datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Gezonde voeding: zie jij het bos nog door de bomen?
23 februari 2013 
3 min. leestijd

Gezonde voeding: zie jij het bos nog door de bomen?

Als regelmatige bezoeker van internetgroepen en voedingsinformatiesites zie je erg veel informatie en adviezen voorbij komen. Superfoods, oerdieet, low Carb, geen suiker, geen brood, wel speltmeel, geen gluten… Het houdt niet op! En al die informatie verandert ook nogal eens in de loop der tijd, door nieuwe inzichten en onderzoeken. Wat is nou waar over voeding en wat is nou echt gezonde voeding?

De bomen en het bos

Ik las op de fora die ik bezoek een aantal vertwijfelde oproepen van: wát is nu goed voor je en hoe kun je al die informatie filteren? Ons redactielid Jenaida heeft laatst een mooi en wijs citaat gedeeld op facebook, wat hier van toepassing is:

Het wereldbeeld van de moderne tijd is wetenschappelijk, op dezelfde manier waarop de middeleeuwen christelijk waren. In de middeleeuwen had de kerk een dominerende rol. De overgrote meerderheid van de mensen was analfabeet en kon noch de Bijbel noch de opinies van de kerkvaders of theologen lezen. Daarom was het volk voor informatie afhankelijk van preken, legenden en verhalen. Hierdoor ontstonden ideeën die vaak ver van de officiële leer verwijderd waren. Iets dergelijks geldt voor onze tijd. Slechts weinigen kunnen echt deelnemen aan wetenschappelijke discussies. De informatie wordt gefilterd via artsen, docenten, media, enzovoort, waarbij elk van deze groepen haar eigen doelstellingen heeft.

~ Wetenschapshistoricus Vermeij (2006) ~

Er is gelukkig wel heel veel makkelijk verkrijgbare info en hoewel op internet niet alles helemaal klopt wordt er ook veel gecorrigeerd. We kunnen inderdaad niet alles zelf toetsen, zelfs wetenschappers hebben hun eigen vakgebied en weten niet alles. Of het blijkt achteraf toch weer anders te zijn…

Adviezen toetsen

Wat hebben we wél? Ons eigen gevoel, de eventuele laboratorium uitslagen van  bloed- of andere testen , conditieonderzoeken, lichaamsmetingen, het vertrouwen in hulpverleners, diploma’s en beroepsverenigingen…

Dit zegt gelukkig ook wel iets en een aantal (voedings)adviezen kunnen we dan ook wel voor waar aannemen. De ontwikkelingen gaan echter steeds door en veel conclusies veranderen daardoor in de loop der jaren, aan de hand van nieuwe inzichten. Je kunt dus nooit zeker weten wat er precies en voor 100 % waar is. Nooit is alles helemaal duidelijk en daarom toets ik voor mezelf de adviezen die worden gegeven door deskundigen, aan de volgende criteria:

  • Komen de argumenten geloofwaardig over? Zijn ze getoetst? Hoe?
  • Heeft de informatie zich al ‘bewezen’? Wat zijn de ervaringen van anderen?
  • Zijn er meerdere bronnen met dezelfde informatie en hoe betrouwbaar zijn die?
  • Is het verhaal consequent? Geloof ik het zelf?
  • In hoeverre wijkt het af van de ‘gangbare’ adviezen?
  • Kan het schadelijk zijn voor mijzelf of mijn omgeving?
  • Is het inpasbaar in mijn leven? Past het bij mij?
  • Kan ik het opvolgen?
  • Wil ik het opvolgen?
  • Hoe bevalt het? Evalueer regelmatig bij een nieuw voedingspatroon en volg de ontwikkelingen.

Gezondheid

De World Health Organization (WHO) definieert gezondheid als volgt: gezondheid is een toestand van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden en dus meer dan afwezigheid van ziekte of klachten.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je leven, en goed voor jezelf en je omgeving zorgen is winst voor iedereen. Op alle vlakken, hoewel het hier voornamelijk over voeding gaat.

Een goede basis

De voedingsleer die ik tijdens mijn opleidingen als verpleegkundige en gewichtsconsulent heb gehad, zie ik als de basis. Als de basis goed is kan een lichaam ook wel wát hebben… De 80-20% regel is ook daarop gebaseerd. Er is echter veel meer, zoals minder reguliere producten die super gezond of “vergeten” zijn. De industriële ontwikkelingen hebben voedsel onnatuurlijker en soms echt ongezonder gemaakt.

Het voedingscentrum krijgt mede door het blijven aanraden van light producten e.d. veel kritiek, maar het is een feit dat als iedereen zich aan een aantal van hun (andere, ook  goede) adviezen zou houden, we in Nederland al véél gezonder zouden eten dan we nu doen. Maar bij miss Natural gaan we toch nog een stapje verder… En dat is helemaal gezond!

Wat is de waarheid over eten volgens jou?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Rachel
Door

Rachel

op 25 Feb 2013

Het is inderdaad lastig om door alle informatie het bos te zien. Ik ga daarom uit van mijn gezonde verstand, ik verdiep me in informatie en neem het niet klakkeloos over. Ik luister naar mij lijf. Krijg ik buikpijn van zuivel? Dan neem ik gaan zuivel. Kan ik gluten prima hebben, dan neem ik producten met gluten. Je moet voor jezelf ervaren wat voeding met je doet. Zie de informatie daarom als inspiratie en niet als allemaal richtlijnen. Het zijn ideeën waar je jouw voeding door kunt verbeteren, maar blijf bij jezelf!

Trix
Door

Trix

op 04 Mar 2013

Het is opvallend hoeveel berichten er verspreid worden over eten waarvan we voorheen dachten dat het gezond was. Groenten en fruit, zuivelproducten, vlees en vis, het houdt niet op. Ook niet met de berichten over kwalijke stoffen en schadelijke hulpmiddelen in die producten. Goed dus om hier eens bij stil te staan en er meer duidelijkheid in te geven. Eten is belangrijk, noodzakelijk, maar we mogen ons niet laten vergiftigen. Op dit moment ben ik bezig met http://www.hulp-bij-afvallen.nl' rel="nofollow">afvallen. Er gaat dan een wereld aan nieuwe producten en ingrediënten voor je open. Fruit en groenten waar ik voorheen nog nooit van gehoord had. Maar met al die berichten ben ik wel een stuk voorzichtiger.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 20 Mar 2013

Zeg dat wel Trix, wat nu echt gezond is? En elk mens is ook niet hetzelfde: voor ons die wat willen afvallen is wat minder eten gezond, voor je magere, oude buurvrouw kan minder eten fataal zijn... Variatie is in elk geval erg belangrijk zodat je ook niet zo gauw téveel van iets krijgt. Echte bewijzen zijn er nog niet altijd over alle beweringen helaas, maar wel vele veronderstellingen, aannames en ervaringen. Een nuchter boek vind ik ook wel "wat is nu gezond" van prof.dr. Martijn en Katan. Succes met je gezonde leefstijl!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading