datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Superfoods ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt
27 februari 2014 
2 min. leestijd

Superfoods ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt

Bij superfoods denk je wellicht snel aan zaken als hennepzaad, tarwegras en acai-poeder. Zeg maar de wat ‘apartere producten’ die je niet op elke straathoek koopt. Maar ook in de gewone supermarkt vind je genoeg superfoods: producten die bevorderlijk zijn voor de gezondheid door de grote hoeveelheid vitamines en een hoge voedingswaarde.

In dit artikel een opsomming van de superfoods die je gewoon bij de groente- en fruitafdeling vindt. Fruit en groente zijn sowieso gezond, maar deze hebben een streepje voor!

Kiwi

Deze groene krachtpatser zit boordevol vitamine C. Als je een opeet heb je al meer dan je dagelijkse behoefte binnen. Vitamine C is, zoals je ongetwijfeld weet, onder meer goed voor je weerstand. Verder bevordert de kiwi de spijsvertering en is de vrucht rijk aan kalium. De kiwi is bovendien erg goed voor je humeur. Kiwi’s kun je doormidden gesneden uitlepelen of in blokjes verwerken in een fruitsalade.

Avocado

Een vrucht met een hoog vetgehalte, maar het gaat wel om gezond onverzadigd vet (gunstig voor het cholesterol). De avocado bevat verder veel mineralen zoals kalium en magnesium en hij scoort hoog op het gehalte vitamine C en E. Avocado is heerlijk door een salade, geprakt op brood in combinatie met huttenkase of uiteraard verwerkt tot guacamole.

Blauwe bessen

Van al het fruit scoren blauwe bessen het hoogst op de hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten werken ontstekingsremmend en beschermen tegen verschillende ziekten. Verder bevatten blauwe bessen anthocyaan, een paarsrode kleurstof die de ophoping van kalk en cholesterol in hart- en bloedvaten tegengaat. Van de blauwe bes wordt verder gezegd dat ze onder meer hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en ouderdomsverschijnselen helpt te voorkomen. Blauwe bessen kun je goed verwerken in toetjes, gebak of havermoutpap.

Broccoli

Deze groene groente, en vooral de kiemen van broccoli, bevat sulforafaan. Dit is een antioxidant met kankerbestrijdende eigenschappen. Bovendien werkt sulforafaan tegen een bacterie die maagzweren lijkt te veroorzaken. Daarnaast is broccoli ook rijk aan foliumzuur en aan polyfenolen, die net als antioxydanten ontstekingsremmend werken. Je kunt broccoli koken of stomen en ook de stronk is eetbaar als je deze eerst schilt. Deze kun je ook goed verwerken in groene smoothies.

Tomaat

Naast zeer veel vitaminen en mineralen, bevat de tomaat de kleurstof lycopeen. En deze helpt tegen bepaalde soorten kanker, hoge bloeddruk en aderverkalking.

Bij het koken van tomaten komt er meer lycopeen vrij dan als je ze rauw eet. Alle reden om ze te verwerken tot saus of soep, maar ook rauw door een salade of bij een gebakken eitje blijven tomaten supergezond.

Spinazie

Spinazie bevat plantaardige omega 3-vetten en foliumzuur, maar ook ontzettend veel vitamine A en K. En nog eens een heel rijtje mineralen zoals mangaan, magnesium en ijzer. Je kunt spinazie rauw eten of verwerken in een smoothie (die daardoor mooi groen kleurt). Spinazie kun je ook kort koken of roerbakken. Wist je dat diepvriesspinazie een vergelijkbare voedingswaarde heeft met verse?

Boerenkool

Boerenkool verslaat spinazie op het vitamine K-gehalte. Deze vitamine werkt ontstekingsremmend en is goed voor de botopbouw. Boerenkool scoort verder hoog op vitamine C en mineralen. Iedereen kent de boerenkoolstamppot, maar je kunt de bladeren ook roerbakken of –heel trendy- verwerken tot ‘kale chips’. De gesneden blaadjes bak je dan met olie en kruiden in de oven tot een knapperige hapje.

Wat is jouw favoriete ‘Supermarkt Superfood’?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Alia
Door

Alia

op 27 Feb 2014

Heerlijk supergood

Marlies
Door

Marlies

op 27 Feb 2014

Leuk artikel! Blauwe bessen zijn trouwens ook heerlijk in een smoothie!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading