10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Documentaire Smakelijk Eten. Hoe het voedsel op ons bord de wereld verandert
03 maart 2012 
4 min. leestijd

Documentaire Smakelijk Eten. Hoe het voedsel op ons bord de wereld verandert

Vandaag heb ik de documentaire ‘Smakelijk Eten!’ gekeken. Deze documentaire gaat er over hoe het voedsel op ons bord de wereld aan het veranderen is. Vroeger at iedereen wat er in dat seizoen te krijgen was maar nu is heel veel voedsel het hele jaar door te krijgen.

Je staat er niet bij stil als consument wat voor een impact die globalisering heeft op onze aarde. Aan de hand van een diner wat bereid wordt voor een personeelsfeestje worden drie producten gevolgd die gebruikt worden voor dit feestmaaltje; garnalen uit de Filippijnen, soja (basis voor veevoer) uit Brazilie, en boontjes uit Kenia.

Geen garnalen meer uit de zee

In de Filippijnen zien we dat de garnalen niet meer uit de zee worden gevist maar worden gekweekt in bassins aan de kust. Om deze bassins aan te leggen moest het Mangrovebos wat oorspronkelijk aan de kust lag wijken. Dit bos was de oorspronkelijke visgrond van de lokale bevolking. Zij moeten nu in bootjes de zee op om nog iets te kunnen vangen voor hun eigen voedselvoorziening. Voorheen verkochten ze ook vangst maar nu zijn ze al blij als ze voor eigen gebruik wat kunnen bemachtigen. Je ziet dat de verhoudingen in deze regio scheef getrokken zijn met een hele rijke garnalenkweker en heel veel arme mensen die niet meer van hun oorspronkelijke inkomsten kunnen leven.

Nederland is de grootste importeur van soja

Documentaire Smakelijk EtenHierna komen de boeren in Brazilië die om soja te verbouwen voor westers vee mee te voeden. Stukken jungle zo groot als Frankrijk worden weggevaagd om plaats te maken voor landbouwgrond. Nederland is trouwens werelds grootste importeur van soja, er leven hier dan ook evenveel varkens als mensen! De boeren breiden hun land steeds verder uit, vaak illegaal. Ze branden het bos plat zodat landbouwgrond vrijkomt. De indianenstam stroomafwaarts ziet het met lede ogen aan. De stamoudste is verre van naïef en voorspelt somber dat de jongere generatie wordt besmet met de nieuwe blanke gewoontes. En inderdaad is in sommige hutjes al een tv en ijskast te vinden.

Iedereen steelt water van elkaar

In Kenia worden vele soorten bonen verbouwd voor de westerse markt. Grote en kleine bedrijven zijn ingesprongen op de vraag. Maar er is sinds enige tijd een droogteprobleem. De natuurlijke bronnen voorzien niet in genoeg water om alle velden te bevloeien, laat staan alle bewoners van het gebied van water te voorzien. Iedereen steelt water van elkaar, er wordt geprotesteerd bij grote plantages en er zijn al honderden doden gevallen. De rivierbedding staat droog en veel vee overleeft het niet.

De supermarkt ligt vol met schrijnende verhalen

Ik vind het griezelig om te bedenken dat dit zo maar 3 voorbeelden zijn die nu uitgelicht worden, maar dat elke supermarkt vol ligt met producten waar een schrijnend verhaal achter zit. Omdat wij elke dag willen kunnen kiezen uit vele producten, ongeacht welk seizoen het is, brengen we enorme schade aan aan lokale bevolking overal ter wereld en beschadigen we het milieu onherstelbaar.

Trailer documentaire Smakelijk Eten

Alles om te overleven

En kijkend naar deze documentaire is het natuurlijk makkelijk om met een vingertje te wijzen naar die boer die illegaal bos plat brand, de plantage houder die zo veel water nodig heeft en de garnalenkweker die mangrovebos opkoopt. Zij springen in op een kans om meer te gaan verdienen en proberen de gevolgen van hun eigen exploitatie voor zichzelf goed te praten. Misschien kan ik het ze niet eens echt kwalijk nemen, ze moeten voor zichzelf en hun familie zorgen en hebben geen zorgstaat om op terug te vallen. Het leven is daar waarschijnlijk harder dan wij westerlingen ons ooit voor kunnen stellen. Maar de vinger moet naar jezelf wijzen, wanneer je toch die producten in je karretje legt en denkt; “Ach, dat ene zakje boontjes uit Kenia zal wel niet zoveel verschil maken.”

Eten volgens de seizoenen

Ik ga na het zien van de documentaire ‘Smakelijk Eten!’ nog beter lezen in de supermarkt om te weten waar mijn eten vandaan komt. Het is me nu veel duidelijker waarom het belangrijk is om te eten volgens de seizoenen en eten te kopen afkomstig uit eigen land. Kijk deze documentaire, ik vind het een aanrader!

Kijk jij naar uit welk land je eten komt?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Marjolijn
Door

Marjolijn

op 15 Mar 2012

Interessant, misschien ook maar eens gaan kijken of ik die documentaire ergens kan vinden! Je staat er inderdaad niet bij stil wat globalisering met onze aarde doet. Geeft stof tot nadenken!

Anke Boon
Door

Anke Boon

op 27 Mar 2012

Het is een keiharde docu wat dat betreft, want je wordt met je neus op de feiten gedrukt.. Meteen al de eerste scène is al pakkend! Een aanrader, maar niet omdat het zo mooi is!

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.