De tandarts, wie komt er niet minimaal 1 x per jaar? Het is voor de meeste mensen meestal niet het favoriete bezoek dat ze afleggen, maar iedereen weet dat mondgezondheid belangrijk is. Een gezond gebit is een waardevol bezit en zegt bovendien ook veel over jouw algehele gezondheid!
Zelf ben ik als kind door een buurjongen geduwd en met mijn voortand op de stoep beland. Resultaat; een stuk van mijn ene voortand en de ander werd uiteindelijk zwart. Na jaren van opbleken, wortelkanaalbehandeling, een facing, heb ik uiteindelijk een implantaat gekregen.
Je tand verliezen
Die er overigens ook weer uit is gevallen, nachtmerrie ja je voortand verliezen. Ik weet het nog goed, ik was in 2007 bij een seminar van Steven Covey en tijdens de lunch viel mijn voortand er uit (ik beet in een zachte wrap?!). Ik moest van mijzelf nog op de foto met Steven Covey en dat heb ik ook gedaan, uiteraard lachte ik met mijn mond dicht. Gelukkig kon ik daarna snel bij een tandarts terecht in Haarlem. Mijn beide voortanden heb ik uiteindelijk bij een andere tandarts opnieuw laten maken en dit zit tot nu toe goed!
Oorzaken van chronische klachten
Mijn ‘probleem’ was direct te herleiden aan het vallen op de stoep, maar er zijn een heleboel lichamelijke klachten die kunnen ontstaan waarbij de oorzaak terug te vinden is in het gebit. Het aantal chronische klachten dat haar oorsprong vindt in het hoofd/hals gebied is c.a. 70%.
Oorzaken die hier aan ten grondslag liggen kunnen zijn:
- Een in de kaak verborgen verstandskies (M3);
- Amalgaam vullingen en hun wisselwerking met elkaar en andere (half) edelmetalen constructies in de mond (redoxreactie);
- Ernstige tandvlees- en/of kaakbotontstekingen;
- Wortelpuntontstekingen;
- Metallurgische reacties van een voor de patiënt ongeschikt, metaal voor kroon en brugwerk, implantaat of prothese;
- Diverse hechtsystemen, cementen voor kroon en brugwerk.
Ontdek hoe biologische tandarts Joep Rieter werkt en stel hem jouw persoonlijke vraag tijdens het Miss Natural Natuurlijk Spreekuur.
Natuurlijk Spreekuur woensdag 10 juni om 20:00 uur
Met het Natuurlijk Spreekuur geeft Miss Natural jou exclusief toegang tot professionals die gespecialiseerd zijn in natuurlijk gezondheid en natuurlijk beter worden. Woensdag 10 juni praat ik met Joep Rieter in een online webinar. Je hoeft er de deur dus niet voor uit!
Een webinar is een live uitzending via internet waarbij je Eva en Joep kunt zien en horen.Om deel te nemen aan het webinar heb je het volgende nodig;
- Computer, laptop of tablet met internetverbinding
- Geluid (geen microfoon nodig, je hoeft niet terug te praten)
Wanneer je je aanmeldt krijg je een bevestiging dat je mee kunt doen. Vervolgens ontvang je 1 uur voor het begin van het webinar een mailtje met een link, deze link dien je uit te voeren en je zit vanzelf ‘in de uitzending’.
Je kunt je hier gratis aanmelden voor het Natuurlijk Spreekuur >>>
Biologische tandarts Joep Rieter
De professional die ik heb uitgenodigd voor het Natuurlijk Spreekuur van Miss Natural is biologisch tandarts Joep Rieter. Joep werkt al vanaf 1986 als tandarts. Jarenlang heeft hij getwijfeld tussen architectuur en tandheelkunde. Joep: “Beiden hebben namelijk veel raakvlakken. Het werken met diverse materialen, ontwerpen, creatief design en niet te vergeten de esthetica en weten wat de opdrachtgever “beweegt”. Het luisteren naar de patiënt. Speciale interesse heb ik naast de algemene praktijk voor de CAM (Complementary Additive Medicine), de parodontologie en de prothetiek. De groepspraktijk in Alkmaar heb ik in 2011 verlaten, om mij volledig op mijn praktijk All Dente te richten”.
Chronische klachten terugvinden in het gebit
Natuurlijk weten we dat gevarieerde voeding gezond voor ons is. Gratis meegeleverd zijn de vele kleur-, geur- en smaakstoffen die frequent in ons eten worden aangetroffen. Het toenemen van overgevoeligheden, belastingen en allergieën voor diverse stoffen worden hiermee vaak in verband gebracht.
Ons imuunsysteem krijgt het vandaag de dag zwaar te verduren. Het voortdurend onder druk staan van dit afweersysteem kan chronische klachten met zich mee brengen. Het systeem is zogezegd “gestresst”. Belangrijk is via onderzoek (testen) de klacht nader te benoemen en te zien waar zij vandaan komt (diagnose). Eenmaal het probleem in kaart gebracht kan met de therapie worden aangevangen. Met behulp van een OPT (orthopantomogram) of wel panorama opname wordt de mond met al haar tanden en kiezen alsmede het kaakbot in beeld gebracht. Afwijkingen hieraan kunnen worden opgespoord.
Tandartspraktijk All Dente
Voorts kan met behulp van onderzoek naar de meridianen, -dat zijn lijnen over het lijf welke in verbinding staan met diverse organen en de mond-, een afwijkende relatie gevonden worden. De electro-acupunctuur volgens Voll maakt gebruik van de orgaan-element (tand/kies) relatie in haar diagnostiek en therapie. Tandartspraktijk All Dente maakt gebruik van deze techniek naast de neuraaltherapie, kinesiologie en homeopathie. Andere testmethoden worden momenteel verder wetenschappelijk bestudeerd en in de toekomst toegepast.
Vragen voor de biologische tandarts
De volgende vragen zullen wij behandelen bij het Natuurlijk Spreekuur;
- Hoe anders is een behandeling door een biologische tandarts t.o.v. een reguliere behandeling?
- Ik moet binnenkort een kroon krijgen, wat zal een biologische tandarts bij kronen anders doen dan de reguliere tandarts?
- Er missen wat kiezen bij mij. Ik moet volgens mijn tandarts in de toekomst aan een implantaat. Is hierbij een verschil tussen de reguliere en biologische tandarts?
- Kan het zijn dat je nog jaren last hebt van keelklachten, zwelling van lymfeklier in hals na een geslaagde behandeling van een wortelpuntontsteking? Volgens foto’s is er geen ontsteking meer.
- Ik ben verhuisd en heb een andere tandarts nodig, liefst geen regulier ik zou Joep willen vragen of hij een tandarts in Arnhem of omgeving weet die ongeveer hetzelfde werkt als hij.
- Door “Sjögren” heb ik droge slijmvliezen en dus ook een droge mond. Soms breken er stukken van een kies af. (Hoe) kan ik dat voorkomen en zorgen voor een betere conditie van mijn gebit?
- Heb al jaren last van Lychen Planus in mijn mond, ga 4 x per jaar naar de mondhygiëniste. Volgens haar en mijn tandarts is er niets aan te doen dan goed schoonhouden. Heeft u een advies, want het is lastig en vaak ook pijnlijk.
- Amalgaam vullingen: het verwijderen ervan kan andere problemen geven en het risico bestaat dat door het verwijderen ervan andere kiezen gaan “bewegen”. Wat is het risico van het verwijderen?
- Tand dood door ooit een tik; 10 jaar geleden een wortelkanaabehandeling WKB. Sinds vorig jaar een fistel erboven in tandvlees. In oktober opnieuw ‘perfecte WKB’ de fistel blijft. Snijden of alternatief?
- Ik wil mijn amalgaamvullingen laten vervangen. Nu hoor ik dat composiet plastic is en dat lijkt me ook niet zo best. Ik heb gelezen over haaientandvullingen is dit een goed alternatief en zijn er nog andere opties? Is er in Nederland al een goede tandarts die haaientandvullingen plaatst?
- Ik heb vorig jaar een beugel gehad en heb nu nog een metaaldraadje achter mijn tanden. Kan dit kwaad? Wat kunnen eventuele gevolgen zijn.
- Ik heb al sinds jaren groeven in mijn tanden, kan dit kwaad?
- Ik heb de tekening gezien van de tanden met de verschillende reflexgebieden. Hoe zit het met mensen die een gebit hebben?
- Is tandpasta met fluoride slecht?
- Welke voedingsstoffen zijn goed voor de tanden?
- Ik klem heel erg mijn kaken op elkaar en ben mezelf daar overdag goed van bewust en probeer het ook niet te doen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook in de nacht doe ik het soms wordt ik er wakker van. Heb zelfs vreselijke pijn gehad dat er gedacht werd aan een ontsteking van wortel of kies of kaak. Na het nemen van foto’s was er helemaal niets gevonden. Advies niet meer kaak klemmen, tja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben toen na advies van een gezondheidswinkel magnesium gaan slikken. De vreselijke pijn is toen wel weggegaan, maar ik klem nog steeds met mijn kaken is hier nu nog een andere reden voor?
- Ik heb last van terug getrokken tandvlees, waardoor een aantal tandhalzen bloot liggen, wat gevoeligheid bij het poetsen of spoelen met zich meebrengt. Tot op heden heb ik hier altijd Zendium tandpasta voor gevoelige tanden tegen gebruikt, wat erg goed helpt. Een tandpasta op natuurlijke basis, zoals die van Weleda, heeft tot op heden niet gewerkt. Bestaat er nog een natuurlijke manier tegen teruggetrokken tandvlees en het voorkomen van gevoeligheid hiervan? Overigens drink al jaren geen frisdrank meer, slechts af en toe sap, maar wel dagelijks fruit (ong. 2 stuks).
- Ik gebruik een natuurlijke tandpasta voor mijn dochter van 2 jaar omdat ik negatieve verhalen heb gelezen over fluoride bij kinderen. Mijn dochter heeft echter wel “vlekkerige ” boventanden, alsof haar glazuur is aangetast. Kan ik in haar geval nu beter toch fluoride tandpasta gebruiken, en zo niet, wat dan?
- Wat is nu het beste: tandpasta mét of zonder fluor? En is dat nog anders voor een schildklierpatiënt?
- Ik heb rechts onderin verstandskies die door komt. Mijn tandarts zegt niets doen, omdat hij lastig ligt, de kans is groot dat naastgelegen wortels geraakt worden. Ik heb lichamelijke klachten. Wat vindt u?
- Wat zijn uw ideeën t.a.v. oorzaken en gevolgen van na drie jaar nog steeds kleine fistels na een apexresectie (na vier wortelkanaalbehandelingen) (en ’n cyste in de bijholte), en hoe deze te behandelen?
- Kan een verborgen ontsteking ten gevolge van een wortelkanaalbehandeling eventueel rinitus tot gevolg hebben?
- Wat kan de oorzaak zijn van het schots en scheef gaan staan van mijn ondertanden in een jaar tijd? Ook heb ik vaak tandpijn/kiespijn in de kaak terwijl de tandarts niets kan vinden.
- Ik heb al jaren tandvleesontsteking. Ik poets elke dag 2 keer. Ik flos elke dag maar het gaat niet over. Ik ga regelmatig naar de mondhygiënist. Wat kan ik nog doen?
Stel je vraag aan Joep Rieter
Tijdens het Natuurlijk Spreekuur heb je de gelegenheid om Joep vragen te stellen en zal ik deze vragen namens jou aan Joep voorleggen. Alle vragen zullen, indien gewenst, anoniem beantwoord worden in het webinar om jouw privacy te waarborgen.
Stel hier je vraag aan Joep Rieter >>>
Zodra je deze uitnodiging hebt ontvangen raad ik je aan om op tijd aanwezig te zijn op woensdag 10 juni om 20.00 uur, slechts 200 deelnemers hebben namelijk per Natuurlijk Spreekuur toegang!
Je kunt je hier gratis aanmelden voor het Natuurlijk Spreekuur >>>
Heb jij ervaring met een biologische tandarts?
Laat het ons zeker weten in een reactie op dit artikel!
Ilse
op 02 May 2016Mir
op 15 Jun 2016Elvire
op 07 Dec 2018Caroline van Zwieten
op 31 May 2020