Cadeau voor jou!
GRATIS Recepten E-book

Page content

Wie zoet is krijgt lekkers. Suikervrije kruidnoten bijvoorbeeld!

suikervrije-kruidnoten

Al vanaf eind september liggen de kruidnoten, chocolademunten, marsepein en wat al niet meer aan sinterklaas zoetigheden al in de winkel. En vanaf datzelfde moment zie ik de kreten op twitter en facebook weer gaan: “Het is nog zomer en het sinterklaassnoep ligt al in de winkels. Belachelijk!”

Al jaren gaat dat zo en elk jaar weer denk ik: “waar maken jullie je druk om?”. In eerste instantie om het feit dat je zelf de keuze hebt om deze zoetigheden te kopen of niet. Blijkbaar zijn er genoeg mensen die het doen, anders zou het allemaal al niet in de schappen liggen. Maar ook omdat je je beter druk kunt maken om de ingrediënten van kruidnoten en al het andere snoep!

Wat zit er in kruidnoten?

Neem de kruidnoten, het meest gegeten Sinterklaassnoep. Deze lekkernij bevat onder meer gluten, suiker (vaak in meerdere vormen) en meerdere E-nummers. Geen ingrediënten die je graag ziet als je liever natuurlijk eet.

Natuurlijk moet je niet te streng zijn voor jezelf en je kids en elkaar ook af en toe iets anders gunnen. Maar van september tot december worden er heel wat kruidnoten genuttigd en uitgedeeld, en kan de 80/20 regel die je liever aan zou houden wel eens flink zijn overschreden.

Verantwoord decembersnoep

Gelukkig kan het ook anders! Ga bijvoorbeeld zelf lekker bakken voor de feestdagen. En tot die tijd kun je natuurlijk al gaan oefenen, want zolang je recepten verantwoord zijn kun je lekker ongestoord genieten van alle voorpret!

In het e-book ’50 Suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar’ staan allerlei verantwoorde lekkernijen voor Sinterklaas, Kerst en Oudejaarsavond! Denk aan de bekende kruidnoten, maar ook speculaasbrokken, marsepein en een perenspeculaastaart. Maar natuurlijk ook een suikervrije kerststol, kerstkoekjes, ouderwetse gestoofde peertjes en oliebollen. Allemaal suikervrij en zuivelvrij!

Recept: Suikervrije kruidnoten

Om je alvast een voorproefje te geven van hoe lekker verantwoord decembersnoep kan zijn, heb ik voor jou een heerlijk recept voor suikervrije kruidnoten.

Dit heb je nodig:

  • 100 gram plantaardige boter
  • 250 gram volkorenmeel
  • 75 gram oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
  • 1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • biologisch eigeel
  • 3 el sojamelk

Zo maak je de suikervrije kruidnoten:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
  2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door elkaar. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog ‘groeien’, dus laat wat ruimte tussen de pepernoten.
  4. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten. Smullen maar!

Dit is een recept uit ’50 Suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar’.

Wat is jouw favoriete decembersnoep?

Gratis magazine t.w.v. €4,95

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.

Wij hebben ook een hekel aan spam
pompoen-recepten
Eva van Zeeland
Eva van Zeeland is de oprichter en eigenaar van Miss Natural Lifestyle. Eva heeft een passie voor alles omtrent de natuurlijke levensstijl en deed haar kennis op tijdens de opleiding orthomoleculaire geneeskunde en jarenlange ervaring in de fitness branche. Eva heeft in haar leven nog nooit een dieet gevolgd en calorieën tellen lijkt haar een erg saaie bezigheid! “Leer weer te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft en vergroot zelf je kennis over voeding”. Eva is een gedreven ondernemer en moeder van de 7-jarige tweeling Bob & Lex en bijna 2-jarig meisje Indy.

Comment Section

8 reacties op “Wie zoet is krijgt lekkers. Suikervrije kruidnoten bijvoorbeeld!


Door M op 8 november 2014

Sorry maar dit recept gaat nergens over. Ik mag geen suiker en dan staat er tussen de ingrediënten: “palmsuiker, kokosbloemsemsuiker. “


Door Lieke op 2 oktober 2015

Kokosbloesemsuiker mag gewoon gebruikt worden. Het gaat om geraffineerde suikers, en kokosbloesem is dat niet.


Door X op 9 oktober 2015

Dat veel mensen het vervelend vinden dat het al zo vroeg in de winkel ligt heeft meer te maken met het gevoel dat het jaar alweer om is / nu alweer de donkere koude dagen aangekondigd worden ..terwijl je nog geniet van de zomer dus ..midden oktober lijkt mij ook meer geschikt. Het gaat dus meer om het gevoel dat de winter alweer voor de deur staat terwijl de zomer nog amper weg is. Dit moest ik even kwijt omdat je aangeeft dat men zelf kan bepalen of je het koopt maar daar gaat het niet om. Natuurlijk vinden veel mensen het lekker!



Door Natas op 15 november 2014

Goedemorgen!
Ik heb een vraag,ik wil nml heel erg graag deze kruidnoten gaan bakken:

“1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)” Kan ik dit vervangen door bv iets meer kokosbloesemsuiker te gebruiken?

groetjes en alvast bedankt!


Door Sabine ter Schiphorst op 28 oktober 2015

Ik heb voor mezelf als regel. Pepernoten ed komen pas in huis als de man met de baard in Nederland is. Dan blijft het meestal beperkt tot 1 a 2 zakjes in die periode, voor de gezelligheid een chocoladeletter die traditie getrouw en stukjes gesneden op een boterham wordt gedaan en een stukje gevulde speculaas. Meer dan genoeg om op een wat “verantwoorde”manier te genieten 😉


Door bas op 3 november 2015

–gluten, suiker (vaak in meerdere vormen) en meerdere E-nummers.

erm.. ok.
-Gluten: zitten ook in volkorenmeel
-suikers: zitten ook in het recept
-meerdere e-nummers; alledrie de enummers op de foto E500,E503 E472e zijn natuurlijk en zitten als hoofdbestanddelen in bakpoeder.

Het enige wat hier gebeurt is dat de Olien door Boter vervangen worden en geraffineerde glucose door natuurlijke glucose. Oftewel; een vegetarisch gerecht wordt dierlijk enkel en alleen omdat er dan wat ander soort suiker inzit.

Plaats een reactie Annuleren


*