Een gezond mandarijntje tussen de pepernoten? De laatste dagen gaat het verhaal rond dat de ‘appeltjes van oranje’ niet zo gezond blijken als we allemaal dachten. Uit een onderzoek van milieudefensie zou blijken dat in de vruchten bestrijdingsmiddelen zitten die vooral schadelijk zijn voor kleine kinderen. En de gifstoffen zitten niet alleen in de schil, maar ook in de mandarijn zelf.
Dit verhaal is echter gebaseerd op een onderzoek en een uitzending van EenVandaag uit 2005! EenVandaag nam daarom het zekere voor het onzekere en stelde milieudefensie anno 2013 de vraag: zijn mandarijnen nog altijd giftig?
Het onderzoek uit 2005
Milieudefensie nam in 2005 een steekproef in acht supermarkten. uit die steekproef bleek onder andere dat in sommige mandarijnen zulke hoge concentraties gifstoffen zitten, dat een kind bij inname van twee mandarijntjes al meer gif zou binnenkrijgen dan volgens de internationale norm toegestaan is.
De mandarijnen van de C1000 zouden maar liefst meer dan 10 verschillende soorten gif bevatten. Een van die gifsoorten is imazalil. De wereldgezondheidsraad heeft gewaarschuwd voor deze stof, die met name bij jonge kinderen snel irritatie aan de huid en ogen veroorzaakt, maar ook negatief effect heeft op de voortplanting en mogelijk kankerverwekkend is. Een ander aanwezig gif op mandarijnen is chlorpyrifos. Op de lange termijn kan dit leiden tot onder andere leerachterstanden en problemen met de motoriek. Albert Heijn had in 2005 de ‘minst ongezonde mandarijnen’, met 3 tot 6 gifsoorten, waaronder chlorpyrifos.
Hieronder kun je de uitzending van EenVandaag uit 2005 helemaal bekijken:
Zitten er nog steeds gifstoffen in mandarijnen?
“Een verontrustend bericht gaat sinds het weekend als een lopend vuurtje rond: mandarijnen zouden giftig zijn. De bron daarvan is een artikel, dat deels gebaseerd is op een reportage van EenVandaag uit 2005. Maar is in acht jaar tijd niet iets veranderd?” stelt EenVandaag op 3 december op haar site. En daarom vroegen zij het dit jaar nogmaals aan mileudefensie. Zij aantwoordde:
“Onze jaarlijkse Gifmeter laat zien dat gifresten op mandarijnen afnemen, zowel wat betreft het aantal soorten gif wat aangetroffen wordt per product, als het aantal wetsovertredingen.”
Ten opzichte van de situatie in 2005 is er veel vooruitgang te melden, stelt Milieudefensie. En toch blijft de organisatie waakzaam, want ook ‘slechts’ drie procent overtredingen vinden zij niet een toelaatbare marge.
De best presterende supermarkten
De jaarlijkse Gifmeter van Milieudefensie en foodwatch laat zien dat groente en fruit zonder landbouwgif in de supermarkt goed mogelijk is, maar helaas nog lang niet de norm. De metingen tonen aan dat veel telers groente en fruit helemaal schoon in de winkel weten te krijgen. Groente en fruit uit Nederland is relatief schoon. De producten in de supermarkt waar het vaakst gif op wordt aangetroffen komen van buiten Europa.
Jumbo staat volgens de Gifmeter 2013 op de eerste plaats met het schoonste groente en fruit in de schappen. Een opvallende plek, omdat Jumbo een nieuwkomer is in dit klassement van de acht grote supermarktketens. Lidl en Plus staan op nummer 2 en 3 van de schoonste supers. Coop presteerde in 2011- van de acht grote supers – het slechtste, gevolgd door de Aldi op nummer 2. Marktleider Albert Heijn staat op nummer 3 van de supermarkten met de meest vervuilde producten.
Kan ik nu een mandarijntje eten?
De gezondheid van onze appeltjes van oranje is dus aanzienlijk verbeterd ten opzichte van 2005. Of je ze wilt eten is echter nog steeds aan jou en je kunt verschillende zaken in overweging nemen bij het nemen van je beslissing.
Zo staat de mandarijn in de top 10 van het meest bespoten fruit op nummer 5. Deze meting is echter wel voor het laatst gedaan in 2011, er kan in de tussentijd een hoop veranderd zijn. In deze tabel kun je overigens ook zien welke fruitsoorten helemaal zonder gif zijn en op welke een aantal gifstoffen binnen de toegestane hoeveelheid zitten. Een mandarijn is een van de weinige fruitsoorten die in geen van de gevallen helemaal gifvrij zijn.
Hoeveel gifstoffen er volgens de wet zijn toegestaan op 1 stuk fruit kan ik nergens vinden, maar dit zal vast en zeker ook te maken hebben met het soort bestrijdingsmiddel en daardoor niet zo 1-2-3 uit te leggen. Wel blijkt ook uit onderzoek van Milieudefensie en foodwatch dat de wettelijke normen gifresten op groente en fruit de gezondheid vaak niet voldoende beschermen.
Persoonlijk ben ik heel blij met de grote verbeteringen op het gebied van gifstoffen in mandarijnen en met het feit dat dit zo goed in de gaten gehouden wordt. Zoals gezegd weet ik niet hoe het zit met de wettelijke normen (misschien wordt het eens tijd voor een interview met Milieudefensie!), maar ik moet ergens van uit gaan en in dit geval ga ik uit van Milieudefensie. Bovendien vind ik het een hele geruststelling dat ze ook (bijvoorbeeld bij de Gifmeter) samenwerken met een organisatie als foodwatch.
Wat mij betreft kunnen we dus gewoon appeltjes van Oranje eten op ’t Heerlijk Avondje, en ook aan onze kinderen geven.
Shirl
op 05 Dec 2013Linda
op 09 Dec 2013Wietske
op 09 Dec 2013piet
op 03 Apr 2014