Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Zorg jij goed voor je gal?

Lever- en galreinigingEen goede spijsvertering is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Hierbij wordt vaak gedacht aan de darmen maar ook de lever en galblaas mogen niet vergeten worden.

De lever en galblaas zijn met elkaar verbonden door galwegen (afvoergangen) en komen uit in de twaalfvingerige darm. Wanneer deze wegen verstopt raken kun je je wel voorstellen dat dit gevolgen heeft voor de spijsvertering. Maar waar komen deze verstoppingen eigenlijk vandaan?

De lever

De grootste hoeveelheid cholesterol in ons lichaam halen we niet uit onze voeding maar wordt geproduceerd door de lever. Dit cholesterol wordt o.a. gebruikt voor de productie van gal, een groengele vloeistof die nodig is ter bevordering van de spijsvertering. Naarmate we ouder worden wordt er minder gal geproduceerd en neemt dus ook de galstroom af.

Gifstoffen afkomstig uit onze voeding, water, lucht en leefomgeving worden afgebroken in de lever. Deze stoffen worden omgezet in onschadelijke afbraakproducten en uitgescheiden via de gal of het bloed. De afbraakproducten in het bloed verlaten het lichaam via de nieren in de urine. Via de gal komen de afbraakproducten in de darm terecht en vervolgens in de ontlasting.

De gal(blaas)

Een deel van het geproduceerde gal stroomt vanuit de lever direct door naar de twaalfvingerige darm en de rest wordt opgeslagen in de galblaas. Wanneer er voeding in de darm komt, trekt de galblaas zich samen waardoor er een galstroom ontstaat vanuit de galblaas naar de twaalfvingerige darm. De gal vermengt zich met de darminhoud voor een goed verloop van de spijsvertering. Gal bevordert o.a. de vertering en opname van vetten en de galzouten vergroten de oplosbaarheid van in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K). Deze vitaminen kunnen daardoor beter uit de darm opgenomen worden.

De galblaas heeft dus een zinvolle functie maar wordt toch jaarlijks bij meer dan 20.000 mensen in Nederland operatief verwijderd. De hoofdoorzaak hiervoor is de aanwezigheid van galstenen of galproppen (voorlopers van galstenen).

Galstenen

Galstenen zijn een ophoping van vaste kristallen in de galblaas of in de galwegen. Deze galstenen ontstaan meestal bij een toegenomen cholesteroluitscheiding en/ of een verminderde galzuurvorming. Hierdoor kan niet al het cholesterol in oplossing gehouden worden en ontstaat er een neerslag waardoor stenen ontstaan.

Teveel cholesterol in de galblaas zorgt dus voor de vorming van galstenen. Deze stenen zorgen voor een verstopping van de galwegen en schaden onze gezondheid. Risicofactoren voor het ontstaan van galstenen zijn erfelijke eigenschappen, ouderdom, ernstig overwicht en het eetpatroon. Ook komen galstenen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ons Westerse eetpatroon zorgt ervoor dat we allemaal galstenen aanmaken.

Klachten

De meeste galstenen blijven in de galblaas waardoor ze jarenlang geen klachten veroorzaken. Wanneer de stenen vanuit de galblaas de galwegen verstoppen kunnen er klachten ontstaan in de vorm van pijn, misselijkheid en braken. Ook kunnen de verstoppingen infecties veroorzaken in de galwegen door een toename van bacteriën.


Door de invloeden op de spijsvertering zijn een verminderde eetlust, een vol gevoel en het slecht verdragen van vet ook een aanwijzing voor een verstoorde lever- en galfunctie. Om het aantal stenen niet op te laten lopen en te zorgen voor een optimale werking van de spijsvertering is het raadzaam de lever en galblaas te reinigen.

Lever- en galblaasreiniging

Er zijn verschillende lever- en galreinigingskuren die je zelf kunt uitvoeren. Zelf heb ik vorige week gekozen voor een variant met 6 voorbereidingsdagen, gevolgd door de eigenlijke reiniging. Voor een optimale zuivering kun je het beste alleen gebruik maken van verwarmde voeding en dranken (of op kamertemperatuur) zodat de lever niet afkoelt. Om de lever niet extra te belasten neem je tijdens de reiniging alleen de medicatie en supplementen in die noodzakelijk voor je zijn (overleg met een arts).

Lees hier alles over mijn lever- en galreinigingskuur

Wanneer je zelf een lever- darmreiniging wilt doen zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en dat de reiniging in het weekend valt. Meer informatie is te vinden in het boek “De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering” geschreven door Andreas Moritz.

Ik ga in ieder geval vaker een reiniging doen zodat ik kan genieten van een goede spijsvertering en mijn galblaas kan behouden!

Hoe denk jij over een lever- en galblaasreiniging?

 

 

Deel jouw mening

Comment Section

5 reacties op “Zorg jij goed voor je gal?


Door Diana op 5 april 2018

Hallo,

Ik heb mogelijk een galblaas probleem alleen dat moet nog uitgezocht worden. Mijn vertering gaat niet goed en heb daardoor een histamine intolerantie gekregen. Zou het ook stress gerelateere zijn? Ik eet ook wel westerse voeding, maar ik ben pas 22 en ik zou het raar vinden als ik al galstenen nu ineens zou hebben, maar misschien kan het wel :0


Door Nikki Spaans op 9 februari 2014

Ik heb ook sinds 2 jaar geen galblaas meer. Ik heb altijd redelijk gezond gegeten en veel gesport. Ik heb ook nooit een blad voor de mond genomen en nooit last gehad van vet eten. Wel onbedwingbare eetlust, destijds van eten van suiker. Vraag die ik heb is hoe zit het met het eten van meer vet en eiwitten? Nu ik geen suiker meer eet en de snelle koolhydraten laat eet ik wel meer gezonde vetten. Kan dit problemen opleveren? Ik merk wel dat ik zwaarder geworden ben ondankt beter eet en beweegpatroon.


Door Marjolijn op 22 juli 2012

Thnx voor de tip! Ik heb het boek gelijk besteld 🙂 Ik weet van mijn therapeut dat ik galstenen heb (gelukkig nog geen last van) maar dit lijkt me de uitgelezen kans om ervoor te zorgen dat ik er ook nooit last van krijg!


Door Lina op 19 juli 2012

Wat raad je aan als je inmiddels helaas geen galblaas meer hebt?


Door Anna Zanger op 26 oktober 2011

Goed artikel Ellen! Ik ben ook zeer te spreken over het boek van Moritz en ik heb al zes reinigingen achter de rug. Het boek maakt heel duidelijk hoe belangrijk en intelligent onze lever is en geeft veel informatie over hoe je lichaam precies werkt. En hoe een overbelaste lever een onverwachte rimpelwerking heeft naar andere organen, zoals het hart.
Reiniging heeft een groot effect… maar denk ook aan preventie! Leefstijl is van invloed, zowel je eet- en drinkpatronen als je emotionele en psychologische gesteldheid.
Dus… achterhaal ook waarom je het moeilijk vindt je gal te spuwen en te zeggen wat je op je lever hebt! (Waarom zouden galstenen bij vrouwen vaker voorkomen dan bij mannen?) 😉

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!