Voedselwaakhond foodwatch eist een stop op de verkoop van cholesterolverlagende halvarine. De Europese Unie verplicht Unilever tot een nieuwe waarschuwingstekst op de cholesterolverlagende halvarine Becel pro-activ en geeft hiermee een waarschuwing af.
Vanaf 15 februari 2014 schrijft Verordening 718/2013 producenten voor, mensen zonder cholesterolproblemen de consumptie van voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen nadrukkelijk af te raden. Daarmee wijst de EU op mogelijke gezondheidsrisico’s. Voedselwaakhond foodwatch uit kritiek op het feit dat de EU alleen maar een onopvallende, klein afgedrukte waarschuwing voorschrijft, maar de vrije verkoop van onvoldoende geteste voedingsmiddelen blijft toelaten.
Zelfmedicatie via halvarine
Unilever heeft met Becel pro-activ een product in de markt gezet waarmee je zelf je cholesterol kunt verlagen. Maar de plantensterolen in het kuipje zijn niet voor iedereen geschikt. En ook de veiligheid is niet gegarandeerd.
Omdat producten als Becel pro-activ in het schap van de supermarkt naast de gewone margarine worden aangeboden, worden ze ook door talloze consumenten gebruikt, die nog niet eens weten hoe hoog hun cholesterolgehalte is, en daarmee zelfmedicatie bedrijven zonder diagnose van een arts. Onderzoek laat zelfs zien dat kinderen regelmatig meesmeren. En dat terwijl aan Becel pro-activ met plantensterolen een hooggeconcentreerd en omstreden bestanddeel wordt toegevoegd. De EU-verordening verplicht Unilever nu tot de waarschuwing, dat Becel pro-activ aangeeft dat “…het product niet bedoeld is voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden.”
Niet 100% bewezen veilig
“Producent Unilever kan de veiligheid van Becel pro-activ niet garanderen. De daarvoor dringend vereiste, maar kostbare langetermijnonderzoeken heeft het concern tot nu toe niet uitgevoerd,” aldus Hilde Anna de Vries, directeur van foodwatch Nederland. “Als een voedingsmiddel niet 100% bewezen veilig is, dan mag er niet alleen maar in een voetnoot voor het gebruik worden gewaarschuwd – het moet uit de markt worden genomen.”
foodwatch eist, dat producten met een medicinale werking en mogelijke risico’s als medicijnen worden behandeld en dat deze klinisch moeten worden getest. Pseudo-medicijnen mogen niet zomaar vrij verkrijgbaar in supermarkten te koop worden aangeboden. foodwatch roept consumenten daarom op om via een e-mailactie te eisen dat producent Unilever zijn product van de markt haalt.
Waarschuwing voor risicobeoordeling
Het is aangetoond dat plantensterolen, zoals Unilever die toevoegt aan de halvarine Becel pro-activ, de cholesterolspiegel kunnen verlagen. Onderzoeken hebben echter het vermoeden gecreëerd, dat ze ook afzettingen in de bloedvaten en daarmee juist hartaandoeningen zouden kunnen veroorzaken. Ook het Duitse overheidsinstituut voor risicobeoordeling (Bundesinstitut fur Risikobewertung BfR) waarschuwt ervoor dat het gebruik door gezonde mensen zonder cholesterolprobleem “nadrukkelijk moet worden vermeden“. Het gezondheidsvoordeel is niet aangetoond, want het veranderen van de bloedwaarden (lagere cholesterolspiegel) leidt niet automatisch tot minder hartaandoeningen.
Eerdere kritiek op Becel
In 2012 vroeg foodwatch Nederland al aandacht voor de misleidende praktijken van Becel pro-activ. Zo werd het product tijdens de Gouden Windei verkiezing van 2012 door Nederlandse consumenten verkozen tot meest misleidende product.
foodwatch Duitsland heeft in januari 2012 een klacht tegen Unilever ingediend bij de arrondissementsrechtbank van Hamburg. In eerste instantie werd de klacht afgewezen, omdat de rechters de omstreden bewering beoordeelden als louter meningsuiting en deze daarom niet eerst op ‘juist’ of ‘onjuist’ gecontroleerd hebben. Ongeacht haar juistheid mocht Unilever de omstreden verklaring voorlopig verder gebruiken. Daarop heeft foodwatch Duitsland beroep aangetekend. De volgende zitting zal naar verwachting in de eerste helft van 2014 plaatsvinden.
Wat smeer jij op je brood?
Marlies
op 16 Feb 2014Desiree Olsman-van Bruggen
op 17 Feb 2014Marcella
op 17 Feb 2014