datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vrijheid van volkstuinen en biologisch tuinieren in gevaar
04 mei 2013 
2 min. leestijd

Vrijheid van volkstuinen en biologisch tuinieren in gevaar

Onze vrijheid om te zaaien en oogsten wat we willen is in gevaar! Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven en boeren, maar ook voor hobbyisten met een eigen moestuin. De landelijke organisatie voor volkstuinders AVVN is bezorgd over het wetsvoorstel van het directoraat Gezondheid en Consumenten (SANCO) van de EU over de monopolisering van zaadgoed. De kans bestaat dat de 240.000 volkstuinders in Nederland –en verder iedereen die al dan niet bij huis een moestuintje heeft- binnenkort geen zaad uit groente en fruit meer mogen winnen of ruilen met andere hobbyisten. Dat betekent onder andere de ondergang van biologisch tuinieren. Het wetsvoorstel staat maandag 6 mei op de rol bij de Europese Commissie. 

Schadelijk voor milieu

De landelijke organisatie voor hobbytuinders, het AVVN, vindt het wetsvoorstel (voluit: Legislation on Seed and Plant Propagating Material) onwenselijk in een tijdsgewricht waarin overheid en burgers streven naar een duurzame samenleving en een gezond milieu. AVVN-voorzitter Chris Zijdeveld: “Juist hobbytuinders kunnen in hun volkstuin of tuin bij huis een belangrijk verschil maken voor het milieu. Het wetsvoorstel dreigt onze afhankelijkheid van industriële zadenleveranciers verder te vergroten en daarmee wordt onze positie en die van het milieu verder verslechterd”.

Ook op grote schaal slecht

Zelfs al zou de particuliere sector in het wetsvoorstel buiten schot blijven, dan nog is het AVVN gekant tegen een Europese wet die bepaalt dat alleen geregistreerd zaaigoed nog verkocht mag worden. Het AVVN voorziet dat de nieuwe wetgeving een toenemende en versnelde privatisering van collectief zaai- en pootgoed mogelijk zal maken door een beperkt aantal marktspelers, met namen als Monsanto, Dow, BASF en Bayer – allemaal actief in de chemische industrie.

Ondergang van biologisch zaaigoed

Dit betekent een vermindering van de biodiversiteit, een kwetsbare voedselketen, verlies van (kennis over) lokale, oude en zeldzame gewassen en naar alle waarschijnlijkheid de teloorgang van producenten van biologisch zaaigoed. Allemaal zaken die het AVVN een warm hart toedraagt. En Miss Natural natuurlijk ook, want wat als we zelf niet meer biologisch tuinieren kunnen?

Wat kun jij doen?

In het kader van de biodiversiteit, het behoud van de bijenpopulatie en de vrijheid om te zaaien en te oogsten wat eenieder wil, zijn er diverse online petities opgezet in Europa. Ben jij tegen de plannen om op Europees niveau regelgeving te introduceren die het strafbaar maakt om zelf te bepalen welk zaad je gebruikt en zaden onderling uit te wisselen met andere tuinders? Dat kun je je laten horen door deze online petities te tekenen. Dat kan via de duitse petitie ‘Freiheit für die Vielfalt!‘.
Ook kun je de engelste petities ‘Monsanto vs. Mother Earth‘ en ‘Nestlé: Stop trying to patent the fennel flower‘ tekenen om het patenten op zaden, waardoor die ‘eigendom’ worden van grote voedsel- en chemie concerns, tegen te gaan.

Wat vind jij van een dergelijke regelgeving?
Handtekening-Miss-Natural

PS Je vindt in de Miss Natural Shop heel veel verschillende soorten biologische zaden en artikelen om deze zaadjes te laten ontkiemen, de plantjes te laten groeien, verzorgen en uiteindelijk te oogsten!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Annelies
Door

Annelies

op 04 May 2013

Wat een vreemde wetgeving. Het komt bij mij over als onderdrukking. Want waar bemoeien ze zich eigenlijk mee? Moestuinen zijn er gezond en goed voor het milieu. Ik ken heel veel mensen met moestuinen en zij hebben mij pas geleden geholpen zelf een aan te leggen in de tuin. Zo heel veel concurrentie heeft de winkel er ook weer niet van.

Monica
Door

Monica

op 04 May 2013

Dit Frankenstein monster machine Monsanto moet voor eens en voor altijd gestopt worden. Want ze zijn inderdaad bezig om controle te krijgen over ons voedsel. Dat laten we ons niet afnemen, wij hebben een recht om gezond en biologisch te eten. Zonder gekheid er moet echt drastisch iets ondernomen worden tegen dit monster. Want de overheid wordt gewoon omgekocht en die gaat ons niet beschermen. Ze hebben al zoveel leed veroorzaakt in India en Amerika met hun troep, walgelijk gewoon.

Astrid
Door

Astrid

op 07 May 2013

Deze: 'Monsanto vs. Mother Earth' had ik al getekend, de andere van Nestle heb ik net getekend. Zoveel mogelijk petities tekenen is iig een stap in de goede richting. Overigens vandaag ook deze gelezen: http://www.foodlog.nl/artikel/nogmaals-boevenzaad-of-schurkenstreek1/ Het lijkt erop dat de hobbytuinders en biologische boeren door kunnen gaan met wat ze al deden als dit aangenomen wordt, maar het einde is nog niet zoek en ook zullen de biologische boeren uiteindelijk toch de dupe zijn, niet kunnen groeien, kleine afzetmarkt houden, want de supermarkten blijven natuurlijk zo goedkoop mogelijk bij de groete boeren inkopen enz. Vooral kleine tuinders enz die hiervan de dupe zouden zijn moeten overal petities tekenen, waar ze maar kunnen en wij consumenten kunnen daar hopelijk meehelpen. Ik hoop dat de wet of hoe ze het ook gaan noemen niet dorogaat, ben net begonnen met mijn makkelijke moestuin en alles groeit al lekker, straks eten uit eigen tuin, onbespoten, wat kan er nu nog gezonder zijn? Helaas zit ik wel in de randstad waar ook troep in de lucht zit, maar door niet met insecticiden enzo te werken scheelt het toch een hoop, vooral in geld, want groente is nu eenmaal niet zo goedkoop, zeker biologisch niet en met de huidige crisis..........

Irmgard
Door

Irmgard

op 07 May 2013

Inderdaad wordt de macht overgenomen door die monsanto. Die is ook degene volgens mij die sproeit met chemicaliën in de lucht. Hij zit er volgens mij achter.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading