de vrucht te danken aan haar vorm, maar ook doordat ze in paren aan de boom groeien. Toen de Spanjaarden Centraal-Amerika veroverden en de avocado ontdekten, hernoemden zij de vrucht Abocado, ofwel: boter uit het bos. Niet vreemd, want de vrucht bestaat voor 30 procent uit gezonde vetten.

Dat is een van de vele redenen waarom de avocado zo gezond is voor je. En dat niet alleen, deze vrucht zorgt er ook nog eens voor dat je er mooier uit gaat zien!

Een voedzame vrucht

De avocado kan gerekend worden tot één van de meest essentiële fruitsoorten voor het menselijk lichaam. Met een hoog percentage aan calorieën is het geen lichte snack, maar die calorieën zijn wel afkomstig van de vele onverzadigde vetten die de avocado bevat. Dit enkelvoudig vetzuur heeft een gunstige invloed op je cholesterolgehalte. Daarnaast is de avocado rijk aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen een hoge bloeddruk. Terecht  dat de avocado als ‘hartsvriend’ wordt gerekend.

Ook voor een goede darmwerking is de avocado overigens een aanrader. Dit komt door het hoge vezelgehalte, namelijk 10 gram per vrucht. Ter vergelijking: een appel bevat 3 gram vezels. Het aanwezige magnesium in de vrucht helpt het lichaam te ontspannen en het hoge gehalte aan foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Kortom, een zeer gezonde lekkernij.

Natuurlijk mooi met avocado

De avocado staat niet voor niets al eeuwen bekend als het wonder voor schoonheid, in verschillende culturen. In de vrucht zit vitamine A (goed voor huid, haar en immuunsysteem), vitamines B1, B2 en B6 (goed voor gezonde huid, nagels en haar), vitamine C (goed voor weerstand en collageen productie) en vitamine E (krachtige antioxidant). Geen wonder dat avocado-extracten veel gebruikt worden in huidverzorgingsproducten. Dus, maak eens een voedend avocadomasker en laat je huid ervan profiteren. Zo maak je het:

Meng 2 dessertlepels (10 ml totaal) geprakte avocado met 1 dessertlepel (5 ml) biologische yoghurt en 1 dessertlepel vloeibare honing. Breng op het gereinigde gezicht aan, maar niet op de huid rondom de ogen. Laat het masker 15 minuten intrekken en spoel met warm water af.

Onmisbaar in de keuken

De avocado is een gemakkelijke vrucht in het gebruik en ze is het hele jaar door verkrijgbaar.  Een rijpe avocado heeft een zachtgeel, romig vruchtvlees en heeft een licht nootachtige smaak. Midden in het vruchtvlees ligt een grote pit, die vrij gemakkelijk verwijderd kan worden. Avocado’s kun je beter niet in de koelkast bewaren, want dit verstoort de narijping, waardoor ze bederven. Wil je de rijping versnellen? Stop de avocado met een appel of banaan in een zak.

Avocadovruchten worden voornamelijk rauw gegeten. Na het schillen kleurt het vruchtvlees snel bruin, maar dit kan worden tegengegaan door het toevoegen van citroensap. Dus, smeer avocado in plaats van boter op je brood of rijstwafel en laat avocado van nu af aan een vast onderdeel zijn van je salade. Of maak eens een heerlijke avocadosmoothie voor de afwisseling.

Recept voor een Advocadosmoothie

Dit heb je nodig:

  • 1 rijpe avocado
  • 1 peer
  • citroensap

Schil en ontpit de avocado, en verwijder het klokhuis van de peer. Doe alle ingrediënten in een blender en laat deze 30 seconden draaien. En smullen maar!

Hoe eet jij graag avocado’s?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Chan
Door

Chan

op 20 Dec 2012

Heerlijk! Ik eet er 3-5 per week.

Karin van Holland
Henk Daamen
Door

Henk Daamen

op 20 Dec 2012

Erg goede informatie! Eet het zelf minstens 3 x per week. Met rijstwafel of in een salade, erg lekker.

Tessa
Door

Tessa

op 21 Dec 2012

Goed idee! Ik eet al vaak een avocado en voel me er beter door!

Karin
Door

Karin

op 22 Dec 2012

Goed om hier even over te lezen! Heb er laatst weer een gekocht, heerlijk bij de lunch!!

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 31 Dec 2012

gewoon uitlepelen met een beetje herbamare.......

isabel van meurs
Door

isabel van meurs

op 14 Jan 2013

ik hou erg van advocado . i love it.

Saron
Door

Saron

op 13 May 2013

Ik eet het wekelijks op mn brood. 1 avocado prakken en wat gesnipperde ui erdoor, dat op brood verdelen en daarop plakjes tomaat en gekookt ei. Een beetje zout erover en smullen maar, héérlijk!!!

Marlene
Door

Marlene

op 05 Apr 2014

Ik heb hem leren eten en ga hem nu ook als boter gebruiken. Ben blij met alle voorgaande tips, klinken echt lekker!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading