datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Weer een 'nieuw' oergraan: kamut
26 januari 2014 
2 min. leestijd

Weer een 'nieuw' oergraan: kamut

Je hoort steeds vaker dat de ‘oude granen’ terug komen in onze voeding. Zo is er al een hele tijd de hype rond spelt en nu wordt er ook geregeld over kamut gesproken. Op vakantie in Zuid Duitsland kwam ik bij een geweldige biologische bakker die kamut brood verkocht. Dit was puur kamut, dus ik was erg nieuwsgierig.

Ik had er wel eens van gehoord, maar wist niet precies wat het was. De vrouw bij de biologische bakker nam alle tijd om mij uit te leggen wat het precies was. Het smaakte er g lekker, een beetje zoet, en het vulde goed. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Wat is kamut?

Kamut oftewel khorasan tarwe  is een ‘oergraan’, een graansoort met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten. Dit maakt het geschikt voor mensen die de gewone tarwe slecht kunnen verdragen. Echter, voor mensen die lijden aan coeliakie is het niet geschikt.

Het oergraan stamt waarschijnlijk uit het oude Egypte. Een Amerikaanse piloot nam in 1949 een aantal korrels -die in een Egyptische graftombe gevonden waren- mee naar huis, waar het hem lukte om de korrels op te kweken. De eerste jaren was er weinig belangstelling voor, maar toen de voordelen voor de gezondheid bekend werden, steeg eind jaren tachtig de belangstelling voor kamut en wordt het sindsdien op grotere schaal geteeld. Het graan mag overigens pas de naam ‘kamut’ dragen als het biologisch geteeld is.

Kamut gebruiken in de keuken

Kamut is geschikt voor broodbereiding door de aanwezigheid van voldoende gluten. Ook wordt Kamut verwerkt in babyvoeding, ontbijtgranen, energierepen, muesli, pasta’s en mixen voor pannenkoeken en wafels. Je kunt er brood, couscous, koekjes, cake, en pasta mee maken.

Kamut en je gezondheid

Recent onderzoek door IFAA (International Food Allergy Association) leidde tot het volgende besluit: voor de meeste mensen die overgevoelig zijn voor tarwe kan kamut een uitstekend vervangingsmiddel zijn voor de gewone tarwe. Er is nog geen onderzoek verricht bij mensen die geen gluten verdragen, dus kunnen voor hen geen aanbevelingen worden gedaan. Voor velen die gevoelig zijn voor tarwe is kamut wel de tarwe die gegeten kan worden.

Kamut is rijk aan proteïnen en bevat vele mineralen, vooral selenium, zink en magnesium, vergeleken met moderne tarwe. De vrouw bij de biologische bakker vertelde nog dat mensen die chemo of bestraling kregen vaak kamut brood aten door het hoge selenium gehalte. Selenium is een hele sterke antioxidant en vermindert samen met vitamine C en E en betacaroteen de vorming van vrije radicalen die mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hart- en vaataandoeningen en een aantal vormen van kanker. Door het hoge percentage aan lipiden, die meer energie in het lichaam produceren dan koolhydraten, kan kamut worden beschreven als tarwe met een hoge energetische waarde. Ik heb wel eens gelezen dat hardlopers en andere topsporters ook vaak dit graan eten om de hoog energetische waarde ervan.

Kamut is veelal verkrijgbaar bij de bio winkels en reformzaken, ook in diverse webshops is het te koop.

Recept: Kamut brood

Tot slot een recept (gevonden via het internet) om zelf een kamut brood te bakken.

Dit heb je nodig voor 1 brood:

  • 450 gram kamutmeel
  • 150 gram zuurdesem
  • circa 320 ml water
  • 6-9 gram zout

Zo maak je het brood klaar:

  1. Kneed een nattig deeg van alle ingrediënten.
  2. Laat het deeg een paar uur staan met een doek om de schaal totdat het mooi gerezen is.
  3. Neem vervolgens een broodvorm, vet deze in met olie, doe het deeg hierin en laat nog eens rijzen.
  4. Als ook dit weer goed is gerezen, verwarm dan de oven voor en bak vervolgens het brood in ongeveer 30 minuten op 200 graden.
  5. Als je het brood snijd zie je dat het brood goud geel van binnen is.

Heb jij weleens kamut gebruikt of gegeten?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Rita
Door

Rita

op 19 Apr 2014

Kan dit ook in een broedmachine gebakken worden ?Grts

karel
Door

karel

op 21 Feb 2015

Dag Rita wil je soms kuikentjes bakken ? :-)

Theo Rombout
Door

Theo Rombout

op 10 Aug 2014

Ik bak al jaren zelf brood. Eerst met de broodbakmachine en sinds een jaar of twee enkel nog in de oven. Waarom? Omdat wij volledig over zijn naar andere granen dan tarwe. Tarwe blijkt door veel mensen minder goed verdragen te worden; het is vaak "prikkelend" voor de darmen. Ook mijn vrouw bleek daarvoor gevoelig te zijn. Sinds we dat weten, bak ik géén tarwebrood meer. Spelt wordt vaak goed verdragen en natuurlijk een aantal andere granen (en grassen). Enkele maanden geleden waren we "op bezoek" bij de Zuidmolen in Groesbeek; die had Kamut staan. Omdat ik af en toe graag iets anders wil proberen, heb ik een kilo meegenomen. Afgelopen week is het er dan van gekomen en heb ik een brood gebakken met Kamut. Het ruikt héérlijk en het smaakt ook zo! De buitenkant is prachtig goudgeel, het kruim zacht en een beetje sponzig. Ik heb toen meteen wat bolletjes en enkele baguettes gebakken! Recepten voor de broden, die ik bak, vind ik op de website http://www.wiebaktmee.nl/. Mijn eigen voorkeur gaat daarbij uit naar het z.g. "Nachtbrood" (lang gerezen).

Claudia
Door

Claudia

op 04 Nov 2015

Hai! Wat is 150 gram ' zuurdesem'? Wat word daarmee bedoeld? Hoor het graag! Mvg Claudia

Wim
Door

Wim

op 18 Dec 2015

Ik gebruik kamut in plaats van zilvervliesrijst, het smaakt heerlijk en het vult prima de maag.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading