Het valt mij op hoe ontzettend vaak ons drinkwater in het nieuws is. Het zogenaamde ‘bruine water’ dat uit de leidingen komt, wat eigenlijk betekent dat er teveel deeltjes ijzer en mangaan in ons water zitten (maar dan verroest!).
En dan nu de berichten over de ernst van de watervervuiling waardoor waterbronnen in Nederland moeten sluiten. Op 29 augustus 2014 kopte nu.nl met grote koppen: ‘Vitens luidt noodklok over drinkwater.’ Hoe gezond is ons drinkwater eigenlijk?
Is ons drinkwater veilig en schoon genoeg?
Waterbedrijf Vitens maakt zich veel zorgen over de winning van schoon drinkwater omdat de bodem de afgelopen decennia enorm is aangetast. Vitens noemt met name de diverse graaf- en booractiviteiten (voor onder meer winning van schaliegas en warmteopslag), de ernstige industriële vervuiling, (dier)geneesmiddelen en overbemesting. De directievoorzitter van Vitens, Lieve Declercq, heeft zelfs moeten besluiten dat Vitens twee waterbronnen moet sluiten (in Zutphen en Nijmegen) omdat het water daar niet aan de norm voldoet. Vervolgens geeft Declercq aan dat meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit voldoet. De huidige vervuiling kan met zeer kostbare en complexe membraanfiltratie eruit worden gehaald, maar zij vraagt zich hardop af of de zuiveringstechnieken de nieuwe vervuiling wel voldoende uit het water kunnen halen om op grote schaal schoon drinkwater te kunnen blijven produceren. Zij haalt uit naar bedrijven die naar schaliegas boren omdat deze bedrijven niet zo veilig zijn als dat zij zelf beweren. Declercq stelt terecht: “Wij als waterbedrijven weten als geen ander dat elke pijp ooit gaat lekken”.
Chemische bestrijdingsmiddelen
Tenslotte blijken chemische bestrijdingsmiddelen veel te veel gemeengoed in huis, tuin en keuken te zijn geworden, we vervuilen massaal onze grond en daarmee ons water. In datzelfde artikel geeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aan dat zij zich geen zorgen maakt omdat het drinkwater in Nederland goed wordt beschermd. Ofwel heeft zij een waterfilter thuis, ofwel luistert zij niet naar noodklokken van partijen die verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Voor mijn en jouw veiligheid hoop ik dan maar op het eerste.
Waar moet drinkwater in Nederland aan voldoen?
In het drinkwaterbesluit zijn verschillende normen opgenomen waaraan het drinkwater in Nederland moet voldoen. De Nederlandse waterbedrijven zijn verplicht zich te houden aan periodieke controles en de uitkomsten van deze controles publiekelijk bekend te maken. Het hele drinkwaterbesluit is compleet onleesbaar (maar klik gerust op de link om jezelf daarvan te overtuigen). Samengevat worden de volgende normen gesteld:
- Gezondheidskundige normen: chemische stoffen en micro-organismen (zoals bacteriën), waarbij maximale concentraties staan vermeld waarbinnen het drinkwater moet vallen. Gezondheidskundige stoffen die absoluut binnen de gestelde normen moeten vallen, zijn bijvoorbeeld lood, koper, nitraat, nitriet en fluoride. Immers, een teveel aan deze stoffen in ons drinkwater is absoluut schadelijk voor onze gezondheid!
- Esthetische normen: deze zijn geen direct gevaar voor de gezondheid maar wel vervelend vanuit de ogen van de consument. Voorbeelden zijn slechte kleur, troebel water, ijzer, mangaan en vieze smaak.
- Bedrijfstechnische normen: middels parameters wordt goede technische bedrijfsvoering en goede waterkwaliteit gemeten. Voorbeelden van stoffen zijn zuurgraad, zuurstof, ammonium en chloride.
- Voorzorgsnormen: dit betreft schadelijke stoffen voor het milieu zoals bestrijdingsmiddelen en fosfaat.
Waarom is gezond water belangrijk?
Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Water is het hoofdbestanddeel van elke cel in ons lichaam. Water bevindt zich in onze cellen, maar ook in de ruimte tussen onze cellen, in ons bloed en lymfevloeistof. Dit water wordt gebruikt voor het hydraten van cellen, weefsels en organen, zodat deze lichaamsdelen goed blijven functioneren. Het vocht in ons lichaam is er ook voor verantwoordelijk dat afvalstoffen uit ons lichaam worden verwijderd. Dat gebeurt via onze urine of via onze huid (zweet). Omdat water zo’n ontzettend belangrijke rol speelt in ons lichaam, vind ik het persoonlijk super belangrijk om het beste water te drinken, immers, mijn motor draait erop!
Wat kan je bereiken met zelf water filteren?
Afhankelijk van de manier van water filteren die je kiest, kan je met thuis water filteren verschillende voordelen bereiken. Ik noem hier de belangrijkste:
- Zacht water (vooral interessant in gebieden met overwegend hard water). Controleer hier de waterhardheid thuis. Hard water bevat veel kalk met als gevolg die vieze (bruine) randen op kopjes of een kalk- of olielaagje op koffie of thee.
- Lekker water met een betere smaak.
- Reductie van verontreiniging zoals chloor, zware metalen (zoals lood en koper) en pesticiden.
- Reductie van medicijnresten. Je kan zelf nog zo terughoudend zijn in medicijngebruik maar uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met het ministerie van VROM in 2003 en 2007 blijkt dat de medicijnresten in ons kraanwater zijn toegenomen.
- Reductie van kalk (goed voor lijf maar ook voor kalkaanslag in de keuken(apparaten).
- Verwijdering van ongewenste smaak- en geurstoffen.
- Verbeteren mineraalgehalte van het water (toevoeging van voor je lichaam noodzakelijke mineralen).
Hoe kun je thuis kraanwater filteren?
Wil je ook de stap zetten en zelf je eigen kraanwater filteren? Dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Grofweg zijn er de volgende methodes:
- Gebruik van filterkannen. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste manier om water zuiverder te maken. De meest populaire kannen zijn de kannen van Brita. Echter, Brita geeft zelf aan dat hun filters slechts 85% van de chloorresten en 70% van de pesticiden verwijderen en de filterresultaten bij geneesmiddelen zijn helaas wisselend. Ik vind zelf de filterkan dus alleen maar geschikt als jouw motto is: “beter iets dan niets”. Maar let erop dat je jezelf niet in de maling neemt.
- Gebruik van Ionizers. Ook een redelijk goedkope variant. Temeer omdat de filters van Ionizers vaak een jaar meegaan, dit in tegenstelling tot filterkannen waarbij de filters elke maand worden vervangen. Een handige meeneem ionizer is de RVS AlkaSportZ Ionizer van 0.33 liter, die het water niet alleen filtert maar ook mineraliseert. Dat zijn nog eens twee vliegen in 1 klap! Is deze te klein voor je, dan kan je kiezen voor een kunststof variant van 0.66 liter, de Waterman Ionizer.
- 4-in-1 thuissystemen voor thuis water filteren. Ik noem hier de AquaVit 5 liter variant of de AquaVit 12 liter variant. Deze thuissystemen filteren, mineraliseren, vitaliseren en maken alkalisch/basisch water. Wat ik het best aan deze apparaten vind, is dat deze filters een superkleine doorlaat opening hebben van 0.2 micron! Deze filters laten geen rommel door! Koop je een ander filter, check dan altijd zelf de doorlaatopening van de filters. De doorlaatopening bepaalt immers wat er wel doorheen kan en wat er niet doorheen kan. De AquaVits zijn losse apparaten, zeer compact, werken niet op stroom en zijn dus super gemakkelijk in gebruik.
- Filters en ionizers aansluiten op de waterleiding. Dit is natuurlijk de meest rigoureuze oplossing! Al je kraanwater loopt in dit geval door het filter zodat je weet dat elk glas, elke pan, of zelfs je afwaswater gefilterd is. Eenmaal geïnstalleerd op de waterleiding wil je niets anders meer! Elke erkende loodgieter kan een IonBron waterfilter en vitalisator plaatsen!
Zelf heb ik thuis ook een waterfilter van Aquavit. Ben er erg blij mee. Het water wordt er nog meer mee gezuiverd. Gebruik de Aquavit zelfs bij het eten koken en bij het koffie zetten.
Bekijk ook de sterk ontzurend waterfilter voor onderweg. De AlkaSportZ verbetert de zuur-basenbalans in je lichaam. Handig, want altijd bij de hand, ook voor outdoor of onderweg!
Filter jij je water? Waarom wel of waarom niet? Ik hoor graag wat jullie vinden dus laat gerust een reactie achter!
Ga ook voor gezond en schoon water, en filter je kraanwater!
Sander de Bruijn
op 13 Mar 2015denise
op 06 Apr 2015Maureen
op 03 Jan 2016Eva
op 28 Dec 2015Maureen
op 03 Jan 2016frits
op 31 Aug 2016robert jan
op 21 May 2018Els
op 16 Feb 2021Constance
op 21 Mar 2021