datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

15 Spelregels voor veilig zonnen + natuurlijke zonbescherming
12 mei 2022 
7 min. leestijd

15 Spelregels voor veilig zonnen + natuurlijke zonbescherming

Wie verlangde er niet naar de zomer? Lekker in het zonnetje liggen en een mooi bruin huidje krijgen… Helaas zitten er ook gevaren vast aan dat zonnebaden, de straling kan levensgevaarlijk zijn! Door de brandende zon kan je huid heel snel verouderen, dit komt door de uitdroging van de huid en de onderliggende lagen. Er is ook een risico op het krijgen van huidkanker. Door te veel en te lang in de zon te liggen, verbrandt je huid. De huid wordt rood en er kan zelfs ernstige verbranding ontstaan, met grote blaren. Je kunt je zelfs behoorlijk ziek gaan voelen en bij ernstige verbranding kan zelfs een opname in het ziekenhuis noodzakelijk zijn, we hebben het dan over een zonnesteek. Maar de zon hebben we ook nodig! Daarom: 15 spelregels voor veilig zonnen!

Wat zijn nu eigenlijk zonnestralen?

De straling van de zon is onzichtbaar en hebben verschillende golflengtes:

  • UVA straling: deze dringen het diepst in de huid.
  • UVC straling: worden in de ozonlaag geabsorbeerd en bereiken de aarde niet.
  • UVB straling: deze straling verbrandt de huid.

veilig-zonnenDe UVA en UVB stralen zijn schadelijk voor onze gezondheid en die veroorzaken de huidkanker. De sterkte van de zon is afhankelijk van de plaats waar je je op de aarde bevindt. Zo wordt hij sterker naarmate je dichter bij de evenaar komt. Maar op het water, door de weerkaatsing van de zon op het water, kan de straling extra sterk zijn.

De UV stralen zorgt voor een productie van pigment in de huid en die zorgen ervoor dat je lekker bruin wordt. Dit pigment is een natuurlijke bescherming van je huid, maar helaas geeft dit niet genoeg bescherming. Er zijn een aantal spelregels waar je je aan moet houden om gezond en zo veilig mogelijk in de zon te kunnen liggen.

15 Spelregels voor veilig zonnen

    1. Vermijd overmatige onbeschermde blootstelling. Door overmatige zonnestralen kan je huid- en oogaandoeningen veroorzaken. Ook pigmentstoringen op de huid kunnen optreden en immuniteitsproblemen kunnen ze veroorzaken.
    2. Vermijd de zon midden op de dag als de zon het hoogst staat. Tussen 11 en 15 uur staat de zon het hoogst en is de straling het sterkst. Bescherm je op die tijdstippen goed en ga in de schaduw zitten. Weet je dat je in de schaduw ook bruin wordt, maar dan wel veilig.
    3. Draag beschermende kledij. Lekker wijde kleding, maar ook een hoed en een zonnebril voor de bescherming van de ogen. Zeker kinderen moeten goed beschermd worden. Heeft je kind snel last van allergische reacties bij traditionele zonbeschermingsproducten? Probeer dan zeker eens de Lovea Bio Sunspray voor kinderen met SPF 50. 
    4. Neem een parasol mee. Ga je een dag naar het strand, zet dan op de warmste uren de parasol op.
    5. Houdt baby’s altijd in de schaduw. Eigenlijk snapt iedereen waarom baby’s niet in de brandende zon mogen liggen. De huid is nog zo kwetsbaar maar ook de fontanel is nog niet gesloten, dus zet de baby ook altijd een hoedje op.
    6. Stel je geleidelijk bloot aan de zon, zo bouw je een goede pigment laag op. Hierdoor verbrand je minder.
    7. Als je naakt wil zonnen, let er dan op dat er delen op je lichaam zijn met een dunnere huid (borsten, billen). Bescherm die extra tegen de zon door ze met een hogere SPF in te smeren.
    8. Ook in de schaduw, of als er wolken zijn moet je jezelf beschermen. De wolken geven toch nog een straling door van 95%.
    9. Vooral op het water, door de weerkaatsing van de zon, loop je eerder een verbranding of zonnesteek op. Gebruik op het water altijd een hogere SPF.
    10. Breng de zonnecrème een kwartier voor zonnen aan, dit heeft dan de tijd om goed in te trekken. Elke 2 tot 3 uur herhalen, maar ook vlak na het zwemmen.
    11. Na het zonnen altijd je huid goed insmeren met een vocht inbrengende lotion.
    12. Ga niet een hele dag liggen bakken, dit vraagt om moeilijkheden.
    13. Doe nooit een eau de toilette of parfum op als je gaat zonnen. Dit zorgt voor vervelende plekken op je huid, tot aan brandblaren aan toe.
    14. Gebruik je medicijnen? Altijd met de arts overleggen of je in de zon mag liggen.
    15. Wanneer je gaat zwemmen, laat je dan niet opdrogen door de zon. Dit heeft een loepeffect en kan verbrandingen veroorzaken.

