datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Wat heb jij gedroomd vannacht?
05 april 2012 
5 min. leestijd

Wat heb jij gedroomd vannacht?

Je lichaam herstelt zich in je slaap. Ook groei (denk aan spiertraining) gebeurt voornamelijk als jij je ogen dicht hebt. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt in rust.

Verbrand calorieën terwijl je slaapt

Tijdens je slaap verbrand je ook nog steeds calorieën, ongeveer 56 kcal per uur. Bij een nacht van 8 uur slapen kom je dan op 448 kcal. Wanneer je wakker bent verbrand je natuurlijk veel meer calorieën dan wanneer je slaapt. Toch maakt korter slapen je niet slanker. De beste afslankresultaten boek je juist bij een gezonde nachtrust, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Hormonen die het hongergevoel onderdrukken

Recent Amerikaans onderzoek uit 2011 laat het volgende zien. Wetenschappers kwamen erachter dat 6 tot 8 uur slaap per nacht zorgt dat de hormonen die het hongergevoel onderdrukken beter in balans blijven. Dit zelfde effect geldt voor de hormonen die de stress onderdrukken.

Meer gewichtsverlies door een betere nachtrust

Tijdens de studie werden 500 zwaarlijvige mannen en vrouwen uit de Verenigde Staten op een streng dieet gezet van hoofdzakelijk groenten en fruit. Ze moesten dagelijks 500 kilocalorieën minder innemen en minimaal 3 uur per dag (!) sporten. De studiegroep kwam iedere week samen om elkaar moed in te spreken en om elkaars ervaringen te delen. Na 6 maanden bleek dat de proefpersonen met de minste stress en de meeste nachtrust de meeste kilo’s waren kwijtgeraakt. Zij vielen na een half jaar lijnen minstens 5 kilo meer af dan de rest van de groep.

Uitscheiden van gifstoffen en vrije radicalen

Goed slapen leidt op ook tot minder stress, waardoor je minder snel troost zal zoeken in eten. Het lichaam gebruikt de nachtrust daarnaast om alle gifstoffen en vrije radicalen, die ons moe en futloos maken, uit te scheiden. Een goede nacht slapen helpt je om optimaal te functioneren. Het zal je dan ook niet verbazen dat mensen die, door een goede nachtrust, fit en energiek zijn, ook slanker zijn.

Hoeveel slaap heb jij nodig?

Je lichaam heeft 6 tot 8 uur nodig om zich volledig te herstellen. Alle uren die je daar nog boven op slaapt, gaan ten koste van de uren dat je actief calorieën kunt verbranden. Slaap dus nooit langer dan acht uur. Door het ideale aantal uren ook nog eens op vaste tijden te maken, verbeter je de kwaliteit van je slaap en dus de afslankende werking die ervan uit gaat. Zelf heb ik ook zeker 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig wil ik mijzelf optimaal voelen. Slapen is heerlijk!

Slaapkamergeuren

The Body ShopEn dan heb ik het niet over muffe slaapkamerluchtjes na een diepe, lange nacht. Nee, dan bedoel ik slaapkamer ‘parfums’ die je helpen te ontspannen en rustig in slaap te vallen.Geuren beïnvloeden je gemoedstoestand. Zelf heb ik op mijn nachtkastje Deep Sleep Dreamy Pillow & Body Mist van The Body Shop staan. Een heerlijke geur die ik voor het slapen ga op mijn kussen spray.

De lekkerste slaapkamergeur waar ik van kan genieten is de geur van schoon beddengoed van een net opgemaakt bed. Heerlijk is dat! Voor het verspreiden van een ontspannende geur in je slaapkamer kun je ook gebruik maken van een geursteen van klei. Twee of drie druppels olie erop is voldoende. De olie trekt in de poreuze structuur waardoor het aroma gelijkmatig wordt afgegeven. Een speciale ventilator, een zogeheten streamer of luchtzuiveraar kan je ook gebruiken. Deze zijn te koop bij de natuurvoedingswinkels. Oliën die bij uitstek geschikt zijn in de slaapkamer zijn: sinaasappel, mandarijn, ylang ylang, jasmijn en rozemarijn.

Slaapproblemen

Problemen met slapen heb ik nooit gehad. Als ik lig dan slaap ik binnen 5 – 10 minuten. Mocht ik midden in de nacht wakker worden, dan val ik ook direct weer in slaap. Heel fijn is dat! Ik vind slapen ook een heerlijke bezigheid. Helaas is uitslapen er niet meer bij met mijn jongens, maar ik heb het geluk dat zij ook heel goed slapen. De klok rond van 19 tot 7. Dus dat is erg prettig. Helaas kampen veel mensen wel met slaapproblemen en functioneren hierdoor minder goed gedurende de dag.

De 7 slaapkamer zonden

De 7 slaapkamer zonden

  1. Piekeren in bed – Parkeer rondfladderende gedachten voor je gaat slapen in een notitieboek. Grote kans dat je na een nacht slapen een oplossing hebt gevonden voor je zorgen. Of de dingen in een ander licht ziet.
  2. TV kijken in de slaapkamer – Heel gezellig en het lijkt ontspannend, TV kijken in bed. Maar die dominante prikkels voor je gaat slapen houden je hoofd flink actief. Je hersenen krijgen niet de kans te ontspannen. Lees dus liever een boek of doe wat ik vaak doe; luisteren naar een geleide meditatie via mijn iPhone (in vliegtuigstand)
  3. Intensieve gesprekken voeren – Hiervan ga je hard nadenken en je zet er je rationele hersendeel mee aan het werk. Nog erger dan intensieve gesprekken voeren is ruziemaken.
  4. Doe of melatonine niet bestaat – Melatonine is een hormoon dat gemaakt wordt door de pijnappelklier en ons waak-slaapritme aanstuurt. De productie van melatonine komt op gang zodra het donker wordt en stopt weer als het licht wordt. Slaap dus altijd met het licht uit en de gordijnen dicht. Vooral als je aan een fel verlichte straat woont met lantarenpalen.
  5. Laat op de avond eten – Je lichaam wil ontspannen, maar een maag vol voedsel moet nog aan het werk. Hoe oneerlijk is dat?! Een paar uur voor je gaat slapen dus liever niets meer, tenzij je die dag weinig hebt gegeten kan het juist slim zijn om iets licht verteerbaars te eten, dan slaap je beter.
  6. Telefoon naast je bed – Waarom zou je toestaan dat een ander je stoort bij een van de belangrijkste activiteiten van de dag?
  7. Rommel in je slaapkamer – Japanners weten het, Chinezen weten het, en je moeder wist het ook: in een opgeruimde kamer slaap je lekkerder!

De kracht van denken in je slaap

Over de kracht van denken in je slaapSlapen en toch productief zijn? Dat wil je brein ook. Het is er neurologisch op ingericht met hoge snelheid na te denken terwijl jij slaapt. Associatief, buiten de box en zonder belemmeringen. Tijdens dat slaapdenken verwerk je informatie, ben je creatief, verwerf je inzichten, vooruitzichten, genereer je ideeën en oefen je vaardigheden. Dat nachtelijk denken zomaar weggooien is zonde! Transporteer je slaapgedachten naar de dag en doe er iets mee. Hoe? Dat onthullen wordt onthult in het boek “Wat heb jij gedroomd vannacht?” over de kracht van denken in je slaap.

Ik doe mee met een blog tournee

Een geweldig inspirerend boek dat enorm leuk geschreven is bovendien! Voor dit boek doe ik mee aan een blog tournee. Je kunt de tourneepagina hier bezoeken en meer lezen over dit mooie onderwerp.

Een pleidooi voor uitslapen

Ter afsluiting nog een leuke en inspirerende video van de auteur van het boek Nicoline Douwes Isema. Zij hield op Stand Up Inspiration een pleidooi voor uitslapen. We doen het veel te weinig, en dat is jammer, want juist tijdens deze vorm van ontspanning ontstaan goede ideeën.

Dromen dat ik vlieg

De mooiste dromen zijn de dromen waarin ik kan vliegen. Minder fijne dromen zijn wanneer ik de controle verlies. Dit gebeurt dan meestal dat ik in een auto op de snelweg rijd en dan niet meer kan remmen en op de vangrail inrijd… en dan wakker wordt!

Wat heb jij gedroomd vannacht?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading