Speltbrood wordt steeds populairder en het is ook makkelijk verkrijgbaar. Je hoeft niet meer naar de natuurwinkel toe voor je brood, in de betere supermarkten en ook bij veel bakkers is het tegenwoordig al verkrijgbaar. Maar is ook elk speltbrood wel echt een speltbrood? Met zoveel aanbieders en zoveel verschillende prijzen is het tijd om eens uit te zoeken wat er nu precies in al deze broden zit. Ik ging voor je op onderzoek uit!
Over spelt
Spelt wordt ook wel oer-tarwe genoemd. Het brood is ideaal voor mensen die niet goed tegen tarwe kunnen. Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten, het bevat 10 tot 25 % meer eiwit dan tarwe. Ook bevat spelt veel meer vitaminen dan tarwe. Zo bevat het veel vitamine B, onder andere foliumzuur en nicotinezuur. Daarnaast is spelt ook nog rijk aan vitamine E en bevat het de mineralen ijzer, kalium, magnesium en fosfor.Doordat het veel vezels bevat ben je sneller verzadigd en door de lage glycemische index blijf je langer verzadigd, waardoor je bloedsuikerwaardes geen uitschieters maken.
Soorten speltbrood
Je hebt verschillende soorten speltbrood: spelt met gist en spelt met desem. Spelt met desem is heel vast brood omdat het niet rijst zonder gist) en spelt met gist lijkt op gewoon brood. Het echte speltbrood mag volgens de Nederlandse warenwet alleen zo genoemd worden als het daadwerkelijk met 100% speltgraan wordt bereid.
Speltbroden in de test
Tijd voor een test! Ik heb vier broden gekocht en er een zelf gebakken in de broodbakmachine. Het resultaat en ook de ingrediënten verrasten mij heel erg, omdat speltbrood toch als natuurproduct bekend staat. Ook zit er geen speltdesem bij, maar uit ervaring weet ik dat in Duitsland dit brood meer te koop is (dinkel) en dat smaakt allemaal goed en ook de prijs /kwaliteit verhouding is goed. Maar ik hou de test nationaal!
Noot vooraf: ik koop normaal altijd bij de natuurwinkel, of bij de echte bakker mijn speltbrood, dus een beetje verwend ben ik wel. Daarbij verschilt het uiteraard ook per brood en winkel of iets al dan niet smaakt of vers is. Smaak blijft toch iets heel persoonlijks.
Stevig Speltbrood van Albert Heijn (€2,49)
Ingrediënten (deze heb ik opgevraagd via email): speltmeel, water, speltbloem, speltvlokken, spelt(gepoft), bakkersgist, lijnzaad, gejodeerd zout, plantaardige olie (koolzaad, raap), gerstemoutextract, specerijen(koriander).
De eerste indruk van het brood is goed. Het is een klein stevig broodje en het voelt als een normaal meergranen brood. De smaak valt me echter tegen, het is nogal droog en er zit niet veel smaak aan. Ik heb het niet in de vriezer gedaan en op de 4de dag is het echt helemaal droog. Het tweede brood ervan heb ik wel in de vriezer gedaan en bij het eruit halen na 2 dagen is hij lang niet meer zo vers en erg droog.
Speltkoren van Clout De Echte Bakker (€2,05)
Ingrediënten: water, speltbloem 23%, zonnebloempitten, gebroken spelt 8%, speltvlokken 6%, spelt volkorenmeel 3%, desem van volkorenspelt, tarwegluten, speltmoutmeel 2,5%, aardappelpureevlokken, zout, sesamzaad, gist, verdikkingsmiddelen, lupinengries, gebroken gerstemout, suiker, dextrose, druivenconcentraat, emulgatoren, moutextract, sojabloem, zuurteregelaar, aroma.
Dit is een optisch erg mooi brood, mooi donker en rijk aan pitjes. Het ruikt heerlijk en doet me meer denken aan een oerbrood. Het voelt als een stevigere snee brood. De smaak is lekker, zelfs zonder beleg! Het is niet droog en de pitjes geeft het echt een ‘bite’. Na 4 dagen is het brood nog steeds lekker en niet droog. Ook uit de vriezer komt deze super.
Speltbrood van de Jumbo (€2,25)
Ingrediënten: speltbloem, water, bakkersgist, tarwe(gepoft)lijnzaad, bakkerszout, tarwebloem, tarwegluten, verdikkingsmiddel (E412), emulgator, dextrose, karwijzaad, plantaardige olie(koolzaad), moutmeel, tarwe.
Dit is een lichter brood en erg luchtig, maar droog. De korst is hard en qua smaak overheerst het karwijzaad te veel, wat de smaak van het brood niet ten goede komt. Qua versheid is het al gauw droog, ook vanuit de vriezer, al is het niet zo droog als het brood van de Albert Heijn.
Speltbrood van de natuurbakkerij in Geleen (€3,05)
Ingrediënten: speltmeel, gist, palmolie ongehard, zout.
Dit is een mooi stevig brood. Het ruikt ook heerlijk en smaakt goed, is niet droog en ook uit de vriezer is deze lekker. Zo moet een echt natuurlijk speltbrood zijn en smaken!
Zelf gebakken speltbrood met kant-en-klaar mix van Demeter (€2,95)
Ingrediënten: volkoren speltmeel 90%, volkoren roggemeel, droge gist, zeezout.
Ten slotte heb ik zelf een brood gebakken in een broodbakmachine. Ik heb het gebakken zoals het op de verpakking staat. Maar het is niet lekker, het stinkt heel erg met bakken en als het nog niet helemaal is afgekoeld is het matig qua smaak. Maar als het wel helemaal afgekoeld is is het erg droog! Vriezer resultaten heb ik niet, ik heb het brood meteen weggegooid.
Conclusie
Mijn persoonlijke eindconclusie is: als je geen natuurwinkel in de buurt hebt (en je kunt tegen tarwe), kun je qua smaak en kwaliteit het beste naar de Echte Bakker gaan. Dit brood blijft lang vers, zowel in als uit de vriezer .
Ik hoop dat ik de keuze voor het brood een beetje makkelijker heb kunnen maken en daarbij ben ik erg benieuwd naar jullie eigen ervaringen .
Coco
op 03 Mar 2013Edith
op 03 Mar 2013Loes
op 03 Mar 2013Naziha
op 03 Mar 2013Lois
op 03 Jan 2017Suzan
op 03 Mar 2013Echte Bakker Clout
op 03 Mar 2013Johan
op 27 Nov 2013Truus
op 06 Aug 2014Iris
op 04 Mar 2013Veronique
op 05 Mar 2013Rosalie
op 07 Mar 2013Veronique
op 16 Mar 2013Evelien
op 13 Mar 2013Veronique
op 16 Mar 2013Marijke
op 08 Aug 2013Manon
op 06 Mar 2013Lilian
op 23 Jun 2013Kim Jansen
op 08 Mar 2013Gerard
op 10 Mar 2013Gerard
op 11 Mar 2013Eva de Beijer
op 11 Mar 2013Verena
op 20 Jun 2015irene lelieveld
op 12 Mar 2013Dafna
op 13 Mar 2013Hans Langbroek
op 16 Mar 2013marja genot
op 17 Oct 2013Edith
op 18 Oct 2013Maaike
op 24 Mar 2013Annelies Hoogland
op 15 Apr 2013Cocky van Hesteren
op 20 Apr 2013Astrid
op 13 May 2013Edith
op 13 May 2013linda
op 28 Jan 2016Marianne
op 30 May 2013Astrid
op 30 May 2013Lammie
op 31 Jul 2013linda
op 28 Jan 2016Rita
op 03 Jun 2013Eva van Zeeland
op 04 Jun 2013Diane
op 12 Jul 2013brigitte
op 13 Jul 2013Carla.
op 31 Aug 2013kitty
op 17 Jul 2013Carla.
op 31 Aug 2013Verena
op 20 Jun 2015Nynke
op 02 Sep 2013Marion
op 03 Sep 2013Pien
op 30 Dec 2013Paul
op 07 Jan 2014Arnold
op 12 Jan 2014Therese
op 25 Jan 2014martine kelder
op 27 Jan 2014Paula
op 12 Feb 2014Miek
op 22 Feb 2014Harry
op 26 Jul 2014Jacob
op 16 Aug 2014Jacob
op 16 Aug 2014Appelvrouw
op 13 Oct 2014Speltfood
op 22 May 2015Freija
op 13 Nov 2018Puck
op 28 May 2015Verena
op 20 Jun 2015Verena
op 20 Jun 2015stephan
op 27 Jun 2015Marlene
op 06 Sep 2015linda
op 28 Jan 2016Lois
op 03 Jan 2017E.Bakker
op 23 Oct 2016