Na 100% gifvrij is op 1 maart het tweede boek van Julia Kang verschenen: ‘Natuurlijk en gezond (op)voeden met Julia Kang’. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen die een natuurlijke levensstijl aanhangt (of dat wil gaan doen).
Het boek bevat vele onderwerpen waar je in een mensenleven mee te maken heeft en waar je tot voor kort wellicht niet eens aan had gedacht. Het is eigenlijk een handboek om geheel natuurlijk en gifvrij te leven, geschreven op een manier die iedereen begrijpt en herkent. De tips en adviezen die worden gegeven zijn voor iedereen toepasbar en worden met goede argumenten onderbouwd. Leuk detail is dat elk hoofdstuk begint met een korte strip, die je in elk geval ook de humor van elke situatie een in laat zien.
Geen opvoedboek
‘Natuurlijk en gezond (op)voeden’ gaat over alles waar je aan zou moeten denken als het gaat om natuurlijk eten en leven. De haakjes in het woord (op)voeden zijn bewust gekozen. Het boek is namelijk niet alleen voor (aanstaande) ouders geschreven, maar voor iedereen de zich hiermee wil bezighouden.
Wel begint het boek met zaken die van belang zijn tijdens de zwangerschap en na de geboorte van een kindje. Natuurlijk, die zijn belangrijk als je kinderen wilt of hebt. Maar denk ook eens aan hoe je zelf bent opgegroeid en (op)gevoed. Door te kijken naar de situaties aan het begin van jouw leven, kun je een hoop leren over jouw situatie nu!
Herkenbaar verhaal
Ik heb het gelezen vol enthousiasme, herkenning, emoties en verbazing. Enthousiasme, omdat het boek op een leuke en luchtige manier geschreven is, die aanspoort tot nadenken en het aanpassen van je levensstijl. Al lezende heb ik vele aantekeningen gemaakt op mijn to do-list, evenals op mijn boodschappenlijstje.
Herkenning en emoties, omdat Julia haar boek schrijft vanuit haar persoonlijke ervaring. Veel dingen herkende ik in haar verhaal, zoals de motivatie om je kind bewust te maken van gezonde voeding en de invloed van de omgeving die dit best moeilijk kan maken. Maar ook vertelde Julia dat ze in het verleden met een eetprobleem te maken heeft gehad, die voortkomt uit de eetgewoonten die ze van kinds af aan heeft mee gekregen. Ook dit was herkenbaar voor mij, en ook emotioneel. Ik ben dan ook heel blij dat Julia ervoor heeft gekozen om dit stuk met haar lezers, en dus met mij, te delen.
Verbazing over de vele dingen die ik nog niet wist, maar wel had moeten weten. Evenals de rest van de wereld. Over de schadelijkheid van wi-fi bijvoorbeeld, de marketing van zowel gezonde als ongezonde producten, over vaccinatie en wat je allemaal kunt doen om je kindje veilig en gezond te laten opgroeien.
Confronterend en motiverend
Zo vond ik het erg confronterend om te lezen wat ik had kunnen doen tijdens mijn zwangerschap en vlak erna. “Ik had glazen flesjes moeten nemen om mijn baby te voeden” en “Waarom heb ik niet gedacht aan ecologische verf voor de babykamer?” waren slechts enkele verwijten die ik mijzelf toespeelde bij het lezen van de eerste hoofdstukken. Toentertijd was ik echter nog niet zo bewust bezig met natuurlijk leven en wist ik veel dingen nog niet, die ik nu wel wist.
Tja, dat zijn nou eenmaal zaken die je je als moeder kwalijk kan nemen, bij wie de schuld ook ligt. Maar gelukkig was het niet Julia die mij dit schuldgevoel aanpraatte. Integendeel, met haar boek heeft ze mij voor een deel ook gerustgesteld. Dit deed ze onder meer door te zeggen dat je een kind nu eenmaal niet kunt behouden van alle ongezonde en onveilige keuzes in het leven. En door tips te geven om het leuk en lekker te maken om natuurlijk te leven, ook voor kinderen. ‘Natuurlijk en gezond (op)voeden’ is voor mij een motiverend (hand)boek om het zo goed mogelijk te doen en hierbij alle aspecten van het leven te bekijken, in plaats van alleen voeding en verzorging.
Recepten van Julia Kang
Naast de veelzijde onderwerpen die in het tweede boek van Julia Kang worden besproken, staan er ook lekkere recepten in het boek, die de moeite waard zijn om uit te proberen. Tijdens het verhaal zelf verteld ze je al over de vele gezondheidsvoordelen van bijvoorbeeld Kimchie, een Koreaans gerecht waarmee veel gevarieerd kan worden. Van deze variaties geeft ze enkele voorbeelden. Ook recepten van andere Koreaanse en Nederlandse lunch- en hoofdgerechten worden in het boek beschreven, evenals heerlijke snacks!
Praktisch handboek
Zoals gezegd, is ‘Natuurlijk en gezond (op)voeden’ een aanrader voor iedereen die gezond en bewust door het leven wil gaan. Het is erg praktisch en met humor geschreven en, ook best belangrijk, niet belerend. Alles in het boek is leerzaam, maar je kunt ook alleen de adviezen aannemen die bij jou passen. Het liefst zou ik het boek willen geven aan iedereen in mijn omgeving!
Wilhelmina
op 25 Mar 2013