De feestmaand is begonnen! Het is een tijd van tradities, drukte en gezelligheid. Maar, doordat de dagen steeds korter worden en de temperatuur kouder, vraagt ons lichaam om volwaardige voeding. Een vers gemaakte maaltijdsoep is dan een welkome aanvulling. Want, wat is er nu lekkerder dan met elkaar knus een kop dampende soep te eten. Een heerlijk Sinterklaasrecept is een traditionele maaltijdsoep: erwtensoep. Het recept van deze gezonde erwtensoep barst van de pure ingrediënten, is spannend, verwarmend en geeft energie. De favoriet van de Sint! Bovendien bevat de soep wortel, zodat het paard van Sinterklaas ook lekker mee kan smullen.
Sinterklaasrecept voor pittige erwtensoep
Dit heb je nodig voor vier personen:
- 250 gram spliterwten, goed gewassen
- halve knolselderij, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 150 gram fijngesneden prei
- 1 winterwortel, geschild en in halve cirkels gesneden
- 1,5 liter water
* Voor het maken van bouillon heb ik onder andere knolselderij gebruikt. Deze smaakvolle en kruidige groente is perfect voor het maken van een eigen bouillon en bevat veel vitamine B, C, kalium en ijzer (een prima alternatief voor vlees!).
Voor de smaak heb je nodig:
- olijfolie
- 1 theelepel kerriepoeder
- bladselderij (2 eetlepels, fijngehakt)
- zout en peper
- 1 laurierblaadje
- tamarisaus (sojasaus).
- eventueel sambal als je van echt pittig houdt
Aan de slag!
Zo maak je dit lekkere Sinterklaasrecept klaar:
Was de spliterwten van tevoren goed. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit de ui met de kerriepoeder ongeveer 4 minuten lang. Voeg de gewassen spliterwten toe en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en roer gedurende één uur af en toe door de zachtjes kokende soep. Voeg dan de gesneden knolselderij, prei en wortel door de soep en laat deze nog zachtjes meekoken. Zo’n 50 minuten, totdat alles zacht is. Kook ook alvast een beetje selderij en het laurier blaadje mee. Breng op smaak met zout en peper, selderij, tamarisaus (al naar gelang) en eventueel Sambal.
Tip: Hoe langer je deze maaltijdsoep laat pruttelen, des te lekkerder hij wordt. Je kunt de soep direct eten of laten afkoelen op een droge koude plek. De volgende dag kun je de soep rustig opwarmen onder regelmatig roeren. Als de erwtensoep echt te dik is kun je kleine beetjes water toevoegen om het te verdunnen.