datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Pindakaas onder de loep
23 april 2013 
5 min. leestijd

Pindakaas onder de loep

Pindakaas! Heerlijk, ik kan er potten van leeg eten. En misschien wel velen met mij. Anderen vinden het maar niks omdat het stinkt of ze eten het niet omdat ze er van aan zouden komen, of omdat ze het te vet vinden. Maar dat pindakaas ook heel veel goede eigenschappen heeft wordt vaak vergeten. Tijd om pindakaas eens in een positief daglicht te stellen en uit te zoeken waar het vandaan komt, wat erin zit en welke combinaties we vaker tegen komen.

Een stukje geschiedenis

Rond 1890 werd pindakaas ontwikkeld door de Amerikaanse arts Dr. John Harvey Kellogg. Hij was een vegetariër en hij bedacht dit product in een tijd dat er een overschot was aan pinda’s. Deze pinda’s werden verbouwd voor de productie van pindaolie en de pindakaas was eigenlijk een bijproduct hiervan. Het heet in Amerika ‘peanut butter‘, direct vertaald is dat dus pindaboter. In 1948 kwam deze pindaboter naar Nederland, maar het woord ‘boter’ mocht er niet aan verbonden worden (in Nederland mag alleen echte roomboter boter genoemd worden), dus werd het pindakaas. Zo was meteen duidelijk dat het om broodbeleg ging. Inmiddels zijn er al veel meer mogelijkheden met pindakaas. Denk bijvoorbeeld aan pindasaus en -soep.

De productie

Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1100 pinda’s nodig. Eerst worden ze gebrand. Onder het branden worden ze ook geschud zodat ze gelijkmatig worden gebrand. Daarna worden ze snel gekoeld tot kamer temperatuur, zodat ze niet teveel olie verliezen. Dan worden de vliesjes machinaal verwijderd, de pinda’s in helften gesplitst en de kernen eruit gehaald. Vervolgens worden ze onder toevoeging van plantaardige olie en zout fijngemalen tot een pasta. Deze olie is nodig om schiften te voorkomen. Dan wordt de pindakaas afgekoeld tot 38 graden en afgevuld in potten. In Amerika moet de pindakaas wettelijk minstens 80% pinda’s bevatten en het is er verboden kunstmatige zoetmakers, kleur – en conserveringsmiddelen aan toe te voegen.

Voedingswaarde en ingrediënten

Pindakaas bevat geen conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Het is rijk aan eiwitten (meer dan 20 belangrijke eiwitten), plantaardige vetten (voornamelijk onverzadigde vetten, onder andere omega 3 en 9), vitamines en mineralen. Ik heb een paar verschillende potten onder de loep genomen om te kijken wat er nu precies in zit en hoe de verschillen zijn.

Calvé pindakaas

Mijn persoonlijke favoriet uit de reguliere winkel (bron: calve.nl).

Ingrediënten: Pinda’s 85%, plantaardige olie, plantaardig vet, zout. Volgens de site GEEN suiker.

Voedingswaarden per portie van 15 gram, 100 calorieën (ik heb me beperkt tot eiwitten, koolhydraten, suikers en vetten omdat hier de grootste verschillen in zitten):

  • Eiwitten 3 gram
  • Koolhydraten 1,5 gram, waarvan suikers 0,4 gram
  • Vetten 9 gram, waarvan verzadigd 1,5 gram, enkelvoudig onverzadigd 6 gram, meervoudig onverzadigd 1,5 gram

Calvé pindakaas stukjes noot

Deze is meteen zoeter als je de gewone gewend bent.

Ingrediënten: Pinda’s 81%, plantaardige olie, dextrose, plantaardig vet, zout.

Voedingswaarden per portie van 15 gram, 100 calorieën:

  • Eiwitten 3 gram
  • Koolhydraten 2,5 gram, waarvan suikers 1 gram
  • Vetten 8,5 gram, waarvan verzadigd 1,5 gram, enkelvoudig onverzadigd 6 gram, meervoudig onverzadigd 1 gram

Pindakaas light

Te zoet naar mijn mening en het echte ‘pinda’ mis ik in deze pindakaas.

Ingrediënten: Pinda’s 77%, maltodextrine, plantaardige olie, plantaardig vet, zout.

Voedingswaarden per portie van 15 gram, 90 calorieën:

  • Eiwitten 2,5 gram
  • Koolhydraten 4,5 gram, waarvan suikers 3,5 gram
  • Vetten 6 gram, waarvan verzadigd 1 gram, enkelvoudig onverzadigd 4 gram, meervoudig onverzadigd 1 gram

Zoals het wettelijk hoort heeft deze pindakaas 30 % minder vet, maar wel 60% meer suikers!

De verschillende huismerken laat ik uit mijn vergelijk, want die vind ik persoonlijk niet te vergelijken met de pindakaas van Calvé en er zitten vaak suikers en toevoegingen in waar ik niet achter sta. Wel heb ik bij de reformwinkel pindakaas gehaald.

Monki Pindakaas

Dit is echt pindakaas! Je moet wel eerst even roeren, maar hij is erg lekker.

Ingrediënten: pinda’s en zeezout.

Voedingswaarden per portie van 15 gram, 93 calorieën:

  • Eiwitten 4,2 gram
  • Koolhydraten 4,2 gram
  • Vetten 8 gram

Met uitproberen en vergelijken kan ik nog wel een paar pagina’s doorgaan, maar mijn eindconclusie is dat gewoon de reguliere pindakaas het beste uit de test komt. Het liefst die uit de reformzaak, maar voor diegene voor wie dat niet haalbaar is de originele een goed alternatief. Als tip geef ik dan nog mee dat je altijd het etiket moet blijven checken. De samenstelling kan zomaar ineens worden aangepast.

Hoe gezond is pindakaas?

Nog even terug naar de gezondheidsaspecten van pindakaas. De voordelen van pindakaas zijn onder andere dat het een zuiver plantaardig product is (lees goed de etiketten) en daardoor ook geschikt is voor veganisten. Het is lang houdbaar en erg voedzaam. Er zitten geen geharde vetten in en de onverzadigde vetzuren hebben een gunstige invloed op de cholesterol. Er is ook een studie (Nurses’ Health Study) geweest die aantoonde dat pindakaas zou beschermen tegen galstenen, maar daarvoor moet er wel regelmatig pindakaas (of noten) worden gegeten. Dit zou kunnen komen door de aanwezigheid van de onverzadigde vetzuren en bioactieve stoffen. Diezelfde studie wees ook uit dat vrouwen die regelmatig pindakaas aten minder risico hadden op diabetes type II. Het is echter niet duidelijk of dit door de pindakaas komt of door andere gezonde gewoonten.

De nadelen van pindakaas zijn de gifstoffen aflatoxine. Deze worden gemaakt door de schimmel Aspergillus flavus en deze komen vaak voor in pinda’s en andere gewassen. Ze zijn giftig voor de mens en kunnen erg schadelijk zijn vooral de aflatoxine B1. De Voedsel en Waren Autoriteit ziet er in Nederland op toe dat de geïmporteerde pinda’s veilig zijn en doordat die regels zo streng zijn lopen we nauwelijks risico. Ook niet te vergeten zijn de mensen met pinda en noten allergieën. Het afweersysteem reageert dan vaak heftig op de bepaalde eiwitten die de pinda’s of noten bevatten. Een laatste nadeel kan voor mensen die op hun gewicht letten de hoeveelheid calorieën zijn, maar als je met mate smeert valt dit best wel mee.

Enkele tips om pindakaas te gebruiken

Op brood wordt pindakaas vaak gecombineerd met zoet beleg, zoals banaan, hagelslag en jam, maar ook wel met sambal, kaas en komkommer. Daarnaast kun je er saus van maken, pindasoep en andere variaties. Ter afsluiting nog 2 lekkere recepten.

Zelf pindakaas maken

Hiervoor heb je nodig:

  • 250 gram pinda’s (zonder schil en velletje)
  • Eventueel zeezout
  • Een keukenmachine.

Zo maak je het klaar:

  1. Doe alles in de keukenmachine en laat het malen tot het een fijne pasta is. Dit duurt ongeveer 5 minuutjes.
  2. Doe de pindakaas in een gezellig potje en bewaar bij voorkeur in de koelkast (buiten de koelkast is het slechts beperkt houdbaar).

Recept voor groentepannenkoek met pindasaus

Dit heb je nodig:

  • 300 gram speltbloem
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 6 dl melk
  • 1 zak wokgroenten (of vers zelf snijden)
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bolletje gemberwortel
  • pindasaus

Zo maak je het klaar:

  1. Zeef de bloem
  2. Voeg de eieren, het zout en de melk toe en roer dit tot een glad beslag.
  3. Bak 4 pannenkoeken in wokolie.
  4. Bak de rest van de pannenkoeken in gewone boter of olie.
  5. Roerbak de groenten met de bouillonpoeder, knoflook en de gemberwortel.
  6. Beleg de 4 pannenkoeken die in de wokolie zijn gebakken met de groenten en lepel hier pindasaus over heen.
  7. De overige pannenkoeken kun je naar believen met suiker of stroop afmaken.

Lust jij graag pindakaas? Wat is jouw favoriet?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Roberto
Door

Roberto

op 23 Apr 2013

Wederom een geweldig stuk geschreven! Chapeau!

Hanneke
Door

Hanneke

op 23 Apr 2013

Ik vind uit de reguliere supermarkt de calvé ook het lekkerst, maar wij hebben altijd pindakaas van het Krekeltje. Naar mijn mening blijft deze langer smeuïg dan andere pindakaas uit de biologische winkel. Daardoor ook makkelijker smeerbaar.

Diana
Door

Diana

op 23 Apr 2013

Bij het verbouwen van pinda's worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, dus je wilt wel echt de biologische pindakaas eten. Daarbij gaan bij mij de allarmbellen af bij de ingrediënt 'plantaardig vet' op calvé omdat dit heel goed om transvet kan gaan. Vaak wordt dit bij reguliere pindakaas toegevoegd om te voorkomen dat er een laagje olie gaat ontstaan... dit gebeurt bij bio pindakaas niet, vandaar het olielaagje. Er zijn best veel biologische merken verkrijgbaar, waarom zijn die niet onder de loep genomen?

Nicole Vrehen
Door

Nicole Vrehen

op 23 Apr 2013

Hoi ik ben zelf ook voorstander van de bio variant maar veel mensen om me heen vinden dat ( helaas ) te duur vandaar dat ik de reguliere onder de loep heb genomen.En wat betreft de bio merken ken ik er zelf een aantal en die zijn allemaal even lekker en ook goed wilde juist hiermee de verschillen aantonen. Bedankt voor je reactie

Richarda
Door

Richarda

op 23 Apr 2013

Transvet MOET op de ingrediëntenlijst staan. Kijk maar eens bij goedkope pindakaas zoals van de Aldi. Daar staat transvet op aangegeven. (die hoef ik dus niet) Er zijn wel verschillende benamingen voor zoals b.v. gehard plantaardig vet.

Angela
Door

Angela

op 23 Apr 2013

Voor iemand die dol is op pindakaas is dit een heel interessant stuk!

Rita
Door

Rita

op 24 Apr 2013

Ik vind de pindakaas van de Aldi het beste en het lekkerst! Weet van het transvet maar goed ik eet het niet in grote hoeveelheden!

Niels
Door

Niels

op 28 Apr 2013

Hallo, Leuk onderzoek, Zelf ben ik ook een fan van pindakaas en heb ik soortgelijke onderzoeken gedaan in diverse supermarkten, waaronder de AH. Wat jullie aangeven dat de calve pindakaas GEEN suiker bevat klopt niet. deze bevat weldegelijk dextrose! Een van mijn favorieten, zonder suiker, met noten is de whole earth pindakaas. o.a. te verkrijgen bij de PLUS.

Renate
Door

Renate

op 11 Jun 2013

heb net de Calve pindakaas, smeuig tot op de bodem gekocht (gewoon de basisuitvoering) Ingrediénten: Pinda's 85%, plantaardige olie, plantaardig vet, zout. Er wordt geen dextrose genoemd. In de voedingswaardetabel wordt wel 2,5gr/100gr suikers vermeldt onder de koolhydraten. Zijn dit de natuurlijke suikers uit de pinda zelf dan? Want hoe weet jij dat er dextrose in zit (ter leer/vermaak/informatie zodat ik de etiketten goed leer lezen)?

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 12 Jun 2013

Je kijkt voor toegevoegde suikers niet bij de voedingswaarde, maar bij de ingredientenlijst.

Monique
Door

Monique

op 29 Apr 2013

Toen ik jong was, werd me altijd door een soort van oma van me aan me verteld, dat noten wel goed zijn, maar dat ik op moet passen voor pinda's, want die zijn minder gezond dan bijvoorbeeld, cashew noten, of amandelen en walnoten. Dat ik hier niet zoveel van moet eten. Niet dat ik nu ooit pindakaas eet. Alleen als ik in oost-Europa ben, eet ik wel graag die droge doppinda's. 2 x per jaar bijvoorbeeld Heeft iemand hier een mening over ?

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 01 May 2013

Varieer met noten! Ik eet eigenlijk ook nauwelijks pinda's, maar juist walnoten, amandelen, hazelnoten en paranoten.

Renate
Door

Renate

op 11 Jun 2013

Wij waren toe aan nieuwe pindakaas en in het kader van dit artikel en hoe goed lees jij de etiketten op zoek naar een nieuwe pot. Door de opmerking over de strenge controle besloten wel kant en klare pindakaas te kopen en niet zelf te maken met mogelijk ongecontroleerd pinda's (heb mijn tante verloren aan een bepaald type darmkanker dat, volgens de arts, veroorzaakt wordt door besmette pinda's, dus ik ben daar voorzichtig in) Op bezoek bij de AH want hier in het dorp is geen bio-winkel en de kinderen wilden toch echt nu pindakaas.. :-) Gekeken naar de Puur en Eerlijk-variant (=biologisch) en wat schetst mijn verbazing: hierin zit rietsuiker en 77% pinda's De standaard Calvé uitvoering (hier al jaren favoriet): geen suiker of aanverwante zaken en 85% pinda's. Nou, dan is de keuze heel makkelijk. Wij eten gewoon zorgeloze lekker die van Calvé! Veel meer puur en eerlijk ;-)

liedeke van teunen
Door

liedeke van teunen

op 11 Sep 2013

Tja, bijzonder wat er allemaal in zo'n allerdaags product als pindakaas zit. Wanneer je gaat letten op de ingredienten durf je tegenwoordig bijna niets meer te eten. Ik let daarom vooral op de smaak, voor mij Calve dus..

Sander
Door

Sander

op 04 Oct 2013

Goedendag allemaal, De pindakaas van Calve vind niet meer de naam dragen van "kaas" maar eigenlijk "boter" dus Pindaboter. De echte pindakaas vind ik persoonlijk altijd nog waar een laagje vet opzit omdat lekker door te kunnen scheppen en is ook meer smeuig. Voorheen kocht altijd de pindakaas van "Quino" leveransier Superunie, heerlijk was hij of zij :-) maar de laatste jaren is het een ramp, vaak uitgedroogd in de pot al tezien door het glas heen, als je de pot opent dan is het zo hard om moeilijk het eerste begin te maken. Heb toen contact gehad met de Superunie die na onderzoek tot de bevinding kwam dat de stabilisatie door te snel afkoelen verkeerd was gegaan. Verbaasd was ik dat ik in winkels, zowel bij Hoogvliet, Bas & COOP weer potten zag verschijnen (en kocht) waar weer een laagje olie op zat. Helaas, dat was van korte duur en werd weer als vanouds gescheurd en uitgedroogde pindaBoter. Ook Bas van der Heijden had vroeger waar een laagje olie opzat nu allang niet meer, waarom is dat toch jammer om een goed product nasr de kl..... te helpen. Tot zover maar weer ....

Rosalind
Door

Rosalind

op 02 Nov 2013

Ik koop al een poos de biologische pindakaas van Albert Hein. Deze smaakt zoals Calvé vroeger smaakte. Hieraan kan ik merken dat in de loop der jaren veel veranderd is aan de samenstelling van Calvé pindakaas. Er zit dan welliswaar rietsuiker in maar het is geen aspartaam o.i.d. waarvan heel veel mensen denken dat dat goed is omdat dat geen suiker is. Suiker is niet per definitie ongezond maar je kan dan beter rietsuiker nemen. ( En niet te veel, overal waar 'te' voor staat......)

Charlotte
Door

Charlotte

op 05 Dec 2013

Meh! Ik kom op je blog terecht omdat ik net zie dat mijn pindakaas (AH eigen merk) 'deels geharde plantaardige olie en vet' bevat en ging googlen op pindakaas die daar vrij van is - calvé dus?

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 03 Feb 2014

Er gaat toch niets boven je eigen pindakaas! Super lekker en super makkelijk! En je weet tenminste -echt- wat erin zit :-) Voor ons niets anders meer.

Paul
Door

Paul

op 22 Feb 2014

Hoe kun je als voedingsconsulente niet weten dat plantaardig vet hetzelfde is als gehard vet. De pindakaas uit de supermarkt bevat altijd gehard vet en dus ook transvetten. Calve en andere merken zijn dus niet zo gezond als hier wordt gezegd. Gezonde voedingsmiddelen bevatten geen gehard vet.

Wim
Door

Wim

op 28 Jun 2014

@Paul Plantaardig vet is niet per definitie gehard vet of transvet In sommige pindakaas merken zit palmvet en op de bijsluiter wordt dit aangeduid als plantaardig vet en dit is geen transvet. Ook kokosvet is een puur plantaardig vet bij ons, ligt aan de temperatuur, maar in Azië is dit kokosvet kokosolie vanwege de warme temperatuur.

Luc
Door

Luc

op 10 Sep 2015

Nee, maar in de huidige versie van Calve zit wel degelijk gehard palmvet. Ik heb het label van onze pot pindakaas er op nagekeken. Helaas, dit is dus de laatste pot Calve die ik gekocht heb. Een schande dat Unilever zo met zijn klanten omgaat.

Monique
Door

Monique

op 26 Mar 2014

heb net een lijstje van gezondste broodbeleg gelezen en pindakaas staat op de 1e plaats YES

Tip van de dag #61: Pindakaas
Door

Tip van de dag #61: Pindakaas

op 02 Jun 2014

[…] Pindakaas onder de loep […]

Pindakaas |
Door

Pindakaas |

op 15 Sep 2014

[…] namelijk. Ik wilde even uitzoeken wat er in ‘gewone’ pindakaas gaat en kwam terecht op deze site. Daar valt te lezen dat er een hoop vet wordt toegevoegd en in de variant met stukjes noten suiker […]

Bezoeker
Door

Bezoeker

op 27 Jan 2015

Rekenen, het blijft lastig: Voedingswaarden per portie van 15 gram, 93 calorieën: Eiwitten 4,2 gram Koolhydraten 4,2 gram Vetten 8 gram. Wat klopt hier niet (het zijn overigens meerdere dingen)?

Richelle
Door

Richelle

op 12 Oct 2015

Ik maak vaak pindakaas van ongezouten pinda's en een klein scheutje arachideolie. Vandaag heb ik eens de 100% Pindakaas gekocht, bij Albert Heijn. Er zouden alleen maar pinda's in zitten, verder niets. Maar waarom smaakt deze pindakaas dan toch veel zoeter dan mijn zelfgemaakte pindakaas? Ligt dat aan de soort pinda? Het wel of niet branden van pinda's? De lengte van het malen van de pinda's (ik maal ze niet heel lang, vrij grof)? Of misschien de arachideolie?

Ursus
Door

Ursus

op 14 Oct 2015

Hallo. Wat is palmstreaine? Het zit tegenwoordig in de biologische pindakaas van de AH. Ursus.

Ronald Stallmann
Door

Ronald Stallmann

op 02 Dec 2015

Sinds ik de pindakaas(pindapasta) van Body&fit neem lust ik de Calvé pindakaas niet meer ,ik vindt het gewoon een smerige pindakaas ,ongezond en volop bewerkt,dus vol met transvet. die van Body& fit is onbewerkt en gezond.

Don Miata
Door

Don Miata

op 03 Sep 2016

Ik vindt de pindakaas van Calve niet smeriger, wel smeerbaarder, ook niet lekkerder dan de meeste andere kazen, gek eigenlijk je staat er nooit zo bij stil maar pinda pasta is kennelijk kaas? ik moet zeggen dat de Calve zich onderschijdt van alle andere, daar zit gelijk mijn grootste bezwaar, want wat zit er in? en wat doen ze er mee? zodat dat het smeuig blijft tot de bodem? ik weet het niet, komt er een regiment aan E-nummers aan te pas? ik weet het niet want hier waar ik nu woon (Filipijnen) is het niet eens verkrijgbaar. ik lees hier al die bezwaren van de diverse pindakazen met een laagje olie bovenop, als je die olie niet afgiet maar er doorheen roert blijft ie ook smeuig en wordt ie niet hard droogt ie niet uit, je moet het dan wel elke keer doen als je de pindakaas gebruikt. dat dan altijd nog liever dan diverse toevoegingen waarvan we niet weten wat het is en wat het doet, wel weet ik dat cocosolie, want dat hebben we hier in overvloed, diverse gezonde eigenschappen heeft en lang had de wetenschap niet door of het wel of geen cholesterol bevatte, nou daar zijn we intussen wel achter: het staat stijf van de cholestorol, dus voor mensen die toch al een te hoog cholesterol gehalte hebben zou ik zeggen blijf uit de buurt van Calve. Martijn Katan ( Nederlandse hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam) in Faceboek over cocos olie: https://www.facebook.com/martijnkatan/photos/a.773562999328480.1073741826.243342492350536/1104947736190003

Karel Beimin
Door

Karel Beimin

op 09 Oct 2016

Geen geharde vetten? op de potten staat duidelijk geharde palm vet. Dit is een chemisch proces, gezond?

Jos
Door

Jos

op 09 Nov 2017

Leuke site maar waarom hebben jullie het over caloriën terwijl het kilocaloriën moet zijn???? Als ik zeg dat Rotterdam 90 meter van Amsterdam ligt word ik voor gek uitgemaakt, het is 90 KILOmeter. Gebruik dan ook hier de juiste aanduiding en zet er kilocaloriën neer!

Anoniem
Door

Anoniem

op 15 Nov 2018

*calorieën

Michel
Door

Michel

op 08 Jan 2021

We hebben nu 100% pindakaas van Calvé, heeft zo’n olielaagje. Ik ben van 1968 en heb het idee dat dit hetzelfde is als de reguliere Calvé pindakaas van vroeger, toen ik nog kind was. Toen moest je de olie in het potje ook omscheppen. Enig verschil zijn de stukjes noot nu, vroeger was het glad en smeuïg. Ik vind hem lekker.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine