datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vrouwen uiten bezorgdheid over borstonderzoeken
29 januari 2021 
3 min. leestijd

Vrouwen uiten bezorgdheid over borstonderzoeken

Op een forum op het internet gaan vrouwen met elkaar in gesprek gingen over het bevolkingsonderzoek op borstkanker. Francine van Broekhoven, van De Groene Zuster, werd daarin getagd en gaf hun het volgende antwoord en ik denk dat dit op deze site ook niet mag ontbreken.

Jezelf goed informeren is belangrijk

Het belangrijkste is denk ik dat je goed het VERSCHIL weet tussen mammografie en thermografie of echografie. Op basis daarvan kun je een weloverwogen keuze maken. Francine heeft op haar website veel antwoorden gegeven op veel gestelde vragen, dus mocht je meer willen weten dan kun je daar verder lezen.

Maar laat ik je het verschil uitleggen: mammografie is een detectiemethode; het wil in staat zijn met de röntgen ‘iets’ te kunnen zien/ontdekken. ‘Iets’ moet er dus al zijn. Dat maakt dat mammografie niet preventief is voor borstkanker maar een detectiemethode op borstkanker. De overheid nodigt vrouwen van 50+ elke 2 jaar uit om naar ‘de bus’ te komen om te kijken of er al borstkanker is. Veel vrouwen denken dat deze methode preventief is op borstkanker, maar dat is niet zo; het is wat het is, en goed dat als het ontdekt wordt vele vrouwen er ‘vroeg’ bij zijn om goed verder geholpen te kunnen worden.

Eerder starten met mammografie (bv vanaf 30-jarige leeftijd) kan niet vanwege de dichtheid van het borstklierweefsel. Dat dichte weefsel maakt het zeer moeilijk goed door de borst heen te kunnen kijken met mammografie en dus wordt er dan veel gemist. Pas na de overgang vervet het borstweefsel en wordt het makkelijker om ‘iets’ te zien. De ideale leeftijd voor mammografie is misschien wel 80+.

Medische thermografie werkt anders

borstonderzoekMet thermografie kijken we niet naar anatomische veranderingen (dus of zich iets heeft gevormd in het weefsel) maar naar hoe het functioneert. Als voorbeeld: je maag kan je in beeld brengen met röntgen, je kunt je maag voelen als je je hand erop legt, dat is allemaal anatomisch, maar hoe je maag werkt is fysiologisch. En thermografie kijkt naar de fysiologie.

Welke lichamelijke processen veranderen er in je lichaam? En om het heel eenvoudig te houden: je borsten moeten dezelfde temperatuur hebben, toch?! Waarom zouden twee borsten niet hetzelfde zijn in temperatuur? Als de ene borst veel kouder of warmer is dan de ander dan duidt dat ergens op. Zo krijgen we met thermografie een bepaald niveau van zorg. Als iemand een hoog niveau van zorg heeft dan betekent het dat we drie of meer temperatuurverschillen hebben gemeten die maken dat we haar naar de huisarts verwijzen voor vervolgonderzoek (liefst echografie).

Maar bedenk ook het volgende: ik noem borsten wel eens de ‘kanariepietjes in de kolenmijn’. Waarom worden borsten ziek en ellendig? Zou het te maken kunnen hebben met een scheve rugwervel, onbalans in hormonen? Bacteriën uit je mond? Darmen die chronisch in onbalans zijn?

Borsten zijn geen vitale organen

Weet je, borsten bevatten ‘veilig’ vetweefsel waar we onze afvalstoffen in opslaan die we niet kwijt kunnen. Borsten liggen namelijk buiten het lichaam en zijn geen vitale organen. Denk eens aan de xeno oestrogenen die onze lever maar met moeite kan verwerken, alle afvalstoffen die we binnenkrijgen via lucht, water en onze voeding. We krijgen vele xeno oestrogenen uit microplastics binnen.

Belangrijk dus om te kijken naar wat je wel kunt doen om dit goed kwijt te raken of zo min mogelijk van binnen te krijgen. Als we dan kijken naar het bevolkingsonderzoek – want daar ging de vraag over – zijn we ons sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw gaan richten op alleen borsten. Leg ze tussen de platen en onderzoek uitsluitend de borsten op anatomie.

Maar inmiddels weten we natuurlijk ook wel dat borsten een onderdeel zijn van ons lichaam (dus de fysiologie is minstens zo belangrijk). We moeten ze niet los zien van de rest van ons lichaam. Waarom worden borsten ziek? Waarom krijgt een borst ineens ‘koorts’? Waarom kunnen borsten rond de menstruatie zo pijnlijk zijn? Dit zijn vragen waarop vrouwen antwoorden nodig hebben.
En daar begint preventie!

