datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ben jij tevreden met je uiterlijk?
03 juli 2013 
4 min. leestijd

Ben jij tevreden met je uiterlijk?

Onlangs las ik de opmerking dat mensen eerder stoppen met roken omdat ze er rimpels van krijgen dan dat de verhoogde kans op longkanker ze ervan weerhoudt een sigaret op te steken. Ook willen veel mensen afvallen om er beter uit te zien, meer nog dan dat de gezondheid voorop staat. Het uiterlijk lijkt erg belangrijk in deze tijd. Ja, jij en ik willen er graag zo goed mogelijk uitzien.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Wat speelt er door onze hoofden? Hoe zien we onszelf? Is uiterlijk belangrijker geworden dan vroeger? Belangrijker dan gezondheid? Is het voor iedereen belangrijk? Hoe ver ga je? En voor wie doe je het? Over de psychologie van het uiterlijk…

De psychologie van het uiterlijk

Toen ik ook het boekje ‘Psychologie van het uiterlijk‘ van Liesbeth Woertman tegenkwam, was ik benieuwd wat daar over geschreven zou zijn. Het -niet heel dikke- boekje is een opsomming van onderzoeken en de afgeleide conclusies. Van een aantal heb ik wel eens  eerder gehoord, in kranten en tijdschriften. Het uiterlijk is een thema dat aanspreekt en we willen er graag over lezen… Wat vindt een ander? In het boek komt het allemaal voorbij. De opsommingen vond ik soms wat (te) breed uitgemeten, maar het geeft wel inzicht. Inzicht in ons gedrag, de invloed van anderen, de invloed van onze leeftijdsfase en zeker ook de invloed van de maatschappij en deze tijd met alle mogelijkheden en invloedrijke reclames!

Hoe zie jij jezelf?

Hoe je jezelf ziet is geen neutraal proces, maar sterk verbonden met oordelen. We hebben een beeld van onszelf  wat tijdens het leven opgebouwd wordt in contact met anderen en doordat we onszelf met anderen vergelijken. Als ik zeg: “ik ben mooi”, dan vergelijk ik mijzelf met een normgroep, met wat ‘normaal’ is. Open en onbevangen kijken is heel moeilijk. Dat kan alleen een kind, en soms een volwassene bij écht nieuwe ervaringen. Nu geven de media ons ook nog eens vele gemanipuleerde, ideale beelden. Hoe meer beelden van gemanipuleerde schoonheid we zien, hoe ontevredener we worden. Zelfs het even bladeren in een vrouwentijdschrift in een wachtkamer liet al zien dat deze beelden invloed hadden op het lichaamsbeeld. Kun je nagaan wat al die duizenden beelden die wij op ons netvlies krijgen voor een enorme impact hebben.

Lichaamsbeeld in ontwikkeling

Mensen zijn sociale wezens, een baby heeft aanraking en liefde nodig. Ken je het lied “Every time you touch me, I become a hero” van Diana Ross?  Iedere volwassene herkent die ervaring. Door een eenvoudige aanraking stijg je tot grote hoogte. Aanrakingen maken ons tot wie we zijn, we leren onszelf kennen door de ander. De ander fungeert als spiegel. Zonder spiegel geen zelfbeeld. Daarom is het zo belangrijk om te kiezen aan wie je je wilt spiegelen, met wie je je wilt vergelijken. Lekker in je vel zitten, je soepel bewegen, je eigen lichaam vertrouwen en kennen is een geschenk dat we onze kinderen  kunnen meegeven.

Een klein kind ‘is’ een lichaam: ze ‘wonen’ nog echt in hun lichaam. Ter vergelijking: pubers ‘hebben’ meer een lichaam, terwijl basisschoolkinderen meer een lichaam ‘zijn’. Pubers kunnen behoorlijk tobben over hun uiterlijk en spiegelen in de leeftijdsgroep wordt steeds belangrijker. Door veilige hechting en een basis van soepel bewegen, plezier in het lichaam en positieve blikken van ouders en leeftijdsgenootjes zal het veranderende lichaam zich beter aan kunnen passen.

Het zit in ons hoofd

Ons lichaamsbeeld zit in ons hoofd! Wat is mooi? Een mooi lichaam en een mooi gezicht zijn symmetrisch, jong en gaaf en goed functionerend. Dit is geredeneerd vanuit het perspectief van een buitenstaander.

Hoe wij ons zien, hangt af van hoe wij denken dat anderen ons zien. Ook beïnvloeden emoties sterk hoe we naar onszelf kijken. Zijn we een mooi lichaam of hebben we een mooi lichaam? Op momenten dat we automatisch handelen zijn we vooral een lichaam, bij ziekte en ongemak hebben we een lichaam. Als we ervan uitgaan dat ons lichaam niet slechts een maakbaar ding is, hoe kunnen we dan mooier worden?

Volgens de auteur van ‘Psychologie van het uiterlijk‘, en dit is ook mijn mening, is echte schoonheid alleen te bereiken door ons mooier te voelen. Daarmee zeg ik niet dat we onszelf niet mooier zouden mogen maken. Onszelf mooier maken is echter slechts het halve verhaal. We hebben niet alleen een lichaam… we zijn het ook! We willen bemind worden als geheel.

Mooi is goed?

Tussen mensen leeft onbewust het idee dat we bij het zien van een mooi gezicht en een mooi lichaam ook met een mooi mens te maken hebben. Ook zijn er andere onderzoeken waaruit naar voren komt dat we op basis van het uiterlijk allerlei kenmerken toedichten aan een persoon.  Ons mooi voelen, van binnenuit, heeft echter te maken met ons geliefd voelen en een positief lichaamsbeeld. Een mooi mens is echter niet alleen mooi in uiterlijk, maar ook als persoon.

De meeste mensen zijn niet heel mooi, maar ook niet heel lelijk. Normaal gesproken wil dat zeggen dat de meeste mensen zo zijn. Echter, in deze tijd met gemanipuleerde beelden, technische en financiële mogelijkheden proberen meer mensen de perfectie te bereiken… Zo verschuift de norm, wat ‘normaal’ is. Ook worden we beïnvloed door reclame en mensen in onze omgeving. Als je buurvrouw een ooglidcorrectie heeft gehad, is de kans groot dat je er op zijn minst over gaat nadenken. In het boek van Liesbeth Woertman wordt dan ook gewaarschuwd voor deze ontwikkeling. We ‘zijn’ een lichaam, maar in deze maatschappij ligt de nadruk op ‘hebben’. Zo kunnen we ons lichaam zien als een ding, dat het goed doet of met een gebrek waar we aan kunnen sleutelen.

Positieve invloed

Wat mij het meest heeft aangesproken aan het ‘Psychologie van het uiterlijk’, is dat je je lichaamsbeeld positief kunt beïnvloeden. Dit kun je doen door onder andere minder glossy’s te lezen, en je vooral bewust te zijn van alle gemanipuleerde beelden die je dagelijks ziet. Mooi zijn gaat ook niet altijd gelijk op met je gelukkig voelen. Je kunt anderen helpen in het krijgen van een positief lichaamsbeeld: knuffel je kinderen aan, niet pesten, laat mensen weten hoe mooi je hen vindt, etc. Je bent een lichaam, zorg er dus goed voor!

Wat doe jij om goed in je vel te zitten?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Mayke
Door

Mayke

op 03 Jul 2013

Fan-tas-tisch stuk Karin, kan mij hier zooo in vinden :) je hoeft geen maatje 36 te hebben om mooi te zijn, ik heb maatje meer en voel me top, ben lief voor mezelf en dat straal ik uit, soms wordt ik ook onzeker van al; die bladen en opmerkingen van andere, maar denk dan...heeey ik ben zo als ik ben en dat is goed :)

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 03 Jul 2013

Geweldig Mayke! Wat ik nog niet in het artikel vermeld heb is dat ook blijkt (beschreven in het boek) dat mensen die juist het dichtst bij het "ideaalbeeld" van een mooi lichaam staan, (zoals jonge meisjes/vrouwen) vaak het minst tevreden zijn...

Stephanie
Door

Stephanie

op 03 Jul 2013

Mooi gezegd. If you are beautiful as a person... the heart will shine it's light on people who will see it as beauty.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 05 Jul 2013

Mooi onderwerp!

Anouk Plantinga
Door

Anouk Plantinga

op 05 Jul 2013

Wat leuk om te lezen! Vooral omdat ik sinds een tijd schrijf voor een krant, o.a. columns over dit onderwerp. Over hoe we bezig zijn met perfectie, hoe we kijken en hoe we ook anders kunnen kijken. Ik heb ze ook op mijn Facebookpagina gezet, dus voor wie wil.... Vanmorgen herinnerde mijn vriend me aan een uitspraak van Eckhart Tolle: 'Heb je ooit een hangbuikzwijn gezien met een minderwaardigheidscomplex?' Precies!

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 05 Jul 2013

Ha, ha, leuk voorbeeld van het hangbuikzwijn!

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 07 Jul 2013

Leuk voorbeeld Anouk! Het boekje is ook echt een aanrader om te lezen voor ieder die een cosmetische ingreep overweegt...

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading