datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natuurlijke Tips voor een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn
25 januari 2016 
5 min. leestijd

Natuurlijke Tips voor een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn

Kramp, oprispingen, flatulentie of een boer laten. Veel mensen zullen dit herkennen. Oorzaken hiervan kunnen zijn: te snel eten, zware combinaties van voedsel of een intolerantie/allergie. Maar ook een ziekte of aandoening kan ervoor zorgen dat je lichaam moeite heeft om het voedsel te kunnen verteren.

Heb jij spijsverteringsproblemen?

Praat jij makkelijk over een opgeblazen gevoel, buikpijn of diarree? Of is dit iets wat je liever voor jezelf houdt? Toch zijn dit de meest voorkomende problemen en ben je absoluut niet de enige die hier regelmatig mee worstelt. Er over praten helpt om tot een oplossing te komen. Daarom wordt het tijd om het gesprek te starten over de spijsvertering!

Opgeblazen gevoel

Een kwart van de Nederlanders heeft vaak last van de spijsvertering. Dat komt naar voren uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door Zespri* onder 1.000 Nederlanders. Het goede nieuws is dat we spijsverteringsproblemen, als bijvoorbeeld constipatie, kunnen voorkomen door een gezonde levensstijl te hanteren en slimme voedselkeuzes te maken. Een voedingspatroon bestaande uit vezelrijk eten, met veel granen, groenten en fruit en voldoende vocht is essentieel voor een goede werking van ons maag-en darmstelsel.

Schaamte

Er berust enige schaamte om over je darm of spijsverteringsproblemen te praten. Daardoor kan het lijken dat dit niet veel voorkomt, dit is echter absoluut niet zo. Veel mensen zijn zich er niet bewust van of zien het als iets wat erbij hoort. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt inzetten bij darmklachten!

Geraffineerde suikers

Een voorbeeld van darmklachten: Ik begeleid een mevrouw in mijn praktijk van in de 40. Zij heeft het prikkelbare darm syndroom. Voeding is dan heel belangrijk! Mijn advies aan haar was om te beginnen met het laten staan van geraffineerde suiker. Binnen een week merkte ze al aanzienlijke verschillen. Tijdens het tweede consult vertelde ze dat ze veel vaker naar de toilet kon gaan voor een grote boodschap, soms wel 2x per dag! Daarvoor had ze weinig aandrang en obstipatie.

Vertering

1 of 2  keer per dag het toilet bezoeken voor een grote boodschap is heel normaal en gezond. Ga je vaker? Maak je dan niet gelijk zorgen, zolang je ontlasting een vaste structuur heeft en lichtbruin is, is er vaak niks aan de hand! Sinds ik chronisch vermoeid ben merk ik dat sommige voedingsmiddelen zwaar te verteren zijn voor mij. Vroeger had ik eigenlijk nergens last van! Nu ben ik erachter gekomen dat komkommer, prei, komijn, karwij en meer dan 3 sneetjes (spelt)brood niet goed vallen. Dit merk ik als de smaak lang in mijn mond blijft en door oprispingen.

Weerstand

Wanneer je een ziekte of aandoening hebt, dus ook een verkoudheid of griep, is je weerstand minder hoog. Dit geldt ook voor de conditie van het darmslijmvlies. Als deze in mindere conditie is, worden er minder voedingsstoffen opgenomen. In je darmen komen vele enzymen voor, dit zijn moleculen die bepaalde chemische reacties veroorzaken. Spijsverteringsenzymen breken voedsel af tot kleinere deeltjes die de darmwand passeren en vervolgens door de bloedbaan opgenomen kunnen worden. Deze worden gemaakt in diverse organen zoals je alvleesklier en gal. Deze enzymen bestaan uit eiwitten, vaak in combinatie met vitaminen en mineralen. Je kunt je voorstellen dat als je niet voldoende vitaminen en minerale tot je neemt er een verminderde productie van de enzymen aangemaakt zal worden of de conditie daarvan minder goed is.

Lactase

Een voorbeeld: vanaf ongeveer je 3e levensjaar is het enzym lactase actief. Dit enzym zorgt voor de vertering van lactose. Vooral koemelk is hierdoor voor heel veel mensen erg slecht te verteren! De gevolgen hiervan zijn onder andere gasvorming! Gebruik jij vaak koemelk? Probeer het eens een paar dagen te laten staan en kijk hoe je darmen reageren!

opgeblazen-gevoel

Hier worden je darmen niet blij van:

  • Medicatie (antibiotica met stip op 1)
  • Fluor
  • Röntgenstraling
  • Koemelk
  • Suiker
  • Stress
  • Kleurstoffen

Reguliere adviezen

Door de huisarts, diëtist en andere zorgverleners zullen vaak vezels geadviseerd worden. Hiermee bedoelen ze tarwe. Volgens het voedingscentrum zou een vrouw van 45 jaar, die 170 cm groot is 65 kilo weegt, 6 sneetjes brood per dag moeten eten. Ik zou er niet van opkijken als zorgverleners iemand met darmproblemen nog wat meer brood per dag adviseren te eten. Ook wordt er vaak medicatie voorgeschreven die je darmen plat leggen of obstipatie moeten voorkomen.

Er wordt minder onderzoek gedaan naar de oorzaak en niet gezocht in de intoleranties van zuivel en tarwe.

Complementaire adviezen

Tot deze groep behoren de voedingstherapeuten, natuur diëtisten, homeopaten en alle ‘alternatieve’ artsen en therapeuten. In de complementaire geneeskunde wordt er gekeken naar het hele lichaam. Zo kan een advies voor de ene, absoluut niet werken voor de ander.

Voeding speelt hier een belangrijke rol in. Het advies luid vaak om koemelk, tarwe en suiker te laten staan. Daarnaast ook alle pakjes/zakjes waar e-nummers in zitten en bewerkt zijn.

Mijn orthomoleculaire arts vertelde dat het zelfs beter zou zijn om 3 hoofdmaaltijden per dag te eten en tussendoor niks. Enkel water en beperkt gebruik van koffie en zwarte thee. Probiotica, eten van veel groenten en het laten staan van koemelk wordt vaak geadviseerd.

Weetjes over Darmproblemen

  • 58% van de Nederlanders is van mening dat de meeste darmproblemen zichzelf oplossen
  • 13% van de Nederlanders vindt dat er onvoldoende informatie beschikbaar is over darmklachten
  • 29% van de Nederlanders is van mening dat ze een ernstig darmprobleem niet zelf zou herkennen, als ze dat zouden hebben
  • 28,5% van de Nederlanders weet dat de dunne darm het orgaan is dat de grootste rol speelt binnen het spijsverteringsproces, nog minder (16,5%) weet in welke fase van het spijsverteringsproces de dunne darm precies actief is

Kiwi-kwarkVezels

De meeste mensen halen 30 gram vezels per dag niet. Zonde, want alleen al met een goed ontbijt kan je een heel eind komen. Neem bijvoorbeeld een bakje volle biologische kwark met twee groene kiwi’s (6 gram vezels), 40 gram havervlokken (4,8 gram vezels), een eetlepel lijnzaad (1,7 gram vezels) en een beetje honing. Dan heb je al 12,5 gram vezels binnen en ben je pas net begonnen met je dag!

15 Tips voor een goede darmwerking

  1. Kauw goed op je eten: dit stimuleert de aanmaak van het enzym amylase.
  2. Eet rauwkost net voor je warme maaltijd (niet doen wanneer je last van je darmen hebt!).
  3. Zorg ervoor dat je maaltijd voor minimaal de helft uit groenten bestaat.
  4. Eet niet meer dan 20-30 gram eiwitten per dag (sporters 30-40) De rest verteer je namelijk niet en zorgt voor rotting.
  5. Gember stimuleert je spijsvertering.
  6. Toch last van oprispingen of maagzuur? Neem een eetlepel havermout.
  7. Kies voor voedselcombinaties die goed verteerbaar zijn: Granen met zuivel, vlees, vis, peulvruchten of groenten / Groenten met granen, noten of zuivel / Peulvruchten met granen.
  8. Verminder je granen inname, vervang tarwe voor spelt, quinoa, haver, boekweit, teff etc.
  9. Drink 1,5-2 liter water per dag, reken zwarte thee, koffie en frisdrank niet mee!
  10. Eet voldoende vezels! Deze vergemakkelijken de stoelgang. Haal deze uit fruit (bijvoorbeeld kiwi’s), groenten en bovenstaande granen.
  11. Slik je veel medicatie of heb je net een antibiotica kuur gehad? Slik dan een probiotica kuur. Dit zijn goede bacteriën die je darmen nodig hebben. Dit versterkt hiermee indirect je weerstand!
  12. Eet alleen rijp fruit, bij onrijp fruit moet je lichaam meer moeite doen dit te verteren.
  13. Eet in kleine(re) porties.
  14. Eet niet meer laat in de avond, als je dit wel doet neem dan iets wat licht verteerbaar is.
  15. Laat koolzuurhoudende dranken staan.

Heb jij weleens last van je darmen of spijsvertering? Deel jouw verhaal met #mijnspijsvertering

Handtekening-Miss-Natural

* dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zespri

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading