Sap maken van boerenkool is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker wel passend voor de tijd van het jaar!
Dus in plaats van boerenkoolstamp met worst maak ik vandaag voor jou boerenkools(t)a(m)p zónder worst!
Eerst even iets meer over de eigenschappen van boerenkool.
Koningin van de bladgroente
Haar naam doet weinig adellijks vermoeden, maar precies vanwege deze nutritionele rijkdom wordt de boerenkool ook wel gezien als de koningin onder de bladgroenten. Ze is een uitstekende bron van calcium, mangaan, bètacaroteen (provitamine A) en vitamines B6 en C. Verder is de groente rijk aan magnesium, ijzer, koper en vitamines B1 en B2. En daar houdt het nog niet bij op: we vinden in boerenkool ook fosfor, eiwit, vitamine B3, foliumzuur, zink en omega-3-vetzuren. Hierbij komt nog dat de calcium uit boerenkool voor 50% wordt opgenomen door het lichaam – meer dan bij melk, waar dat maar 30% is.
Boerenkool werkt beschermend
Potentieel kankerverwekkende stoffen in het menselijk lichaam kunnen worden geneutraliseerd door ontgiftende enzymen in de lever. Deze enzymen kunnen geactiveerd worden door de zwavelhoudende bestanddelen (fytochemicaliën) van boerenkool. Boerenkool is ook bekend voor zijn hoge carotenoïdegehalte. Deze carotenoïden fungeren in ons netvlies als antioxidanten en blauwfilters, en beschermen de ogen onder andere tegen overmatige blootstelling aan ultraviolet licht. Boerenkool schijnt wegens dit alles een goede bescherming te bieden tegen de ontwikkeling van cataract (grauwe staar).
Ingrediënten voor 2 glazen boerenkoolsap
- 100 gram boerenkool
- 1 aardappel
- 2 grote sappige appels
Bij voorkeur alles biologisch!
Sappot boerenkool maken
Als de boerenkool nog niet is voorgesneden, snijdt het dan in stukken, zo ook de aardappel. De aardappel hoef je niet te schillen, maar zorg wel dat je eventuele plekjes er uit haalt. De appel snij je in 6 stukken en verwijdert alleen het steeltje, de appel blijft ongeschild.
Voeg als eerste de boerenkool toe, dan de aardappel en tenslotte de appel om al het groene sap van de boerenkool mee te nemen. Op het filmpje zie je dat ik mij hier niet zo aan deze volgorde houdt. Het zetmeel van de aardappel zal op de bodem van de kan blijven. Dit hoef je niet op te drinken.
Is boerenkoolsap lekker?
Op zichzelf is boerenkoolsap niet echt fijn smakend, het is echter heel erg gezond en je krijgt uit dit verse sap veel meer goeds binnen dan uit de stamppot versie. De grote hoeveelheid appel maakt dit sap drinkbaar en eens wat anders dan standaard appelsap. Echt heel erg lekker vond ik het persoonlijk niet. Ik had een hele vieze nasmaak namelijk. Een tips is om het sap aan te lengen met water, dat maakt het iets meer drinkbaar.
Bekijk hier het filmpje van mijn “stampmoment”
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=umTbU1EVTCU[/youtube]
Veel plezier met experimenteren!
Anke Boon
op 13 Mar 2012Özcan
op 01 Sep 2012Jan
op 09 Jan 2014Miep
op 28 Mar 2014