datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Valentijnsdag! 15 Tips voor een gezonde mond
10 februari 2022 
3 min. leestijd

Valentijnsdag! 15 Tips voor een gezonde mond

Het is bijna Valentijnsdag! Een dag waarop er vele liefdevolle zoenen worden uitgewisseld. Een mooie dag om wat extra aandacht aan de mond te besteden. Je spijsvertering begint in je mond… Houd je mond dus gezond! En wie wil er nu geen stralende glimlach met mooie tanden?

Een stukje anatomie

Je mond is het begin van het spijsverteringskanaal, het wordt begrenst door beide wangen, het gehemelte en de spieren van de mondbodem. De binnenzijde van de mondholte is bekleed met slijmvlies. In de mondholte treffen we verder aan: de boven- en onderkaak die het gebit dragen en de tong.

De tong

De tong is een sterk gespierd orgaan, omdat hij aan de voorkant vrij eindigt is het ook het meest beweeglijke orgaan van ons lichaam. Hij heeft een belangrijke rol bij het kauwen van het voedsel, het spreken en bij het reinigen van het gebit. Op de tong zitten smaakpapillen waarmee je de verschillende smaken proeft.

De kaken

De boven- en onderkaak dragen het gebit. De onderkaak is beweeglijk aan de schedel verbonden met je kaakgewricht. Met je kaakspieren kun je op en neer, maar ook van links naar rechts bewegen. Zo kan de maalbeweging ontstaan zodat je je maaltijd goed kunt vermalen.

Het gebit

Je gebit , bestaat uit verschillende elementen, verschillend van vorm en daarmee aangepast aan hun eigenlijke functie. Zo hebben snijtanden een scherpe, beitelvormige rand die nodig is voor het afbijten van voedsel.

Een sappig verhaal

Het voedsel wat in de mond komt wordt daar vermengd met speeksel. Dit wordt gemaakt door speekselklieren die onder de invloed van voedsel in de mond hun speeksel produceren. Maar ook als we voedsel ruiken of alleen maar aan lekker eten denken wordt de speekselproductie aangezet, waardoor wij gaan “watertanden”. 

Per dag maken we gemiddeld 1200 cc speeksel aan. In de mond wordt vooral het spijsverteringsenzym amylase geproduceerd. Dit verteert koolhydraten. Het splitst de langere zetmeelketens in de kortere suikerketens. Als je lang op een stuk brood kauwt, zul je ook merken dat het zoeter gaat smaken. In je mond begint dus met name de vertering van koolhydraten en maak je voedsel kleiner zodat verderop in de spijsvertering de andere enzymen op het voedsel in kunnen werken.

Tanden

Staan ze recht, zijn ze wit? Als het over tanden gaat gaat het meestal om het uiterlijk. Eigenlijk moet het gaan over een gezond gebit! 

Pijn is niet fijn en kiespijn is vreselijk. Ook zweertjes, aften en tandvleesontsteking (paradontitis) …nee, bedankt!

Wat kun je zelf aan doen voor een gezonde mond? Ik denk dat je veel zelf in de hand hebt.

Valentijnsdag! 15 Tips voor een gezonde mond

  1. Goed poetsen. Minimaal 2 minuten verwijdert de plaque. Voor mensen met een “moeilijk gebit” is dat zelfs nog te weinig. 2x daags minimaal!
  2. Gaatjes ontstaan omdat bacteriën in onze mond zetmeel en suikers omzetten in zuren die het tandglazuur oplossen. Verminder het aantal “zuuraanvallen” door niet steeds te eten of te snoepen én zo gezond mogelijk te eten. (Weinig suiker)
  3. Als plaque niet goed wordt weggepoetst kun je o.i.v. de kalk uit speeksel, tandsteen krijgen. Laat dit jaarlijks verwijderen.
  4. Poets je tanden niet net na drinken van sinaasappelsap. Dat is ook erg zuur en maakt je tandglazuur zachter. Als je dan poetst beschadig je het makkelijk.
  5. Melk of een stukje kaas na het eten verminderd de zuurgraad van je mond.
  6. Met een elektrische tandenborstel is het makkelijker poetsen.
  7. Goed poetsen is best moeilijk. Poets daarom kinderen totdat ze ca 8 jaar zijn, na. Dit kan veel problemen voorkomen.
  8. Geef kinderen geen sapje mee in bed, geef ze niets meer te eten of drinken na het tanden poetsen. Kan wel: gewoon water .
  9. Stop met roken; rokers zijn vatbaarder voor parodontitis. Door vernauwing van de bloedvaten is ook het tandvlees minder goed doorbloed.
  10. Extra aandachtig poetsen bij een beugel; het is moeilijker alle tandplaque weg te poetsen.
  11. Zwangere vrouwen hebben een groter risico op tandvleesontstekingen. Poets dus extra zorgvuldig! Het hormoon progesteron verslapt het tandvlees. Laat tandvleesontstekingen tijdig behandelen. Tandvleesontstekingen kunnen complicaties geven in de zwangerschap.
  12. Voorzichtig met het bleken van de tanden. Kies voor een veilige methode. Veel doe-het-zelf methodes werken niet goed of het is niet duidelijk of het veilig is voor je tanden.
  13. Eet kaas na zoet en brood na fruit als je je tanden wilt beschermen. Meestal doen we juist het omgekeerde.
  14. Gebruik je tanden en mondspieren. Eet gezond en kauw goed.
  15. Zorg voor je gebit en ga tijdig naar de tandarts, dan hoef je er ook niet bang voor te zijn…

Hoe houd jij je mond gezond?


Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Janneke
Door

Janneke

op 14 Feb 2013

Hoe zit het met die fluor, sommige onderzoeken zeggen dat dit heel erg slecht voor je is

Emmelien
Door

Emmelien

op 14 Feb 2013

Ik ben ook wel benieuwd naar die fluor! Misschien een idee om een artikeltje speciaal over tandpasta te schrijven? Ik ben heel erg van de natuurlijke middeltjes en DIY's, maar ik durf het nog niet aan om mijn tanden met bijvoorbeeld baking soda te gaan poetsen. Ik heb redelijk gevoelige tanden, dus ik wil er voorzichtig mee zijn. En zou het bijvoorbeeld kwaad kunnen om gewoon met alleen je tandenborstel te poetsen, zonder iets er op?

Eva de Beijer
Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 14 Feb 2013

Fluor is niet om op te eten. Je moet er zeker niet teveel van binnenkrijgen. Daarom heeft kindertandpasta een verlaagd fluoridegehalte, want die willen nogal eens wat doorslikken..jaren geleden (70-er jaren )is er discussie geweest of drinkwater niet gefluorideerd moest worden. gelukkig is dit niet doorgegaan. Maar fluor heeft wel functie tegen tandbederf, wat een steeds groter probleem werd door de "moderne" voeding.. Ik poets zelf wel met (een beetje) fluortandpasta. Er is discussie over de schadelijkheid. Erover lezen en afwegen wat jij wilt, het wordt regulier nog steeds geadviseerd. Ik denk dat vooral regelmatig goed poetsen,(met of zonder fluoride) zéker voor de nacht (en daarna ook niets meer eten/drinken, behalve water) vanaf jonge leeftijd veel ellende voorkomt. Zonder tandpasta poetsen of baking soda gebruiken kan m.i. geen kwaad. Is beter dan niet poetsen..;)

Laura de Haan
Door

Laura de Haan

op 15 Feb 2013

Fluor is een van de grootste soorten gif! Het is het hoofdbestanddeel van rattengif en Hitler gebruikte het al in de tweede WO om de mensen lekker mak te houden. Vandaar dat het ook in de meeste kalmeringsmiddelen en antidepressiva zit. Het verbaast me eerlijk gezegd dat jullie fluor in je artikel hebben opgenomen. Er is ook steeds meer onderzoek dat fluoride en andere soorten gif in ons milieu de grootste oorzaak zijn van de sterk toegenomen ziektes als dementie, MS, kanker etc. Sinds ik ben gestopt met fluortandpasta is mijn tandvlees enorm verbeterd en zelfs een stuk minder teruggetrokken! Ik heb zelfs geen gevoelige tanden meer, terwijl ik altijd Sensodyne voor gevoelige tanden nodig had. Je moet heel even door een korte fase heen, maar de resultaten zijn geweldig! Ik gebruik dr. Organic van de Tuinen (met aloe vera, echt heerlijk!) en de tandpasta van Urtekram. Sinds een half jaar zijn ze hier wel degelijk weer begonnen met fluorideren van het drinkwater, kijk maar in het drinkwaterbesluit (even doorscrollen naar de bijlages) https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2011-293.html. Ik vind dit schandalig! Wie meer wil lezen over het gevaarlijke fluor: http://www.pateo.nl/fluor.htm Of deze: http://www.wanttoknow.nl/nieuws/bewezen-fluoride-verlaagt-het-menselijk-iq/ Of deze: http://volzicht.nl/fluoride-tast-pijnappelklier-aan/ Of Google zelf even, genoeg te vinden!

Craut Conny
Door

Craut Conny

op 31 Jul 2013

Beste Laura, al jouw statements over fluor zijn volledig correct behalve 1. (Natrium)Fluoride wordt NIET toegevoegd in het drinkwater in Nederland. Er komt van nature reeds fluor in het water voor nl. Calcium Fluoride. De 3 landen die momenteel Natrium Fluoride toevoegen aan hun leidingwater zijn Spanje, Engeland en Duitsland (gedeeltelijk). Dit kan je vinden op de www. Groetjes, Conny

Laura de Haan
Door

Laura de Haan

op 03 Aug 2013

Hoi Conny, Ja je hebt vast gelijk en ik hoop ook dat je gelijk hebt, het is wel zo dat de norm in het drinkwater besluit op 1mg/l staat en dat is de waarde van fluoridatie.. Ik vertrouw het water sowieso niet door allerlei redenen. Bekijk deze bijvoorbeeld eens: http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=73900&cHash=cf5f40a342ea754b4b87c6afc3829e4a Het waterbedrijf in deze aflevering geeft ook eerlijk toe dat niet alles uit het water te zuiveren is. Je hebt geen website vermeld in je reactie, alleen www. Ik weet ook dat ze het in Amerika doen. Bedankt voor je reactie!

Laura de Haan
Door

Laura de Haan

op 15 Feb 2013

Ik lees nu dat MissNatural dit zelf schrijft over fluoride: Ondanks allerlei uitspraken van de overheid en tandheelkundigen dat fluoride alleen maar gunstig is en we er zo’n stralend wit en gezond gebit van krijgen, zijn er inmiddels honderden onderzoeken gedaan waarin fluoride in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen, hersenbeschadiging, botstoornissen, mentale stoornissen en maagreflux. Verder leidt een te veel aan fluoride tot fluorose, waarbij er witte vlekjes op de tanden komen, brengt fluor het immuunsysteem in de war, versterkt het tumorgroei en onderdrukt de werking van de schildklier. Kortom: fluoride is dus een giftige stof voor het lichaam. In een tube tandpasta zit genoeg fluoride om een klein kind te doden (als het deze helemaal leeg zou eten). In de VS en in Zweden wordt dan ook terecht op de verpakking gewaarschuwd voor fluoride. Gek genoeg is dat nog niet het geval in Nederland. Dan snap ik nu nog minder waarom in dit artikel tip 11 staat vermeld...

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 15 Feb 2013

Beste Laura, fluoride staat ter discussie. Tip 11 is een vaststelling van een feit dat fluoride tandglazuur verstevigt. Zie o.a.: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluoride . Discussie vooral of we er niet al genoeg van binnenkrijgen. Het grootste gif? Dat ligt ook aan de verbinding die fluor aangaat. Of een stof giftig is hangt verder af van de dosering, zoals je ook aangeeft in je voorbeeld dat een klein kind geen tube tandpasta moet leegeten. Té veel is nooit goed en er Ik denk dat het goed is jezelf te informeren over de argumenten zowel voor als tegen en je eigen keuze te maken in wat voor jou het beste is. Zeker als je ook nog medicatie gebruikt waar het blijkbaar nogal eens inzit.. Je verdere eet- en leefpatroon speelt ook een zeer belangrijke rol (zie de andere tips). Het is heel fijn als er discussie is en reacties komen.

Laura de Haan
Door

Laura de Haan

op 16 Feb 2013

Ja het maakt je tanden harder (de vraag is of dit nou zo belangrijk is?) maar verkalkt ook je hersenen en dan met name je pijnappelklier met alle gevolgen van dien. Als ik naar de door jullie zelf beschreven voorbeelden van gezondheidsnadelen kijk weet Ik wel wat ik belangrijker vind: dit gif zoveel mogelijk vermijden en dan maar liever wat 'zachtere' tanden. Het is toch ook vrij logisch gedacht dat iets dat je tanden harder maakt wel meer in het lichaam doet dan dat? Er is verschil in het soort fluoride, in tandpasta en gefluorideerd water zit het giftige natriumfluoride (NaF).

Laura de Haan
Door

Laura de Haan

op 16 Feb 2013

Op deze pagina vind je veel onderzoek naar fluoride en wordt ook beweerd dat gebieden waar mensen meer fluor gebruiken zelfs slechtere gebitten hebben. http://www.rudolfdewit.com/md_fluoride.html

Sara
Door

Sara

op 28 Feb 2022

Moet ik als oudere extra magnesium https://www.flinndal.nl/magnesium of is dit niet nodig? Ik ben 54 jaar oud, en een vriendin zei dat mijn botten sneller zouden afbreken als ik dit niet doe.

Catherina Carvalho
Door

Catherina Carvalho

op 01 Mar 2022

Hoi Sara, het is zeker goed om extra magnesium in te nemen. Magnesium is een belangrijk mineraal en we gebruiken daar ook dagelijks veel van. Dus ik adviseer je om die zeker te nemen. Samen met een goede multi vitamine, een hoge dosis vitamine D en visolie ben je verzekerd van sterke botten.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading