Sinds de jaren 40 wordt fluoride toegevoegd aan tandpasta en in veel landen (behalve in Nederland en België) in het drinkwater. Maar wist je dat fluor een zeer giftig industrieel afvalproduct is? De tandartsen over de hele wereld beweren nog steeds dat fluoride volkomen veilig is en noodzakelijk is voor een goed en sterk gebit. Poetsen met tandpasta waarin fluoride zit is door de jaren heen steeds gepromoot, het zou je tanden stevig maken en cariës tegengaan. Kinderen krijgen nog steeds regelmatig bij de tandarts een fluorbehandeling, en bij het consultatiebureau wordt geadviseerd om de kinderen fluortabletjes te geven. Maar zo veilig is fluoride dus eigenlijk niet!
Geen natuurproduct
Hoe bizar is dit eigenlijk? Fluoride is niet eens een natuurproduct, het is afkomstig uit de aluminium en kunstmestindustrie en het werd in het verleden ook vaak gebruikt als ratten- en kakkerlakkenverdelgingsmiddel. Het komt voor in pijnstillende middelen en vele andere medicijnen. De fluoride in tandpasta en mondwaters is meestal natriumfluoride en dat is weer een afvalproduct van de aluminiumindustrie.
Verwoestende effecten van fluoride
Volgens de voorstanders van fluoride heeft het alleen nadelige gevolgen voor de gezondheid wanneer er teveel in ons lichaam terecht komt. Het is bekend dat bij teveel fluoride er witte en/of bruine vlekken op de tanden kunnen ontstaan die niet meer weggaan. Misschien denk je nu: “ik slik de tandpasta toch niet in?” Maar veel van de fluoride in tandpasta wordt wel door de slijmvliezen opgenomen, ook al slik je het niet in.
Fluoride stapelt zich op in ons lichaam. Het lichaam kan fluoride niet afbreken, dus ook al krijg je elke dag maar een beetje binnen, na lange tijd kan dit mogelijk je lichamelijke gezondheid beïnvloeden zodat het uiteindelijk wel om een hogere dosering gaat. Net als kwik, is fluoride een niet voor de hand liggende keuze voor gebitsverzorging en botten.
Het ion fluoride heeft een sterke affiniteit met calcium, maar mengt zich met magnesium en mangaan. Het mengt zich op deze wijze in vele enzymenstenen die deze mineralen nodig hebben. Daardoor zullen deze enzymen in ons lichaam een verstoring op gang brengen van de stofwisseling, de vorming van botweefsel, het functioneren van spieren en zenuwen. Doordat fluoride gemakkelijk doordringt in elk orgaan kan het verantwoordelijk gehouden worden voor diverse giftige symptomen. Wat veel mensen echter niet weten is dat we, door deze gebitsverzorgende producten te gebruiken, een bepaald percentage binnenkrijgen van een stof die giftiger is dan lood en bijna even giftig als arsenicum.
De botziekte fluorose
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat dagelijks gebruik van 2 tot 8 milligram fluoride kan leiden tot fluorose van het skelet. Dit is een ernstige botziekte, die tot verzwakking en soms tot kreupelheid leidt. Kinderen lopen meer gevaar tot het krijgen van fluorose. Dit komt omdat ze kleiner zijn en daardoor meer risico lopen. In gebieden waar ook nog eens fluoride in het drinkwater wordt toegevoegd, komt deze ziekte dan ook veel vaker voor.
Fluorose begint vaak bij het gebit, de tanden zijn gevlekt en er komen putjes en kuiltjes in het gebit. Het wordt zwakker en kan afbreken bij het eten van zelfs een stukje brood. In de speciale kindertandpasta wordt een lekker smaakje toegevoegd, waardoor kinderen al gauw geneigd zijn om de tandpasta door te slikken. De concentratie fluoride die dan in hun lichaam komt is veel en veel te hoog, met alle gevolgen van dien. En bij de fluoride behandelingen die ze bij de tandarts krijgen slikken ze ook nog eens een deel in. Deze fluoride wordt nog eens op smaak gemaakt met kleur- en smaakstoffen.
Wetenschappers van de University of California brengen zelfs wiegendood in verband met de inname van fluoride van de moeder. Ook ontdekten zij dat er veel andere aandoeningen kunnen ontstaan door fluorose.
Hieronder enkele van deze aandoeningen:
- Verstoring in de botgroei
- Kanker
- Wiegendood
- Ernstige bloedarmoede
- Afwijkingen in het zenuwstelsel
- Maagbloedingen
- Stofwisselingsziekten
- Schildklierafwijkingen
- Osteoporose
- Slaapstoornissen
- Huidveranderingen
- Hormoonproblemen (hierdoor komen de jongeren steeds eerder in de pubertijd)
- Vruchtbaarheidsproblemen
- Afwijkingen van het DNA
- Problemen met hart, lever en de blaas (vooral in gebieden waar fluoride in het water zit)
- Problemen aan het centraal zenuwstelsel
- Hersenaandoeningen
- Spasticiteit van de ledematen
- Gezichtsproblemen
- Nierproblemen
- ME (vermoeidheidsyndroom)
- Verlaging van het IQ
- Verminderde afweer
- Alzheimer
Zo kan ik er nog velen opnoemen. Over de hele wereld doen wetenschappers en artsen steeds meer onderzoek naar de gevolgen van fluoride. In 2001 kwam de Britse onderzoeker J. Luke erachter dat fluoride zich kan ophopen in de pijnappelklier en stelde dat dit de werking beïnvloedt. De pijnappelklier maakt bijvoorbeeld het hormoon melatonine aan uit serotonine en zorgt daarmee voor een goede nachtrust. De serotonine heeft invloed op je stemming, zelfvertrouwen, seksuele activiteit en slaap.
Atoombom
Waar ik eigenlijk het meest van schrok toen ik onderzoek deed voor het schrijven van dit artikel, is dat fluoride een hoofdbestanddeel is van de atoombom. Maar wat doet het dan in onze tandpasta?
In de negentiende eeuw werd door artsen en tandartsen fluoride aanbevolen tegen gaatjes (cariës). In 1907 werd daarom de eerste fluoridetandpasta op de markt gebracht. Op de website van Colgate lezen we hoe ‘goed Fluoride is voor de gezondheid’. Er wordt gepraat alsof ze het hebben over een supplement met voedingswaarde. Je wordt ook misleid wanneer ze schrijven dat Fluoride in de natuur voorkomt. Dit is waar, maar dit geldt niet voor het door Colgate gebruikte Fluoride, dit is namelijk het chemische afvalproduct Sodium Fluoride.
Waanzin, ik word er misselijk van, maar ook zo ontzettend kwaad als mensen door zulke multinationals worden voorgelogen. Per 19 januari 2009 is er wel een waarschuwingstekst verplicht op Sodium Fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst luidt:
‘Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt’
Tandpasta zonder fluoride
Er zijn genoeg alternatieven, bijna elke drogist verkoopt wel een tandpasta zonder fluoride. Een tandpasta op basis van propolis is schimmel- en bacteriedodend. Ook is het mogelijk om je eigen tandpasta te maken. Hieronder staat een recept wat je hiervoor kunt gebruiken. Ook regelmatig spoelen met biologische kokosolie (oilpulling) en sesamolie is een effectieve behandeling tegen plak, mondgeur en bacteriën in de mond. Hoe minder er fabrieksmatige voeding en suikers gegeten wordt, hoe minder er gaatjes ontstaan, en hoe beter dit is voor je algehele gezondheid. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
Recept voor tandpasta
Tandpasta zelf maken is heel eenvoudig, je hebt maar 2 of 3 ingrediënten hiervoor nodig.
Dit heb je nodig:
- 2 tot 3 eetlepels kokosolie – dit is de basis van de tandpasta. Het werkt antibacterieel, maar ook genezend. Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan keren.
- 1 theelepel baking soda (Zuiveringszout) – baking soda heeft een zacht reinigend effect en voorkomt tandplak. Ook neutraliseert het de zuren in je mond die vaak de basis zijn van tandbederf.
- 5 druppels Tea Tree olie – je kunt er enkele druppeltjes aan toevoegen, het ruikt lekker en is antibacterieel. Ook is het mogelijk om 5 druppels pepermuntolie toe te voegen.
Zo maak je het:
- Doe de kokosolie in een schaaltje of pot, zet dit in een pannetje met kokend water.
- Zodra de olie wat zacht is geworden voeg je voorzichtig het zuiveringszout toe. Niet ineens, want dan gaat het klonteren.
- Neem 5 druppels olie en roer dit er door.
- Roer alles goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
- Giet het in een glazen potje met een brede opening, laat afkoelen.
Om de tandpasta te gebruiken kan je het met een spatel uit het potje halen. De tandpasta bij voorkeur gewoon in de badkamer bewaren.
Maak je niet graag zelf je tandpasta, maar wil je wel veilig en natuurlijk poetsen?
Bij Big Green Smile vind je een uitgebreid assortiment van verschillende natuurlijke merken tandpasta.
Gebruik jij nog tandpasta met fluoride?
Eline
op 03 Jun 2014Simone
op 03 Jun 2014Marjo van Leeuwen
op 05 Jun 2014Gert Bronkhorst
op 03 Jun 2014joeri
op 17 Jun 2017Janice
op 10 Jun 2014irene lelieveld
op 10 Jun 2014Laura
op 10 Jun 2014Roelien
op 10 Jun 2014Ton Peters
op 10 Jun 2014Joost
op 18 May 2015Katja
op 11 Jun 2014Katja
op 11 Jun 2014Ton Peters
op 12 Jun 2014Joost
op 10 Jun 2015jessica
op 11 Jun 2014Ton Peters
op 12 Jun 2014Joost
op 18 May 2015Joost
op 18 May 2015Sandra
op 18 Jun 2014Marjo van Leeuwen
op 19 Jun 2014Luus
op 04 Jul 2014Marjo van Leeuwen
op 06 Jul 2014Jolanda
op 30 Jul 2014Abukaliem
op 02 Sep 2014