Groente is natuurlijk oervoeding bij uitstek! Hoewel niet alle groenten binnen het paleo-dieet vallen, zijn er nog genoeg waar je wel keus uit hebt. Strikt genomen is zelf groente verbouwen niet helemaal paleo, omdat de oermens nog geen landbouw kende en at wat ‘ie tegenkwam. Maar we leven nu eenmaal in andere tijden dan de oermens en moeten onze eigen weg zien te vinden. En uit eigen tuin weet je zeker dat je verse biologische groente eet. Bovendien smaakt voedsel uit eigen tuin toch het lekkerst!
Groente verbouwen kan overal
Misschien heb je niet eens een tuin, of maar een kleintje. Ook dan zijn er mogelijkheden! Ga eerst eens bedenken wat er allemaal wel kan. Enkele voorbeelden:
- Potten en bakken (op het balkon, of in een klein tuintje zonder grond, of hangend aan de muur)
- Een border
- Een vierkante-meter-tuin
- Een lapje grond in de tuin dat je kunt inrichten als moestuin
- Een stuk grond huren bij een volkstuinencomplex
Vierkante-meter-tuin
Een vierkante-meter-tuin is erg leuk en overzichtelijk om mee te beginnen. Je kunt ze kopen bij tuincentra als Intratuin of Welkoop. Het is een vierkante bak waarin je potgrond doet en deze verdeelt in vakjes. Je krijgt dan 16 vakjes waar je verschillende groenten en kruiden kunt gaan kweken. Zo heb je veel variatie en zit je ook nooit met te veel groente die allemaal tegelijk geoogst (en gegeten) moet worden. Klein beginnen is sowieso handig, uitbreiden kan altijd nog.
Beplantingsplan
Wanneer je de ruimte hebt, maak dan eens een lijstje met groenten die je graag eet of kruiden die je lekker vindt. Heb je tijd en zin om deze planten op te kweken (dus zaadjes laten kiemen) of begin je liever met een klein plantje? Kijk ook naar de beste tijd om te planten en te oogsten. Als je kunt afwisselen, scheelt dat ruimte. Op internet zijn zaaikalenders te vinden, die je daarmee kunnen helpen. Spinazie kun je bijvoorbeeld in maart zaaien en in mei eten. Andijvie gaat in juni de grond in en oogst je in september. Let ook even op hoe groot de plant kan gaan worden (de aanbevolen plantafstand van de zaden geeft al een indicatie). Aan de hand daarvan kun je een beplantingsplan en een boodschappenlijstje maken.
Een goede bodem
Eerst nog de grond zelf. Potten en bakken kun je vullen met potgrond. Dit is een speciale samenstelling van meststoffen en compost. Ga je tuinieren op bestaande bodem, dan is het handig om eerst de zuurgraad van de grond te bepalen met een bodemtest. Deze zijn te koop bij tuincentra. Als de grond te zuur is kunnen planten de voedingsstoffen niet goed opnemen. Dit kun je tegengaan door kalk te strooien. Je kunt ook wat tuinaarde door de bovenlaag van de aanwezige bodem mengen. Je hoeft trouwens niet bestaande planten op te offeren in je border, je kunt ook groenten op de lege plekken neerzetten.
Plaatsbepaling
Bij het aanplanten moet je natuurlijk rekening houden met de zon. Tomaten en de meeste kruiden houden van veel zon, maar andere gewassen doen het weer beter in de halfschaduw. En bij sommige indelingen doen groenten het beter als ze wel of juist niet naast elkaar staan. Zo zijn wortels en uien naast elkaar een goede combinatie, omdat ze elkaar beschermen tegen insecten. Aardbeien naast uien is ook een goede combinatie. Uien naast sla wordt juist weer afgeraden, net als tomaten naast sla. Over sla en uien gesproken: die twee hebben een hoog kan-niet-mislukken-gehalte, en zijn daarom ideaal om mee te beginnen. Rucola is ook een slasoort die het prima doet. Nog een tip: haal in de bloeitijd de bloemetjes weg. Anders staat je tuin het volgende jaar vol met rucola.
Ongewenste mee-eters
Het is natuurlijk heel paleo (en makkelijk) om je moestuin z’n gang te laten gaan, maar je hebt er meer plezier van als je zo nu en dan het onkruid weghaalt en wat water geeft als het erg droog is. Vogels en katten kun je weren door een net over de moestuin te spannen. Andere onwelkome gasten zijn slakken. Gifkorrels waren er niet in het paleolitische tijdperk, en bovendien zijn deze niet zo biologisch. Een slakkenval of een ingegraven beker met bier is een wat natuurlijker oplossing. Ook kun je kalk (of denk aan schelpjes) of kippengrit strooien rond de stengel van de plant.
Extra tips voor je groentetuin
Nog een paar adviezen op een rij:
- Neem opgekweekte plantjes voor het snelste resultaat.
- Zet niet alles in een keer in de grond maar in etappes. Je kunt dan namelijk ook in etappes oogsten.
- Bedenk dat groenten als broccoli en spruitjes grote planten worden en veel ruimte innemen.
- Voor sla, rucola, aardbeien, uien, spinazie en praktisch alle kruiden hoef je geen groene vingers te hebben.
- Leuke en handige websites zijn makkelijkemoestuin.nl, mijnmoestuin.nl, moestuin.nl en zaaikalender.com.
- Moestuinieren is ook ontzettend leuk en leerzaam voor kinderen!
Eet jij al groente uit eigen tuin?
PS Je vindt in de Miss Natural Shop heel veel verschillende soorten biologische zaden en artikelen om deze zaadjes te laten ontkiemen, de plantjes te laten groeien, verzorgen en uiteindelijk te oogsten!