Wat kun je doen om je borsten gezond te houden?

borstonderzoekDat zou de vraag moeten zijn wat mij betreft. Niet pas vanaf je 50ste elke twee jaar kijken of de borstkanker er al is, dan ben je altijd laat.
 Hier alvast een paar tips, en de rest vind je op de website van Francine:

  1. Trek je bh vaak uit om je lymfe goed te laten stromen. Daarmee zorg je ervoor dat opgeslagen afvalstoffen er ook weer uit kunnen. Bovendien is lymfe een onderdeel van ons immuunsysteem. De witte bloedcellen kunnen ‘foute’ processen in je borsten aanvallen. Door de bh en zeker de beugel wordt het moeilijker voor je lymfe goed in en uit je borsten te stromen.
  2. Start met droog borstelen, op de site van Francine vind je diverse video’s hiervan. Dit is om die belangrijke lymfe goed te laten stromen.
  3. Masseer je borsten lekker onder douche, kom in contact met je borsten. En een goed borstonderzoek doe je met twee handen tegelijk. Zoek de verschillen tussen de borsten. Ga niet persé op zoek naar een knobbel. Borstklachten ontstaan doorgaans maar in één borst tegelijk.

Voor meer vragen kun je mailen of bellen of kijken op de website, een schatkamer aan borstgezondheidsinformatie.

Doe jij al regelmatig borstonderzoek bij jezelf? 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Sytske
Door

Sytske

op 15 Sep 2014

Ik ben ouder dan 50 (bijna 56) en mijn borsten worden dus iedere 2 jaar gecontroleerd. Dat het onderzoek pijnlijk zou zijn hoor ik wel vaker, maar daar heb ik nog geen enkele keer last van gehad. De 2de keer gaf de vrouw die het onderzoek uitvoerde wel aan dat het voor mij pijnlijk kon zijn, omdat ik weinig tot geen vet heb. Gelukkig dus maar dat ik andere ervaringen heb met dit onderzoek. De reden dat ik dit schrijf is omdat ik hoop dat vrouwen die binnenkort hun 1ste borstonderzoek krijgen zich daarvan niet laten weerhouden door vooral negatieve ervaringen.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 15 Sep 2014

Bedankt voor je reactie Sytske en goed om te horen dat het ook zonder pijn kan!

Suzanne Broers
Door

Suzanne Broers

op 15 Sep 2014

Ik heb in 2011 de eerste keer een infrarood thermografie laten maken in Londen. bij https://www.facebook.com/BreastScreeningUK Dr Nyjon Eccles doet dit al jaren, ik kwam bij hem na een webinar over dit onderwerp. Ja ik ben ervoor naar Londen geweest, niet echt praktisch. Daarna heb ik hem zelfs een keer via skype geconsulteerd. Niet ongemakkelijk, niet pijnlijk, en ik heb zelfs alle foto's ook zelf, incl de uitleg. Fijn dat je dit kenbaar maakt Eva!! Dit kan heel snel heel breed worden verspreid over ons land. Preventie mijn ding!!

Louise
Door

Louise

op 15 Sep 2014

Goedemiddag Eva. Erg goed artikel had nog niet gehoord over infraroodonderzoek .maar woon ook niet in Nederland . Ikzelf ben ook over de vyftig en heb al verschillende borstonderzoek gehad en net als Sytske zonder pyn . Nu had ik een vraag toch wel voor te weten of als je schroeven en metaal (titan)in je rug hebt zou een infrarood onderzoek kunnen? Hartelyke. Groet van Louise

Valentine
Door

Valentine

op 15 Sep 2014

Beste Eva,Over het algemeen ben ik erg enthousiast over je site, je stimuleert mensen om gezond te leven en doet dat op een leuke, haalbare manier.Maar nu moet ik toch even reageren. Infrarood thermografie is een oude methode, weliswaar in een nieuw jasje gegoten sinds de digitalisering, maar nog steeds geen goede "evidence based" methode om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Een review onderzoek heeft in 2012 nog aangetoond dat thermografie slechts een kwart van de tumoren die worden aangetoond mbv mammografie detecteert.Hierbij een paar links naar evidence based informatie hierover.http://www.cancer.org/treatment/understandingyourdiagnosis/examsandtestdescriptions/mammogramsandotherbreastimagingprocedures/mammograms-and-other-breast-imaging-procedures-newer-br-imaging-testshttp://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm257499.htm.Ik vind het als arts zeer gevaarlijk dat je deze methode van opsporing van borstkanker propagandeert boven mammografie.Hopelijk zullen vrouwen die dit lezen eerst de info met hun huisarts bespreken, alvorens ze thermografie boven een mammogram verkiezen. Dan zullen ze dit verhaal bevestigd horen.Ik wens alle vrouwen die dit lezen nog vele jaren in goede gezondheid!

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 23 Sep 2014

Hoi Valentine, bedankt voor jouw reactie en aanvulling! Graag laat ik zien welke methoden er nog meer zijn buiten mammografie. Van elke methode zijn de voor- en nadelen te noemen. Iedereen dient zelf een keuze te maken en op die manier laten testen of onderzoeken die goed voelt.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 08 Nov 2015

Beste Valentine, Thermografie gaat niet op zoek naar kanker. Ook mammografie doet dat niet. Er is maar één manier om werkelijk te weten of een verdachte plek kanker is of niet en dat is een biopt. Mammografie laat dus verdachte plekken zien, en dat doet thermografie ook. Er zijn altijd voor en tegens te vinden. Op Pubmed staan meer dan 1200 wetenschappelijke publicaties die aangeven dat thermografie zeer nauwkeurig is in het meten en zien van verdachte patronen. http://www.degroenezuster.nl/wetenschap/

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 16 Sep 2014

Wat fijn om al een aantal vragen hier te kunnen beantwoorden.Louise je vraag over metaal in de rug; het is geen beperking voor de infrarood screening. We gebruiken geen röntgen. Wel belangrijk dat je het meldt als je komt voor een screening. De arts wil weten wat er te zien is als die iets tegenkomt wat een bepaalde fysiologische verandering teweeg heeft gebracht in je lichaam.Fijn je ervaring te horen Suzanne! Als je wilt kun je anderen laten weten dat we screenings doen over heel Nederland. kijk voor screeningscentra op www.borstscreening.nlFijn te horen Sytske. Doordat infrarood screening al eerder kan dan 50 jaar hoop ik dat vrouwen wat eerder dan hun 50ste bezig gaan met hun borst gezondheid. Preventie is goed en we zien meer op een thermogram dan op een mammogram. Dus ook wordt lymfe en eventuele ontstekingen bv besproken.

Liesbeth Oerlemans
Door

Liesbeth Oerlemans

op 08 Oct 2014

Op de website van borstscreening.nl staat 'Infraroodscreening is niet bedoeld als screeningsmethode op kankerrisico of als vervanging van andere beeldtechnologieën, zoals CT-scan, mammografie, echografie of MRI. Het gaat om een aanvullende techniek.' Ik vind dat dat onvoldoende blijkt uit het artikel.'Bij elke diagnostiek mag je je afvragen of dat nuttig is. Desiree (ervaringsdeskundige en tevens inhoudsdeskundige) schrijft over screening 'Als je er maar vroeg genoeg bij bent, dan overleef je het wel klopt gewoon niet. De ene borstkanker is de andere niet. De ene heeft sterke neiging tot uitzaaien en de andere helemaal niet. De ene is dodelijk, ondanks, behandeling, en de andere was ook zonder behandeling niet dodelijk geweest.' Wat heb je eraan om te weten dat je borstkanker hebt als het niet te behandelen is. Daar wordt je tijd van leven ernstig door aangetast. Mensen 'moeten' leren dat hoe vaak je ook screent risico's nooit zijn uitgesloten en je leven wel ernstig kan verzieken. De wereld is niet maakbaar, helaas.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 08 Nov 2015

Beste Liesbeth, dank je wel, ik begrijp je punt. Maar het mooie van preventief meekijken en in staat te kunnen zijn verbetering aan te kunnen brengen in het borstweefsel maakt thermografie nu juist zo waardevol.

Daan Burger-van Roosmalen
Door

Daan Burger-van Roosmalen

op 25 Apr 2015

Door mijn zus gisteravond geïnformeerd over de thermografie -methode. Ik had hier al over gelezen en was al verbaasd dat men hier niet mee aan het werk is gegaan. Een aantal maanden geleden opgeroepen voor mijn 2de borstonderzoek (nu 53 jaar) gebeld en op het formulier vermeld dat ik ondragelijke pijn heb ondervonden tijdens het 1ste onderzoek. En dat terwijl ik dacht nu eens voordeel te hebben van mijn zeer kleine cupmaat. Geen watje zijnde, hockey op hoog niveau gespeeld met alle blessures die daarbij horen, stroomden toch de tranen over mijn gezicht. Na afloop vermeld, ondanks de lieve dames, dat ik daar NOOIT meer terug zou komen. Door die methode krijg je bijna tumoren. Ik ga dus de stoute schoenen aantrekken en een afspraak maken.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 08 Nov 2015

Daan. je bent niet de enige met zo veel pijn. Ik hoop dat thermografie een goede methode voor jou is!

M
Door

M

op 21 Oct 2015

Hallo, Ik wilde graag even reageren op dit stuk. Ik vind het namelijk erg jammer dat er steeds zulke verhalen verteld worden over mammografie. Het onderzoek is inderdaad niet plezierig, maar wel een heel belangrijk uitgangspunt waar eventueel vanuitverder gekeken kan worden met andere onderzoeken. En vergelijkingsmateriaal mocht je later weer voor controle komen. Mensen die niet de middelen hebben om dit thermo onderzoek te doen (waarvan ik eigenlijk betwijfel of dit wel voldoende medisch onderbouwd is en dit als screenend onderzoek gezien mag worden) worden wel bang gemaakt en haken misschien af. Terwijl dit onderzoek veel levens kan redden. Tijdens het maken van de foto word de borst inderdaad platgedrukt maar dit omdat het klierweefsel (wat op een kluitje ligt) mooi uitgespreid is voor de foto. Zodra dit gebeurd is word de foto gemaakt en laat het apparaat vanzelf los. Dus niet totdat de borst niet verder plat kan. Ik merk vaak dat vrouwen na het onderzoek opgelucht zijn omdat het onderzoek mee viel, omdat ze angstig gemaakt zijn door zulke verhalen. Maar helaas hoor je de mooie en goede verhalen niet omdat deze niet interessant zijn om op een verjaardag te vertellen. Sommige dames hebben inderdaad meer klachten maar ik denk dat de uiteindelijke voordelen en nut van het onderzoek hier wel tegenop wegen. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen: publiceer aub geen zogenaamde feiten die vrouwen afschrikken dit toch wel heel belangrijke onderzoek te laten doen. M

HB
Door

HB

op 22 Oct 2015

is M een vrouw of een man? ik ben een vrouw die een borst verkleining heeft ondergaan met veel littekens, ....sommige liggen als kabels onder mijn borsten door. Het "plet" onderzoek is voor mij zeer pijnlijk, en de tranen lopen soms over mijn wangen, maar ik doe het want er komt veel borstkanker voor in de familie! De laatste 2 keren had ik zelfs blauwe plekken ter hoogte van het borstbeen, Ik heb altijd gezegd, als mannen hun "zaakje" op deze manier moesten laten onderzoeken, dan was er al lang iets anders op gevonden!!! We leven immers nog altijd in een mannenwereld! Zo, dit moest ik even kwijt, en deze dame gaat denkelijk de volgende keer voor een meer humaan onderzoek sparen!! mvgr

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 08 Nov 2015

Beste HB en M, Er is nog maar weinig bekend over hoe thermografie werkt. Moeilijk zelfs om te begrijpen door het RIVM die ook nog steeds onwaarheden roept over thermografie, gewoon omdat ze het niet begrijpen. Thermografie is een onderzoek die patronen van lichamelijke processen (fysiologie) weergeeft die afwijkend zijn. Het kan zijn dat er lymfe ophoopt, een hormoononbalans is en meer zaken die ik nu niet allemaal zal noemen. Het grote verschil met mammografie is dat men alleen op zoek is naar tumoren en dat als er niets gevonden is de vrouw daarvan bericht krijgt. Ze gaat er hierbij (soms onterecht) van uit dat alles goed is. Terwijl er misschien wel borstweefsel is wat voor verbetering vatbaar is. De thermografen helpen vrouwen inzicht te geven in hoe ze hun borsten gezond kunnen houden, juist door een preventief onderzoek. Lees alvast alle tips die ik heb geplaatst op mijn site over hoe je je eigen borsten gezond kan houden. http://www.degroenezuster.nl/tips-voor-mooie-gezonde-borsten/ En doe de beugel bh uit op het moment dat je vrij bent en het niet echt nodig is. De lymfe stroomt slecht door strakke bh's en beugel bh's. Lymfe moet afvalstoffen afvoeren, maar als het de lymfe moeilijk gemaakt wordt dan kun je je voorstellen dat we in de borsten een ophoping krijgen van lymfe en wellicht afvalstoffen. het lichaam plaatst immers afvalstoffen in vetweefsel, en dus in de borsten.....Lieve vrouw die dit leest, durf buiten de paden te kijken van wat je gewent bent. De lymfe beweegt niet uit zichzelf zoals bloed door ons hart bewogen wordt. Lymfe beweegt pas als wij bewegen. Stevig ingepakte borsten bewegen te weinig. Dit is het begin van een ontwikkeling van borstklachten. Borsten hoeven geen pijn te doen, negeer de adviezen die online staan over dat je je borsten stevig moet inpakken en zelfs 's nachts een bh moet dragen als je pijnlijke borsten hebt. Het omgekeerde is waar. Mail me als je vragen hebt op info@degroenezuster.nl

Inge
Inge
Door

Inge

op 04 Nov 2015

Ik ben erg blij te lezen dat er gezocht wordt naar verschillende methoden van (borst-)onderzoek. Mensen zijn heel verschillend, de een is gevoeliger voor een bepaalde methode dan de ander. Mammografie is een behoorlijk betrouwbare manier voor borstonderzoek, en is momenteel het meest praktisch om op grote schaal uit te voeren. Naast het feit dat het voor sommigen erg onprettig is, heeft het ook nadelen die niet bij iedereen even bekend zijn. Straling is voor geen mens goed, zelfs lichte doses. Daarnaast kan een aanwezige tumor door de druk beschadigd worden, waardoor de mogelijkheid van metastase wordt vergroot. Wanneer verschillende methoden van onderzoek beschikbaar zijn, met informatie over de betrouwbaarheid en de risico's, kan ieder kiezen voor de methode die het best bij hem/haar past.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 08 Nov 2015

Dank je wel Inge, Mammografie is nog steeds gouden standaard in de hele wereld. En inderdaad is het goed dat er meer onderzoeksmethodes komen. Waar ik vooral voor ben is preventief onderzoek en dat zal mammografie nooit zijn. Ik denk dat een combinatie van thermografie en echografie om te beginnen een goed onderzoek geeft.

Ellen
Door

Ellen

op 06 Nov 2020

Dit is absoluut onwaar. Wat een leugens. Thermografie is onbetrouwbaar voor dieper gelegen tumoren die worden gemist. En ook kleine verpakkingen, die een eerste uiting kunnen zijn voor borstkanker, worden op de thermografie niet gezien. U moet u schamen om op deze manier in te spelen op de angst van vele vrouwen.

Ingrid
Door

Ingrid

op 14 Feb 2016

Op mijn 34e heb ik een mammografie gehad die mijn borstel geweld aan deed. Mijn cup E werd geplet tot een pannekoek... Auw. De onderzoekers zagen vervolgens teveel klierweefsel, omdat ik nog jonge borstel had. Ik moest naar een volgend kamertje en hier kreeg ik een echo, een pijnloze echo! Hadden ze dat niet gelijk kunnen doen? De uitslag was gelukkig goed. Zolang mijn borsten nog een beetje stevig zijn, wil ik nooit meer een mammografie!

Yvonne
Door

Yvonne

op 28 Feb 2019

Er staat in het artikel dat de kosten voor het thermografisch borstonderzoek 149,- euro zijn. Ik weet niet welk thermografisch centrum de thermografie voor dit bedrag aanbiedt, maar ik zie alleen maar prijzen van 250,- euro en bij evt. vervolgonderzoek kunnen de kosten oplopen tot wel 300-400,- euro. Jammer dat dit onderzoek dus voor veel vrouwen niet te betalen is.

Ellen
Door

Ellen

op 06 Nov 2020

En het is een onbetrouwbaar onderzoek. Dieper gelegen tumoren worden met deze methode niet altijd gezien. Het is niet altijd zo gemakkelijk om borstkanker te ontdekken. Soms moeten verschillende onderzoeken gecombineerd te worden om een betrouwbaar beeld te krijgen zoals mammografie en/of echo en/of punctie. Dit is gewoon misleidende reclame te triest voor woorden

Linda
Door

Linda

op 02 Nov 2020

Zeer slecht dat je dit promoot! Kalkspatjes in de borst kunnen een voorstadium zijn van borstkanker. Deze spatjes voel je niet en veroorzaken vaak ook geen klachten! En deze spatjes zijn NIET te zien op een thermografie. En daar is nou juist die mammografie zo belangrijk voor!!! (hier spreekt een mammografie laborante)

Ellen
Door

Ellen

op 06 Nov 2020

Goed zo mevrouw!! Dit is misleidende informatie. Thermografie is een onbetrouwbare methode met name dieper gelegen tumoren worden niet opgemerkt. Afschuwelijk dat dit bericht zo verspreid wordt.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading