datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Heb jij een gezonde bloeddruk?
16 februari 2012 
3 min. leestijd

Heb jij een gezonde bloeddruk?

Heb jij een gezonde bloeddruk?Het is één van de meest voorkomende aandoeningen maar tegelijkertijd kan je er jarenlang mee rondlopen zonder dat je iets merkt.

De schatting is dat ongeveer 30% van de Nederlanders er aan lijdt. Het risico op een hartaanval of beroerte is groter; maar liefst 1/4 van alle hartaanvallen en 1/3 van alle beroertes wordt hierdoor veroorzaakt. We hebben het hier over hoge bloeddruk. Een echte sluipmoordenaar!

Wat is nu precies hoge bloeddruk?

Bij het meten van je bloeddruk worden 2 waarden gemeten: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk (ook wel systolische druk genoemd) geeft de kracht aan waarmee je hart het bloed de bloedvaten inpompt, de onderdruk (ook wel diastolische druk genoemd) geeft aan hoe groot de druk in de bloedvaten is als het hart zich ontspant en weer met bloed valt (dus tussen 2 hartslagen in). Dat deze bloeddrukken in waarde schommelen als je je inspant, is normaal. Maar als ze in rust ook te hoog zijn, is er iets mis. Een hoge bovendruk zorgt voor complicaties in de grote bloedvaten die alle onderdelen van je lichaam van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Een hoge onderdruk geeft problemen in de kleine bloedvaten die ervoor zorgen dat je bloed zuurstof kan opnemen.

Wat merk je als een hoge bloeddruk hebt?

Zoals hierboven als beschreven. Je merkt het niet (weet ik uit eigen ervaring). Laat daarom af en toe je bloeddruk meten bij de huisarts of bijvoorbeeld op de sportschool. Een hoge bloeddruk ontstaat langzaam maar zelfs zonder dat je klachten hebt, kan het schade aanrichten omdat de “binnenbekleding” van de bloedvaten flink kan worden aangetast. Soms hebben mensen last van een plotselinge stijging. Je hebt dan wel direct klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en spontane neusbloedingen.

Is een hoge bloeddruk het gevaarlijk?

Ja, want op termijn kan hoge bloeddruk schade aanrichten aan je hart, hersenen, nieren, ogen en/of slagaders. Je kunt dan bijv. een hartinfarct, een beroerte of nierfunctiestoornissen krijgen.

Wat zijn goede bloeddrukwaarden?

Een normale bloeddruk is 120 voor de systolische druk en 80 voor de diastolische: 120/80, spreek uit als: 120 over 80. Bij een hoge bloeddruk zijn deze waarden tenminste 140/90. Bij ouderen ligt de waarde van de bovendruk boven de 160 en voor de onderdruk op 90.

Hoe kom ik aan een hoge bloeddruk?

In 5% van de gevallen is een ziekte de oorzaak (bijvoorbeeld nieraandoeningen). Vaak voorkomend is hoge bloeddruk die veroorzaakt wordt door een erfelijke factoren of een te grote hoeveelheid bloeddrukverhogende stoffen. Daarnaast kan ook je eet- en leefpatroon een oorzaak zijn: te veel eten, te zout eten en te vet eten kunnen hoge bloeddruk veroorzaken evenals een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, roken, stress, te veel alcohol en diabetes.

Medicijnen voor hoge bloeddruk

Er zijn heel veel soorten medicijnen die een hoge bloeddruk helpen bestrijden. Denk aan plastabletten (verminderen de weerstand in de bloedvaten), ACE-remmers, Angiotensine2-remmers, calciumantagonisten of alfablokkers (verwijden allen de bloedvaten). Daarnaast zijn er nog betablokkers die de hartfrequentie en de pompkracht van het hart verminderen. Alle medicijnen hebben bijwerkingen en het kan soms een tijd duren voordat je hét medicijn of de juiste combi hebt die voor jou werkt.

Kan ik zelf wat doen aan mijn bloeddruk?

Ja, heel veel! Veranderingen in je leefstijl kunnen een enorm verschil uitmaken en kunnen soms zelfs ervoor zorgen dat je (deels) kunt stoppen met je medicijnen. Mijn ervaring: sinds ik actief beweeg én extra op mijn voeding let (o.a. geen toegevoegde suikers meer) is mijn bloeddruk gedaald en slik ik nog maar 2 soorten medicijnen per dag i.p.v. 3 soorten! Dus: stop met roken als je rookt, ga (meer) bewegen, let op je voeding (kies de juiste vetten, eet zo weinig mogelijk zout, eet veel groente en fruit, drink weinig/geen alcohol) en zorg dat je een gezond gewicht hebt.

Geestelijk in balans zijn, kan ook helpen de bloeddruk te verlagen; kijk eens naar een cursus of een boek over Mindfulness. Ik volgde afgelopen zomer een 8-weekse mindfulness training en pluk daar nog steeds de vruchten van; ik blijf o.a. niet meer   “eindeloos hangen” in stress momenten. Yoga is ook een goede keuze!

Tenslotte…

  • Co-enzym Q10 ondersteunt het hart.
  • Knoflook verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedsomloop.
  • Groene thee helpt ook de bloeddruk te verlagen en is bovendien een prima antioxidant.
  • Kalium is belangrijk bij een hoge bloeddruk. Eet daarom voldoende producten met kalium (ADH voor volwassenen is 3100 mg/dag volgens de richtlijnen van de Europese Commissie. Kalium vind je o.a. in: aardappelen, linzen, macaroni, spinazie, rauwe tomaten, bananen, peren, halfvolle melk, sinaasappelsap, runderrosbief en zalm.
  • Magnesium helpt in de meeste gevallen ook om de bloeddruk te verlagen.
  • Een tekort aan Vitamine D kan de kans op hoge bloeddruk verhogen.

Is jouw bloeddruk in orde?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
MissMar
Door

MissMar

op 16 Feb 2012

Interessant stuk! Alleen vraag ik me wel iets af, je schrijft; "Een normale bloeddruk is 120 voor de systolische druk en 80 voor de diastolische: 120/80, spreek uit als: 120 over 80. Bij een hoge bloeddruk zijn deze waarden tenminste 140/90. Bij ouderen ligt de waarde van de bovendruk boven de 160 en voor de onderdruk op 90." Klopt dit wel? Toen ik zwanger was (11 jaar geleden) Had ik een te hoge bloeddruk en ivm kans op zwangerschapsvergiftiging ben ik ingeleidt. Mijn bovendruk was op een gegeven moment 110 en dat was veel te hoog. Vandaar mijn vraag. Misschien zijn de waardes veranderd in de loop der jaren maar dat heb ik nog niet eerder gehoord.... Ik hoor het graag!

Christel Hoeflaken
Door

Christel Hoeflaken

op 16 Feb 2012

Hallo MissMar, Ik denk dat je je ONDERdruk bedoelt die op een gegeven moment 110 was, toch?! Een bovendruk van 110 is namelijk niet hoog. Als het daadwerkelijk je onderdruk was, is het begrijpelijk dat men toen heeft ingegrepen want 110 als onderdruk is veel te hoog. De waardes zoals hier vermeld, zijn wel de standaarden. Soms worden ze nog wat uitgebreider omschreven (optimaal, normaal, hoog normaal etc.). Ik heb e.e.a. ooknog even geverifieerd bij een bevriende arts voordat het hier op de website geplaatst is. Mocht je nog vragen hebben, dan lees ik het graag en dank voor je reactie! Groet, Christel

Gwendolyn Vullings
Door

Gwendolyn Vullings

op 11 May 2012

Hoe zit t dan met een te lage bloeddruk? waarom word daar nix over gezegd?

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine