datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ontdek 6 Luchtzuiverende Planten en verzorgingstips
21 maart 2018 
7 min. leestijd

Ontdek 6 Luchtzuiverende Planten en verzorgingstips

Ze zijn decoratief, geven sfeer en brengen het groen naar binnen: planten. Ze doen echter veel meer. Dankzij planten kun je de luchtkwaliteit verbeteren in je woning. Ze zuiveren namelijk de lucht van schadelijke stoffen en schimmels.

Ik herinner het me nog goed, als klein kind zijnde gebeurde het vaak. Mijn moeder was weer eens naar de tuinwinkel geweest. Dat was garantie voor een nieuwe aanwinst. Mijn vader zuchtte dan weer eens afkeurend, want het huis stond immers al vol met planten. Nu, enkele jaren later speelt het verhaal zich opnieuw af. Ik sta in de tuinwinkel te twijfelen welke plant dit keer mee gaat en mijn vriend staat in een hoekje te zuchten.

Het begint met 1…

Toen ik op mezelf ging wonen kreeg ik van mijn plantliefhebbende moeder mijn eerste aanwinst. Ik vond het leuk, maar daar bleef het bij. De daadwerkelijke interesse in planten kwam pas enkele jaren later.

Ik had veel last van gezondheidsklachten en ik zorgde niet goed voor mezelf. Toen ik meer besef kreeg en gezonder begon te eten en te leven, groeide de interesse ook meer. De planten gaven sfeer, ontspanning en rust in huis en brachten het gezonde groen naar binnen.

Dat ze ook in staat waren om de lucht te zuiveren wist ik alleen nog niet. Sinds deze ontdekking is mijn plantenfamilie behoorlijk gegroeid!

NASA

Nasa heeft in 1989 een studie gedaan (Clean Air Study) naar de luchtzuiverende kracht van planten. NASA deed dit ten behoeve van de astronauten. Ze wouden kijken hoe ze de lucht op een natuurlijke manier konden zuiveren in het ruimtestation. Planten kunnen namelijk de koolstofdioxide uit de lucht omzetten in zuurstof, maar tijdens het onderzoek werd duidelijk dat er veel meer schadelijke stoffen aanwezig zijn in de lucht. Deze stoffen brengen de luchtkwaliteit naar beneden en zijn schadelijk voor onze gezondheid.

Het gaat om de volgende stoffen:

  • Benzeen
  • Formaldehyde
  • Trichloorethyleen
  • Xyleen
  • Tolueen
  • Ammonia

Deze chemische stoffen worden afgegeven door bijvoorbeeld verf, vloer- en muurbedekking, meubels, isolatiematerialen en kleding.

Luchtzuiverende planten

NASA heeft vervolgens onderzoek gedaan hoe ze deze stoffen kunnen zuiveren. Er is onderzoek gedaan naar
(kamer)planten, die in staat zijn om 1 of meer van deze schadelijke stoffen uit de lucht te zuiveren. Hieruit is een lijst gekomen met planten die de lucht het beste kunnen zuiveren.luchtzuiverende-planten

1. Aloë vera

Aloë vera haalt benzeen en formaldehyde uit de lucht. De Aloë is daarbij een makkelijke kamerplant om te houden en vraagt weinig verzorging. De plant houdt echter wel van een zonnige standplaats, dus houd daar rekening mee. Aloë vera heeft weinig water nodig en in de winter nog minder. Bij een overschot aan water zullen wortels namelijk rotten, waardoor de plant zal sterven. Laat de grond opdrogen tussen de waterbeurten door.

Mocht je de plant verpotten, geef dan de eerste twee tot drie dagen geen water. De wortels moeten namelijk eerst wennen aan de nieuwe grond voordat ze water kunnen opnemen.

De plant kan echter meer dan de lucht zuiveren. Heb je bijvoorbeeld een brandwond of last van acné? haal met een scherp mes een stuk blad er af (vanaf de stronk) en smeer het sap op je huid. Het zorgt voor verlichting en een snellere genezing.

De plant is giftig voor huisdieren (kat en hond). Geef ze dus geen Aloë vera. Mijn eigen katten negeren de Aloë vera’s compleet. Dit hoeft dus geen probleem te zijn, maar let er wel op.

klimop2. Klimop (Hedera)

De klimop is een bekende plant met een hoge sierwaarde. Echter is de klimop één van de beste luchtzuiverende planten, iets wat minder bekend is. Zo zuivert deze plant benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen en tolueen uit de lucht.

De plant heeft weinig verzorging nodig en is dan ook een makkelijke kamer- of buitenplant. De plant doet het goed op lichte plekken, maar ook in de schaduw. Van de volle zon houdt de klimop niet. Zorg ervoor dat het water altijd weg kan lopen, want van natte voeten is de plant niet gediend. Laat de grond tussen waterbeurten door opdrogen.

De klimop is giftig voor hond en kat. De plant kun je in huis dan ook het beste laten hangen.

3. Vrouwentongen (Sanseveria trifasciata)

Vrouwentongen, ook wel ‘snake plant’ genoemd, is een zeer makkelijke kamerplant. Het bijzondere aan deze plant is dat deze koolstofdioxide in de avond omzet tot zuurstof, in tegenstelling tot andere planten. Hierdoor is de Vrouwentong geschikt voor de slaapkamer. De plant zuivert benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen en tolueen uit de lucht.

Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen, de Vrouwentong is namelijk gevoelig voor natte wortels. Hoewel de Vrouwentong een makkelijke en sterke plant is, kun je hem makkelijk om zeep helpen door te veel water geven. Net als de Aloë Vera is ook de Vrouwentong gevoelig voor wortelrot. De plant kan in de volle zon.

Laat de grond droog worden tussen de waterbeurten door. In de winter geef je plant nog minder, eens per 6 weken is voldoende. Is giftig voor hond en kat.

4. Graslelie (Chlorophytum comosum)

Een plant die veel gezien wordt bij studenten, gezien deze zeer makkelijk is. De graslelie zuivert formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht. De graslelie kan op een zonnige plek worden gezet, maar een plek met iets meer schaduw kan ook. Zet de graslelie echter niet in de volle zon of in de middagzon, de bladeren zullen hier namelijk dof van worden.

De graslelie houdt niet van een droge grond, dus geef de plant op tijd water. Als de plant te lang droog staat, zullen de bladeren hun frisgroene kleur verliezen totdat ze weer water krijgen.

De plant heeft een voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid, dus besproei de bladeren af en toe met een plantenspuit. Af en toe zullen er bladeren afsterven, dit is normaal. Verwijder deze met de hand of met een schaartje.

De plant is niet giftig voor honden en katten.

luchtzuiverende-planten5. Arecapalm (Dypsis lutescens)

De Arecapalm kent veel namen: Goudpalm, Dypsis en Goudvruchtenpalm. De Arecapalm is een mooie, sierlijke plant en zuiver formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht. De plant vraagt echter wel iets meer onderhoud. De palm houdt namelijk van een vochtige grond. Als je te weinig water geeft zul je palm beschadigen.

Geeft de plant kleine beetjes water per keer, zo’n twee keer in de week. In de winter kun je dit tot één keer per week verlagen. Meer of minder water kun je zelf controleren door een vinger in de modder te steken: voelt het droog aan? geef de plant dan water. Zorg er wel voor dat het water lauw is. De Arecapalm is namelijk een tropische plant, waardoor koud water minder geliefd is. Besproei de bladeren ook dagelijks met een plantenspuit.

De plant vraagt een lichte standplaats, maar kan niet over de volle zon. De plant is niet giftig voor honden en katten. Katten kunnen losvallende bladeren zien als het ideale speeltje. Dit kan geen kwaad!

6. Lepelplant (Spathiphyllum)

De Lepelplant is een ideale aanwinst om de lucht te zuiveren. De plant haalt namelijk benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia uit de lucht. De plant maakt witte bloemen aan, die de vorm van een lepel hebben.

De plant vraagt net als de Arecapalm om iets meer onderhoud, want ook de Lepelplant houdt van veel water. Bij te weinig water zullen de bladeren gaan hangen. Geen groot probleem, want wanneer je de plant water geeft zullen de bladeren rechtop komen te staan. Geef de plant zo’n twee keer per week water.

De plant houdt van veel licht, maar eigenlijk ook weer niet te veel. De plant kan zo’n 3 tot 5 uur direct zonlicht per dag aan. Wanneer de bladeren bruin worden is dat een teken van te veel zonlicht; bij te weinig zonlicht zullen de bloemen van de plant groen kleuren.

Geef de plant af en toe een sproeibeurt met een plantenspuit. De plant is giftig voor honden en katten.

Tips voor de verzorging van kamerplanten

  1. Gebruik een goede vloeibare voeding. Lees de instructies van je voeding en check ook goed of je plant wel voeding nodig heeft in de wintermaanden. Ecostyle verkoopt goede plantenvoedingen.
  2. Keltisch zeezout is ook fijn om aan het plantenwater toe te voegen. Ik gebruik zelf sole en voeg enkele theelepels toe aan het water. Mocht je te veel geven, dan uit zich dit in groeigrem, en/of gele of bruine bladeren. Minder dan met de hoeveelheid sole.
  3. Geef op vaste dagen de planten water. Doe dit bijvoorbeeld op zaterdag of zondag, zodat je er een vast ritme in krijgt.
  4. De meeste planten hebben een goede afwatering nodig! gebruik hiervoor een pot met gaten aan de onderkant en/of hydrokorrels.
  5. Geef planten geregeld water aan de onderkant. Zet de plant in een bak met een laagje water en laat deze hier 10 minuten in staan. De plant kan zo drinken naar behoeve.
  6. Zoek informatie op het internet of in boeken over je planten. Zo kun je rekening houden met de behoefte van de plant.

Planten in klas

Niet alleen zijn planten in je huis nuttig, onderzoek laat zien dat planten in de klas ook voor een positief effect zorgen. Agnes van den Berg, hoogleraar natuurbeleving aan Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht het effect van planten in een klaslokaal. Op verschillende scholen werden daarvoor in totaal zeventien plantenwanden in de groepen 5, 6 en 7 geplaatst. In totaal vulden 206 leerlingen in groepen met en zonder de plantenwand drie keer een werkboekje in. Hierin stonden vragen over hun klaslokaal, hun welzijn, gezondheid, de luchtkwaliteit, de plantenwand en voerden ze concentratietests uit.

De kinderen bleken de plantenwand geweldig te vinden. Ze vonden het klaslokaal aantrekkelijker en een meerderheid wilde graag dat de plantenwand bleef. De stemming van de individuele kinderen werden verbeterd, ze voelde zich namelijk vrolijker.

Zelfbeeld

In twee van de vier groepen verbeterde zelfs het zelfbeeld van de leerlingen. Ze gaven bijvoorbeeld aan het eens te zijn met een stelling als ‘ik ben trots op mezelf’.

Alle studies naar planten in de klas laten positieve resultaten zien. Zo constateerde ingenieursbureau Fytagoras uit Leiden in 2011 dat leerlingen uit klaslokalen met planten beter presteerden op tests voor creatief en probleemoplossend gedrag. Een Australische studie laat significante verbeteringen zien op de taal- en rekenvaardigheid. Des te meer reden om planten aan te schaffen!

Heb jij luchtzuiverende planten in huis?

miss-natural-eat-dance-love

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Willemijn
Door

Willemijn

op 22 Mar 2018

Ik wil even reageren op dat aloe vera giftig zou zijn voor honden. Ikzelf woon op curacao en weet dat de lokale mensen op aruba en curacao aloe vera door het hondenvoer doen om de vacht te laten glanzen. Dus niet giftig...

Mylène
Door

Mylène

op 06 Mar 2022

Nog een tip (van mama botanica) , stof je planten ook af. Het stof dat in je huis rond dwarrelt, landt overal, ook op je kamerplanten. Dat stof zorgt voor een laagje op het blad, wat de opname van zonlicht tegen kan gaan. Ook kan het de bladmondjes verstoppen, waardoor je plant minder goed CO2 kan opnemen en zuurstof kan afgeven. Je plant kan dus minder goed ‘ademen’. Vooral als je een wat stoffiger huis hebt, of je planten nog nooit hebt schoongemaakt, loont het dus zeker de moeite om dit te doen! Kan door ze een tropische regenbui onder de douche te geven. Dek de pot af als er geen gaatjes in zitten. Met een (vochtig) doekje of met een kwast(handig bij cactussen) afnemen kan ook.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine