Het is bijna Valentijnsdag! Een dag waarop er vele liefdevolle zoenen worden uitgewisseld. Een mooie dag om wat extra aandacht aan de mond te besteden. Je spijsvertering begint in je mond… Houd je mond dus gezond! En wie wil er nu geen stralende glimlach met mooie tanden?
Een stukje anatomie
Je mond is het begin van het spijsverteringskanaal, het wordt begrenst door beide wangen, het gehemelte en de spieren van de mondbodem. De binnenzijde van de mondholte is bekleed met slijmvlies. In de mondholte treffen we verder aan: de boven- en onderkaak die het gebit dragen en de tong.
De tong
De tong is een sterk gespierd orgaan, omdat hij aan de voorkant vrij eindigt is het ook het meest beweeglijke orgaan van ons lichaam. Hij heeft een belangrijke rol bij het kauwen van het voedsel, het spreken en bij het reinigen van het gebit. Op de tong zitten smaakpapillen waarmee je de verschillende smaken proeft.
De kaken
De boven- en onderkaak dragen het gebit. De onderkaak is beweeglijk aan de schedel verbonden met je kaakgewricht. Met je kaakspieren kun je op en neer, maar ook van links naar rechts bewegen. Zo kan de maalbeweging ontstaan zodat je je maaltijd goed kunt vermalen.
Het gebit
Je gebit , bestaat uit verschillende elementen, verschillend van vorm en daarmee aangepast aan hun eigenlijke functie. Zo hebben snijtanden een scherpe, beitelvormige rand die nodig is voor het afbijten van voedsel.
Een sappig verhaal
Het voedsel wat in de mond komt wordt daar vermengd met speeksel. Dit wordt gemaakt door speekselklieren die onder de invloed van voedsel in de mond hun speeksel produceren. Maar ook als we voedsel ruiken of alleen maar aan lekker eten denken wordt de speekselproductie aangezet, waardoor wij gaan “watertanden”.
Per dag maken we gemiddeld 1200 cc speeksel aan. In de mond wordt vooral het spijsverteringsenzym amylase geproduceerd. Dit verteert koolhydraten. Het splitst de langere zetmeelketens in de kortere suikerketens. Als je lang op een stuk brood kauwt, zul je ook merken dat het zoeter gaat smaken. In je mond begint dus met name de vertering van koolhydraten en maak je voedsel kleiner zodat verderop in de spijsvertering de andere enzymen op het voedsel in kunnen werken.
Tanden
Staan ze recht, zijn ze wit? Als het over tanden gaat gaat het meestal om het uiterlijk. Eigenlijk moet het gaan over een gezond gebit!
Pijn is niet fijn en kiespijn is vreselijk. Ook zweertjes, aften en tandvleesontsteking (paradontitis) …nee, bedankt!
Wat kun je zelf aan doen voor een gezonde mond? Ik denk dat je veel zelf in de hand hebt.
Valentijnsdag! 15 Tips voor een gezonde mond
- Goed poetsen. Minimaal 2 minuten verwijdert de plaque. Voor mensen met een “moeilijk gebit” is dat zelfs nog te weinig. 2x daags minimaal!
- Gaatjes ontstaan omdat bacteriën in onze mond zetmeel en suikers omzetten in zuren die het tandglazuur oplossen. Verminder het aantal “zuuraanvallen” door niet steeds te eten of te snoepen én zo gezond mogelijk te eten. (Weinig suiker)
- Als plaque niet goed wordt weggepoetst kun je o.i.v. de kalk uit speeksel, tandsteen krijgen. Laat dit jaarlijks verwijderen.
- Poets je tanden niet net na drinken van sinaasappelsap. Dat is ook erg zuur en maakt je tandglazuur zachter. Als je dan poetst beschadig je het makkelijk.
- Melk of een stukje kaas na het eten verminderd de zuurgraad van je mond.
- Met een elektrische tandenborstel is het makkelijker poetsen.
- Goed poetsen is best moeilijk. Poets daarom kinderen totdat ze ca 8 jaar zijn, na. Dit kan veel problemen voorkomen.
- Geef kinderen geen sapje mee in bed, geef ze niets meer te eten of drinken na het tanden poetsen. Kan wel: gewoon water .
- Stop met roken; rokers zijn vatbaarder voor parodontitis. Door vernauwing van de bloedvaten is ook het tandvlees minder goed doorbloed.
- Extra aandachtig poetsen bij een beugel; het is moeilijker alle tandplaque weg te poetsen.
- Zwangere vrouwen hebben een groter risico op tandvleesontstekingen. Poets dus extra zorgvuldig! Het hormoon progesteron verslapt het tandvlees. Laat tandvleesontstekingen tijdig behandelen. Tandvleesontstekingen kunnen complicaties geven in de zwangerschap.
- Voorzichtig met het bleken van de tanden. Kies voor een veilige methode. Veel doe-het-zelf methodes werken niet goed of het is niet duidelijk of het veilig is voor je tanden.
- Eet kaas na zoet en brood na fruit als je je tanden wilt beschermen. Meestal doen we juist het omgekeerde.
- Gebruik je tanden en mondspieren. Eet gezond en kauw goed.
- Zorg voor je gebit en ga tijdig naar de tandarts, dan hoef je er ook niet bang voor te zijn…
Hoe houd jij je mond gezond?
Janneke
op 14 Feb 2013Emmelien
op 14 Feb 2013Eva de Beijer
op 15 Feb 2013Karin van Holland
op 14 Feb 2013Laura de Haan
op 15 Feb 2013Craut Conny
op 31 Jul 2013Laura de Haan
op 03 Aug 2013Laura de Haan
op 15 Feb 2013Karin van Holland
op 15 Feb 2013Laura de Haan
op 16 Feb 2013Laura de Haan
op 16 Feb 2013Sara
op 28 Feb 2022Catherina Carvalho
op 01 Mar 2022