datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ja, ik ga stoppen met de pil!
16 september 2011 
3 min. leestijd

Ja, ik ga stoppen met de pil!

Wil ik dan zwanger worden? Nou nee, niet bepaald. Dat is ook zo dubbel, ben ik bijna 6 jaar bezig geweest met zwanger worden en nu wil ik het absoluut niet worden! Een tweeling van 1,5 jaar is voor mij voldoende leven in de brouwerij.

Ik heb ruim 10 jaar de anticonceptiepil gebruik en na de bevalling bespraken we de mogelijkheden met mijn gynaecoloog. Ik liet haar ook nog even de sterilisatie-methode bij mannen uitleggen. Daar was zoals je wel begrijpt weinig interesse voor! Dus toch maar weer aan de pil gegaan.

Over het spiraaltje heb ik ook genoeg vervelende ervaringen gehoord en ik wil nu echt af van de hormonen die ik dagelijks slik. Wat zijn nu eigenlijk de risico’s van de anticonceptiepil?

Veel anticonceptiepillen nog steeds onveilig

Nog steeds krijgen vrouwen van hun arts vaak een anticonceptiepil voorgeschreven met meer risico dan nodig, zo blijkt uit een nieuw Nederlands onderzoek. Tegen beter weten in schrijven artsen nog steeds anticonceptiva voor die het risico van diepe veneuze trombose verdubbelen. Het betreft de pillen met het progestageen desogestrel. Het risico op diepe veneuze trombose is het hoogst in de eerste drie maanden van gebruik hiervan, aldus de onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Wel bleek dat risico kleiner bij verlaging van de hoeveelheid oestrogenen.

De ontdekking werd gedaan door vergelijking van 1.524 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 50 jaar die diepe veneuze trombose hadden gehad, met 1.760 gezonde vrouwen. In hun conclusie bevalen ze aan, het risico van diepe veneuze trombose te verkleinen door een anticonceptiepil voor te schrijven met levonorgestrel en een laag gehalte oestrogenen.

BRON: BMJ, 2009; 339: b2921

Verhoogd risico op borstkanker

Vrouwen die de pil slikken hebben een verhoogd risico van 24% op het krijgen van borstkanker in vergelijking tot vrouwen die de pil niet slikken. Voor vrouwen die 1-4 jaar geleden zijn gestopt met de pil is er een verhoogd risico van 16%. Vrouwen die 5-9 jaar geleden zijn gestopt met de pil, hebben een verhoogd risico van 7%. Voor vrouwen die al langer dan tien jaar geen anticonceptiepil meer slikken is er geen verhoogd risico meer.

De duur van het gebruik van de anticonceptiepil, de dosis en de samenstelling hebben geen effect op het risico. Vrouwen die vóór de leeftijd van 20 jaar beginnen met het slikken van de pil hebben een wat hogere kans op het krijgen van borstkanker gedurende het gebruik van de pil. Het absolute risico van borstkanker is echter laag in deze leeftijdsgroep (Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer, 1996). Zie ook Nationaal Kompas Volksgezondheid.

Oestrogenen en borstkanker

Over de afgelopen jaren is er een toename te zien in het aantal gevallen van borstkanker in de westerse wereld. Tegenwoordig krijgt gemiddeld 1 op de 8 vrouwen borstkanker. In Nederland komt dit neer op ongeveer 10.000 vrouwen per jaar, van wie er ongeveer 3.500 sterven aan de gevolgen ervan. Er zijn verschillende genetische risicofactoren bekend, zoals het borstkankergen BRCA, maar in het overgrote deel van de borstkanker gevallen is de oorzaak niet zo duidelijk aan te wijzen.

Er is wel een aantal factoren die het risico op borstkanker kunnen vergroten. Dit zijn bijvoorbeeld op jonge leeftijd de eerste menstruatie krijgen, op late leeftijd in de menopauze komen, geen kinderen krijgen of op late leeftijd een eerste kind krijgen, al eerder borstkanker hebben gehad en ook verschillende levensstijlfactoren kunnen een rol spelen. Al deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid oestrogenen waar een vrouw gedurende haar leven aan wordt blootgesteld.

Kankerrisico pilgebruiksters omkeerbaar

De pil verhoogt het risico op de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Dit risico valt weg zodra je stopt met het gebruiken van de pil.

Het risico op bijvoorbeeld baarmoederhalskanker is verhoogd bij het gebruiken van de pil. Dit risico is nog extra verhoogd wanneer de pil langdurig wordt gebruikt. Wanneer je tien jaar gestopt bent met de pil, is het verhoogde risico weer verdwenen.

Dit is gebleken uit een groot onderzoek met 52.000 vrouwen over de hele wereld. Goede screening op baarmoederhalskanker blijft belangrijk om de ziekte op tijd te ontdekken. De kans op genezing is dan groter.

De pil en trombose

Vrouwen die de pil gebruikten leken vaker trombose te hebben dan vrouwen die de pil niet slikten. De Wereld Gezondheids0rganisatie (de WHO) heeft een aantal grote studies gedaan om het risico te berekenen. Bij al die studies komt er uit dat de pil 2 tot 3 keer zo hoog risico geeft op trombose.

Dit zijn voor mij voldoende redenen om te stoppen met de pil en op zoek te gaan naar natuurlijke alternatieven. Hierover binnenkort meer!

Welke anticonceptie gebruik jij?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Lydia
Door

Lydia

op 16 Sep 2011

Ik heb een hormoonspiraal en ben hier zeer tevreden over! Voel me er heerlijk bij en heb nergens last van.

Renate
Door

Renate

op 16 Sep 2011

Ik heb de luxe niet om te kiezen. Door endometriose ben ik verplicht om non-stop hormonen te nemen, die de pijn en het aantal nodige operaties wel verminderen, maar onder andere het neveneffect hebben dat je er erg veel van bijkomt. Het is rommel, maar levensnoodzakelijke rommel voor iemand als mij, helaas.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 16 Sep 2011

Renate, dat is inderdaad heel vervelend. Ik sprak afgelopen dinsdag een gynaecoloog over endometriose gesproken en zij is nu het boek aan het lezen http://www.amazon.co.uk/Endometriose-Ern%C3%A4hrung-Britta-Kaiser/dp/3875691849" rel="nofollow">Endometriose und Ernährung van dokter Korell. Het boek gaat over verlichting van de pijn bij endometriose door het vermijden van dierlijke vetten. Ken je dit boek, is wel in het Duits.

Ilse de Kreij
Door

Ilse de Kreij

op 16 Sep 2011

Ik heb bewust gekozen voor een spiraaltje zonder hormonen. Weet alleen even de naam niet meer. Zo gauw ik t weer weet laat ik t weten! Groetjes Ilse

Renate
Door

Renate

op 16 Sep 2011

Dank je wel Ilse! Ik let inderdaad erg op mijn voeding (ik heb ook veel last van PDS) en ben strikt vegetariër. Niettemin bedankt voor de link en je persoonlijke antwoordje! :)

Sonja van Zoggel
Door

Sonja van Zoggel

op 18 Nov 2011

Ik heb de T-safe, hormoonvrij spiraaltje en kan hem IEDEREEN aanraden. nergens last van. Gewone natuurlijke cyslus, zonder klachten of hevige bloedingen. Nooit meer de pil...

sanne
Door

sanne

op 08 Oct 2013

hallo ik ben 2 maanden van de pil af heb er last van krampen onder in me buik wat ik hier tegen doen

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine