We leven in een maatschappij waarin kinderen helaas niet zo gezond eten als we zouden willen. Steeds meer jonge kinderen lijden aan overgewicht en voedingsgerelateerde ziektes als diabetes, ADHD en allergieën.
Als Miss Natural wil je dat natuurlijk anders, maar hoe zorg je er nou voor dat je kinderen gezond door het leven gaan en het ook nog gezellig blijft in huis? In dit artikel vind je 9 tips om je kind gezond te laten eten.
1. Maak het gezonde eten aantrekkelijk
Bij eten is niet alleen de smaak en geur belangrijk, maar ook hoe het eruit ziet. Het is niet voor niets dat snoep en koek vaak in een kleurrijke verpakking zit met plaatjes die kinderen tot de verbeelding spreken. Hiermee hoopt de fabrikant dat kinderen (en hun ouders) zich laten verleiden tot het kopen en eten van deze ongezonde producten.
Probeer daarom het gezonde eten ook aantrekkelijk te maken. Verschillende kleuren doen het altijd goed. Mijn kinderen vinden het geweldig als ze thuis komen van school en er staan fruitspiesjes met een parapluutje klaar. Of een lekkere vruchtensmoothie in een chique glas met een schijfje sinaasappel op de rand. Plakjes komkommer en andere groente en fruit laten zich heel goed in figuurtjes uitsteken met klei of koekvormpjes.
Dit hoef je natuurlijk niet elke dag te doen, maar probeer af en toe een beetje creatief te zijn. Wij als volwassenen genieten ook van eten wat mooi is opgediend, toch?
Koop mooie bordjes (liefst zonder plastic) of gebruik een leuk tafelkleed.
Eet aan tafel en heb aandacht voor de verhalen van je kind. Zo gaan ze gezond eten als iets positiefs ervaren.
2. Bespreek waarom gezond eten goed voor hen is
Kinderen kun je al heel jong op hun eigen niveau uitleggen waarom het van belang is om gezond te eten. Mijn kleuter heb ik verteld dat zijn lijf allemaal kleine fabriekjes heeft met werknemers. Als ze gezond eten binnen krijgen hoeven ze niet zo hard te werken en kunnen ze het lang volhouden, maar als ze snoep, koek en andere ongezonde dingen binnen krijgen moeten ze heel hard werken om de rommel op te ruimen en worden ze erg moe. Op den duur gaan de machines roesten, piepen en vastlopen. Daarom hebben ze echt pauze nodig als je een keer niet zo gezond hebt gegeten. Als je dan weer een tijd gezond eten, werkt alles weer naar behoren.
Met mijn dochter van 7 kan ik echt al discussiëren over het belang van gezond eten, de invloed van reclame enz.
Probeer het dus af te stemmen op het niveau van je kind. Gooi niet al je kennis in 1x op tafel, maar integreer het in de dagelijkse gesprekjes. Als ze begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt zullen ze gezond eten niet zien als straf.
3. Varieer met voeding
Probeer de maaltijden en tussendoortjes af te wisselen. Elke dag hetzelfde als ontbijt of mee naar school voor de lunch, maakt het weinig spannend. Bovendien zorgt afwisseling ervoor dat je kind nog meer verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.
4. Neem ze mee naar de (biologische) winkel
Mijn kinderen vinden het geweldig om mee te gaan naar de biologische winkel. Hier zien ze allerlei producten die ze niet kennen. Ze worden altijd erg nieuwsgierig naar al die onbekende dingen en meestal mogen ze een paar producten uitzoeken om mee te nemen en uit te proberen. Uiteraard wel de dingen die ik verantwoord genoeg acht.
Ook naar de reguliere supermarkt kun je de kinderen meenemen om rond te snuffelen. Mijd de snoep-, koek- en frisdrankpaden. Laat ze zelf producten zoeken waarvan ze denken dat ze gezond zijn. Of vertel wat je wil gaan eten en laat ze proberen de juiste ingrediënten bij elkaar te zoeken. Zo leren ze wat er nodig is om een maaltijd te maken, leren ze keuzes te maken en worden ze betrokken bij het hele proces.
Ook leuk is het om ze mee te nemen naar een biologische boerderij zodat ze kunnen zien hoe groente groeit of waar melk vandaan komt.
5. Laat de kinderen helpen met koken en bakken
Dit is de volgende stap. Laat de kinderen helpen met koken. Afhankelijk van hun leeftijd kun je ze groenten laten wassen of snijden, in de pan roeren of dingen aangeven uit de koelkast. Ik ben hier niet altijd even geduldig in en dan laat ik ze de tafel dekken.
Ook leuk is het om op een vrije middag met de kinderen suikervrije koekjes of muffins te bakken. Veel lekkere recepten kun je vinden in het e-book ‘Suiker EHBO‘ en in ‘Suikervrije KinderTraktaties‘.
6. Daag ze uit om nieuwe dingen te proberen
Mijn kinderen lusten bijna alles. Bijna alle soorten vis, alle soorten fruit en veel soorten groente. Van jongs af aan hebben we ze met de pot mee laten eten en gestimuleerd dingen te proeven. Je kunt tenslotte pas zeggen dat je iets niet lust als je het een aantal keren hebt geproefd.
Ik merk vaak aan vriendjes van mijn kinderen dat ze het eng vinden om nieuwe dingen te proeven. Ze worden thuis niet uitgedaagd om nieuwe smaken te ontdekken en eten vaak alleen de gebruikelijke standaard dingen. Meestal lukt het me toch om de kinderen zover te krijgen iets te proeven. Sommige kinderen roepen gelijk dat ze het echt niet lusten, maar veel kinderen komen er dan achter dat mandarijn best lekker is en amandelmelk lekkerder is dan koemelk.
Blijf positief en dwing ze niet. Geef je kind een compliment als het iets heeft geprobeerd en accepteer het als ze iets niet gelijk lekker vinden.
7. Sta 10 minuten eerder op om de lunchtrommeltjes te vullen
Als ik iemand vertel wat de kinderen meekrijgen naar school is de reactie bijna altijd: “ O, maar daar heb ik helemaal geen tijd voor om dat allemaal klaar te maken.” Zet de wekker 10 minuten eerder of bereid ’s avonds al wat voor en dan heb je tijd genoeg om een verantwoorde lunch voor je kinderen klaar te maken.
8. Heb geduld
Natuurlijk zou je willen dat je kinderen je ideeën en visies gelijk klakkeloos accepteren, maar helaas is dat maar bij weinig kinderen het geval. In het begin lijkt je missie misschien kansloos en zou je soms liever de weg van de minste weerstand kiezen, maar na een tijdje zul je merken dat het steeds makkelijker gaat en je kinderen wennen aan een gezonde manier van eten.
Ik verbaas me er steeds weer over hoe snel kinderen dingen oppikken en eigen maken. Wij hebben best wat moeite moeten doen om ons zoontje van de limonadesiroop en fruitdrankjes af te krijgen. Eerst hebben we een limiet van 2 glaasjes per dag afgesproken en later hebben we dat afgebouwd naar alleen 1 of 2 glaasjes op een feestje. Hij vraagt nu thuis nooit meer om limonade of sap, maar alleen nog om water of thee en af en toe een verse vruchtensap of smoothie.
Heb dus geduld, je inspanningen worden echt beloond!
9. Doe er niet te moeilijk over
Hoe moeilijk het soms ook is als je overtuigd bent van het belang van gezond eten, probeer er geen drama van te maken als ze een keer niet gezond hebben gegeten. Het is in deze tijd nauwelijks mogelijk om je kinderen helemaal suiker-en e-nummerloos op te voeden. Traktaties op school, spelen bij vriendjes of verjaardagen bij familie zorgen ervoor dat er ongewild en ongezien soms aardig wat e-nummerbommetjes in de mond van je kind verdwijnen. Raak niet gelijk in paniek. Zorg dat de basis thuis goed is, dan kunnen ze af en toe een slechte dag wel aan. Neemt niet weg dat je best grenzen mag stellen. Zowel naar je kinderen toe als naar familie of ouders van vriendjes.
Hoe zorg je dat jouw kind gezond eet?
Gezond eten voor kinderen (met tips!) | Bijzonder Divers
op 20 Jun 2016Lelie
op 10 Jan 2021