10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Welke goede voornemens heb jij?
01 januari 2012 
3 min. leestijd

Welke goede voornemens heb jij?

Het einde van een jaar betekent vaak dat je goede voornemens gaat maken voor het komende jaar. Iedereen weet dat in de top van de goede voornemens afvallen, gaan sporten, gezond eten of stoppen met roken staat.

Zelf heb ik ook jaren achter elkaar goede voornemens gemaakt, en vaak zat daarbij om te willen afvallen en meer te gaan sporten. Feit is dat goede voornemens vaak al in de eerste weken van het jaar sneuvelen. Dit heeft volgens mij te maken met het feit dat je te veel wilt veranderen, te snel resultaat wilt zien. En als het anders loopt dat je had verwacht, tja…waarom zou je dan doorgaan met je voornemen?

Koppel je gedrag los van de gewoonte

Om nou te zorgen dat je je goede voornemens wel waar kunt maken, moet je ze misschien wat minder zwaar inzetten. Een patroon, of het nou gaat om eten, sporten of iets heel anders, is eigenlijk gewoon gedrag dat je jezelf hebt aangeleerd. Voorbeeld: altijd als je in de auto stapt, heb je zin in drop, omdat je weet dat in je auto altijd een zak drop ligt. Begin dus met iets kleins en haal die drop niet meer in je auto. Feitelijk koppel je het gedrag los van de gewoonte. Na een paar dagen weet je niet beter dan dat je in de auto geen drop eet! Hoe makkelijk is dat te veranderen…

Raak niet overmoedig en blijf realistisch

Zo kun je met elke gewoonte omgaan. Nog een voorbeeld; als goede voornemen heb je dat je meer wilt gaan sporten en je neemt een abonnement bij de sportschool. Je neemt je voor om 5 keer per week te gaan. Als je dat niet redt, ga je je schuldig voelen. Maar is 5 keer per week sporten wel realistisch in je drukke leven? Waarom spreek je niet met jezelf af om minimaal 2 keer per week te gaan, welke dag maakt niet uit. Dit legt jezelf minder beperkingen op, want 2 keer gaan in een week die 7 dagen duurt, dat klinkt toch heel reëel?

Wat ging afgelopen jaar al goed en wil je blijven doen?

Terug naar de goede voornemens. Bedenk liever wat er het afgelopen jaar is gebeurd, wat de mooie herinneringen zijn en wat je van het afgelopen jaar wilt blijven doen. En intussen kun je bijvoorbeeld voedingspatroon of je sportpatroon onder de loep nemen. Stel dat je het afgelopen jaar heb geleerd dat het prettig is om elke ochtend te ontbijten. Dat is prima om te houden zoals het is. Dit is namelijk een goede gewoonte. Je ontbijt is een goede start van de dag. Je motor moet weer op gang komen na een nachtje slapen. Deze gewoonte hoef je niet aan te passen. Maar heb je bijvoorbeeld moeite met twee boterhammen en een glas melk en een stukje fruit? Waarom neem je dan niet één boterham en je fruit mee naar je werk? En eet je later in de ochtend nog die andere boterham?

Ik ga voor de 10 km op 2e Paasdag

Wat ik zelf goed heb gedaan in het afgelopen jaar – vind ik zelf – is het hardlopen weer op gepakt te hebben. Ik heb mezelf voor 2012 als doel gesteld om de 10 km te kunnen lopen. Met als resultaat dat ik 2e paasdag tijdens de Marathon van Utrecht de 10 km ga lopen. En ik heb me er al voor opgegeven. Dit doel is tevens mijn ‘stok achter de deur’. Ik weet waar ik voor train. En omdat ik ook de afspraak heb gemaakt dat ik in een week 2 keer moet trainen, maakt niet uit wanneer, gaat mij dit lukken ook!

Dus …wat is jouw goede voornemen?

En hoe zorg je ervoor dat je je voornemen kunt waarmaken? Je kunt dit doen door het concreet te maken, heel realistisch en het gewoon te gaan doen. Als je één ding als voornemen hebt, werkt dat vele malen beter dan tien dingen die te groot zijn te willen aanpakken. En zo kun je stapsgewijs gedurende het jaar meerdere dingen aanpakken die je wilt veranderen!

Veel succes en laat gerust jouw goede voornemen hier achter,
dat maakt het een beetje officieel ; )

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Eva
Door

Eva

op 01 Jan 2012

Hoi Karin, ik doe met je mee en ga voor de 10 km. Loop nu sinds een half jaar regelmatig 2 km. Dus dat moet lukken!

Dorien Middelkoop
Door

Dorien Middelkoop

op 02 Jan 2012

Ik ga holle(n) in Zwolle op 9 juni! Voor het goede doel; de ziekte van Duchenne (www.timeforheroes.nl) Nu trainen voor de 4mijlloop (=6,4 km) en helemaal van het nulpunt beginnen vanwege een knieblessure... dus hang nu nog (klachtenvrij) op de 2 km... Dus mijn goede voornemen is meer bewegen!

Francine Bos
Door

Francine Bos

op 02 Jan 2012

Na het lezen van het boek 100% gifvrij van Julia Kang ben ik er van overtuigd, dat je niet dik wordt of blijft van eten, maar van de gifstoffen in o.a. je eten. Ik ga dus proberen steeds meer van die gifstoffen te weren uit mijn dagelijks bestaan. Dus niet alleen uit mijn eten, maar ook huidverzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en uit het gebruik van plastics.

Marjon
Door

Marjon

op 04 Jan 2012

voor mij geen goede voornemens in de trend van afvallen of meer sporten. Ik wil alles doen en laten wat ik zelf wil en waar ik me goed bij voel!

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.