Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Champignons: lekker en supergezond

Toen ik afgelopen week in een tuincentrum was kwam ik op het idee om over champignons te schrijven. Er stond daar iemand allerlei soorten champignons te bakken en je kon er ook gemengde doosjes kopen voor een leuk prijsje.

Zo ga ik ook elk jaar in Duitsland naar de kerstmarkt en ook hier staan ze aan diverse kraampjes champignons te bakken met knoflook en peterselie en een ‘geheim’ kruidenmengsel, heerlijk! Tijd om wat extra aandacht te besteden aan de paddenstoelen.

Heerlijke champignons

We kennen ze natuurlijk allemaal: de alom bekende witte champignons. Maar er zijn nog een heleboel andere varianten, waarvan ik je de bekendste kort wil toelichten. De champignon (Agaricus bisporus) is een schimmel uit de familie Agaricaceae. De eetbare paddenstoel is in Nederland en België sinds de jaren 70 volledig ingeburgerd.

De witte champignon

De witte champignon is de bekendste van allemaal. Doordat hij in het donker groeit wordt hij mooi wit. De witte champignon wordt onderverdeeld in vier soorten: knoopchampignon, dichte champignon, open champignon en grote champignon. Die onderverdeling heeft alles te maken met de grootte van de hoed. Deze neemt toe als je ze door laat groeien en varieert van twee tot vijf centimeter. Laat je de champignon doorgroeien en wordt de hoed nog groter dan wordt het een ‘reuzenchampignon’ genoemd. Deze kun je door de grootte ook goed vullen.

Kastanjechampignons

De kastanjechampignon lijkt qua grootte op de witte, maar het verschil zit in de bruine kleur en nootachtige smaak. Ook zit er minder vocht in waardoor hij minder krimpt bij het bereiden ervan. De kastanjechampignon is mijn persoonlijke favoriet. Laat je deze champignon doorgroeien, dan krijg je de portobello. Ook deze is ideaal te gebruiken om te vullen.

Shiitake

De Shiitake is een licht- of donkerbruine paddenstoel, die je herkent aan de platte hoed en de aparte geur. Hij is erg kruidig. Deze champignon komt uit Japan, waar hij op bomen groeit. Maar ook in Nederland wordt deze geteeld. Hier wordt een speciaal mengsel van zaagsel, stro en water gebruikt. De Naam Shiitake bestaat uit de Japanse woorden ‘take’ (paddenstoel) en ‘shii’ (die op de pasaniaboom groeit).

Nog meer soorten champignons

Er zijn nog meerder soorten champignons te krijgen.Vaak zijn rond de feestdagen ook de minder bekende soorten te koop in de winkels zoals de grotchampignon, oesterzwam, akkerpaddenstoel en amandelpaddenstoel. Heerlijk voor een extra feestelijke maaltijd!

Supergroente

Champignons worden ook wel een supergroente genoemd, omdat ze ook boordevol voedingsstoffen zitten. Zo zijn ze een belangrijke bron van vitamine B2, vitamine B3, foliumzuur en de mineralen kalium en fosfor. Daarnaast zijn champignons rijk aan vezels en koper. Ook bevatten champignons plantaardige eiwitten. Het eiwitgehalte ligt tussen dat van planten en vlees. Zoals vaak wordt gezegd zijn ze geen volwaardige vervanger voor vlees, maar ze zijn wel een waardevolle aanvulling van je maaltijd. Champignons bevatten bovendien provitamine D, een vitamine die zelden voorkomt in groenten. Door blootstelling aan UV straling kan deze voorvitamine zich in het lichaam omzetten tot vitamine D.

Praktische tips

Bij het kopen van champignons moet je erop letten dat ze er mooi, gaaf en fris uitzien. Het beetje dekaarde moet je zo vanaf kunnen vegen.

Maak champignons bij voorkeur ‘droog’ schoon. Veeg ze schoon met een zacht borsteltje of een doekje. Doe dit pas vlak voor bereiding. Snijd de onderkant van het steeltje en snijd de champignons daarna in plakjes. Restjes aarde of mos schraap je weg met een scherp mesje. Snijd altijd een plakje af van de stam van de paddenstoel. Kleine exemplaren kun je ook heel laten. Grotere exemplaren snij je in plakjes of in vieren.

Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk. Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze gekocht zijn. Als ze los zijn, doe ze dan niet in een gesloten plastic zak. Dit verstikt de champignons, waardoor ze vochtig en lelijk worden. Champignons moeten kunnen ‘ademen’. Een papieren zak of een droge theedoek kan wel. Bewaar champignons niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei en ui. Champignons nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. Bewaar ze ook niet bij fruit, want dan zullen ze sneller verouderen.

Champignons bereiden

Champignons kun je op vele manieren gebruiken. Je kunt ze roerbakken, in de soep doen, bakken bij vleesgerechten of andere gerechten, in een omelet verwerken, en in vele andere gerechten. Er zijn ook mensen die ze wel een rauw eten, al ben ik daar zelf niet zon voorstander van.

Bereidingstijden (ongeveer):

  • Koken: 5 – 7 minuten
  • Roerbakken: 2-4 minuten
  • Magnetron: 2 – 3 minuten
  • Frituren: 2- 4 minuten
  • Grillen: 2- 4 minuten
  • Smoren: ca. 10 minuten
  • Stomen: ca. 6 minuten

Recept: Oosterse soep met paksoi en shiitake

Tot slot nog een lekker en apart recept. Deze soep heb ik gevonden via smulweb.

Dit heb je nodig :

  • 4 el olie
  • 3 cm verse gember, geschild en in kleine stukjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 rood pepertje, in schuine ringetjes
  • scheutje droge sherry
  • 2 groente- of kippenbouillontabletten
  • 200 g mie, optioneel
  • 1 kleine winterpeen, in dunne reepjes
  • 1 stronk paksoi, in grove stukken
  • 100 g verse shiitake, grote exemplaren gehalveerd
  • 1 limoen
  • handje verse koriander (blaadjes en steeltjes), fijngehakt

Zo maak je het klaar:

  1. Verhit in een soeppan  een eetlepel olie en bak hierin de gember, knoflook en het pepertje even aan zodat de smaken los komen. Blus af met een scheutje sherry.
  2. Breng de bouillontabletten in een tweede pan met 1 liter koud water aan de kook. Voeg toe aan het gember-knoflook-pepermengsel.
  3. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur 10 minuten zachtjes trekken.
  4. Voeg de mie en de wortel halverwege toe en laat gaar worden in de bouillon. Let op: het is lekker als de groenten nog een beetje knapperig zijn, dus laat ze niet te lang koken.
  5. Voeg de paksoi op het einde toe.
  6. Proef en breng eventueel op smaak.
  7. Verhit intussen wat olie in een koekenpan en roerbak de shii-take op hoog vuur in 1-2 min.
  8. Voeg de shii-take toe aan de soep.
  9. Verdeel de soep over vier mooie kommen. Knijp boven elke kom wat limoensap uit en strooi er een handje verse koriander over.

Wat is jouw favoriete gerecht met champignons?

Deel jouw mening

Comment Section

0 reacties op “Champignons: lekker en supergezond

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!