Kefir, ik ben er een groot fan van en gebruik het dagelijks. Je hebt twee soorten kefir: waterkefir en melkkefir. Beide soorten zijn totaal verschillend van elkaar, al werken ze wel op dezelfde manier.
Zowel waterkefir als melkkefit bevat rechtsdraaiende melkzuurbacterien, waardoor ze dus ontzettend gezond zijn voor je darmflora en licht verteerbaar. Bovendien bevat kefir heel veen vitaminen!
Ik vind persoonlijk de waterkefir het lekkerst, en dan vooral in de zomermaanden. Het is een lekkere frisse limonade, en daar drink ik dan ook dagelijks van.
Wat is kefir?
Kefir is een symbiose van goede bacteriën en gisten, die van de rechtsdraaiende soort, die ontzettend gezond en reinigend zijn voor je lichaam. De melkkefir voedt zich aan de lactose in de melk en de waterkefir voedt zich aan de suiker die je toevoegt aan het water. Zonder deze suikers ontstaat er dus ook geen gezond drankje, de bacteriën en gisten sterven namelijk af.
Melkkefir kan gemaakt worden van elk soort melk: koemelk, geitenmelk of schapenmelk of melk van cocosnoten, rijst of soja. Het is in lichte mate slijmvormend, maar het slijm is van een ‘schone’ kwaliteit, dat een ideaal milieu vormt voor de aanmaak van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal. De melkkefir lijkt meer op een soort bloemkooltje.
Waterkefir maak je dus met water, kokoswater of bijvoorbeeld afgekoelde (rooibos)thee voor een extra smaak. Waterkefir ziet er uit als kleine doorzichtige korreltjes die je ook weleens ziet zweven in je weckpot, een heel grappig gezicht.
Beide kefirsoorten hebben een kleine hoeveelheid aan alcohol, ongeveer 0,5%. Dat komt door de gisting en is een natuurlijk proces. De kefir voedt en groeit van de suikers dus op een gegeven moment heb je een overschot aan kefir, je kan er dus vrienden of familie blij mee maken of een deel invriezen als back-up.
De voordelen van kefir
Kefir bevat een hoog gehalte aan vitaminen (b1, b2, b6, b12, C, D, H en K) en bevordert de vertering van zetmeel, suikers en alcohol in het lichaam. Door de hoge zuurgraad van de drank sterven tevens parasieten en andere onwenselijke bacteriën in de darmen. Heb je net een antibiotica kuur achter de rug? Gebruik dan kefir om je darmflora in evenwicht te brengen.
Mensen die lactose-intolerant zijn krijgen door het eten van kefir, dat rijk is aan heilzame gisten en bacteriën, lactase binnen. Lactase is een enzym dat het grootste gedeelte van de lactose die na het kweekproces nog over is, opgebruikt. De actieve gisten en bacteriën van melkkefir hebben een grotere voedingswaarde dan yoghurt, doordat ze ervoor zorgen dat je eten beter verteerd kan worden en doordat ze het milieu in de darmen schoon en gezond houden.
Doordat de samenstelling van het stremsel in melkkefir kleiner is dan dat van yoghurt, is kefir ook gemakkelijker te verteren. Daardoor is het een uitermate geschikt voedzaam product voor baby’s, mensen met een handicap of ouderen. Daarnaast is het ook geschikt als remedie bij spijsverteringsproblemen. Kun je ondanks de voordelen van melkkefir deze niet goed verdragen kies dan voor de water variant. Deze wordt ook vaak gebruikt in ontslakkingskuren en heeft dezelfde heilzame werking als de melkkefir, maar is vanwege het gebruik van water wat beter verteerbaar. Voor diabetici is deze drank wellicht wat minder geschikt, vanwege de toch wel kleine hoeveelheid aan restsuikers die in de drank achterblijven.
Kefir onderhouden
Kefir is uitermate gevoelig, en mag bijvoorbeeld niet aangeraakt worden door ijzer. Ook kan kefir niet goed tegen zeep(resten), vuiligheid van bijvoorbeeld je handen en als je beide soorten kefir gebruikt mag je niet elkaars instrumenten gebruiken in verband met kruisbesmetting. Je dient er dus ontzettend voorzichtig en hygiënisch mee om te gaan, en dan heb je er je hele leven plezier van.
Ik heb zowel mijn waterkefir als mijn melkkefir in glazen weckpotten staan en gebruik plastic zeven om de kefir uit de drank te zeven zodat je die weer kunt hergebruiken. Verder heb ik nog een aantal plastic lepels om de kefir mee te kunnen scheppen, zodat ik er niet met mijn handen aan kan zitten.
De waterkefir mag in het zonnetje staan, maar melkkefir dient weer op een donkere plek te staan. Beide mogen niet blootgesteld worden aan temperaturen boven de 40 graden en temperaturen onder de 0 kunnen ze ook niet tegen.
Recept: gezonde waterkefirdrank
Ik deel graag met jullie het recept voor mijn favoriete waterkefir limonade:
Dit heb je nodig (voor 1 liter kefirlimonade):
- 100 gram waterkefir korrels
- 3 eetlepels oerzoet/ palmsuiker
- 1 liter (lauw) water
- 3 vijgen
- een halve citroen
Zo maak je het klaar:
- Doe de waterkefirkorrels in een weckpot, voeg daar de suiker en het water aan toe en roer goed door.
- Gooi er als laatste de vijgen en de halve citroen aan toe en zet de pot bij voorkeur in de vensterbank in het zonnetje. Daar gaan de korrels extra goed van groeien.
- Laat 48 uur staan en verwijder vervolgens de citroen en de vijgen met een plastic lepel, knijp de citroen uit boven de zeef in een glazen fles.
- Gooi de pitjes in de zeef weg en giet vervolgens de rest van de weckpot leeg via de zeef in de glazen fles.
- Zet in de koeling en laat minimaal 6 uur goed koelen en nog even nafermenteren.
Gebruik jij al kefir?
nathalie
op 28 Apr 2014Arianne Bakker
op 04 Dec 2018Afieke
op 04 May 2014Danielle de Visser
op 07 May 2014kimberley pex
op 11 Mar 2015leen goos
op 02 Jan 2016Eva van Zeeland
op 02 Jan 2016leen goos
op 02 Jan 2016karina
op 22 Mar 2016Ton
op 08 Jan 2017Eve
op 31 Mar 2016Dennis
op 17 Oct 2016Mark Broeckx
op 07 Jun 2022