Biologisch eten is de basis voor Miss Natural en ikzelf koop ook graag biologische producten. Ik verwacht dat ze beter voor mijn gezondheid zijn en beter voor het milieu. Ook houd ik van eten met “bite” en vind granenschotels en volle koren heerlijk. En biologische honingwafels, dropjes, kaas en wijn! Ook biologische producten zijn niet allemaal even gezond of goed voor de lijn.
Als parttime vegetariër geeft eko-vlees eten me een beter gevoel. Een koe mag in de wei en een varken gun ik zijn stro en vrije uitloop. Er is steeds meer keuze in supermarkt, biologische slagerijen of boerderijwinkels. Waarom zou je biologische producten kiezen?
Wat zegt biologisch?
De term ‘biologisch’ op de verpakking van een in Europa gekocht product, geeft aan dat het levensmiddel in elk geval voldoet aan de Europese regelgeving voor biologische producten.
Het Europese logo (zie afbeelding) is handig voor fabrikanten die hun producten in meerdere Europese landen aanbieden. Voor consumenten betekent het dat zij op biologische producten behalve het bekende EKO Keurmerk ook het Europese logo kunnen tegenkomen.
Is biologisch gezonder?
Citaat: ’Biologische groenten niet gezonder dan gangbare groenten’ kwam onlangs in kranten en tv-journaals naar aanleiding van een steekproef van de Consumentenbond. Kennelijk heeft de buitenwereld de biologische sector een gezondheidsclaim opgespeld om die vervolgens te ontkrachten. De sector kijkt zelf een beetje verbaasd toe. De kern van de biologische landbouw en voeding is dat de voedselproductie weer wordt gebaseerd op ecologische draagkracht van de directe omgeving, zonder ingrijpen en opjagen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met respect voor dieren. Dit vanuit de wetenschap dat gezonde voeding voortkomt uit een gezond landbouwsysteem. Biologische topkok Eric van Veluwen noemde bio-boeren in dit kader: ’De apostelen van deze tijd’.
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Er was echter wel in de media te lezen dat er minder bestrijdingsmiddelen en resistente bacteriën op biologische producten zaten. Is toch gezonder, nietwaar? Lees wel MINDER, want ook de biologische producten komen uit onze (vervuilde) wereld waar we zuinig op moeten zijn. Op biologische producten kunnen wel natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, ook deze kunnen giftig zijn. In de natuur zijn ook vele giftige stoffen. Deze natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden wel sneller afgebroken. Pas zag ik nog een reportage op TV van Ilja Gort die biologische wijnboeren bezocht. Daar bleek ook dat er kopersulfaat gebruikt werd, niet schadelijk voor ons, helaas wel schadelijk voor de bodem. Meer lezen kan op deze website.
Wetgeving verschilt per land wat betreft toegestane hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Noord Europa is wat strenger hierin dan Zuid Europa.
Biedt biologisch meer voedingswaarde?
Qua voedingswaarde is het moeilijker hard te maken. Het schijnt dat koeien die weidegras en kruiden eten, melk aanmaken met gunstiger vetzuren. Weideboter is ook iets zachter (zacht vet is een kenmerk van onverzadigde vetzuren). Maar er zijn ook niet-biologische weidekoeien. Biologische tomaten groeien in aarde, reguliere veelal op een soort steenwol en worden gevoed met vloeibare mest (kunstmest? Waarschijnlijk voor een groot deel). Daarentegen kunnen op biologische producten ook net zo goed schadelijke bacteriën of schimmels zitten. In biologische producten zie je dan ook wel conserveermiddelen / E-nummers (moet op etiket staan) om dit tegen te gaan. Omdat er echte mest gebruikt wordt, kunnen er ook (eerder) darmbacteriën op de groentes zitten. Vooral bij gebruik van rauwe groentes, deze altijd goed wassen! Dit wassen trouwens ook doen bij rauwe niet-biologische groentes.
Maar smaak is ook belangrijk. En persoonlijk natuurlijk, maar vooral bij groente vind ik biologisch vaak lekkerder. En het geeft me een beter gevoel.
Het EKO-keurmerk op biologische producten mag niet zomaar gebruikt worden. Skal houdt hier streng toezicht op.
Is biologisch duurder?
Het is jammer dat biologisch vaak duurder is. Het heeft te maken met mindere opbrengst per oppervlakte, arbeidsintensievere werkwijze en ook winstmarges bij winkels. Als er een bepaald percentage aan winst op een product gezet wordt, dan zal bij een duurdere inkoop de prijs navenant stijgen. Net zoals het BTW bedrag uiteindelijk groter wordt. 6% van iets duurs is meer dan 6% van een goedkoper artikel.
Toch is er ook goed financieel nieuws. Mensen die biologisch eten, eten vaak minder vlees (vlees is duur), gaan bewuster met hun voeding om: kopen minder, gooien minder weg, koken meer zelf (kant-en-klaar is ook duurder). En ook niet teveel eten is goed voor je gezondheid én je portemonnee. Less is more sometimes…
Geld kun je maar een keer uitgeven en keuzes moet je maken, maar kies je voor je gezondheid en het milieu dan is dat een prima keuze! Vergeet ook niet te genieten.
Van welke biologische producten geniet jij?
DaantjessZ
op 26 Oct 2012Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding! | Anders Gezond
op 13 Jun 2013Flien
op 20 Jun 2013Martha
op 25 Sep 2013Moet de magnetron de deur uit? | mens & gezondheid
op 18 Oct 2013Boost je immuunsysteemPraatclub.nl
op 10 Nov 2014Maria
op 15 Feb 2015