Onbeschermd zonnen

De zon is goed voor een mens, want hij stimuleert de aanmaak van vitamine D. Dit heb je weer nodig om calcium en andere mineralen uit je voeding op te nemen in het lichaam. Vooral het skelet heeft vitamine D nodig voor de stevigheid van de beenderen. Maar ook de tanden en kiezen hebben deze vitamine nodig.

In Engeland zijn er diverse organisaties die onderzoek hebben verricht en tot de conclusie zijn gekomen dat het verstandig is om zeker 3 maal in de week ongeveer 15 minuten onbeschermd in de zon te zitten. Dan kan de huid onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaken. Verder adviseren ze om kinderen onder de 5 vitamine D als supplement te laten slikken. Dit houdt de botten stevig en beschermt ze tegen aandoeningen als osteoporose bij het ouder worden. Verder zit vitamine D onder andere in vette vis en lever. Ook is er enig bewijs dat een laag vitamine D gehalte in het bloed verband houdt met een hoger risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker. Andere voordelen van de zonnen zonder bescherming:

  • Aanmaak vitamine D
  • Positieve invloed op psoriasis
  • Goed voor eczeem
  • Extra boost voor je immuunsysteem

Smeren tegen zonnebrand

veilig-zonnenOm zonnebrand en huidkanker te voorkomen, zullen we onze huid moeten insmeren. Een goede zonnebrandcrème is dan ook van groot belang om de huid te beschermen tegen de UV-straling van de zon. Maar er zijn er zoveel merken op de markt, en iedere fabrikant zegt dat zijn product de beste is. Maar wist je dat er veel zonnebrandcrèmes zijn die je huid helemaal niet beschermen, maar juist veel schade aanbrengen? Zo zitten er in veel producten nanodeeltjes. Deze zijn zo extreem klein van formaat en zijn kankerverwekkend, maar ook beschadigingen in het DNA zijn mogelijk.

Uit onderzoeken kwam naar voren dat de traditionele zonnebrandcrèmes wel bescherming bieden tegen de UVB-straling, maar ze blokkeren nauwelijks de UVA-straling. Juist  de UVA straling is de gevaarlijkste en dringt het diepst in je huid, tot aan de opperlaag van de huid. Dit is de plek waar de meeste huidkanker zich voordoet. De UVA-straling speelt ook een rol in het verouderingsproces van de huid. UVB-straling beschadigt alleen de bovenste huidlagen en daardoor verbrand je huid.

Wat zit er in zonnebrandcrème?

In deze crèmes zitten allerlei chemische ingrediënten die vaak meer schade aan de huid veroorzaken dan dat ze de huid beschermen. Laten we het eens nader bekijken:

  • Parabenen. Hierdoor is de crème langer houdbaar. Heeft ook een oestrogene werking, dit kan je hormoonbalans radicaal verstoren.
  • Benzofenon (oxybenzone). Dit is een conserveringsmiddel, heeft ook een oestrogene werking en is kankerverwekkend.
  • Titaniumdioxide. Dit zijn UV licht remmers, ze zijn zo klein dat deze deeltjes je lichaam kunnen binnendringen. Deze deeltjes gaan zich in je lichaam stapelen.
  • PABA (para-aminobenzoëzuur), ook wel onder de namen octyldimetyl of padimate-O. Deze kunnen DNA schade veroorzaken.
  • Paraffine (mineraal olie of petroleum). Dit smeert je huid zo dicht dat deze niet meer de afvalstoffen uit het lichaam kunnen afscheiden. Paraffine wordt heel veel in cosmetica gebruikt.
  • Retinyl palmitaat. Dit is zwaar tosich en dient vermeden te worden. Vaak wordt er gesuggereerd dat het een onderdeel is van vitamine A, dus gezond. Maar door zeer hoge doseringen kan het juist kanker aanjagen, dit is bewezen bij verschillende dierproeven.

Alleen al de benamingen vind ik afschrikwekkend. Als de zonnebrandcrème ook nog eens in een spray zit, kan je deze stoffen ook nog eens inademen, zodat ze ook op deze manier in je lichaam terecht komen.

Natuurlijke bescherming tegen de zon

Voeding is ook van belang voor een gezonde en mooie bruine huid. In wortelen en gele paprika zitten volop bètacaroteen. Dit is een onmisbare antioxidant voor je huid. Maar de krachtigste carotenoïde is lycopeen, deze zit in tomaten. Uit een onderzoek van arts en cosmetica-onderzoeker Jetske Ultee is gebleken dat voeding de werking van een zonnefilter uit de crème ondersteunt, maar niet kan vervangen. Antioxidanten in voeding zijn heel belangrijk. Niet alleen omdat ze vrije radicalen neutraliseren. Stoffen als bètacaroteen bevorderen de pigmentvorming. Pigment is een natuurlijk lichaamseigen bescherming tegen de zon.

De beste antioxidanten voor de huid zijn:

  • vitamine C
  • groene thee extract
  • vitamine E
  • vitamine B3
  • druivenpitextract
  • co-enzym Q10
  • granaatappelextract
  • vitamine D

Maak eens een eigen zonnebrandcrème van kokosolie, vitamine E, gedistilleerd water, cacaoboter en bijenwas. Verwarm het geheel totdat het smelt en meng het goed door elkaar. Doe het in een gesteriliseerde pot en smeer regelmatig op de huid.

Men zegt dat kokosolie op de huid het licht reflecteert waardoor de huid 20% minder UV schade oploopt.

Ook zijn er natuurlijke oliën die van nature een SPF (sun protection factor) hebben, dit zijn oa:

  • tarwekiemolie (spf 20)
  • kokosolie (spf 2 – 8)
  • frambozenzaadolie (spf 28 – 50)
  • shea boter (spf 3 – 6)
  • jojoba olie (spf 4)
  • Olijfolie (spf 2 – 8)

Eva’s Tip voor natuurlijke zonbescherming

Miss Natural Eva van Zeeland: “Op advies van mijn kapper, bescherm ik mijn haar en haar huid deze zomer op vakantie met de producten van Aveda. De Aveda sun care lijn is een 3 stappen systeem dat je huid en je haar beschermt tegen beschadiging door zon, zout en chloor. Mijn haar is namelijk al heel droog van zichzelf en om te voorkomen dat ik echt een bos stro krijg gebruik ik deze bescherming tijdens en na het zonnen”.

In een goede natuur/reformwinkel zijn zonnebrandcrèmes en andere zonnebescherming te koop op natuurlijke basis. Maar mijn advies is wel: blijf de etiketten lezen, je weet nooit wat erin zit!

Hoe bescherm jij jezelf tegen de zon?




Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Ingrid de Geus
Door

Ingrid de Geus

op 07 Jul 2014

Bij gebruik van de 100% pure arganolie is de huid op een natuurlijke manier beschermd in de zon, vergelijkbaar met een factor 4 a 5. De arganolie is de enige olie die een extreem hoog gehalte aan vitamine E bevat. Vitamine E is een natuurlijk anti-oxidant.

s7p
Door

s7p

op 06 May 2016

Heb sinds enkele jaren een zonnecreme allergie en ben dus zomers met goed weer aan lange mouwen gebonden. Dit jaar had ik het plan om met de vroege zon mijn huid laten bruinen om zo natuurlijke bescherming te krijgen en ik heb mijn huid (armen) wat bruiner gekregen, maar ook lichtjes verbrand (op enkele plekken een beetje rood) en dat laten herstellen - dus weer lange mouwen. Dus nu zo verantwoord mogelijk de zon op laten schijnen en dan in de zomer alleen in op het meest zonnige moment van de dag lange mouwen aan.Iemand adviseerde mij olijfolie en ik las vandaag over tarwekiemolie en andere oliën. Ik wil nu tarwekiemolie (SPF 20) gaan proberen. Ik heb een boel mooie t-shirts die ik graag weer aan wil doen. Dus morgen even langs de reform en een visserswinkel voor een paar visserspetjes (die dekken mijn hoofd goed af) voordat ik op de fiets stap, een lange wandeling ga maken, etc. Als het werkt kan ik in de zomer ook weer buiten zwemmen.

Kim
Door

Kim

op 28 May 2018

Net gelezen dat bijv. tarwekiemolie alleen een uv-b filter heeft en geen uv-a filter. Uv-a straling wordt ook gelinkt aan kanker. De zonnebrandcrème op ahealthylife schijnt goede te zijn.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading