In mijn eerdere artikel over gezond eten op school kon je enkele praktische tips voor leerkrachten lezen. Onderstaande tips zijn voor leuke activiteiten die je kunt organiseren op school, om kinderen bewust te laten worden van gezonde voeding. Leuk om te lezen voor leerkrachten, maar ook voor ouders en andere opvoeders. Zit er een leuk idee voor jou tussen? Ga gerust naar de school van jouw kinderen en kijk of je samen met hen iets kunt organiseren. ‘Op-voeden’ doe je namelijk met elkaar!
Organiseer een ontbijt op school
Afgelopen jaar was er voorafgaand aan de Koningsspelen een Koningsontbijt. Dit was zogenaamd een gezond ontbijt, maar bij mij sprongen er de tranen van in de ogen. Het pakket was duidelijk gesponsord door Unilever en bestond, afgezien van de appels en tomaten, alleen maar uit producten vol met additieven. Het Voedingscentrum gaf in dit pakket zelfs artikelen mee die ze zelf niet eens als direct gezond bestempelen, zoals hagelslag en smeerkaas en de Fruitpasta, die veel suiker bevat.
Dat kan dus veel beter. Organiseer zelf een ontbijt, waarbij je de kinderen eventueel zelf aan de slag laat gaan met verse spullen onder leiding van een enthousiast en deskundig persoon. Laat ze kennis maken met andere ontbijtvormen dan brood met hagelslag. Denk bijvoorbeeld eens aan havermoutpap met appel en rozijntjes, volle yoghurt met muesli (zonder suiker) en wat gedroogd fruit, boektweitpannekoekjes, speltbrood met een notenpasta (denk aan amandelpasta, tahin) of pindakaas zonder suiker, zelfgemaakte smoothies en sapjes en prinsessen en drakenthee.
Wie weet wil de plaatselijke biologische supermarkt wel sponsoren en de producten tegen een scherpe prijs aanbieden. Nodig eventueel ook de ouders uit en deel de recepten naderhand.
Schoolreisjes naar een boerderij of een pluktuin
Veel boerderijen geven rondleidingen en ontvangen klassen voor educatieve schoolreisjes. Op de websites Metdeklasdeboerop.nl of Eetdoedingen.nl kun je naar mogelijkheden zoeken in de buurt. Denk ook eens aan een uitje naar een pluktuin in de buurt, ook dat is leuk voor jong en oud en je kunt er een hoop van op steken.
Gastspreker
Nodig eens een gastspreker uit in de klas. Dat kan bijvoorbeeld een natuurvoedingsdiëtist, die een driejarige opleiding heeft gehad aan de Kraaijenhof Academie, zijn. Maar ook een auteur, een ecologische boer of een kok uit een duurzaam/biologisch restaurant. Een gastspreker in de klas is altijd extra spannend en kinderen nemen vaak een hoop op als het door iemand anders verteld wordt dan ze gewend zijn.
Met z’n allen in de moestuin
Begin een ecologische moestuin. Kleuters leren dan over zaaien, groeien, oogsten en waar eten vandaan komt. Zo krijgen ze meer respect voor de natuur en meer bewustzijn als het gaat om voeding. Daarnaast worden alle zintuigen geprikkeld. Ze zien de kleuren, voelen de verschillende texturen en ruiken de geuren van de kruiden en proeven de smaken.
Je zou de tuin ook een bepaald thema kunnen geven. Denk aan de soeptuin, de saladetuin en de taarttuin. Je kunt de oogst dan gebruiken voor een themaweek of activiteit op school. Bijvoorbeeld voor het bakken van een verantwoorde taart met fruit (zonder suiker, gezond vet en meel).
Winkeltje op school
Oudere kinderen zou je op de opvang of op school (bijvoorbeeld tijdens een themaweek ‘ondernemen’) een biologisch winkeltje kunnen laten runnen. Laat ze de groenten, kruiden en fruit uit de eigen moestuin oogsten en verkopen.
Ga op supermarkt safari
Ga onder leiding van een voedingsdeskundige op safari in de supermarkt. Hij of zij kan uitleggen wat gezonde keuzes zijn en wat niet. Wellicht leuk om meteen verantwoorde boodschappen mee te nemen en op school of op de opvang ermee aan de slag te gaan en er iets lekkers van te maken.
Gezonde taarten wedstrijd
Tijdens het eindfeest vindt er op onze school altijd een taarten bakwedstrijd plaats. Een mooie gelegenheid de ouders uit te dagen de meest verantwoorde taart te bakken. Maak een leuke flyer of posters en/of laat een van de ouders met kennis en interesse in gezonde voeding alvast eens wat lekkere suggesties doen! Het winnende recept kun je in de nieuwsbrief, schoolkrant en op de facebook pagina plaatsen. Uiteraard kun je zo’n wedstrijd ook tijdens een andere gelegenheid houden.
Wat voor gezonde activiteiten organiseert de school van jouw kinderen?