datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Zo voorkom je een Herfstdepressie + Bijenpollen Recepten
09 oktober 2020 
4 min. leestijd

Zo voorkom je een Herfstdepressie + Bijenpollen Recepten

De dagen worden korter en de nachten langer, dit heeft invloed op de geestelijke gezondheid. Zonlicht heeft invloed op de hypothalamus: dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor je honger en slaapbehoefte. Heb jij last van herfstdepressie? De klok is weer achteruit gegaan en ’s avonds wordt het al vroeg donker. De natuur verkleurt en de bomen krijgen hun prachtige herfsttooi met alle mooie rode, bruine tinten. De vogels trekken naar het warme zuiden. De verkoudheid, keelpijn maar ook de griep komt in ons land.

Er zijn heel wat hulpmiddeltjes te krijgen zoals supplementen van multivitaminen, keelpastilles en neusdruppels. Ons immuunsysteem raakt verzwakt en sommigen worden ook depressief als het herfst is. Je kunt door middel van heerlijk superfood jezelf ertegen wapenen en je immuunsysteem versterken.

Invloed herfst en winter

Elk jaar raadplegen maar liefst 773.000 volwassen Nederlanders hun huisarts omdat ze zich langdurig moedeloos, neerslachtig of somber voelen. Deze ups en downs kunnen er zijn van de ene op de andere dag door bijvoorbeeld een heftige gebeurtenis als het overlijden van een dierbare, relatieproblemen of een financiële tegenslag.

Maar ook een verstoring van de hormoonhuishouding na de bevalling of tijdens de menopauze kan de onderliggende oorzaak zijn. In de herfst en winter zijn er grote groepen mensen die door het tekort aan zonlicht in een zogenaamde winterdip belanden. Mensen met een herfstdepressie hebben vaak een te laag serotonineniveau en een te hoog melatoninegehalte. Doordat de zon minder uren de aarde kan verwarmen wordt het een stuk kouder.

Herfstdepressie

Je hoort wel eens dat iemand depressief wordt als de blaadjes gaan vallen. Hoe kan je ontdekken of je last hebt van een herfstdepressie? Vaak verdwijnen de symptomen als de dagen weer langer worden.
De meest voorkomende symptomen van herfstblues:

 • Depressieve gevoelens
 • Moeilijk uit bed komen
 • Geen interesse in dagelijkse bezigheden
 • Futloos
 • Meer behoefte om te snoepen
 • Minder zin in seks
 • Meer behoefte aan slaap

10 Anti-depressietips

 1. Ga een uurtje lekker wandelen.
 2. Als de zon schijnt ga dan heerlijk 15 min. onbeschermd in de zon zitten.
 3. Beweeg voldoende; dit houdt de stofwisseling op peil.
 4. Zorg voor lichte ruimtes, doe sneller een lamp aan.
 5. Eet gezond en gevarieerd.
 6. Ontwijk stressvolle situaties.
 7. Spreek met vrienden af en praat met je omgeving over depressie.
 8. Kleed je kleurig, verwen jezelf en ga naar de kapper.
 9. Koop een mooie geurende bos bloemen, hier fleur je van op.
 10. Verhoog je weerstand!

Verhoog je weerstand

Een goede weerstand kan je bereiken door een gevarieerd en gezond eetpatroon. Als je vitaminebalans in evenwicht is voel je je fit en is je weerstand sterk. Wanneer je een tekort hebt aan vitaminen en mineralen ben je veel gevoeliger voor verkoudheid en griep. Voldoende vitamine en mineralen zijn belangrijk voor je lichaam. Zo versterken ze onze weerstand en zijn onmisbaar in de opbouw van onze cellen en botten. In de wintermaanden schijnt de zon minder en wordt vitamine D minder aangemaakt.

Ook de darmflora is van belang voor een goede weerstand, het grootste gedeelte van je immuunsysteem zit in je darmen. Zelf doe ik elke overgang van de zomer naar de herfst en de winter naar de lente een detox-kuur om alle afvalstoffen en gif uit mijn lichaam te krijgen. Eventueel met een darmspoeling, zodat het lichaam optimaal de koude periode in kan gaan. Ik kan mij niet meer heugen wanneer ik griep had of verkouden ben geweest. Al 20 jaar begin ik de dag met een glas warm water met citroensap van een halve citroen. Doe ik dit niet dan komen mijn darmen niet op gang.

Bijenpollen

Bijenpollen zijn een superfood dat niet alleen je immuunsysteem versterkt maar ook goed helpt bij een herfstdepressie. Ze bevatten de vitamine A, B complex, C, D en E en de mineralen calcium, magnesium en selenium. Ook zitten er aminozuren, co-enzymen, enzymen, en lecithine in. Verder zit er nog spoorelementen, hormonen, vetzuren in en daardoor zijn bijenpollen een zeer complete superfood. Bijenpollen bieden daardoor een extra ondersteuning tijdens de winter maar ook bij stress, ziekte.

Door de stoffen ribonucleïnezuur (RNA) en desoxyribonucleïnezuur (DNA) worden de cellulaire groei, vernieuwing en reparatie gestimuleerd. Ook is bekend dat bijenpollen de geestelijke helderheid, het cognitief geheugen maar ook de concentratie verbeteren. Het vergroot onze energie en uithoudingsvermogen. Ook helpen bijenpollen om je spijsvertering in balans te brengen.

Van belang is wel dat je bijenpollen koopt van goede kwaliteit, zo bereik je het beste resultaat. Niet-biologische bijenpollen bevatten vaak pesticiden en die worden weer in ons lichaam opgeslagen en verzwakken het immuunsysteem in plaats van het te versterken. Het is altijd goed om het nemen van bijenpollen langzaam op te voeren. Er zijn namelijk mensen die allergische reactie krijgen van bijenproducten.

Tip! Verhoog je weerstand met Koninginnebrij

Koninginnebrij, een schat uit de natuur, is het resultaat van de originele samensmelting van de planten- en dierenwereld. Koninginnebrij is een substantie die door de voedsters (bijen) wordt uitgescheiden als exclusieve voeding voor één van hen die dan de koningin zal worden. Deze uitzonderlijke voeding geeft de koningin een 40 maal langere levensduur en een ongelooflijke productiviteit. Royal Jelly ampullen geven je dagelijks 1500 mg Bio koninginnebrij.

Royal Jelly aansterkingskuur

Deze 20-daagse aansterkingskuur van Arko Royal is een biologisch voedingssupplement met een heerlijke sinaasappel-honingsmaak. De drinkampullen versnellen het herstel na ziekte, versterken de weerstand en beschermen bij veroudering. Zeer rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en sporenelementen.

Anti-aging

Wist je dat bijenpollen zo krachtig zijn dat het ook de veroudering vertraagd en levensverlengend kan werken? Bijenpollen zijn zo rijk aan antioxidanten dat ze essentieel zijn voor het bestrijden van de vrije radicalen in je lichaam. Hierdoor word het verouderingsproces vertraagd, maar ook de kans op het krijgen van kanker verminderd. Bijenpollen zijn niet alleen erg gezond maar ook nog eens lekker. Zo kunnen ze prima gebruikt worden als ingrediënt in gerechten en in een smoothie.

Recept Bijenpollen Smoothie

Dit heb je nodig:

 • 1 kop schoongemaakt gemengd fruit
 • 1 kop geiten yoghurt
 • Hand vol spinazie
 • 1 stengel bleekselderij
 • ½ avocado
 • 1 eetlepel bijenpollen

Zo maak je de smoothie:

 1. Blender de yoghurt met de avocado en spinazie.
 2. Hierna de bleekselderij in stukken.
 3. Daarna het fruit.
 4. Hierna de bijenpollen.
 5. Blender het tot een zachte en smeuïge massa.
 6. Strooi er nog wat bijenpollen los over.

Recept Chocomousse met Bijenpollen en Kokos

 Dit heb je nodig voor 1 persoon

 • 1 grote rijpe banaan of 2 kleine
 • ½ avocado
 • 1 eetlepel cacao
 • 1 eetlepel honing

Topping

 • 1 eetlepel bijenpollen
 • 1 theelepel kokosrasp

Zo maak je het

 1. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde massa.
 2. Schep het in een schaaltje.
 3. Meng de bijenpollen en kokos door elkaar en strooi dit op de mousse.

Eet smakelijk!

Heb jij nog tips om een herfstdepressie te voorkomen? Laat het mij zeker even weten in een reactie onderaan dit artikel!

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
marlies
Door

marlies

op 10 Oct 2014

Bedankt voor de tips! Ik merk dat de omslag van zomer/herfst mij altijd moe maakt. Ik ga de recepten zeker uitproberen.

Anita Brinkman
Door

Anita Brinkman

op 11 Oct 2014

Hoi Marjo, Bedankt voor dit mooie en zinvolle artikel. Ik heb een vraag wat betreft het langdurig moedeloos, neerslachtig, of somber voelen van (pas) moeders. Het wordt nog wel eens verward met een postnatale depressie terwijl ook een verstoring van de hormoonhuishouding (mogelijk door tekorten) na de bevalling de onderliggende oorzaak is. Of een te laag serotonineniveau en een te hoog melatonine-gehalte. (of mss zie jij dit dit allemaal als een en hetzelfde?) Is dit gemakkelijk te testen via een huisarts bv? Het heeft mijn aandacht om dit zo snel mogelijk voor moeders te testen zodat de juiste behandeling ingezet kan worden. Gokken kan leiden tot jarenlange onnodige klachten. Gr Anita

Marjo van Leeuwen
Door

Marjo van Leeuwen

op 18 Oct 2014

Na een bevalling gebeurd er een hele boel, de bevalling, alle reserves in je lichaam heb je hiervoor nodig. De hormoonhuishouding staat op zijn kop, eerst om zwanger te zijn, dan na de bevalling en als je borstvoeding geeft veranderd het weer. Je leven is veranderd, er wordt ook veel minder goed geslapen. Om er achter te komen dat de depressie en vermoeidheid niet met een verstoring te maken heeft van de nutriënten is het mogelijk om het bloed te laten nakijken op te korten aan nutriënten. Vaak zie je dat er een verstoring in zit, deze tekorten kunnen dan heel goed aangevuld worden met supplementen. Verder is een goed en vooral gezond voedingspatroon zeer belangrijk. Niet alle huisartsen willen dit in het bloed laten controleren, er zijn Orthomoleculaire klinieken maar ook andere locaties waar je je bloed kan laten nakijken op nutriënten tekorten. Kijk maar eens op internet. Succes!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading