Beter met voeding" target="_blank" rel="noopener">Na het lezen van een aankondiging in de krant ben ik naar de lezing van Jeroen America geweest, die zijn oude tante geholpen heeft met het schrijven van het boek “Beter met voeding“. Op 1 december 2010, een maand na de verschijning van haar boek, is Mia overleden na een kort ziekbed.
Deze tante en natuurvoeding- diëtiste, Mia Tjioe-America (1927-2010), is dus helaas al overleden, maar haar ideeën over voedingsleer blijken volop actueel en zij was haar tijd ver vooruit! Na de presentatie werd ik extra nieuwsgierig en heb het boek besteld. Jeroen heeft wel e.e.a besproken maar erg diep ging de presentatie niet.
Beter met voeding, hoe doe je dat?
Het boek gaat wel (veel meer) de diepte in. Ik vond het heel interessant en makkelijk leesbaar, het is echter een boek zonder illustraties en sober vormgegeven. Er is wel een duidelijke opbouw en indeling, zodat je gericht informatie kan op- of terugzoeken. Het komt er (samenvattend) op neer dat veel welvaartsziektes te wijten zijn aan het ontbreken van belangrijke stoffen (die we nog niet eens allemaal kennen).
Ons voedsel wordt te veel bewerkt
Dit komt vooral door het enorme bewerken van natuurlijke voeding door de industrie. Dit haalt stoffen uit voeding (vezels, vet, kiemkracht) en voegt andere dingen toe (zoetstoffen, conserveermiddelen, transvetten, andere vezels). Maar ons lichaam heeft het volledige voedingsmiddel nodig om ook alles eruit te halen wat erin zit. Juist de natuurlijke samenstelling van het product kan ons lichaam beter verwerken. En dan ook de schadelijke stoffen die er evt. inzitten opruimen.
Niet alleen lege brandstof eten
Door volwaardige, gevarieerde en evenwichtige voeding kan het lichaam zo optimaal mogelijk zijn werk doen. Door bijvoorbeeld witmeel te eten mis je de vezels en ook de vitamines die vooral in de kiem van het graan zitten. Je krijgt dan alleen brandstof binnen en onttrekt de vitamines die nodig zijn om het te verwerken ook nog aan je lichaam.
Mia is terughoudend over supplementen, juist omdat de wetenschap nog niet álle voedingsstoffen ontdekt heeft en het ook om wisselwerking en verhouding tussen vitamines en mineralen gaat. De natuur kunnen we nog niet evenaren. Daarom is je basisvoeding zo belangrijk.
Citaat: je bent wat je eet en anders niets.
Wordt je ziek, dan kan dit worden veroorzaakt door een infectie, door een ongeval, of door erfelijke belasting. Maar verder moeten we de oorzaak zoeken in onze voeding. Het lichaam dat we hebben, maken we door wat we het lichaam te eten geven. (dr. Kollath)
Mia heeft 50 jaar praktijk ervaring
Uit haar jarenlange praktijkervaring en bestudering van vakliteratuur is zij tot de deze conclusie gekomen, ook dat de volgende generaties nog meer tekorten en problemen hebben dan de vorige. Een baby kan geboren worden met een grotere achterstand dan zijn ouders. (Aj!). Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk gemaakt hoe symptomen van tekorten herkend kunnen worden. Met volwaardige voeding en aanpassing van tekorten zijn veel gezondheidsklachten weer de goede kant op te buigen. In het boek enkele recepten en voorbeelden van dagmenu’s. Muesli wordt erg aangeraden.
Voor wie meer hierover wil lezen: ik vind het boek een aanrader en het bevat waardevolle informatie. Het onderschrijft mijn visie: het gaat er niet alleen om wat je niet eet, maar vooral om wat je wél eet!
Gratis lezing Beter met voeding
Jeroen America geeft op woensdag 29 februari bij Ekoplaza, Julianalaan 35 in Bilthoven en op dinsdag 13 maart bij de Natuurwinkel, Hessenweg 127 in De Bilt een lezing over dit boek. Deze lezingen worden gehouden van 19.30 tot ca. 21.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden kan via de website van Beter met voeding.
Heb jij het boek “Beter met voeding“ gelezen?
Christel Hoeflaken
op 21 Feb 2012Karin van Holland-Stapelveld
op 21 Feb 2012