datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Verschil bruinbrood en volkorenbrood
05 oktober 2012 
4 min. leestijd

Verschil bruinbrood en volkorenbrood

Discussie in de media over volkorenbroodDeze week is er in de media volop discussie over brood. Om precies te zijn over volkoren brood en dat je hiervan dik zou worden. De discussie begon begin deze week met een ingezonden stuk aan de Volkskrant waarin bakker Menno ’t Hoen zegt dat volkorenbrood helemaal niet gezonder is. Hij stoort zich dan ook aan de campagne van het Voorlichtingsbureau Brood die zegt dat volkorenbrood altijd goed is.

Daarnaast is hij het niet eens met het advies van het Voedingscentrum om dagelijks 6-7 sneetjes brood te eten. Naar mijn idee is dit ook behoorlijk veel en heel wat mensen halen dat ook niet. Een gemiddelde volwassene eet 4 boterhammen per dag.

Word je dik van volkorenbrood?

Gisteren was er op dit artikel in de Volkskrant een reactie van het Voedingscentrum. Senior voedingsdeskundige Andrea Werkman zegt; “Brood is in Nederland de belangrijkste koolhydraten- en vezelbron en heeft daarom een prominente plaats in de Schijf van Vijf. Brood, in combinatie met een gevarieerde en gezonde voeding, goed verdeeld over de dag, geeft je energie en levert onmisbare voedingsstoffen. Het is zonde als mensen minder volkorenbrood gaan eten, want we worden dik van de verleidingen tussen de maaltijden door en niet van volkorenbrood”.

Vandaag kopt de Volkskrant “Volkorenbrood maakt dik? Zestien miljoen experts verschillen van mening” en daarmee wordt deze discussie vergeleken met het nog meer besproken onderwerp; voetbal! Behalve zestien miljoen bondscoaches telt Nederland ook zestien miljoen voedingsexperts. Iedereen is zijn eigen autoriteit, aldus Frans Kok, hoogleraar voeding & gezondheid aan Wageningen Universiteit.

Wat ik vind van de hele brood discussie?

Zelf ben ik nu bij dag 25 van de nieuwe cursus “40 dagen zonder Brood” en al die broodverhalen in de media zijn dan ook meer dan welkom. Vanuit public relations oogpunt vind ik de discussie die bakker Menno ’t Hoen heeft aangewakkerd helemaal geweldig! Hij bakt namelijk alleen maar het zeer gezonde desem volkorenbrood zonder gist en broodverbeteraars. Het kan niet anders dat hij overladen is met bezoekers aan zijn website en dat hij de bestelling in zijn online brood shop heeft zien stijgen. Daarnaast maakt hij Nederland wakker uit een hele lange slaap en ellenlange traditie van het klakkeloos eten van brood. Waarom eten wij Nederlanders toch zoveel brood? Het is gewoonte om zowel ’s ochtends als ’s middags een ‘broodje te eten’, of de ‘bammetjes’, of je gaat ergens even ‘een broodje halen’. Ook al eten steeds meer mensen ’s ochtends iets anders, ’s middags blijft het brood. En soms wint brood het zelfs ’s avonds van de andere voedingswaren!

Stap voor stap naar een gezondere levensstijl

En dan de reactie van het Voedingscentrum. Heel goed dat ze een reactie geven in de eerste plaats. Brood in combinatie met gevarieerde en gezonde voeding is in de praktijk voor de meeste mensen niet de realiteit. Als twee maaltijden per dag al bestaan uit brood, dan valt er nog weinig te variëren. Juist wanneer je minder brood gaat eten, ga je meer variatie in je voedingspatroon aanbrengen en meer groenten en fruit eten. Toch begrijp ik de stelling van het Voedingscentrum wel. Ooit zat ik namelijk aan tafel met een van hun voorlichters en had het met haar over dat het Voedingscentrum biologische groenten en fruit niet prefereert boven bespoten groenten en fruit. Slechts 2% van de Nederlandse bevolking eet de aanbevolen 2 stuks fruit en 2 ons groenten (wat al héél weinig is). Laten we mensen eerst überhaupt groenten en fruit eten voordat we de lat ook nog hoger leggen door te zeggen dat dit ook nog biologisch dient te zijn. Ik kon mij daarin wel vinden en zo is het ook met de brooddiscussie. Van witbrood en bruinbrood uit de supermarkt, naar volkorenbrood, brood zonder suiker en e-nummers en dan eindigen bij minder brood en desembrood. Voor de meeste mensen is dit nog een lange weg te gaan!

Verschil bruinbrood en volkorenbrood

Wat is nu het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood? Het bruine brood in de supermarkt herken je duidelijk aan de kleur. Bruinbrood wordt gemaakt van tarwemeel. Toch bestaat over dit brood de meeste vergissing. Bruinbrood is wellicht iets gezonder dan witbrood, maar wanneer je bruinbrood eet, eet je geen volkoren brood! Volkorenbrood wordt namelijk gemaakt van volkoren tarwemeel en hier zitten de meeste vitaminen en mineralen in. Bruinbrood is niet automatisch volkoren.

Volkorenbrood – het meest voedzame brood – krijgt de naam volkoren. Ander bruinbrood is dus niet volkoren. Soms worden de broden zelfs een beetje bruiner geverfd dat ze daadwerkelijk zijn. De regel ‘hoe bruiner hoe gezonder’ gaat dus helaas niet op.

Intolerant voor gluten of tarwe

Steeds vaker wordt een tarwe-intolerantie of een glutenintolerantie ontdekt. Bij de ontdekking van een dergelijke intolerantie moet degene die het heeft alle gluten en/of tarwe uitsluiten uit zijn dieet. Want tarwe en gluten wordt in heel veel producten verwerkt, het is net suiker. Dit betekent dus veel zelf maken, zelf bakken en koken.

Het komt ook veel voor dat mensen intolerant zijn voor gluten of tarwe, terwijl ze het niet eens weten. Dit is vervelend, want het kan klachten veroorzaken, die je misschien niet eens herkend als klachten. Vaak krijg je ze namelijk geleidelijk aan en merk je niet zo snel dat het erger wordt. Ook zijn de klachten moeilijk te herkennen als zijnde de gevolgen van een intolerantie tegen gluten of tarwe.

De voordelen van geen brood eten

Een dieet zonder brood geeft meer energie, voorkomt een dip na de maaltijd, zorgt voor een betere darmflora en regelmatige stoelgang. Bovendien krijg je meer vitaminen en mineralen binnen doordat je voeding veel meer leert variëren.

Dieet zonder broodNooit meer brood?

Met de cursus “40 dagen zonder Brood” laten we deelnemers zien wat er nog meer te eten valt, hoe je dit praktisch in je ‘eetschema’ kunt verwerken en tijdens de periode van 40 dagen leer je ook welke slimme gezonde keuzes je kunt maken, wanneer je weer brood wilt eten.

Wat voor brood eet jij?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Astrid
Door

Astrid

op 08 Oct 2012

Sinds ik GOK eet ik helemaal geen brood meer, ik bak gewoon mijn eigen crackers of maak een KH arm brood van zemelen, lijnzaad, eieren enz. Ik mis het brood totaal niet, vond het zelfs nooit lekker en wist nooit wat erop te doen. Alles wat ik op brood niet lekker vond lust ik heel graag op mijn crackers MET roomboter uiteraard. Ik kan me niet voorstellen dat mensen brood lekker vinden, LOL!!

Patricia
Door

Patricia

op 08 Oct 2012

Wat is GOK?!

Ingrid
Door

Ingrid

op 09 Oct 2012

GOK = Grip op Koolhydraten Google maar eens.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 11 Oct 2012

Goed bezig Astrid! Inderdaad is dat vaak ook nog een hele uitdaging, wat doe je op brood? Gewoon een paar dagen per week skippen dat brood ;)

Dorine van Moorsel
Door

Dorine van Moorsel

op 08 Oct 2012

Brood was een tijdje geleden zowat het enige product waar ik niet zonder kon. De laatste tijd eet ik nog maar 2 of 3 x per week zuurdesem brood en voor de rest salades, roerei, bonen en rijst als lunch. Ik heb meer energie, ben vanzelf 3 kilo afgevallen en mis het brood totaal niet (ik was gewoon verslaafd kwam ik achteraf achter). We moeten met zijn allen echt af van die vreselijke broodverslaving!

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 11 Oct 2012

Bedankt voor je reactie en goed om te lezen dat je meer variatie hebt aangebracht. Inderdaad; brood eten zit er zo ingebakken!!!

Caroline
Door

Caroline

op 10 Oct 2012

Zelf eet ik vooral zelfgebakken speltbrood. Hoewel zuurdesem natuurlijk prima is, gebruik ik zelf gist. Er zijn veel meningen over gist. Natuurlijk kan niet iedereen tegen gist, maar gistbrood is toch niet per definitie minder gezond dan zuurdesem brood?

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 11 Oct 2012

Bedankt voor je reactie. Speltbrood is zeker een goede keuze! Bovendien reageert ieder lichaam weer anders op voeding en kun je het beste zelf ontdekken wat werkt voor jouw lichaam.

volkorenbrood en -graanproduktenWat te doen bij.nl
Door

volkorenbrood en -graanproduktenWat te doen bij.nl

op 31 Oct 2012

[...] Verschil bruinbrood en volkorenbrood en de discussie over brood volkorenbrood en -graanprodukten [...]

Lisette
Door

Lisette

op 24 Nov 2013

Als je lichaam opgegroeid is met brood eten kun je beter niet zomaar brood schrappen omdat je lichaam daaraan gewend is, dat is mijn mening.......

Lisette
Door

Lisette

op 24 Nov 2013

Ik las op een forum een goed stukje, dat ging over mensen die allemaal zo klagen over dat brood slecht is. We hebben gewoon teveel van alles. En daarom geven we af op dingen.Waar is de tijd dat we dankbaar waren voor een goed stuk brood? Waarom is er de lijn in het gebed 'geef ons heden ons dagelijks brood?'We moeten dankbaar zijn dat we zoveel voeding tot onze beschikking hebben. Waar je ook woont, bijna altijd een winkel naast de deur om voedsel te kopen.

Peter Nunumete
Door

Peter Nunumete

op 03 Jan 2016

Volgens mij kan je echte volkoren brood zien met het verschil van bruin brood. Stop volkoren brood in de vriezer dan als je eruit haalt en laten ontdooien heb die het zelfde formaat als je toen in de vriezer doet. Anders met gewone bruin brood, hij krimpt namelijk in maar als je al ontdooit heb dan geeft die de normale formaat als je toen in de vriezer heb gedaan. Dit is volgens mij de verschil waar aan kan je het zien en merken.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine