Zo, wat is het koud buiten! 3 minuten buiten lopen en je kunt beginnen met het regelmatig ophalen van je neus. Het liefst doe je dat natuurlijk zo grondig mogelijk, maar dat klinkt zo walgelijk. Dus dan maar subtiel sniffen, elke halve minuut. Afgewisseld met een doekje die je bijna wel onder de neus van je kids kan plakken.
Dat je neus gaat ‘lopen’ in koud weer, is redelijk normaal. Het hoort er een beetje bij. Maar wat er helemaal niet bij hoeft te horen, is 5 verkoudheden verwerken in de winter! Ook niet wanneer het heerst, wanneer je te koud gekleed bent of wanneer je op de tocht staat.
Het verkoudheidsvirus
Verkoudheid is een ontsteking van je bovenste luchtwegen, door een virus. De slachtoffers zijn dus je keel en je neus. Symptomen die ermee gepaard gaan: snotteren, verstopte neus, keelpijn, hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, algeheel blegh gevoel en soms ook koorts. Een goeie, stevige verkoudheid kan je zelfs in bed doen liggen dus!
Verkoudheid is een virus. Dit betekent dat kou alleen je niet ziek maakt. Op de tocht staan of je te koud inpakken dus ook niet. Wel is je weerstand verlaagt wanneer je het koud hebt, dus als je dan toevallig tegen het virus aanloopt, heb je meer kans dat het toeslaat. Je wordt verkouden wanneer dit sneaky virus je weet te vinden en je weerstand niet sterk genoeg is om het gevecht te winnen. Hoe loop je het virus op? Als iemand die verkouden is in je gezicht niest bijvoorbeeld, of iets subtieler, wanneer je het ergens inademt.
Verkoudheid is irritant
Ja, het is irritant. Slapen lukt niet goed en van al dat snot en geblokkeerde neusgaten kun je chagrijnig worden. En je gaat er ook zo gek van praten. Het liefst zijn we nooit verkouden, toch? Hoogste tijd om die weerstand aan te pakken. Zodat jouw weerstand de oorlog wint tegen dat virus, in plaats van andersom.
Natuurlijk en onbewerkt eten
Sinds ik mijn eetpatroon drastisch heb omgegooid, ben ik eigenlijk bijna nooit verkouden. Het is een zeer zeldzaam virus geworden! En ik hoor dit verhaal van meer mensen, en wat al die mensen gemeen hebben, is dat ze zeer bewust zijn van wat ze in hun mond stoppen. Mensen die niet de supermarkt leegkopen met kant-en-klaar en alleen-water-toevoegen producten. Mensen die zoveel mogelijk koken met verse, onbewerkte ingrediënten. Dat is stap één naar een verkoudheidvrij bestaan.
Daarnaast kun je zorgen dat je genoeg binnenkrijgt van de vitaminen en mineralen die jouw weerstand een handje helpen. Je bent al een heel eind op weg met natuurlijk en onbewerkt eten, maar sommige vitaminen verdienen een beetje meer aandacht, zodat je ook daar zeker voldoende van binnenkrijgt. Zoals bijvoorbeeld vitamine C, zink en selenium.
Vitamine C
Deze vitamine C speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van jouw weerstand. We kunnen allemaal massaal sinaasappels en mandarijnen gaan eten, want die zijn ook superlekker! Maar daarnaast zijn er nog een aantal groenten die (veel) meer vitamine C bevatten dan de bekende sinaasappel. Een rode paprika staat ver bovenaan. Daarnaast zit er ook veel vitamine C in broccoli en bessen.
Zink
Zink is een mineraal dat zorgt voor een betere werking van je immuunsysteem. En dat wil je, wanneer je het gevecht tegen verkoudheid aangaat. Zink vind je in rood vlees en eieren. Daarnaast zit het in noten, pitten en zaden. Het is dus belangrijk om je portie zink dagelijks binnen te krijgen! Vooral de plantaardige bronnen lenen zich daar uitstekend voor, omdat niet iedereen elke dag rood vlees en eieren eet.
Selenium
Het mineraal selenium zorgt voor een kleinere kans op infectie aan je luchtwegen (en urinewegen) en versterkt tevens het immuunsysteem. Ook dit is handig in de strijd tegen verkoudheid, dus zorg dat je ook dit mineraal genoeg binnenkrijgt. Selenium is ruim aanwezig in vis, ook mosselen en garnalen. Daarnaast kun je eidooiers, noten en onbewerkte granen eten om je voorraad aan te vullen. Steeds vaker worden infecties door een virus toegewezen aan een seleniumtekort!
Je weerstand verbeteren met supplementen
Doe je ontzettend je best gezond te eten en weet dat verkoudheidsvirus je nog steeds te vinden, overweeg dan een voedingssupplement. Naast de ‘gewone vitaminepil’ kun je aparte supplementen vinden voor vitamine c. Ook zijn er supplementen voor zink en selenium te vinden, soms zelfs gecombineerd in één pil! Dit neemt echter niet weg dat gezonde voeding voorop staat, maar supplementen kunnen je net een extra handje helpen in de winter, of wanneer je weerstand het om een andere reden al zwaar genoeg te voortduren heeft!
Met code: missnatural ontvang je nu 20% korting bij www.vitals.nl
Hoe vaak ben jij deze winter al verkouden geweest?
A Spijkers
op 06 Feb 2012Daisy
op 04 Jan 2014Eva van Zeeland
op 09 Jan 2014Vibhuti van Dalen
op 14 Jan 2014Eva van Zeeland
op 15 Jan 2014EvdZ
op 12 Feb 2017