datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

De voedingsindustrie bepaalt
14 oktober 2011 
3 min. leestijd

De voedingsindustrie bepaalt

Als je net als ik naar de gratis screening van de film Food Matters hebt gekeken ben je waarschijnlijk ook weer met je neus op de feiten gedrukt. Voeding is de basis en je bent wat je eet. 

Je voeding zorgt er voor dat je energiek en vitaal voelt of juist belabberd en moe. Voeding maakt  je lichaam slank of juist in de vorm van een plumpudding. De keuze voor een bepaald voedingspatroon gedurende je leven bepaalt hoe oud je wordt, welke ziektebeelden je ontwikkeld en met hoeveel ongemakken je zult ervaren naarmate je leeftijd vordert.

Mocht je de documentaire Food Matters nog niet hebben gezien, dan raad ik je deze ten zeerste aan om te bekijken met al je vrienden en familieleden. De DVD is via de website van Food Matters te bestellen. Ook de film Hungry for Change is zeker de moeite om te kijken!

Het ware gezicht van de voedingsindustrie

DVD FOOD incEen andere documentaire die ik je kan aanraden is FOOD inc. Het is een film over de voedingsindustrie in Amerika. Een confronterende film die je aan het denken zet over wat we kopen en dagelijks consumeren. De film onthult de verrassende – en vaak schokkende – waarheid over wat we eten en hoe dat geproduceerd is. Wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid? En hoe ontwikkelt de wereldwijde voedselindustrie zich?

Wat weten we eigenlijk over het eten dat we in onze plaatselijke supermarkt kopen en onze families te eten geven? In de documentaire FOOD inc laat Robert Kenner het ware gezicht van de voedselindustrie zien. Hij legt de uiterst gemechaniseerde processen bloot die lang – met instemming van de overheid – voor de consument verborgen zijn gehouden.

Bekijk de trailer van de documentaire FOOD inc

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0[/youtube]

 

Het supermarkt assortiment is gigantisch!

Een bezoek aan de supermarkt is niet meer te vergelijken met boodschappen doen zo’n 20 jaar geleden. De tijd dat we van kruideniers spraken die producten als tabak, koffie, thee, specerijen en kruiden in het assortiment hadden, ligt ver achter ons. Nu kun je voorgesneden groenten, ‘vers’ geperste sappen en smoothies, soep in zak, kant-en-klare maaltijdsalades, yoghurtdrink en ingevroren vruchten in je mandje leggen.  Helaas moet je dan ook nog eerst langs de schappen met knakworst in blik, ingevroren pizza’s, bolognese chips, wereldgerechten, bokkenpoten en pennywafels.

Bewerkt en ongezond voedsel

Zo’n 80% van de producten die te koop zijn in de supermarkt zijn bewerkte producten. Eigenlijk is alleen het eerste gedeelte levend voedsel; de groenten en fruit afdeling. Vaak is bewerkt voedsel ook nog eens goedkoper dan vers en onbewerkt eten en dus zal de consument hier ook eerder voor kiezen. Bovendien is een product in verpakking ook voor veel mensen aantrekkelijker en makkelijker te vermarkten. Denk maar aan mooi gekleurde verpakkingen met (vaak misleidende) aansprekende teksten om ons te verleiden.

De marketing van een bloemkool

Zou een mooi verpakte van marketing slogans voorziene bloemkool beter verkopen? Ik denk het eigenlijk wel! Helaas zit niemand te wachten op nog meer verpakkingen. In 2005 was de hoeveelheid verpakkingen ten opzichte van 2000 toegenomen met 55 miljoen kilo, hoewel het afgelopen decennium veel verpakkingen lichter zijn geworden. Drank- en conservenblikjes zijn bijna de helft lichter dan 25 jaar geleden. Bevolkingsgroei en de toename van het aantal kleine en eenpersoonshuishoudens verklaren de groei van de afvalberg voor een deel. De consument koopt meer kant-en-klaarproducten, voorbewerkte producten en afhaalmaaltijden.

Het biologisch assortiment groeit

De voedingsindustrie bepaalt voor veel mensen nog steeds wat zij eten. Gelukkig zie ik steeds meer mensen die bewust kijken naar de producten voordat deze in hun winkelwagentje belanden. Het assortiment biologische producten bij de supermarkt is de laatste paar jaar ook aanzienlijk groter geworden. Zo kon ik tot voor kort alleen nog biologische bananen, appels en kiwi’s kopen, nu liggen er ook peren, avocado’s, komkommers en tomaten. Dus als we nu met z’n allen voor 80% een verantwoorde en echt gezonde keuze maken, dan kan er nog best voor 20% aan lekkers en minder gezonds bij!

Wat vind jij van het supermarkt assortiment?

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Meike
Door

Meike

op 30 Mar 2012

Ook ik merk een goede trend in veel supermarkten, er is steeds meer biologisch aanbod. Van de reguliere supermarkten ben ik het meest enthousiast over de Jumbo, daar is veel en steeds meer biologisch. Ook de Lidl is goed bezig, maar als je het aanbod vergelijkt met de Lidl in Duitsland, kan dat nog veel beter.

(W)EET!
Door

(W)EET!

op 10 Apr 2012

Plus markt is laatste tijd ook erg goed bezig en krijgt een steeds grotere bio afdeling. Gelukkig...

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 11 Apr 2012

Dat klopt! Bij steeds meer supermarkten is het bio assortiment groter aan het worden. Dat is goed nieuws voor Miss Naturals!

Ulviya Sharif-zada
Door

Ulviya Sharif-zada

op 09 Jun 2012

Ik ben het er helemaal mee eens BIO assortiment groter aan het worden is dat is mede voortgekomen omdat veel mensen bewuster zijn worden. Echter zit hier een gevaarlijke adder onder het gras. Een verduidelijking: Mensen die overgaan naar BIO perfect! Maar een BIO product wordt vaak te niet gedaan door de verpakking. Veel producenten verpakken hun BIO producten in plastic --- wat weer afkomstig is van gen gemuteerd maïs. Van deze maïs wordt weer olie onttrokken en daar wordt weer plastic van gemaakt voor de verpakkingsindustrie. Persoonlijk vind ik heel erg zonde aan alle moeite die er voor een BIO product is gedaan. Plastic heeft de nare eigenschap om zijn samenstelling af te geven als het warm wordt (bv: in de zon of vochtige omgeving) Plastic is een fantastisch product echter is het ons nooit geleerd om er behoedzaam mee om te gaan door de jaren. Als orthomoleculair arts geven mijn man en ik vaak workshops over gezond maar toch aangenaam en lekker koken. Vaak maken wij de mensen op attent op… Kijk wat je koopt door de commercie is een BIO label al geloofwaardig label voor de consument. Zie je E nummers als toevoeging op een BIO product dan is het geen echt BIO product meer. Een voorbeeld in BIO appelsap die wij zijn tegengekomen: E621 ofwel mononatriumgluta-maat Aspartaam. Leer de gevaarlijkste E nummers uit je hoofd …. jammer maar helaas Kijk eens wat voor verpakking men gebruikt. Kleine BIO winkels kunnen niet concureren tegen de grotere winkelketen (bv. AH in Nederland, Delhaize België) en gebruiken dan ook wat sneller papieren verpakking omdat deze goedkoper is (bruin natronkraft papier of vetvrij papier) Sta erop dat het niet in krantenpapier verpakt wordt of neem zelf je papieren tasjes mee. En als laatste: van alle BIO producten die je zorgvuldig gebruikt zit nog maar 20 a 25 % aan daadwerkelijke mineralen, vitamines etc. in. Neem advies bij een goede erkende Orthomoleculaire arts over welke tekorten je daadwerkelijk kan aanvullen en geniet weer van het leven en je eten. www.sheroma.eu Bron Fache Vlaams Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen (VIOW)

Miep
Door

Miep

op 18 Jun 2012

Ik zag bij de AgriMarkt een heel schap voor bioprodukten. Ik zag herkenbare produkten die ook bij de biowinkel verkocht worden. Ik ben sinds 14 dagen helemaal op de goede toer maar moet nog veel leren. Wat ik wel gemerkt heb is dat ik, ondanks dat ik geen luxe produkten zoals snoep enz koop, toch een aanzienlijk bedrag kwijt ben aan boodschappen. Erg jammer, want dat kan financieel gewoon niet altijd.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 20 Jun 2012

Ja, herkenbaar! Natuurlijk eten is toch prijzig ook al beweren sommigen van niet. Merk wel dat ik minder nodig heb omdat er meer voedingsstoffen inzitten.

Yvonne Schuurbiers
Door

Yvonne Schuurbiers

op 06 Aug 2012

Jammer bij ons in Nijmegen bij de C1000 in Leuvensbroek ,verkopen ze nauwelijks bio producten. Alleen gember ook verpakt in inderdaad plastic bakje met folie. Groenten zijn er al helemaal niet af en toe misschien 1 á 2. Ik heb dit al aangekaart. Vlees ook niet en dat voor zo`n grote supermarkt! Ik vertelde de inkoper dan moet ik voortaan naar Albert Hein balen. Ik zal er maar steeds om vragen, de klant is immers toch koning niet waar? Heeft iemand nog een smoothy recept met groenten en fruit? Groetjes, Yvonne.

Margreet Pielage
Door

Margreet Pielage

op 29 Sep 2012

Het is mij al heel lang een doorn in het oog, al die vaak overbodige verpakkingen. Toen ik nog koekjes at verbaasde ik me ook en mopprede ik over zoveel verp. mat. Onnodig. En dat op appels een stickertje zit, komkommers en andere groenten in plastic... hoeft niet. lastig open te maken ook, vooral voor mensen met een lich beperking. Ik doe veel groenten in papieren zakken, een deel in de koelkast en een deel in de keuken, bovenkant een beetje oprollen, staat nog leuk ook!

netteke
Door

netteke

op 21 May 2013

Ik heb afgelopen week geld overgemaakt voor de Ecursus 40 dagen zonder brood. Ik heb een login naam en wachtwoord gekregen,maar ik kan alleen op de openbare site komen en NIET bij de cursus! Graag hoor ik hier snel over! groeten Netteke

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 22 May 2013

Hoi Netteke, deze cursus staat op www.40dagenzonderbrood.nl log je daar in met deze gegevens?

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading