Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!

Page content

article content

Speltbroden in de test: welk speltbrood is echt en ook lekker?

Speltbrood wordt steeds populairder en het is ook makkelijk verkrijgbaar. Je hoeft niet meer naar de natuurwinkel toe voor je brood, in de betere supermarkten en ook bij veel bakkers is het tegenwoordig al verkrijgbaar. Maar is ook elk speltbrood wel echt een speltbrood? Met zoveel aanbieders en zoveel verschillende prijzen is het tijd om eens uit te zoeken wat er nu precies in al deze broden zit. Ik ging voor je op onderzoek uit!

Over spelt

Spelt wordt ook wel oer-tarwe genoemd. Het brood is ideaal voor mensen die niet goed tegen tarwe kunnen. Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten, het  bevat 10 tot 25 % meer eiwit dan tarwe. Ook bevat spelt veel meer vitaminen dan tarwe. Zo bevat het veel vitamine B, onder andere foliumzuur en nicotinezuur. Daarnaast is spelt ook nog rijk aan vitamine E en bevat het de mineralen ijzer, kalium, magnesium en fosfor.Doordat het veel vezels bevat ben je sneller verzadigd en door de lage glycemische index blijf je langer verzadigd, waardoor  je bloedsuikerwaardes  geen uitschieters maken.

Soorten speltbrood

Je hebt verschillende soorten speltbrood: spelt met gist en spelt met desem. Spelt met desem is heel vast brood omdat het niet rijst zonder gist) en spelt met gist lijkt op gewoon brood. Het echte speltbrood mag volgens de Nederlandse warenwet alleen zo genoemd worden als het daadwerkelijk met 100% speltgraan wordt bereid.

Speltbroden in de test

Tijd voor een test! Ik heb vier broden gekocht en er een zelf gebakken in de broodbakmachine. Het resultaat en ook de ingrediënten verrasten mij heel erg, omdat speltbrood toch als natuurproduct bekend staat. Ook zit er geen speltdesem bij, maar uit ervaring weet ik dat in Duitsland dit brood meer te koop is (dinkel) en dat smaakt allemaal goed en ook de prijs /kwaliteit verhouding is goed. Maar ik hou de test nationaal!

Noot vooraf: ik koop normaal altijd bij de natuurwinkel, of bij de echte bakker mijn speltbrood, dus een beetje verwend ben ik wel. Daarbij verschilt het uiteraard ook per brood en winkel of iets al dan niet smaakt of vers is. Smaak blijft toch iets heel persoonlijks.

Stevig Speltbrood van Albert Heijn (€2,49)

Ingrediënten (deze heb ik opgevraagd via email): speltmeel, water, speltbloem, speltvlokken, spelt(gepoft), bakkersgist, lijnzaad, gejodeerd zout, plantaardige olie (koolzaad, raap), gerstemoutextract, specerijen(koriander).

De eerste indruk van het brood is goed. Het is een klein stevig broodje en het voelt als een normaal meergranen brood. De smaak valt me echter tegen, het is nogal droog en er zit niet veel smaak aan. Ik heb het niet in de vriezer gedaan en op de 4de dag is het echt helemaal droog. Het tweede brood ervan heb ik wel in de vriezer gedaan en bij het eruit halen na 2 dagen is hij lang niet meer zo vers en erg droog.

Speltkoren van Clout De Echte Bakker (€2,05)

Ingrediënten: water, speltbloem 23%, zonnebloempitten, gebroken spelt 8%, speltvlokken 6%, spelt volkorenmeel 3%, desem van volkorenspelt, tarwegluten, speltmoutmeel 2,5%, aardappelpureevlokken, zout, sesamzaad, gist, verdikkingsmiddelen, lupinengries, gebroken gerstemout, suiker, dextrose, druivenconcentraat, emulgatoren, moutextract, sojabloem, zuurteregelaar, aroma.

Dit is een optisch erg mooi brood, mooi donker en rijk aan pitjes. Het ruikt heerlijk en doet me meer denken aan een oerbrood. Het voelt als een stevigere snee brood. De smaak is lekker, zelfs zonder beleg! Het is niet droog en de pitjes geeft het echt een ‘bite’. Na 4 dagen is het brood nog steeds lekker en niet droog.  Ook uit de vriezer komt deze super.

Speltbrood van de Jumbo  (€2,25)

Ingrediënten: speltbloem, water, bakkersgist, tarwe(gepoft)lijnzaad, bakkerszout, tarwebloem, tarwegluten, verdikkingsmiddel (E412), emulgator, dextrose, karwijzaad, plantaardige olie(koolzaad), moutmeel, tarwe.

Dit is een lichter brood en erg luchtig, maar droog. De korst is hard en qua smaak overheerst het karwijzaad te veel, wat de smaak van het brood niet ten goede komt. Qua versheid is het al gauw droog, ook vanuit de vriezer, al is het niet zo droog als het brood van de Albert Heijn.

Speltbrood van de natuurbakkerij in Geleen (€3,05)

Ingrediënten: speltmeel, gist, palmolie ongehard, zout.

Dit is een mooi stevig brood. Het ruikt ook heerlijk en smaakt goed, is niet droog en ook uit de vriezer is deze lekker. Zo moet een echt natuurlijk speltbrood zijn en smaken!

Zelf gebakken speltbrood met kant-en-klaar mix van Demeter (€2,95)

Ingrediënten: volkoren speltmeel 90%, volkoren roggemeel, droge gist, zeezout.

Ten slotte heb ik zelf een brood gebakken in een broodbakmachine. Ik heb het gebakken zoals het op de verpakking staat. Maar het is niet lekker, het stinkt heel erg met bakken en als het nog niet helemaal is afgekoeld is het matig qua smaak. Maar als het wel helemaal afgekoeld is is het erg droog! Vriezer resultaten heb ik niet, ik heb het brood meteen weggegooid.

Conclusie

Mijn persoonlijke eindconclusie is: als je geen natuurwinkel in de buurt hebt (en je kunt tegen tarwe), kun je qua smaak en kwaliteit het beste naar de Echte Bakker gaan. Dit brood blijft lang vers, zowel in als uit de vriezer .

Ik hoop dat ik de keuze voor het brood een beetje makkelijker heb kunnen maken en daarbij ben ik erg benieuwd naar jullie eigen ervaringen .

Eet jij speltbrood? Waar haal jij het vandaan?

Deel jouw mening

Comment Section

68 reacties op “Speltbroden in de test: welk speltbrood is echt en ook lekker?


Door E.Bakker op 23 oktober 2016

Geachte M,
Ik dacht dat bloem gezeefd volkorenmeel was is het niet gewoon WIT spelt dan?
Hoe zo dan gezonder? E.Bakker


Door Marlene op 6 september 2015

Hai. Ik bak zelf mijn speltbrood maar doe dit met de speltmeel van AH. Nu is het heel raar maar soms zit er een pak tussen waar ik echt last van mijn maag van krijg. Hoe dat kan weet ik niet maar het is geen toeval of zo. Soms denk ik dat er dan toch tarwe door moet zijn gekomen want ik krijg dan dezelfde symptomen als dat ik tarwe zou eten.
Vraag me af of anderen dat herkennen. Ik woon in regio Zuid Kennemerland en wil kijken waar ik nog meer speltmeel kan kopen. Die van AH vind ik trouwens erg lekker. Maak ik heerlijke broden van.


Door linda op 28 januari 2016

Ekoplaza in haarlem , bij de Tuinen in haarlem


Door Lois op 3 januari 2017

Bij klachten direct reageren via Facebook bij AH of andere bedrijven wordt zelfde week nog aangepakt.


Door stephan op 27 juni 2015

ik maak vaak 100% speltdesem brood en dat is zeker wel luchtig te krijgen hoor. gewoon genoeg geduld hebben en het brood lang genoeg laten rijzen. als je de desemstarter laat slapen in de koelkast, dan kan je ook een rijzend brood maken dat niet al te zuur is. ik kneed mijn deeg met stretch en fold techniek. dus niet kneden, maar oprekken en vouwen om de gluten heel te houden


Door Verena op 20 juni 2015

Ik zag dat de Hema nu ook speltbrood heeft van 100% speltbloem. Ben benieuwd!


Door Puck op 28 mei 2015

Rare test. Dacht dit gaat over gezond en natuurlijk eten, brood zoals het hoort maar nee hoor het gaat over smaak en waarom smaakt het brood van de echte bakker het lekkerst en is het het langst houdbaar, precies omdat er super veel troep in zit. Verslavend dus. Echt brood hoort lang te rijzen 20 tot 28 uur en speltbrood met tarwe of gluten is geen speltbrood. Ik heb een aantal goede reacties gelezen en suggesties over hoe je het beste brood zelf kunt bakken.
Heel jammer dit stuk is het gesponsord door de echte bakker of zo.


Door Verena op 20 juni 2015

In Spelt zitten zowiezo gluten. Het zijn er wel minder, waardoor het deeg wat compacter blijft. Daarom worden er wel eens extra gluten aan toegevoegd.


Door Speltfood op 22 mei 2015

In samenwerking met het Kollenberger Spelt project verkopen wij speltbroden van 100% Nederlands Spelt (meel & bloem) Wij hebben diverse broden o.a. Desem en afbak. de site is: http://www.speltfood.nl


Door Appelvrouw op 13 oktober 2014

Je test gaat vooral om de smaak.
Hoe verser het brood blijft, hoe meer onduidelijke toevoegingen, brood verbeteraar bijvoorbeeld. We weten niet wat dat is.
Ik bak het zelf in de broodbakmachine, fluitje van een cent, en ik zal nooit brood kopen, ook geen kant en klaar pak, gewoon meel en verder alles zelf toevoegen zodat ik weet wat er in zit.
Zie hier:
http://appelvrouw.wordpress.com/2014/10/12/speltbrood/
En dat stinkt beslist niet tijdens het bakken, en het smaakt verrukkelijk, ik doe het wel in de diepvries, de sneeën brood haal ik er per keer, wat ik nodig heb, uit omdat ik weinig brood eet. En ook dan smaken ze heerlijk. Maar droger ouder brood vind ik lekkerder dan warm vers. Is een kwestie van smaak.


Door Jacob op 16 augustus 2014

Natuurlijk zit er allerlei ongewenste troep in commercieel speltbrood,
anders duurt het te lang om het te maken! Speltdeeg rijst langzaam.
Allelei toevoegingen zorgen dat het deeg rijst als een gek,
en snel in de omzet van de winkel terecht komt.
Wie zelf wel eens 100 % speltbrood bakt weet hoe lang
het duurt om spelydeeg goed gerezen en ovenklaar te krijgen.
Bovendie wordt commercieek speldeeg machinaal bewerkt
zodat alle positieve eigenschappen volledig verwoest worden.


Door Jacob op 16 augustus 2014

Met excuus voor de schrijffouten


Door Harry op 26 juli 2014

Het liefst eet ik lekker vers witbrood want bruin, tarwe, volkoren of wat dan ook krijg ik niet weg en vind ik meer iets voor paarden . Vanmorgen bij Bakker Bart toch zo’n speltbrood gekocht en de eerste ervaring is zeer goed, het brood is niet echt groot maar lekker vers en is nu al half op en maandag haal ik weer een nieuwe . Heb niet echt op de prijs gelet maar volgens mij was het iets van 2,50 . Twee keer zo duur als mijn normale brood van de Jumbo maar als het lekker en gezond is wissel ik het gewoon af .

Groeten Harry S


Door Miek op 22 februari 2014

Jammer dat het brood van de bakker vol zit met suiker (en dextrose) en dat er tarwegluteb zijn toegevoegd. Dus niet 100% spelt! En het effect van spelt is weg voor mensen die tarwe(gluten) niet goed verdragen.
Mijn tip: lekker zelf bakken en dan niet met kant en klaar mix! Google eens op spelt sodabrood, dat is een heerlijk recept en goed in te vriezen. Die site heeft ook meer recepten voor lekker speltbrood!


Door Therese op 25 januari 2014

De Jumbo heeft nu speltbrood in de aanbieding..er zit glucose fructose stroop in en suiker!!!
Ben echt enorm verbaasd en het dus links laten liggen…


Door martine kelder op 27 januari 2014

Belachelijk zeg, dat ze zoiets ongezonds in een spelt brood stoppen!


Door Arnold op 12 januari 2014

“Ik heb het brood gelijk weggegooid”???? Brood gooi je niet weg, tenzij het beschimmeld is.


Door Paul op 7 januari 2014

Speltbrood bij de supemarkt is dus niet 100% speltbrood het bevat 15% uit tarwemeel of bloem in de supermarkt! Dat dat kan.


Door Pien op 30 december 2013

Van welk brood zijn de ingrediënten welke je hebt opgevraagd van het speltbrood zwaar van de AH. Je hebt er drie verschillende soorten zag ik vandaag in de AH (donker, licht volkoren en wit)


Door Marion op 3 september 2013

Zelf koop ik 100% Spelt brood bij bakkerij Gorthuis in Hoofddorp, heerlijk vers, knapperige korst, stevige structuur en ook lekker wanneer je het invriest.


Door Nynke op 2 september 2013

Spelt desem brood van Marqt verslaat voor ons alle andere! (Ook goed in te vriezen)
Goed gerezen, soepel, heel luchtig en lekker vochtig brood. Absoluut geweldige smaak. Het heeft uren gerezen en bevat uitsluitend biologische spelt, geen andere granen. Enige nadeel is dat Marqt slechts in een paar steden een vestiging heeft. En het is nogal prijzig, ca € 4. Maar dan heb je ook wat!


Door Carla. op 31 augustus 2013

Ik heb mijn eerste speltbroodje gekocht op de Natuur markt in Dordrecht, (met zuurdesem). Ik denk dat toevoeging van gist producten nu net niet de bedoeling is, van het echte gezonde speltbrood?
Wie heeft een andere mening?
Ik eet er veeeeel minder van (ipv. van 5 sneetjes volkoren, nu 2 sneetjes spelt)! Ik vind het heerlijk, en word er vrolijk van! Ha..ha..echt waar.


Door Verena op 20 juni 2015

Dat hangt helemaal van je eigen constitutie af. Sommige mensen hebben heil bij een gistarm dieet, voor anderen maakt het weinig verschil.
De keuze om spetbrood te eten kan verschillende grondslagen hebben, zoals bijvoorbeeld allergie voor tarwe. Spelt is lichter verteerbaar, en bevat meer vitamines als tarwe, waardoor het in die zin gezonder kan zijn.

Wat mij persoonlijk betreft: ik vind zuurdesem vies, en eet nu 5 weken geen tarwe om uit te proberen wat het doet. Heb nog niet noemenswaardig verschil ontdekt.


Door kitty op 17 juli 2013

Zijn de speltbroden van Deen ook echt gezond? je hebt lichte speltbroden en donkere. Zelf vind ik ze lekker maar of ze gezonder zijn dan andere meergranen of volkoren weet ik niet.


Door brigitte op 13 juli 2013

Ik bak mijn speltbrood en broodjes en taarten (en alle andere dingen) echt altijd zelf! Heerlijk en ik doe er vanalles in van gojibessen tot chiazaden!
Maar niet in de broodbakmachine… gewoon lekker zelf kneden!


Door Carla. op 31 augustus 2013

Hallo Brigitte, ga ze lekker verkopen, het klinkt heerlijk die broden, broodjes en taarten van jou! Ik ben je 1e klant als het kan…Hou me op de hoogte.


Door Diane op 12 juli 2013

Spelt van de AH is qua ingrediënten beter dan dat van de bakker lees ik. geen emulgator, dextrose, zuurteregelaar, volkorenmeel, sojabloem, verdikkingsmiddelen.


Door Rita op 3 juni 2013

Hallo, zelf bak ik regelmatig volkoren speltbrood maar laatst heb ik een volkoren speltbrood bij de supermarkt Deen gekocht. Het is een stevig, fijn volkoren brood. Het speltbrood van de meeste bakkers vind ik te zacht. Het speltbrood van de natuurvoedingswinkels is wel heel lekker.



Door Astrid op 30 mei 2013

Het Oerbrood spelt van C1000 is inderdaad lekker, alleen bevat het helaas geen zuivere spelt en dus niet geschikt als je tarwe-intolerantie hebt. Helaas 🙁


Door Lammie op 31 juli 2013

Juist het speltbrood van C1000 verdraag ik het beste samenst : 62.5 % spelt ,en verder Lijnzaad ,zonnebloempitten ,rijstmeel ,moutmeel ,roggezuurdeeg , Speltbrood van Albert Heyn is niet zuiver ,kreeg na 2 dagen buikklachten ,koop ik dus nooit weer .


Door linda op 28 januari 2016

Welke van de twee soorten heb je gebruikt van albert heijn? En wat is er niet zuiver aan?


Door Marianne op 30 mei 2013

Ik kocht eerst speltbrood bij de warme bakker, tot ik het Oerbrood spelt van de C1000 proefde: verrukkelijk, en dat voor een supermarktbrood!


Door Astrid op 13 mei 2013

Net als Edith bak ik ook speltbrood van de kant-en-klare bakmix van Voedingswaar. Dit doe ik in de broodbakmachine op het glutenvrije programma. Die kneedt namelijk maar heel kort, zodat het deeg (de gluten erin) niet kapot gaat. Dat brood is heerlijk!! En echt 0,0% tarwe!

(de volkorenvariant van de bakmix heb ik overigens ook eens geprobeerd, geen succes 🙁 )


Door Edith op 13 mei 2013

Ik heb de standaardmix van voedingswaar.nl. Daar zit in: speltmeel , roggemeel, gedroogde speelt-desem, zout, gist en vitamine c.
Mijn machine heeft geen glutenvrij programma. Ik doe hem op een snelprogramma van nog geen 2 uur. Ik laat hem 5 minuten kneden, als hij dan even stopt haal ik snel het bakblik eruit. Verwijder het kneedhaakje en zet het blik weer in de machine. Het brood is heerlijk!


Door linda op 28 januari 2016

Ik heb geen glutenvrij programma op mijn broodbakmachine voor zover ik kan nagaan. Welk programma is dan het beste denk je?


Door Cocky van Hesteren op 20 april 2013

Speltbrood, speltpizza’s bak ik het liefst zelf. Als je een goed recept zoekt, kijk dan eens op http://www.bisschopsmolen.nl de website van speltbakker Frank van Eerd uit Maastricht.
Veel heerlijke speltrecepten. Zijn speltbrood uit zijn bakkerij is het lekkerste wat ik ooit geproefd heb!

Cocky van Hesteren
Orthomoleculair voedingstherapeute genotypedieet


Door Annelies Hoogland op 15 april 2013

In Alkmaar verkoopt bakker Raat heerlijk biologisch brood, o.a. speltbrood met desem. Erg lekker!


Door Maaike op 24 maart 2013

Ik bak er altijd kleine broodjes van ipv een heel brood, makkelijke mee te nemen en het blijft verser vind ik.


Door Hans Langbroek op 16 maart 2013

Mijn speltdesembrood koop ik bij het Spelthuys in Enkhuizen. Ik woon er 5 minuten lopen vandaan.
Het Spelthuys bakt z’n eigen brood, in veel variëteiten. Niet alleen desem, ook gistbrood. Maar desem heeft mijn persoonlijke voorkeur.

De ervaring met het brood daar is heel goed. Goed van smaak, goed van stevigheid, niet droog, en is alsook goed in te vriezen.


Door marja genot op 17 oktober 2013

Hoi hans .
zou jij mij het aders kunnen geven van spelthuys
in enkhuizen .
alvast bedankt vriendelijke groetjes van marja genot


Door Edith op 18 oktober 2013

Zo makkelijk met google te vinden : Astrid LurwegVijzelstraat 731601 NJ ENKHUIZEN


Door Dafna op 13 maart 2013

Speltbrood is idd super gezond!! Maar wil je echt alle goede voedingsstoffen dan moet het brood wel gemaakt zijn volkoren speltmeel! Houd dat in de gaten. Wil je echt 100% zekerheid, vraag jet de bakker, check het etiket of bak het zelf.


Door irene lelieveld op 12 maart 2013

Heel goed stuk Nicole, ik had het nog niet gezien namelijk. Natuurbakker is behoorlijk prijzig want het zijn kleine broden maar wel het beste zie ik.
groetjes Irene


Door Gerard op 10 maart 2013

Als speltbrood lekker luchtig is en 4 dagen zacht blijft(4 dagen vers kan niet) dan zijn er ingrediënten aan toegevoegd die er m.i. niet in horen. Speltbrood zonder toevoegingen van E-nummers is en kan niet luchtig zijn, laat staan zacht blijven. Het karakter van spelt is nu juist een stevig brood. ‘Gangbare’ bakkers denken dat brood luchtig moet zijn, echte broodliefhebbers weten inmiddels beter.


Door Gerard op 11 maart 2013

http://www.zeelandia.nl/producten/32712

Klik eens op de link, want de enige ingrediënten die nodig zijn voor echt speltbrood is speltmeel, zeezout, eventueel gist, en water, de rest kan weggelaten worden, alleen moet je dan wel een vakidioot zijn…



Door Verena op 20 juni 2015

Bij gist moet je wel een schepje suiker of honing toevoegen, voor de activatie van de gist….


Door Kim Jansen op 8 maart 2013

Ik koop mijn speltbrood ook bij de echte bakker. Even was ik blij toen ik ontdekte dat albert Heijn ook speltbrood verkocht.
Die blijdschap was snel voorbij.
Ik vond het lang niet zo smaakvol als het brood van de bakker en ook bij mij was het na een dag al erg droog.


Door Manon op 6 maart 2013

ik heb vandaag het 100% speltbrood vd AH gekocht.
Ik vind het heerlijk en juist helemaal niet droog.


Door Lilian op 23 juni 2013

Helemaal mee eens, het speltbrood van AH is erg lekker. Het is wel iets droog, maar nog steeds lekkere korstjes en zeer voedzaam. Het vult goed en ik ben erg blij met de overstap naar dit brood.


Door Veronique op 5 maart 2013

Ik bak zelf speltbrood. Een standaard recept voor ons thuis voor 2 broden, 500 gram speltmeel, 100 gram rogge, 100 gram havermout en 300 gram spelt bloem, verse gist (40 gr) zout (2 el) en water (550 ml). Als je alleen spelt wilt dan kun je experimenteren welke verhouding je het lekkerst vindt. Met de rogge en havermout heb je een variatie aan (gezonde) granen en geeft het het brood een heerlijke smaak. Wij hebben een gezin van 6 dus lang blijft een brood niet liggen. ’s avonds bakken, volgende dag ontbijt en mee naar school, dag twee, als er over is, is het ook prima te eten, echt niet te droog. Vaak maal ik het spelt voor spelt meel ook nog zelf, dan is het nóg lekkerder!


Door Rosalie op 7 maart 2013

Hoi Veronique,

Wat leuk een recept! Ik heb zelf ook een broodbakmachine maar met standaard programma’s. Als ik speltbrood bak volgens het normale programma (3-4 uur) dan komt het eruit als een heel compact brood, eigenlijk niet meer te snijden. Als ik het snelprogramma van 1 uur gebruik dan komt het wel beter omhoog maar is het brood nog klef (lijkt dan niet helemaal gaar). Ik vroeg mij af welk programma jij gebruikt voor het bakken van jouw speltbroden in de machine?

Groetjes Rosalie


Door Veronique op 16 maart 2013

Hallo Rosalie,
Ik meng en kneed het deeg met de hand (klinkt arbeids intensief maar val echt reuze mee)en laat het dan rijzen. Na het rijzen vorm ik het met de hand (laat weer even rijzen)en bak ik het op de bakplaat in de oven. Gebruik dus geen broodmachine. Heb ik vroeger wel gedaan maar ik vind de structuur veel lekkerder uit de oven dan uit de broodbakmachine. Voordeel is ook nog dat na de eerste rijs je het brood vormt en dus een korte tweede rijs geeft. Dat zorgt in grote mate voor de door ons geliefde structuur. Hoop dat dit helpt, groeten Veronique


Door Evelien op 13 maart 2013

Hoi Veronique

Meng je dit in de keukenmachine of met de hand? Hoe lang laat je het rijzen tussendoor? en daarna bakken bij welke temperatuur?
Ik ben al tijden op zoek naar een speltbrood recept wat ik snel kan maken en wat dagelijks gegeten kan worden.
Ik hoop dat je dit nog ziet!

groetjes Evelien


Door Veronique op 16 maart 2013

Hallo Evelien,
Ik schreef als reactie op Rosalie ook al, lees dat ook maar even. Ik kneed met de hand, kijk of dat ik een mooi vliesje kan trekken van het deeg(pak een stuk van het deeg tussen duim en wijsvingen van beide handen en trek uit elkaar. Breekt het dan is het nog niet goed, wordt het een mooi elastisch vlies is het goed).Hoe lang het rijst is afhankelijk van mijn planning op de dag. Verdubbelen in volume is een heel standaard gegeven, hoe snel dat gebeurt is ook afhankelijk van de temperatuur waarbij het deeg rijst. Grofweg 1,5 uur bij circa 16 C. Als ik het overnacht laat staan dan zet ik het kouder zodat het langzamer gaat en als ik weinig tijd heb zet ik het in de oven die ik heel laag verwarm (40 C). Als je het deeg heel lang laat rijzen (hele dag of nacht)komt er wel meer een vergiste/bier smaak aan het brood. Na het rijzen vorm ik het brood in de gewenste vorm (meestal deel ik het in 2-en en elke helft maak ik plat, vouw in 3-en en rol het dan op tot een langwerpig brood) en plaats dit op de bakplaat. Dit laat ik dan weer zo een 30 minuten rijzen voordat ik het in de oven bak (200 C en 30 minuten). Als het gaar is klinkt het brood hol als je op de onderkant klopt.
In het begin lijkt het wat werk maar als je de routine hebt kun je het gemakkelijk inplannen en tussendoor de stapjes doen. Het resultaat is een echt heerlijk brood dat super gezond is.
Ik hoop dat dit je helpt, wil je nog wat weten dan hoor ik het wel, heb ook een FB pagina waar ik (spelt)recepten en foto’s op plaats maar weet niet of ik dat hier kan plaatsen, is een zakelijke pagina. Als je dat wilt dan kan ik je wel een uitnodiging sturen om te volgen, moet je wel even je FB naam geven. Succes ermee, groeten Veronique


Door Marijke op 8 augustus 2013

Hallo,

Ik zou je ook graag willen volgen op je facebook pagina. Mag ik je facebook naam?

Gr Marijke ( facebook Marijke Groos-Dorland)


Door Iris op 4 maart 2013

Ik bak het zelf zonder kant en klare mix, dus gewoon 1/2 speltbloem en 1/2 speltvolkorenmeel, droge gist en water. Heerlijk. En dat brood droog wordt is toch normaal na een aantal dagen….



Door Johan op 27 november 2013

Is de heerlijke mix, heerlijk met 5 e nummers en tarwegluten. Geldt voor alle bakkers die spelt natuur verkopen, is niet echt natuurlijk. De meest verkochte speltmix van Nederland. inmiddels zijn er ook mixen op de markt die geen e nummers/tarwegluten/lactosen/kleurmouten bevatten. Volgens mij mag je bij 20% speltmeel/bloem je brood al spelt noemen. Persoonlijk vind ik dat dat 100% moet zijn, net als bij volkoren.
Zelf koop ik m’n speltbrood bij een bakkerij in Wekerom, voor een heel brood slechts 2,45 wel alleen op vrijdag en zaterdag.


Door Truus op 6 augustus 2014

In speltbrood van AH zit gerstemoutextract, van Clout moutextract (en concentraat en aroma ??) bakkerij Verbeek heeft meelverbeteraar met gistextract. In al die extracten zit Ve-tsin oftewel E621 of MSG en al die andere namen die ze er tegenwoordig voor verzinnen. E621 is puur GIF en VERSLAVEND, je eet er dus meer van. Ze stoppen het in potjes babyvoeding en zelfs door het eten in bejaardenhuizen omdat de oudjes dan beter gaan eten. Op den duur wordt iedereen hier allergisch voor en krijgt migraine en nog veel meer nare verschijnselen. Ik kan het weten want ik heb hier last van en moet goed uitkijken wat ik eet. Bakker Paul Annee en natuurbakker in Geleen zijn prima.


Door Suzan op 3 maart 2013

Ik maak speltbrood zelf met zuurdesem. Vergt wel wat geduld om de starter van het zuurdesem te maken, maar dan heb je ook wat. Zelf toevoegen wat ik lekker vind, bijvoorbeeld lijnzaad, walnoten, hazelnoten, cranberries etc.

Ik haal spelt desem ook wel eens bij de bakker, bakker Otten in Hoorn. Zij bakken het brood 1x per week en ze verkopen het dan ook uit de vriezer. Heerlijk vers en goed stevig en voedzaam.


Door Naziha op 3 maart 2013

Hoi,

Bedankt voor het uitzoeken! Wou namelijk ook contact opnemen met de Ah voor de ingrediënten, maar dat hoeft nu niet meer!

Groetjes Naziha


Door Lois op 3 januari 2017

Klopt niet ingrediënten zijn vrij snel verandert naar 100% vanwege negatieve reakties kassa etc. Is echt stevig en niet droog ook na 3 dagen niet. Dus check je gegevens van 3 jaar geleden.


Door Loes op 3 maart 2013

Ik koop mijn speltbrood in Alphen a/d Rijn bij bakkerij Zonneveld, heerlijk brood zonder toevoegingen en suiker en met zuurdesem. En ze hebben allerlei soorten, licht of donker, met pit en zonder.
En ook al is het zuurdesem, het is lekker luchtig..


Door Edith op 3 maart 2013

Ik bak zelf speltbrood van de bakmix van voedingswaar.nl . Heerlijk brood en lukt altijd . Voor 9 kg mix betaal ik 20 euro. Hier bak je 18 broden van.


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!