datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Koken met prei
10 januari 2013 
3 min. leestijd

Koken met prei

Een groente die bijna het hele jaar gemakkelijk verkrijgbaar is, is de prei. Een prei stamt af van de lookfamilie en wordt als groente gegeten. Wist je dat prei al heel lang bestaat? Al in 2100 voor Christus werd er al prei geteeld en ook de Egyptenaren, Grieken en Romeinen aten al prei. Onder meer door hen is de prei door heel Europa verspreid. Keizer Nero vond de prei bijvoorbeeld zo lekker vanwege de mosterdolie die erin zit dat hij ‘preivreter’ werd genoemd, en een Engelse koning Cadwallader gebruikte prei al in 640 als teken van herkenning voor zijn leger. En de prei is nog steeds een veelgebruikte groente, alhoewel niet iedereen goed weet wat je er allemaal mee kan. Daarom: alles over koken met prei!

Prei kopen

Bij het kopen ervan kun je het beste de rechte en stevige preien nemen. Ze moeten niet verkleurd zijn. Je kunt zowel het witte deel als het groene deel van de prei gebruiken. De groente smaakt een beetje naar ui, maar het is een lichte uiensmaak. Omdat er altijd veel zand in prei zit, maak ik hem zelf altijd schoon door hem in kleine reepjes te snijden en dan goed uit te wassen in een vergiet. Zodat zoveel mogelijk zand verwijderd is. Uiteraard kun je het ook voorgesneden kopen in de winkel. Maar deze is duurder dan prei die je zelf nog even moet snijden. En ik vind het altijd een fluitje van een cent om dit even zelf te doen. Bovendien is het leuk om dit samen met de kinderen te doen. Zij vinden het erg leuk om de ringetjes in een vergiet te doen en dan te wassen.

Wat kun je allemaal maken met prei?

Met prei kun je alle kanten op. Het kan door de soep, door sauzen heen, of wat dacht je van het lekkere recept voor gestoofde prei dat Miss Natural redactrice eerder met ons deelde? Je kunt de dungesneden ringetjes ook heel goed door een salade mengen. Of ze door de groenten doen die je gebruikt om nasi te maken. Of doe ze door de pastasaus, als je een keer een saus maakt met veel groenten erin.

Of in een stamppot! Zoals ik al eerder schreef, eten wij regelmatig stamppotten. Zowel in de winter als in de zomer. Niet alleen omdat onze kinderen dit ook graag eten (speelt uiteraard wel mee), maar ook omdat een stamppot een eenvoudige manier is om lekker veel groenten te eten.

Recept voor een preistamppot

Dit heb je nodig voor een preistamppot voor 4 personen:

  • prei voor 4 personen
  • aardappelen
  • zachte geitenkaas
  • zongedroogde tomaatjes
  • kipfilet
  • magere of halfvolle melk

Zo maak je de preistamppot klaar:

  1. Snijd de prei klein en was goed schoon. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
  2. Kook de aardappelen en de prei gaar.
  3. Snijd ondertussen de tomaatjes en geitenkaas klein.
  4. Gril de kipfilet in een grillpan.
  5. Als de aardappelen en groente gaar zijn, afgieten en wat kookvocht bewaren.
  6. De groenten en aardappels stampen met een scheutje melk en wat kookvocht.
  7. Meng de geitenkaas en tomaatjes erdoor.
  8. Serveer met de gegrilde kipfilet. Eventueel kun je nog wat peper en zout naar smaak erbij doen.

Omelet met prei

Zelf vind ik het ook lekker om een omelet te eten, waar ik dan altijd veel groenten doorheen doe. Vooral na een drukke werkdag is het een gerecht dat je best snel op tafel kunt toveren.

Voor deze omelet heb je nodig:

  • 1 ei per persoon
  • Ui
  • Prei
  • Champignons
  • Paprika
  • Scheutje magere of halfvolle melk
  • Klein beetje olijfolie

Zo maak je de omelet klaar:

  1. Pel en snipper de ui.
  2. Maak de champignons schoon en snijdt ze in plakjes.
  3. Maak de prei schoon en snijdt ze in stukjes. Doe ditzelfde met de paprika.
  4. Doe alles in een kom. Voeg dan de eieren en een scheutje melk toe.
  5. Schenk een beetje olie in de pan en maak een mooie omelet van het eimengsel met groenten.
  6. Eventueel kun je met een grote deksel de omelet omdraaien zodat ook de andere kant even gaar kan worden.

Prei bewaren

Als je de prei vers hebt gekocht kun je deze zeker een week in de koelkast bewaren. Wel is het handig om deze in een zak te bewaren omdat je andere producten in de koelkast (zoals melk) de geur van prei kunnen overnemen. Mocht je teveel hebben gekocht, kun je ook altijd het teveel even kort koken en dan invriezen. Dan kun je het nog een maand of drie bewaren. Ook altijd handig om een zo een portie groenten op voorraad in je vriezer te hebben liggen.

Lekker en gezond!

Wist je dat het eten van prei je ook voordelen voor je gezondheid kan opleveren? Zo is het goed voor je nieren, omdat deze groente een vochtafdrijvende werking heeft. Ook kun je door het eten van prei je cholesterolgehalte doen dalen. Dit kan ook met bijvoorbeeld knoflook en uien. Je moet dan wel een grote hoeveelheid eten. Het voordeel van prei is natuurlijk dat je hiervan gemakkelijker grotere hoeveelheden eet dan van knoflook en ui. En je bloeddruk kan lager worden door het eten van prei, net als bij de eerder genoemde knoflook en ui.
De veelzijdige groente bevat verder magnesium, vitamine B6, vitamine C, foliumzuur en ijzer. Ook blijkt uit onderzoek dat door het eten van prei de kans op darm- en prostaatkanker wordt verlaagd.

Welk gerecht eet jij graag met prei?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 11 Jan 2013

Prei past (bijna) overal bij! Werkt bloedzuiverend en tegen infecties.

isabel van meurs
Door

isabel van meurs

op 13 Jan 2013

ik hou wel van prei. Je kan er eindeloos mee variëren.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading