datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Beet-It geconcentreerd bietensap voor topprestaties
19 augustus 2014 
3 min. leestijd

Beet-It geconcentreerd bietensap voor topprestaties

Bietensap is een hype onder de duursporters. Het wordt dan ook veelal gebruikt onder sporters, maar er gaan ook verhalen rond dat het niet goed voor je zou zijn: de hoge concentratie van nitraat in bietensap zou weleens kankerverwekkend kunnen zijn. Wat is nu eigenlijk waar hiervan?

Uit onderzoek is de laatste jaren gebleken dat bietensap gunstige effecten voor sporters heeft. Vooral hardlopers kunnen ervan profiteren, omdat het gebruik van zuurstof er positief door wordt beïnvloed. Zuurstof is van groot belang bij de omzetting van brandstof (koolhydraten) in energie voor de spieren. Je zou er simpelweg harder door kunnen lopen. De eerste die hiermee  kwam, was de Zweed Filip Larsen, waarna de universiteit van Exeter er aan de hand van professor Andrew Jones, dieper indook.

Bietensap en nitraat

De bijzondere stof die de gunstige effecten veroorzaakt is nitraat. Het Voedingscentrum waarschuwde onlangs sporters dat de concentraties nitraat in bietensap veel hoger zijn dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Zo zou nitraat, door de omzetting in nitriet en vervolgens in nitrosamine, het risico van darmkanker verhogen. In een reactie op deze waarschuwing zegt Andrew Jones vandaag: “Deze waarschuwing staat ver af van de echte wetenschappelijke literatuur. Het is waar dat je met bietensap de aanbevolen hoeveelheden ver overschrijdt. Er is inmiddels echter steeds meer druk ontstaan om die aanbevolen dosis te verhogen. En dat op basis van bewijs dat nitraat juist goed is voor onze gezondheid. De suggestie dat bietensap kanker zou kunnen veroorzaken, is gebaseerd op klungelig bewijs en is de afgelopen jaren al stevig ontkracht.”

Collega Nathan Bryan, deskundige op het gebied van de moleculaire geneeskunde (universiteit Texas) en expert op het gebied van (de veiligheid van) nitraat, voegt hier aan toe: “Het mooie van natuurlijk nitraat, zoals dat voorkomt in bieten of groene bladgroenten, is dat de dosis die nodig is voor een goede gezondheid veel kleiner is dan de dosis die giftig is. Hetzelfde kan worden gezegd van nitriet, dat in nog veel kleinere hoeveelheden voorkomt. De omzetting in nitrosamine is wel altijd een gevaar bij nitriet, maar antioxidanten als vitamine E, C en polyfenolen hebben allemaal laten zien dat ze dit proces kunnen onderbreken. Gelukkig zitten die stoffen ook in bieten, dus het is de natuur zelf die de productie van nitrosamine voorkomt.”

Beet it bietensap voor sporters

Via facebook kwam ik de site van Beet-It tegen en heb ik met hen contact gelegd en gevraagd of ik het product voor Miss Natural mocht testen. Onderzoek heeft aangetoond dat nitraten in het sap van rode bieten je uithoudingsvermogen tot wel 16% kunnen vergroten. Beet-It Sport shots garanderen een hoog percentage nitraten van 400 mg per flesje. Na het succes van Beet-It Organic is er nu de Beet-It Sport met 33% meer nitraat. Beet-It wordt gemaakt van biologische bieten zonder kunstmatige toevoegingen. Beet-It Sport zorgt voor een toename van de zuurstofefficiëntie, waardoor zuurstof beter de spieren kan bereiken. Hierdoor neemt het uithoudingsvermogen tot 16% toe en treedt er sneller herstel op. Dat wilde ik natuurlijk zelf uit testen! Ik kreeg van hen een pakketje met een aantal flesjes en repen en dat zag er al mooi uit.

Beet-It Sport in de test

Gebruik: voor een optimaal resultaat neem je één Beet-It Sport shot per dag, een paar uur voor de training (het geconcentreerd flesje puur opdrinken), 1 tot 2 weken voor een evenement (ook met rustdag drinken, dan bij het ontbijt). Het laatste flesje dien je 2 á 3 uur voor het evenement in te nemen. Beet-it Sport wordt dus gebruikt als een kuur van 1-2 weken, voor een belangrijk sportmoment. Daarna stop je weer met het drinken van Beet-it Sport.

Samen met een hardloop vriendin hebben ik een week voor een evenement deze shots getest. De smaak was even wennen, omdat het erg geconcentreerd is. Aangezien we allebei al erg gezond leven en veel energie hebben waren we erg benieuwd. Op de dag van het evenement hebben we ook alle instructies gevolgd en toen zijn we gaan lopen. Het ging erg goed, we hebben geen kramp gekregen, en een mooie tijd neergezet. Ook na afloop was ik weer snel hersteld. Het is een fijn product, maar ik denk dat het echt iets is voor een fanatieke sporter, bijvoorbeeld een marathon loper.

Ik wil Beet-it bedanken voor al hun informatie en producten die ik heb mogen proberen!

Drink jij al bietensap?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Mieke Janssen
Door

Mieke Janssen

op 31 Aug 2014

Leuk verhaal over de werking van de beet-it bietensap.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading